Samsung Galaxy S25: Nu met Galaxy Tab S6 Lite!

5 beste smartphones, apps, games en gadgets van 2018 volgens Sebastien

Sebastien Marien
Sebastien Marien
24 december 2018, 16:00
15 min leestijd

Smartphones: het beste van 2018

Lees verder na de advertentie.

Het was een geweldig eerste halfjaar als redacteur bij Androidworld. Gedurende die tijd heb ik een heleboel telefoons kunnen testen, de ene al (veel) beter dan de andere. Ik vond het oprecht moeilijk om uit al die uitstekende toestellen dit jaar een selectie te maken, maar ik was er zeker van dat door mij een midrange-toestel gekozen zou worden als beste telefoon.

Vlaggenschepen worden met het jaar imposanter, maar tegelijk ook stukken prijziger. Anderzijds is het verschil tussen een sterke midrange van 350 euro en een budgettelefoon van 150 euro veel groter dan het verschil tussen een toestel uit het middensegment en een telefoon van 1000 euro. We zien ook dat fabrikanten het belang van een goede midrange-reeks inzien, want dat bleek nog uit een strategiewijziging bij Samsung en een interview met Nokia. Voor mij zijn midrange-toestellen dus de nieuwe Most Valuable Players (MPV’s).

1. Nokia 7 Plus

Het is nog niet zo gek langs geleden dat ik nog op de hogeschool achter de schoolbanken zat. Net zoals bij de meeste studenten was geld niet in overvloed, en dat is een probleem als je een smartphonefanaat bent die geregeld een nieuw toestel wil. Enkele jaren geleden liep mijn Samsung Galaxy S3 op zijn laatste benen met zijn krappe 1,5 GB RAM, en het werd dus tijd voor iets nieuw. Een high-end telefoon van rond de 600 euro was niet haalbaar, en in combinatie met een abonnement kocht ik een Huawei P8 Lite voor slechts 100 euro. Dat toestel had voor zijn adviesprijs van 250 euro vrijwel dezelfde camera als het P8-vlaggenschip, en de telefoon werd later opnieuw gelanceerd door zijn succes. Ik was letterlijk verstomd hoe goed dat toestel was voor zijn prijskaartje. 

Dat gevoel, de eerste keer verbaasd zijn door de prijs/kwaliteitsverhouding van een midrange, herbeleefde ik bij de Nokia 7 Plus. Misschien heeft hij niet de allermeeste paardenkracht die je in een telefoon van die prijs kan stoppen, maar het blijft een erg krachtig toestel en het totale pakketje is prachtig. Naast de al uitstekende specificaties komt hij ook met Android One. Op die manier komt hij met een kale schil zonder vervelende toeters en bellen, maar je bent vooral ook zeker dat je telefoon kan rekenen op regelmatige updates. Neem daarbij de goede accuduur en de camera en je hebt een uitstekende deal.

Review Nokia 7 Plus

2. Huawei Mate 20 Pro

Dit is de telefoon die ik vandaag nog steeds bij me heb als daily driver, met Nova Launcher er bovenop weliswaar. Oh, wat is de Huawei Mate 20 pro goed. Hij heeft echt (bijna) alles: een uitstekend scherm met gebogen randen, een razendsnelle chipset, Een fantastische camera met een goede opstelling van de lenzen,  een verbluffende batterij die je kan snelladen en draadloos kan opladen, en ga zo maar door.

Het toestel is ook erg innovatief en daarmee ook een beetje gewaagd, en dat maakt dat ook niet alles aan dit toestel helemaal top is. De optische vingerafdrukscanner is niet op het niveau van een vingerafdrukscanner op de achterkant, en hij zal dat ook nooit worden. Gelukkig wordt dit minpuntje grotendeels gecompenseerd door de sterke gezichtsherkenning. 

> Review Huawei Mate 20 Pro

3. OnePlus 6T

De OnePlus 6T is een erg sterk toestel voor zijn prijs. Meer dan ooit is OnePlus er dit jaar weer in geslaagd om duurdere vlaggenschepen het vuur aan de schenen te leggen, en het resultaat zie je met de OnePlus 6 en de 6T. Ze zijn bij de snelste Android-telefoons die je kan kopen, en dat voor een fijne prijs. Het was erg moeilijk kiezen tussen de 6 en de 6T, maar het is toch de 6T geworden, omwille van het mooiere scherm.

