WhatsApp beveiligen: met deze 8 tips blijf je veilig appen

WhatsApp beveiligen: met deze 8 tips blijf je veilig appen

Met deze 8 tips leggen we je uit hoe je je WhatsApp-account optimaal beveiligt tegen internetcriminelen.

WhatsApp-beveiliging

WhatsApp is de populairste berichtendienst ter wereld, en zoals dat gaat met internetcriminelen kiezen zij heft liefst van al de populairste platformen uit voor fraude en hacking. Tikkie-frauders gaan maar al te graag via WhatsApp te werk en in Nederland is er nog een andere, nieuwe truc die fraudeurs gebruiken om via WhatsApp geld te stelen van slachtoffers.

Hoewel een flinke portie gezond verstand en voorzichtigheid al een heleboel oplost, zijn er nog andere stappen die je kan ondernemen om jezelf optimaal te beveiligen op WhatsApp en je privacy te beschermen. Die stappen bespreken we hier.

1. Controleer de encryptie

Standaard zijn berichten versleuteld dankzij de end-to-end-encryptie van WhatsApp. Als de berichten dan toch worden onderschept door hacker zijn ze dus in principe onleesbaar. Je kan ook de versleuteling van een gesprek controleren in WhatsApp, want elk gesprek heeft een unieke beveiligingscode die verbonden is aan een QR-code.

Beleden van de tips

Een voorbeeld van een encryptiecode

Je checkt die beveiligingscode door in een gesprek op de naam van een contact te tikken. Kies vervolgens 'Versleuteling' en dan zie je de beveiligingscode. Als de encryptie actief is dan zou jouw 40-cijferige code moeten overeenkomen met de code die je contact in zijn of haar gesprek te zien krijgt. Je kunt het beste een andere berichten-app gebruiken om met een contact te bespreken of dat werkelijk het geval is.

2. Beveiligingsmeldingen tonen

Je kan op de hoogte gehouden worden van eventuele veranderingen in de beveiligingscodes van je gesprekken. WhatsApp kan je een melding sturen wanneer er zo'n verandering optreedt zodat je opnieuw kan controleren of de codes overeenstemmen.

Hieronder leggen we je uit hoe de meldingen kan aanzetten.

> Ga naar 'Instellingen'

> Kies 'Account'

> Tik op 'Beveiliging'

> Zet de schakelaar aan

WhatsApp beveiliging

3. Verificatie in twee stappen

Je kan aanmelden in WhatsApp aan de hand van een cijfercode die je per sms krijgt toegestuurd, maar om te vermijden dat de code kan worden onderschept kan je een extra beveiligingslaag aanmaken: tweestapsverificatie.

Je kan een zescijferige pincode als een extra mate van beveiliging gebruiken. Geregeld vraagt WhatsApp je vervolgens om die pincode in te voeren om verder te kunnen gaan. Tweestapsverificatie is veruit de beste manier om je account te beschermen tegen hackers. Bij het instellen vraagt WhatsApp je e-mailadres, want als je je pincode zou vergeten kan je je account nog herstellen met behulp van je e-mailadres.

Zo activeer je de tweestapsverificatie.

> Ga naar 'Instellingen'

> Kies 'Account'

> Tik op Verificatie in twee stappen

> Kies 'Inschakelen

> Vul je zescijferige pincode in en druk op 'Volgende'

> Herhaal die stap

> Geef je e-mailadres in en tik op 'Volgende'

> Herhaal die stap

> Kies 'Opslaan'

WhatsApp 2fa

4. Extra beveiliging op je telefoon

Elke softwareschil in Android is anders en sommige fabrikanten voegen de mogelijkheid toe om apps extra te beveiligen aan de hand van een pincode, een patroon of de vingerafdrukscanner van je telefoon. Zo moet je elke keer deze beveiliging passeren als je een bepaalde app opent.

Voeg WhatsApp toe aan de apps die van deze extra beveiliging genieten. Zo ben je er zeker van dat niemand in je berichten komt terwijl je je telefoon met zijn scherm ontgrendeld laat rondslingeren. Heeft je telefoon geen zogenaamde appkluis of extra beveiligingslaag? In dat geval kan je een app als App Lock gebruiken die WhatsApp voor je beveiligt. Om de berichtendienst te openen gebruik je simpelweg je vingerafdrukscanner.

5. Schakel back-up in Google Drive uit

Je kan erg eenvoudig je gesprekken bewaren in een back-up van Google Drive om ze vervolgens met je mee te nemen als je een nieuwe telefoon gebruikt. Beter nog, de back-ups van Whatsapp tellen niet mee in je opslaglimiet voor Googles clouddienst.

