Tikkie-fraude
Het succes van betaal-apps zit hem juist in de snelheid en toegankelijkheid waarmee ze werken, maar laat die eigenschappen nu ook juist het grootste risico vormen voor fraude. Een Tikkie heb je snel uitgevoerd, maar steeds meer gebruikers laten zich misleiden door cybercriminelen, om vervolgens vast te stellen dat hun bankrekening is geplunderd, dat meldt het Openbaar Ministerie in het AD.
Het OM deelt geen cijfers, maar laat wel blijken dat het aantal gevallen van cyberfraude explosief is toegenomen. Oplichters doen zich in veel gevallen voor als verkopers op platformen als Marktplaats. Vervolgens vragen ze verkopers om één eurocent over te schrijven op hun rekening, zogezegd om te controleren of die wel te vertrouwen is. Vervolgens leiden de criminelen de verkoper naar een nep-site die sterk op Tikkie lijkt waarop kopers hun bankgegevens invullen. Even later plunderen de misdadigers vervolgens de rekening van de slachtoffers.
'Digiteam'
Het Openbaar Ministerie stelt nu een nieuw 'Digiteam' voor. Het leidt cyberofficieren op die gespecialiseerd zijn in internetfraude en zich enkel bezig houden met het opsporen van daders in geval van cybercriminaliteit.
"We zien de criminaliteit verschuiven: van het fysieke, zoals een woninginbraak, naar het digitale", dat zegt waarnemend hoofdofficier van justitie René de Beukelaer tegen AD. "Betaalverzoekfraude is ingenieus bedacht en we weten nog niet hoe groot het is. Daar anticiperen we op door te investeren in cybercrime. Dat begint letterlijk bij de scholing. We hebben speciale cyberofficieren die alleen maar digitale fraudeonderzoeken leiden en anderen binnen het parket opleiden. Binnen een paar jaar zijn we allemaal aan de cybercrime; ook de basisteams van de politie", aldus de Beukelaer.
Ook de klachten over sms-fraude zijn het afgelopen jaar verdubbeld. Leer hoe je je kan beschermen tegen internetfraude in dit artikel. Ben jij ooit slachtoffer geweest? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.