We zien nu de eerste telefoons met camera-inkepingen komen, in 2020 wordt randloos de norm en daarom is de 6T met zijn waterdruppelnotch meer future-proof op het gebied van design. Erg leuk is ook dat de 6T ook in verschillende leuke varianten komt, namelijk een paarse en een McLaren-editie met 10 GB RAM. 

> Review OnePlus 6T

4. Google Pixel 3

De Google Pixel 3 is echt een moeilijke, want het is in wezen een erg goed toestel met unieke eigenschappen, maar anderzijds heeft hij ook duidelijke nadelen. Laat ik met die laatste beginnen. Zijn accuduur is matig, en ik zie het als een bezorgdheid in de jaren die volgen waarbij de accu slijtage zal vertonen. Verder is het design bedenkelijk als je de concurrentie erbij neemt. Ik heb bewust hier de Pixel 3 genoemd en niet de XL om de wel gekende reden. Als laatste is er de hoeveelheid RAM. Voor zijn prijskaartje is dat niet alleen heel weinig, maar ook met de toekomst in gedachte, lijkt me dat krap.

Waarom zet ik hem dan in de lijst? Google kan met zijn Pixel-reeks een aantal dingen bieden die geen enkele andere fabrikant kan. Als eerste zijn er de updates, want Google-toestellen worden niet alleen snel van updates voorzien, maar ze krijgen ook erg lang ondersteuning. Verder zijn er de bijzondere software-features, denk maar aan de combinatie met de Pixel Stand, en de buitengewone cameraprestaties. De Pixel 3 heeft dan wel niet de lenzen van de Mate 20 Pro, hij kan met zijn ene lens dingen die het Huawei-vlaggenschip niet kan. Een belangrijk voorbeeld is Night Sight. Deze redenen maken de Pixel 3 erg bijzonder, en voor mij een terechte aanwezige in deze lijst. Geen winnaar, maar je kan er ook niet omheen. 

> Review Google Pixel 3 XL

5. Motorola Moto G6

Heeft je neef, tante, vader of gewoon jijzelf een geweldige telefoon nodig voor een betaalbare prijs? Als je een toestel uit de Motorola Moto G-reeks kiest, zit je altijd wel goed, en dat is erg fijn om te weten. Al jarenlang is de G-reeks van Motorola de meest betrouwbare reeks van midrange-toestellen zonder echte dieptepunten. Ook de Moto G6 is hier geen uitzondering op.

Laurence was in zijn review erg enthousiast over deze telefoon, en terecht. Hij heeft een knap scherm, goede luidsprekers, een goede accuduur en komt met drie jaar lang beveiligingsupdates. Ook de softwareschil van Motorola is erg toegankelijk. Neem daarbij het lage prijskaartje van ondertussen minder dan 200 euro, en je hebt een geweldige deal. Dit toestel heeft wel een achilleshiel, en dat is de camera. Voor echt verbluffende foto’s kan je beter ergens anders terecht. 

Review Motorola Moto G6

Apps: het beste van 2018

Ik ben de uitdaging aangegaan om de lijst van beste apps van het afgelopen jaar te vullen met apps die allemaal nieuw zijn, op eentje na. Onderstaande lijst bewijst dat het ook vandaag nog mogelijk is om met een goed idee een sterke app in de Play Store te lanceren en die vervolgens nog beter te maken.

1. Digitaal Welzijn

Digitaal welzijn was een van de trends van 2018, en we zagen telefoonfabrikanten en apps allerlei functies ingebouwd krijgen die ons doen stilstaan bij ons digitaal welzijn. Google gaf de aftrap met zijn Digitaal Welzijn-app die voor Pixel- en Android One-telefoons is bedoeld. Je krijgt niet alleen een handig overzicht van je meest gebruikte apps, maar je krijgt als gebruikers ook meteen de toegang tot krachtige functies die controle geven over je smartphonegebruik. Je kan in een keer een filter op je scherm zetten om je ogen wat rust te gunnen, of je zet de Niet Storen-modus aan. 

