Hoe werkt Google Maps?
Je kan Maps voor heel veel verschillende dingen gebruiken. Een belangrijk doeleinde is de navigatie die werkt voor autobestuurders, voetgangers, fietsers en gebruikers van het OV. Zodra je een route hebt gekozen krijg je stapsgewijs gesproken begeleiding te horen in het Nederlands. Dat werkt als volgt.
Als je de app gebruikt, zoek je eerst een plaats aan de hand van een plaatsnaam, adres of coördinaten. Daarna kies je voor Route om verschillende routemogelijkheden te bekijken en nieuw zijn de milieuvriendelijke routes. Je kan hier ook het vervoersmiddel aanpassen en het is ook mogelijk om via Routeopties tolwegen te vermijden. Als laatste hoef je enkel op Start te drukken om de gesproken navigatie te beginnen.
Anderzijds gebruik je de app ook om op zoek te gaan naar interessante plaatsen in de buurt. Het bevat reviews voor restaurants, cafés, hotels en andere bedrijven. Je vindt er ook openingsuren, foto’s van de zaken en een verwijzing naar de website. In sommige gevallen kan je rechtstreeks vanuit Maps een tafel reserveren of een hotelovernachting boeken.
Google Maps tips
Uiteraard hebben we nog veel meer tips en tricks, want de app barst van de mogelijkheden. Onze belangrijkste tips, vind je hieronder:
- Zo weet je via Google Maps of je heuvel op moet fietsen (23 okt)
- 10 tips om de batterijduur van je telefoon te verbeteren (3 jul)
- Hoe Google Maps je vakantie aanzienlijk beter kan maken (29 jun 2023)
- Zo verander je de saaie blauwe pijl in Google Maps in een auto (21 mei 2023)
- Zo gebruik je Google Maps op je Fitbit-wearable (16 apr 2023)
- Opnieuw 7 functies voor Google Maps die jij nog niet gebruikt (15 feb 2023)
- Google Maps: met deze truc kan je plaatsen veel sneller opzoeken (12 okt 2022)
- Google Maps: 5 manieren om geld te besparen met de app (5 okt 2022)
- Google Maps-tip: zo verander je je adres voor thuis en werk (18 jul 2022)
- Google Maps: zo vind je de favoriete plaatsen van je vrienden (10 jun 2022)
Hoeveel data verbruikt Google Maps?
Als je Google Maps gebruikt terwijl je niet verbonden bent met wifi, dan gebruikt de app mobiele data. Hoeveel Maps verbruikt hangt af van hoe je de app gebruikt. Als je navigeert dan kan je gemiddeld rekenen op 5 Ã 10 MB aan mobiele dataverbruik per uur. Maps moet namelijk namelijk verkeergegevens downloaden, nieuwe kaartgegevens en het controleert ook tijdens het rijden of je nog steeds de snelste route volgt.
Als je geen mobiele data kan of wil verbruiken tijdens het navigeren dan kan dat. Je kan bijvoorbeeld voor je vertrekt via wifi de navigatie starten en mobiele data uitschakelen. Het navigeren blijft dan zonder de wifi werken, maar je krijgt geen nieuwe verkeersupdates en routesuggesties en kaarten kunnen minder uitgebreid zijn. Een andere manier is om kaarten offline beschikbaar te maken. Dat werkt als volgt in de app:
- Druk op je profielicoontje rechtsboven
- Kies Offline kaarten
- Tik op Selecteer je eigen kaart
- Zoom en versleep tot je het gewenste gebied op beeld hebt
- Kies Downloaden
Weet ook dat offline kaarten automatisch worden bijgewerkt zolang je apparaat regelmatig verbonden is met wifi. Hieronder ontdek je nog meer tips om geld te besparen met Maps.
- Google Maps zonder internetverbinding gebruiken, zo werkt het
- Google Maps laat je vanaf nu geld besparen met deze functie
Google Maps gegevens aanpassen
Google trekt er regelmatig met auto’s op uit om kaartgegevens en adressen op Maps te corrigeren, maar een heleboel van de gegevens worden ook dankzij gebruikers bijgewerkt. Wie een bedrijf heeft, kan zelf zijn gegevens in Maps aanpassen via een aanvraag. Daarnaast kan je ook adressen corrigeren, wegen toevoegen of ze corrigeren. We leggen je uit waar je die instellingen kan vinden in de app:
- Houd in Maps de plaats ingedrukt die je wil wijzigen
- Scroll omlaag en kies Bewerking voorstellen
Meer tips over het corrigeren van gegevens in Maps, vind je hieronder:
- Google Maps-tip: zo verander je je adres voor thuis en werk
- Een incorrect adres in Maps aanpassen
- Zo vervaag je je huis in Google Street View
Google Maps en privacy
Als je Google Maps gebruikt, dan bewaart de applicatie automatisch je afgelegde routes via de tijdlijnfunctie. Je kan die bekijken door in de app rechtsboven op het profielicoontje te tikken en daarna op Je tijdlijn. Als je niet wil dat zulke gegevens worde bewaard, dan is er incognito modus van Maps. Daarnaast kan je ook achteraf je gebruiksgegevens verwijderen. En wist je dat het mogelijk was om je adres uit Maps te verwijderen en zelfs je huis te vervagen in beelden van Street View? De onderstaande artikelen zetten je op weg:
- Incognito navigeren met Google Maps
- Locatiedeling in Google Maps in- en uitschakelen
- Google laat je makkelijker web-en app-activiteit verwijderen
- Je telefoon en adres uit Google zoekresultaten wissen: zo doe je dat
- Tip: zo vervaag je je huis in Google Street View
Google Maps-alternatieven
Je kan natuurlijk ook met alternatieve app aan de slag. Er zijn heel veel uitstekende kaartenapplicaties die ook rijk aan functies zijn en met Android Auto werken, net zoals Google Maps. Heel wat van deze apps zijn ook een betere keuze als je je privacy wil beschermen. Je leest er hieronder meer over: