Principes
Koun was de man van het idee achter WhatsApp, maar Brian Acton kwam er snel bij als mede-oprichter. Acton had al een carrière gemaakt bij Yahoo als een van de eerste werknemers, maar verliet het bedrijf omdat hij het niet eens was met het overmatig vertonen van advertenties.
WhatsApp had vanaf de start al een mantra: 'No Ads, No Games, No Gimmicks'. Het bedrijf wilde een berichtendienst zijn waarbij de privacy van de gebruiker absoluut op de eerste plaats stond. Dat lukte en die waarden bleven behouden toen Facebook het bedrijf overnam en de end-to-end-encryptie introduceerde. Ook intern was er in het begin geen probleem, want de komende vijf jaar zou er niet aan de waarden van WhatsApp getornd worden. A snel bleek dat Facebook, en vooral Zuckerberg, geen geduld hadden. Het bedrijf had een intern doel opgesteld om de eerste 5 jaar een omzet van 10 miljard dollar te behalen met WhatsApp. Dat was iets wat volgens Acton nooit zonder advertenties kon, en hij was het daarom niet eens met die projectie.
Commercieel model
Facebook zette door en was vastberaden om het doel te halen. Het begon al met het feit dat Facebook de data tussen de twee bedrijven ging samenvoegen wat ze een hoge boete opleverde van de Europese Commissie. Facebook had immers in gesprekken met de EC ten tijde van de overname gezegd dat de data niet samengevoegd kon worden. Achter de schermen bleek de sociale mediagigant te werken aan een techniek waarmee dat wel kon. Brian Acton was hiervan niet op de hoogte.
Brian Acton, foto via Forbes
De interne roep om een commercieel verdienmodel werd steeds sterker. De 'Zuckerbergjes' (Shyrel en Mark) wilden twee modellen introduceren! gerichte advertenties in WhasApp en bedrijfsaccounts met aanvullende analytische tools die extra geld opleverden voor Facebook. Die maatregelen stroken niet met de originele waarden van WhatsApp. Reclame - en zeker gerichte reclame - gaat in tegen de privacy van de gebruiker. Hetzelfde geldt voor de analytische tools, want om te werken, moeten die tools de berichten van gebruikers kunnen lezen.
855 miljoen
Brian Acton deed een tegenvoorstel voor een commercieel verdienmodel. De gebruiker betaalt per aantal berichten dat hij of zij heeft verstuurd, en dat zou met fracties van centen gaan. Door het grote succes van WhatsApp zou dat nog steeds een mooie inkomstenbron zijn. Dit voorstel werd door Sheryl Zuckerberg resoluut van de tafel geveegd, omdat het volgens haar niet zou werken. Voor bedrijven had Acton bedacht dat ze tegen betaling informatieve berichten naar gebruikers mochten sturen. Bijvoorbeeld een garage kan laten weten dat auto klaar staat, of een postbedrijf meldt je dat er een pakket klaar ligt om afgehaald te worden. Het gaat volgen Acton om berichten die schending voor de privacy van de gebruiker zijn, maar wel van nut zijn.
Dit in combinatie met andere gebeurtenissen, bracht Acton tot het besluit dat hij Facebook wil verlaten. In het contract tussen WhatsApp en Facebook stond een clausule dat als er onenigheid ontstond betreffende commerciële zaken, dat de oprichters Facebook konden verlaten en al hun aandelen mogen meenemen. Toen Acton die clausule ter sprake bracht, stond er een legertje advocaten klaar om hem te overtuigen dat geen recht had op het geld. Hij besloot niet te vechten en de tent te verlaten, en op het moment dat hij de deur voor het laatst achter zich dicht trok, verloor hij 855 miljoen dollar, dat was de waarde van de aandelen die hij achter liet.
Advertentie van WhatsApp Business
Signal
Acton vindt zichzelf een 'sell-out', hij kreeg een aanbod dat hij niet kon weigeren en nam het aan. Al snel bleek dat hij daarmee zijn waarden en principes bij het vuilnis had gezet en zijn beloften aan de gebruikers niet kan nakomen. Misschien is het daarom dat hij 50 miljoen gedoneerd heeft aan een stichting achter de berichtendienst Signal. Wellicht wil hij van Signal het WhatsApp maken dat er nooit is gekomen.
Bron: Interview met Brian Acton in Forbes