Hoe handig deze functie ook mag klinken, toch is er ook een keerzijde van de medaille. Zodra de gesprekken in Drive worden opgeslagen, verlies je meteen de end-to-end-encryptie in de back-ups. Gesprekken zijn dus niet langer versleuteld, en als de berichten in verkeerde handen terecht komen, ligt de inhoud van je WhatsApp-conversaties gewoon op straat. Vertrouw je erop dat Google je privacy respecteert en zijn clouddienst netjes beveiligt, dan is er geen vuiltje aan de lucht, maar als je voor de beste beveiliging gaat, kun je de back-ups beter uitschakelen.

> Ga naar 'Instellingen'

> Kies 'Chats'

> Tik op Chat back-up

> Kies 'Back up maken naar Google Drive'

> Selecteer 'Nooit'

WhatsApp chat backup

6. Gebruik de desktop-app en niet de webversie

WhatsApp werkt met een desktop-programma op je pc, maar je kan ook vanuit je browser naar de webversie gaan om overal, waar je maar wil je berichten te controleren en te beantwoorden. De Amerikaanse Electronic Frontier Foundations, dat is een stichting die rechten van internetgebruikers verdedigt, beschouwt WhatsApp Web als een ernstig beveiligingsrisico.

De WhatsApp Web-app kan namelijk gemakkelijk worden gemanipuleerd waardoor hackers een schadelijke webpagina kunnen maken die als twee druppels lijkt op WhatsApp Web. Als je WhatsApp Web enkel bezoekt met zijn juiste url loop je geen risico om in de val van criminelen te trappen, maar het is toch aan te raden om de officiële desktop-app te gebruiken. Die kan je hier downloaden.

7. Pas je privacy-instellingen aan

Standaard kan iedereen je profielinformatie en profielfoto op WhatsApp bekijken, ook als je die persoon niet in je contacten hebt opgeslagen. Wist je dat zelf iedereen kan zien wanneer je voor het laatst actief was op WhatsApp, ook als je nooit eerder met die persoon gesproken hebt? Wil je je optimaal beveiligen op WhatsApp, dan kan je je privacy-instellingen aanpassen zodat enkel je contacten of zelfs niemand je gegevens te zien krijgen.

Hier leggen we uit hoe je je privacy-instellingen aanpast.

> Ga naar 'Instellingen'

> Kies 'Account'

> Tik op 'Privacy'

> Pas 'Laatst gezien', 'Profielfoto', 'Info' en 'Status' aan

WhatsApp privacy-instellingen

Privacy en groepen

Een ander gegeven is groepen. Tot voor kort kon iedereen je zomaar ongewenst in een groepsgesprek toevoegen, maar daar heeft WhatsApp eind vorig jaar verandering in gebracht. Je kan er nu voor kiezen dat alleen je contacten je kunnen toevoegen en je kan er zelfs voor kiezen om bepaalde contacten uit te sluiten.

Zo kan je je privacyinstellingen voor groepen wijzigen.

> Ga naar 'Instellingen'

> Kies 'Account'

> Tik op 'Privacy'

> Druk op 'Groepen' en pas de instelling aan

WhatsApp groepen

8. Overweeg een andere berichtendienst

WhatsApp mag dan wel de populairste berichtendienst zijn, maar dat maakt de app nog niet tot de beste of veiligste dienst die er is. WhatsApp maakt deel uit van Facebook en wie regelmatig Androidworld leest, weet dat het moederbedrijf van WhatsApp de afgelopen jaren van het ene privacyschandaal in het andere verzeilde.

Tweet WhatsApp-oprichter Brian Acton

Acton roept op om Facebook te verwijderen

Facebook gaf Netflix en Spotify jarenlang toegang tot alle gesprekken van gebruikers en het bedrijf laat gebruikers doelgericht advertenties zien op basis van informatie die je nooit hebt gedeeld. Al spant het Cambridge Analytica-schandaal uit 2018 wel de kroon. Brian Acton, één van de WhatsApp-oprichters verliet Facebook omdat hij het niet langer eens was met de gang van zaken bij het bedrijf, en later spoorde hij gebruikers aan om hun Facebook-account te verwijderen.

WhatsApp-alternatieven

Er zijn ook alternatieven voor WhatsApp, zoals Telegram, dat is een berichtendienst die meer functionaliteiten bevat dan WhatsApp en eveneens met encryptie komt. Hier bij Androidworld hebben we ook een gezellige Telegram-groep waar je lid van kan worden. Een ander alternatief is Signal, dat is de app van WhatsApp-oprichter Acton en Google wil dan weer Google Berichten meer functionaliteiten geven. Het nadeel van deze WhatsApp-alternatieven is dat ze ofwel minder gebruikers hebben of minder functionaliteiten.

Screenshot van Telegram

De Androidworld-groep op Telegram

Heb jij nog beveiligingstips voor WhatsApp? Laat het ons weten in de reacties hieronder dit artikel.

> volg ons via ons Telegram-kanaal

> wordt lid van onze Telegram-community

Slot beveiliging sloten

Originele publicatiedatum: 16 januari 2020 / Geactualiseerd en opnieuw gepubliceerd: 30 juli 2020

Signal: privéberichtenapp
Signal is een privacyvriendelijke chat-app waarvan de code volledig open-source is beschikbaar gemaakt. De berichtendienst verzamelt geen gegevens van gebruikers en ..

Meer info

App Lock & Gallery Lock Hide Pictures Hide Videos
App Lock and Gallery Vault doet wat de naam belooft. Het beschermt je foto's en apps van ongewenste gebruikers. Met een wachtwoord kun je geselecteerde foto's of map ..

Meer info

Berichten
Blijf in contact met vrienden en familie. Berichten van Google is een messenger-app waarmee je sms- en mms-berichten kunt verzenden naar en ontvangen van elke telefo ..

Meer info

Telegram
Telegram is een cloud-gebaseerde chatapp voor mobiel en desktop met een focus op veiligheid en snelheid. Alle berichten worden van het begin tot het eind versleuteld ..

Meer info

WhatsApp Messenger
WhatsApp is de ongekend populaire chat-dienst die onder andere beschikbaar is voor Android, maar ook voor andere platformen zoals iOS. Met deze app kun je berichten ..

Meer info

Lees meer over:
WhatsApp Messenger

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Loop straks je favoriete stukje uit een video op YouTube

Vind je maar een klein stukje van een YouTube-video leuk en wil je dat een paar keer achter elkaar kijken? Dan moet je nu ste...

Google Pixel 6a komt mogelijk eerder uit dan verwacht

Terwijl veel mensen nog hun Pixel 6 aan het uitvinden zijn, wordt er ook al reikhalzend uitgekeken naar de betaalbare a-varia...

Koopjes! De ‘Offers’-knop voor de Play Store wordt nu uitgerold

Nederlanders opgelet: de Play Store van Google krijgt een sectie die speciaal gewijd is aan koopjes. Eerder schreven we al da...

Gefikst: Android 12 verandert niet langer de urls van QR-codes

QR-codes zijn mede door corona steeds belangrijker geworden. Of je nu op het terras iets wil bestellen of uberhaupt er wil ku...

App van de Week: Grip brengt jouw financiën in beeld

Het is voor veel mensen een moeilijke tijd qua financiën: de energierekening schiet omhoog, door de coronamaatregelen kunnen...

AW Poll: Telefoonspelletjes? Een derde van de lezers heeft er 0 geïnstalleerd

Sudoku, Candy Crush, FarmVille, Call of Duty Mobile, Animal Crossing: er staan honderdduizenden games in Play Store. En toch...

Lees meer

Net binnen

AW Poll: Telefoonspelletjes? Een derde van de lezers heeft er 0 geïnstalleerd

Sudoku, Candy Crush, FarmVille, Call of Duty Mobile, Animal Crossing: er staan honderdduizenden games in Play Store. En toch...

Google Pixel 6a komt mogelijk eerder uit dan verwacht

Terwijl veel mensen nog hun Pixel 6 aan het uitvinden zijn, wordt er ook al reikhalzend uitgekeken naar de betaalbare a-varia...

Gefikst: Android 12 verandert niet langer de urls van QR-codes

QR-codes zijn mede door corona steeds belangrijker geworden. Of je nu op het terras iets wil bestellen of uberhaupt er wil ku...

App van de Week: Grip brengt jouw financiën in beeld

Het is voor veel mensen een moeilijke tijd qua financiën: de energierekening schiet omhoog, door de coronamaatregelen kunnen...

Koopjes! De ‘Offers’-knop voor de Play Store wordt nu uitgerold

Nederlanders opgelet: de Play Store van Google krijgt een sectie die speciaal gewijd is aan koopjes. Eerder schreven we al da...

Lees meer