Een van mijn favoriete interview die ik dit jaar kon afnemen, was ook in verband met ons digitaal welzijn. Communicatiewetenschapster Mariek Vanden Abeele wees ons erop dat niemand echt verslaafd is aan technologie, maar dat het wel iets is waar we zelf de controle van in eigen handen moeten nemen. Daar slaagt niet iedereen even goed in helaas. Hieronder kan je het interview lezen. 

> Interview digitaal welzijn

2. Niagara Launcher

Het is geweldig om totaal nieuwe benaderingen te zien van hoe een launcher op een telefoon eruit ziet. Dat is precies wat de ontwikkelaar van Niagara Launcher heeft gedaan. Het startscherm bestaat daarbij uit een lange, golvende lijst van apps, en meldingen verschijnen gewoon in een keer in je startscherm. Handig is dat je daarbij een icoontje lang ingedrukt kan houden om bijvoorbeeld een preview van een mail te zien. Voorlopig is Niagara nog in bèta, maar ik kijk er erg naar uit om de app te zien evolueren. Ze was nu alvast een plezier om te testen, en een aanrader voor iedereen die in custom launchers geïnteresseerd is. 

> Preview Niagara Launcher

3. YouTube Music

YouTube Music is het antwoord op Spotify en Apple Music gegeven door Google. Niet alleen heb je een brede muziekbibliotheek en alle voordelen van een streamingdienst, daarbovenop krijg je ook nog eens de toegang tot de content van YouTube vanuit de app. Fans van YouTube kunnen ook de Premium-variant van het abonnement nemen en zo in een keer zonder reclame naar YouTube-video’s kijken. Leuk is ook dat je YouTube Music maar liefst drie maanden gratis kan uitproberen. Ik ben benieuwd of Google nog meer verbeteringen in petto heeft voor zijn uitstekende streamingdienst.

> YouTube Music versus Spotify

4. Seever

Onlangs had ik een gesprek met de twee Mark Zuckerbergs van Nederland – maar dan zonder de privacyschandalen. Twee studenten bedrijfskunde hebben een app gelanceerd die al je sociale media bundelt. Je krijgt in Seever in een keer het overzicht van alle berichten op sociale media van mensen waarin je geïnteresseerd bent. Dat kan je als gebruiker heel wat tijd besparen in apps als Instagram, Facebook en Twitter. Seever is nog maar net gelanceerd, en er is nog veel verbeterwerk, maar het idee zit erg goed en ik verwacht veel van de app. Je leest het interview hieronder.

> Interview Seever

5. Files by Google

Files is technisch gezien niet nieuw, al was ze vorig jaar nog bekend onder de naam Files Go. Google gaf zijn opschoon- en bestandsbeheerder-app een promotie. De zoekgigant merkte namelijk dat de app niet alleen populair was bij gebruikers van de lichtere Android Go-smartphones, maar dat ze voor elke telefoon een meerwaarde kan zijn. Files was de applicatie die eigenhandig mijn Google Pixel met zijn krappe 32 GB aan opslag in leven hield. In een oogopslag maakte ik door verschillende slimme manieren om opslag te besparen weer ruimte vrij voor die broodnodige updates. Daarnaast is het een goede bestandsbeheerder die steeds beter wordt  zonder overbodige poespas. 

Games: het beste van 2018

1. Motorsport Manager 3

Dit spel was een regelrechte voltreffer. Voor Motorsport Manager 3 (MM3) liet ik letterlijk triple A-spellen als Super Smash Bros Brawl even links liggen. MM3 geeft je de controle over een raceteam en je bepaalt zelf het hele reilen en zeilen. Wil je volop investeren in je wagen of vooral de beste rijders aannemen? Aan jou de keuze. Het spel spreekt ook spelers aan die helemaal niet geïnteresseerd zijn in motorsport. Er komt namelijk zoveel meer bij kijken dan racen alleen. Je moet namelijk een jeugdafdeling op poten zetten, je hoofdkwartier upgraden en sponsors aantrekken. Ik heb me letterlijk uren vermaakt met dit spel en het is elke euro meer dan waard.

> Review Motorsport Manager 3

2. Assassin’s Creed Rebellion

Assassin’s Creed Rebellion heeft op de valreep nog een plaatsje op deze lijst veroverd. Je neemt de leiding over een groepering van Assassin’s en je rekruteert bekende figuren uit de Assassin’s Creed-spellenreeks. Elk personage heeft zijn eigen specialiteit en het is aan jou om voor elk nieuw karwei het juiste team samen te stellen. Daarnaast moet je ook je hoofdkwartier verbeteren om zo beter voorbereid te zijn op elke missie. Binnenkort lees je onze review over dit spel, maar voor nu  kunnen we je al zeggen dat het zeker de moeite waard is. Al kunnen de hoeveelheid pop-ups met microtransacties weleens je ogen uitsteken. Als je daar doorheen kan kijken, kan je veel plezier beleven met deze gratis game. 

3. Pokémon Quest

Je hebt een aantal kubusvormige Pokémon en daarmee trek je een gekke kubusvormige wereld rond op zoek naar avontuur. Afhankelijk van de plaatsen die je wil verkennen, kan je best een team van Pokémon met je meenemen die super effectief zijn tegen de types die onderweg tegenkomt. Verder heb je in Pokémon Quest een kampplaats die je telkens kan upgraden zodat je nieuwe kubusvormige wezentjes kan aantrekken en trainen. Als Pokémon-liefhebber heb ik vele uurtjes aan dit spel gespendeerd. Hoewel het een spel van hoge kwaliteit is, is het volledig gratis, en microtransacties zijn volledig overbodig om je ermee te vermaken. 

> Review Pokémon Quest

4. Reigns: Game of Thrones

Voor fans van de HBO-reeks Game of Thrones is dit spel een echte aanrader. Je komt zelf op de Ijzeren Troon te zitten en je moet beslissingen nemen die de toekomst van Westeros bepalen. Let wel op wat je doet, want als je de verschillende fracties van King’s Landing niet tevreden houdt, maken ze je in het geniep een kopje kleiner. Ook als ze juist heel tevreden zijn, ontstaat jaloezie en maken ze je eveneens een kopje kleiner. Door te wisselen tussen de verschillende kandidaten voor het koningschap ontrafel je een oplossing voor uitdagingen als de White Walkers. Reigs: Game of Thrones is een bijzonder fascinerend betaald spel.

> Review Reigns: Game of Thrones

5. Lemmings

Lemmings is echt een klassieker. Het spel verscheen voor het eerst in 1991 en kwam later in verschillende vernieuwde edities uit. Een Android-versie mocht gewoon niet ontbreken, en die hebben we ook gekregen. Lemmings zijn rare wezens die erg dom en daardoor suïcidaal zijn. Ze reizen telkens in groep van punt A naar punt B en jij moet ze opdrachten geven. Is er een ravijn, dan moet je een Lemming een brug laten bouwen. Let wel op, want voor je het weet stort de rest van de groep de ravijn in terwijl de brug nog niet klaar is. Lemmings is ook op Android erg leuk, alleen lijdt dit spel wel iets te veel onder zijn grote hoeveelheid microtransacties, en dat is jammer. Toch blijft het erg leuk om Lemmings te zien ontploffen als je een level opnieuw begint of ze met een paraplu naar beneden te zien dwarrelen. Pure nostalgie. 

Gadgets: het beste van 2018

1. JBL Everest 110GA

Deze oortjes waren voor mij echt de verrassing van het jaar op het gebied van gadgets, omdat ze zo’n compleet pakket vormen voor een erg laag prijskaartje. De Everest 110GA zijn ontzettend comfortabele bluetooth-oortjes. Normaal gezien ben ik meer een koptelefoon-persoon, maar deze oortjes zitten echt voor iedereen goed. Bovendien komen ze met Google Assistent ingebouwd waardoor je onderweg je notificaties in je oren hoort zodat je je telefoon niet hoeft vast te nemen. Je kan ook in een keer op berichten beantwoorden dankzij de spraakbesturing of alle soorten vragen stellen aan de Assistent. Ben je te voet en wil je navigatie? Je hoeft het maar te vragen, wat een gebruiksgemak. Oh, en niet onbelangrijk, ze klinken ook nog eens erg goed gezien het prijskaartje van 99 euro. Echt toppers. 

Review JBL Everest 110GA

2. Google Home Hub

De Google Home Hub is een erg leuke extra aan je huiskamer. Dit jaar is er een geheel nieuwe categorie van toestellen ontstaan naast de smart speakers, de smart displays. Als je een luidspreker hebt waar je vragen aan kan stellen, waarom dan niet met een scherm erbij? De Google Home Hub biedt net dat beetje extra waar de Google Home nog iets tekort schiet. Mensen zijn erg visueel ingesteld, en soms wil je informatie niet alleen zien maar ook horen. Daarom staat de Google Home Hub prima als kers op de taart in je woonkamer bij je slimme speakers. Hij heeft ook nog eens best een democratisch prijskaartje en kan nog jarenlang rekenen op verbeteringen. 

> Review Google Home Hub

3. Oculus GO

Ook deze heeft zich nog op de valreep een weg gebaand tot in deze lijst met beste gadgets van het afgelopen jaar. Terwijl ik hem nog volop aan het testen ben, merk ik nu al dat deze goedkopere variant van de Oculus Rift virtual reality-headset een erg fijn toestel is. Dit keer hoef je hem niet te verbinden met de pc, maar heeft hij een Snapdragon 821 ingebouwd gekregen en een accu waardoor hij volledig onafhankelijk is. Je verbindt hem alleen via een app en met de handige controllers. Ben je geïnteresseerd in virtual reality, dan is dit toestel echt een aanrader, want virtual reality is nog nooit zo comfortabel geweest. Binnenkort mag je op Androidworld de review van deze Oculus GO verwachten.

4. Xiaomi ROIDMI 3S

Deze uiterst voordelige gadget is een erg handige oplossing om draadloos muziek in je auto af te spelen. Hij zendt een bepaalde radiofrequentie uit waarop de muziek in verbinding met je telefoon via bluetooth wordt afgespeeld. Vervolgens hoef je op eender welke domme autoradio slechts de juiste frequentie in te stellen. Je stopt de Rodimi 3S gewoon in het 12 V-contact van je auto en je krijgt daarbovenop nog eens twee usb-poorten van 2,4 ampère waarmee je je toestellen kan opladen. De Xiaomi ROIDMI 3S is een no-brainer voor wie zijn auto een intelligentieboost wil geven op een voordelige manier. 

Review Xiaomi ROIDMI 3S

5. Pixel Stand

De Pixel Stand is een ontzettend goed bedachte gadget. Je komt na een werkdag thuis met een Pixel-telefoon die bijna zonder accucapaciteit zit, en je legt hem gewoon tegen de Pixel Stand aan. Je telefoon laadt niet alleen op, maar je kan hem ook nog eens als een smart display gebruiken. Het is zo ontzettend logisch, maar geniaal tegelijk. Als je een Google Pixel 3-telefoon hebt, is de Pixel Stand echt een aanrader. Dit apparaatje staat niet hoger op deze lijst, omdat hij helaas enkel voor de Pixel 3 (XL) werkt en met zijn prijskaartje van 79 euro ook best prijzig is. Ik verwacht volgens jaar nog meer variaties op de Pixel Stand te zien van andere fabrikanten. De Bixby Stand, zet hem voor volgend jaar al maar op je agenda.

Review Pixel Stand

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!

Reacties

4

Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten

25 december 2018, 9:21

Dankje Sebastien. Ik zelf gebruik de ap15 launcher en ben daar zeer tevreden mee. Ik heb niet veel apps op mijn tablet en smartphone dus blijft scherm mooi overzichtelijk. De apps worden bij naam weergeven in het scherm en kunt het naar eigen wensen aanpassen.
Ik gebruik Huawei p9 en een Samsung Galaxy tab A 2016.om te mailen voor het weer whatsappen foto’s maken youtube en Netflix.
Fijne kerstdagen.

25 december 2018, 3:06

Ik mis de Samsung Galaxy S9

24 december 2018, 22:59

Ik mis toch een Samsung in dit lijsje.

24 december 2018, 22:59

Zijn jullie het eens met mijn selectie ?? Fijne feesten!