WhatsApp: 'Berichten opgeslagen in Google Drive zijn niet versleuteld'

WhatsApp: 'Berichten opgeslagen in Google Drive zijn niet versleuteld'

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Niet verplicht

WhatsApp pakt al langer uit met zijn encryptiemethodes voor berichten, maar het bedrijf heeft nu bevestigd dat gesprekken die in Google Drive opgeslagen worden niet kunnen genieten van die encryptie. Onlangs kondigde WhatsApp nog een samenwerking aan met Google, waarmee gebruikers gesprekken onbeperkt kunnen back-uppen in Drive. Voordien was die optie ook al beschikbaar, maar je back-ups maakten wel deel uit van je 15GB gratis opslag, dat is nu niet meer het geval.

Een onafhankelijke onderzoeker genaamd Sai Krishna Kothapalli, heeft nu ontdekt dat die encryptie geen stand houdt wat betreft de back-ups in Drive. Al is het ook niet verplicht om van Drive te gebruiken, je kan je gesprekken ook op een lokale opslag opslaan.

WhatsApp groepsfunctie beheerders berichten verzenden

Slechts een feature

"WhatsApp-gebruikers hebben de keuze om hun gegevens niet in Google Drive op te slaan. WhatsApp dwingt je niet om er gebruikt te maken, het is slecht een feature", legt de onderzoeker uit. "Als je vertrouwen hebt in Google, dan kan je er gebruik van maken. Anderzijds kunnen bevoegde instanties wel beroep doen op Google om je gegevens op te vragen, en dan moeten ze daarmee instemmen", aldus Sai Krishna Kothapalli.

WhatsApp heeft ondertussen gereageerd op de bevindingen van de onderzoeker. Het bedrijf belooft geëncrypteerde berichten tussen gebruikers, en maakt duidelijk dat het zelf geen toegang heeft tot de communicatie van zijn gebruikers. Berichten staan namelijk versleuteld opgeslagen op de apparaten van gebruikers en niet op de servers van WhatsApp. Al geeft WhatsApp ook toe dat het niet hetzelfde kan zeggen over het opslaan van berichten in Drive.

WhatsApp laat de keuze dus volledig aan zijn gebruikers. Zij die graag onbeperkte en automatische opslag hebben op Googles clouddienst kunnen sinds kort genieten van de onbeperkte opslag op Drive. Vind je privacy en encryptie een prioriteit, dan kan je het beste bij de oude opslagmethode blijven.

Screenshot van Google Drive

Via: Mspoweruser

Google Drive

Google Drive

Google Drive is de clouddienst van Google. Je kan er je media en bestanden opslaan zonder dat ze op een fysieke opslag zoals een harde schijf staan. Google Drive is ..
WhatsApp Messenger

WhatsApp Messenger

WhatsApp is de ongekend populaire chat-dienst die onder andere beschikbaar is voor Android, maar ook voor andere platformen zoals iOS. Met deze app kun je berichten ..

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Apps

Dit vind je misschien ook leuk