Google en RCS

Lees verder na de advertentie.
Google is een van de weinige (grote) bedrijven, zonder een succesvolle communicatie-app. Hangouts valt in het porfolio, maar is nooit extreem succesvol geweest – naar alle waarschijnlijkheid, zal de dienst in 2020 het loodje leggen. Toch blijft Google het uitproberen, ditmaal met RCS. Alhoewel het in principe niet zijn eigen dienst is, speelt Google wel een grote rol in de uitrol van het protocol. Jarenlang wist Google zijn gebruikers warm te maken voor RCS, zonder succes bij providers: die bleken niet ‘warm’ te krijgen voor een sms-concurrent. Vandaar dat Google het heft nu in eigen hand heeft genomen.
RCS zou in de toekomst onder andere gebruikt kunnen worden door bedrijven
In juni kondigde de zoekgigant aan, dat het de beschikbaarheid van RCS ging ‘forceren’. Of providers er nu mee eens waren, of niet. Om te beginnen bleef het helaas bij Frankijk en Engeland: waarom er precies is gekozen voor deze landen, is nog onduidelijk. Met de forcering, kregen gebruikers die een Android-telefoon op zak hebben, plots de mogelijkheid om RCS in te schakelen. Dat werkt enkel als je de Google Berichten-app gebruikt, de functie zit namelijk niet in andere sms-apps. Met RCS zijn er ook een aantal voordelen, zo kan je razendsnel foto- en videobestanden versturen – tot maximaal 100 MB.
RCS in Nederland?
Omdat Google de RCS-dienst nu forceert in Frankrijk en Engeland, lijkt het er nu op dat de dienst ook in andere landen beschikbaar komt. Gebruikers uit verschillende landen melden via Reddit dat ze de RCS-dienst werkend hebben gekregen op hun Android-toestel. Het lijkt daarbij niet afhankelijk te zijn van waar je bent, maar juist van de functies die je inschakelt. De manier waarop je de functie nu nog in kan schakelen, is vrij ‘experimenteel’ – maar werkt wel. Op mijn OnePlus 7T Pro, werkt de functie in elk geval naar behoren, ook Patrick van het forum heeft de functie naar behoren werkend gekregen.
In de basis is de RCS-dienst (helaas) niet beschikbaar in Nederland
Als je je afvraagt wat het voordeel is buiten het versturen van foto- en videobestanden, dan zijn er in elk geval een aantal dingen om op te lijsten. Om te beginnen kan je zien zodra iemand typt, net zoals het geval is bij diensten zoals WhatsApp. Daarnaast kan je zien of je bericht is ontvangen en zodra je bericht door de ontvanger is gelezen. Wel is het belangrijk om in je achterhoofd te houden, dat RCS niet via end-to-end encryptie verloopt: Google kan in principe bericht lezen en bestanden inzien als ze via zijn servers verstuurd worden. Al zegt het bedrijf dat het de berichten uiteraard direct zal verwijderen.
Direct inschakelen
Mocht je RCS direct in willen schakelen, dan zijn er een aantal stappen die je moet doorlopen: zo is het van belang om de Google Berichten-app te downloaden. Het gaat specifiek om de bèta-versie, waar je je via deze link voor kan aanmelden. Je hebt nog twee andere apps nodig, om te beginnen is er de ‘Carrier Services’-app, die je moet downloaden uit de Play Store. Ten slotte is de ‘Activity Launcher’, ook nog van belang. Alle apps zijn in de Google Play Store te downloaden. Doe dat voordat je met de volgende stappen aan de slag gaat. Zit je klaar met alle applicaties, dan is het tijd om aan de slag te gaan:
> Om te beginnen, open de Activity Launcher-app
> Klik op ‘Recent Activities’, gevolgd door ‘All Activities’
> Zoek in de lijst met ‘activities’ naar Android Messages
> Klik op de app en zoek naar ‘Set RCS Flags’
> Vervolgens zoek je naar ACS Url en selecteer in het menu ‘https://rcs-acs-prod-us.sandbox.google.com/’
> Open nu de Messages-app en volg de setup-procedure
> Wacht maximaal 3 min, en forceer dan de Google Messages- en Carrier Services-app via het instellingen-menu van je telefoon
> Voer stappen een tot en met vier opnieuw uit
> Selecteer nu als laatste OTP Pattern en klik in het menu op ‘Your\sMessenger\sverification\scode\sis\sG-(\d)’ – alles zou nu moeten werken
Eenmaal ingeschakeld, dan is dat af te lezen aan de status in het instellingen-menu
Lang zal het vermoedelijk niet duren voordat Google deze functie afsluit. Het laten forceren van RCS in alle landen wereldwijd, is uiteraard niet de bedoeling vanuit Google. Mocht je eens willen bekijken of RCS iets voor jou is, dan kan je de functie eens inschakelen. Zou jij graag gebruikmaken van een dienst zoals RCS, en waarom dan precies? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.
Bedankt voor de tip, Henk!
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Ik kom niet verder dan “set rcs flags”
Zodra ik die aanklik zegt ie “starting activity etc etc”
Punt 5 de acs rule kan ik nergens vinden dus ik kom niet verder dan dat…
Iemand suggesties?
Na een poosje gebruikt te hebben vind ik het veel fijner dan sms en MMS. Heb al vernomen dat er al landen zijn waar je bij aankomsttijd in restaurant automatisch de menu kaart op je gsm krijgt via RCS en wanneer je op openbaar vervoer stapt of vliegtuig neemt je via RCS gidsen met handige informatie kont ontvangen. Vind het nu al praktisch automatisch handige informatie op basis van locatie door te krijgen.. Zo weet ik perfect via automatische meldingen wanneer ik naar waar openbaar heb in functie waar ik me bevind.
Ik heb een paar keer de stappen doorlopen, maar krijg maar geen verificatie-sms van Google. Doe ik iets niet goed?
Als Google het afsluit, dan zullen ze een probleem hebben met de huidige gebruikers want volgens mij maak je gebruik van een Production server. En als die verandert, dan geheid dat de nieuwe server wel weer ´lekt’
Bij mij blijft het hangen op “instellen” (provider Telenet)
Als je diverse buitenlandse gaat lezen en desnoods vertalen zou je versteld kunnen staan van de voordelen die het bied. Heb het via omweg geplaatste op de Nokia 7.2 en de Huawei mate 20 lite. Zo hebben we in Spanje mensen met RCS op openbaar vervoer gezien die 10 minuten voor aankomst bus en Routeplanning gaf . Ook kon je foto naar Grote kledingwinkels sturen via RCS bericht en dan hadden zij half uur later perfecte outfits uitgezogd. Bij lege geldautomaat krijg je via RCS kaartje met bruikbare automaten en op restaurant krijg je bij passage menue door wat kiezen makkelijk maakt . Kortom de mogelijkheden zijn enorm en zeker de moeite . En het zijn reclame inkomsten voor de providers dus waarom.tegenhouden. stel ik ben in Antwerpen en zoek een speciaal hoedje voor Nokia. Dan krijg ik automatisch bericht als ik in buurt van winkel kom daar Voorhanden is.