Google Pixel Stand
Opladen van apparaten is nooit een pretje. Of je bent eerst opzoek naar de juiste oplader, of je kan de ingang van je telefoon niet goed vinden. Draadloos opladen moet deze problemen oplossen: leg je telefoon gewoon neer, en klaar. De laatste twee jaar heeft draadloos opladen ineens weer een opleving gehad. Vele telefoons worden nu met een glazen achterkant uitgerust waarmee draadloos opladen mogelijk kan worden gemaakt. Dit was niet het geval bij metalen smartphones.
Draadloos opladen is niet altijd voordelig. Zo kan je je telefoon meestal niet makkelijk gebruiken tijdens het opladen zelf, gaat het veelal langzamer dan bedraad laden, en is het een stuk duurder dan een gewone oplader. Dit laatste punt is zeer van toepassing bij de Google Pixel Stand. Deze kost 79 euro, en dat is voor een draadloze oplader simpelweg heel veel. Een fatsoenlijk ander exemplaar kan je voor een paar tientjes ook al op de kop tikken, en ze doen in de basis hetzelfde: opladen. Toch wil Google de hoge prijs van de Pixel Stand rechtvaardigen door een aantal slimme features toe te voegen. Deze zullen we per onderdeel hieronder behandelen, te beginnen met de basis van de Pixel Stand: het uiterlijk.
Uiterlijk
Google doet hun best om technologische apparaten zo goed mogelijk in je huishouden te verwerken. Door ronde vormen en mooie materialen en kleuren aan te bieden probeert het dit te bereiken. Dit hebben ze gedaan bij de Google Home (Mini), Daydream en natuurlijk de Home Hub. De Pixel Stand past mooi in dit rijtje. De oplader heeft vriendelijke vormen die er niet high-tech uitzien. Het witte uiterlijk schreeuwt niet om aandacht en kan je mooi ergens neerzetten.
De oranje onderkant is een leuk detail. Deze onderkant is overigens stroef gemaakt zodat de oplader niet snel verschuift. Ook is daar de USB Type-C aansluiting aanwezig, fijn! Je kan je eigen USB Type-C kabeltje gebruiken: de standaard kabel zit niet vastgemaakt aan de Pixel Stand of de oplader zoals bij de Home Mini het geval is.
Aan de voorkant zien we een ribbeltje aangebracht waar je de telefoon tegen aan moet zetten. Je telefoon staat dus altijd in een vaste hoek. Als je je telefoon er dus niet goed opzet schuift hij meteen naar beneden, dat is soms wel onhandig. Verder is het materiaal aan de voorkant wel stroef gemaakt om dit scenario zoveel mogelijk te voorkomen. Het geheel voelt premium en goed afgewerkt aan. De oplader is ook zwaarder dan ik had verwacht, wat dit gevoel versterkt.
Opladen
De belangrijkste functie van een draadloze oplader is natuurlijk opladen. De Pixel Stand kan dit met maximaal 10 watt doen. Ter vergelijking: de bedrade oplader van de Pixel 3 heeft een maximale capaciteit van 18 watt. De meeste draadloze opladers zitten rond de 5 of 7,5 watt. In de praktijk betekent dit dat er in ongeveer 15 minuten tussen de 15 en 20% bijkomt, niet bijzonder snel. Voor een korte pitstop is bedraad opladen nog altijd de betere keuze.
Waar draadloos opladen veel beter tot zijn recht komt is ‘s nachts: dan maakt het immers niet uit hoe snel of langzaam je je telefoon oplaadt, als hij maar vol is als je wakker wordt. Een volledige lading duurt iets langer dan 2 uur. Deze 10 watt van de Pixel Stand kan alleen worden gebruikt op de Pixel 3: op alle andere draadloze opladers zal de Pixel 3 met 5 watt worden opgeladen. Overigens kan je alle telefoons die Qi-draadloos opladen ondersteunen op de oplader plaatsen, van de Samsung Galaxy S9 tot de iPhone X. Daarbij krijg je echter niet de onderstaande functies.
Slimme fotolijst
De eerste toegevoegde functie van de Pixel Stand is die van een slimme fotolijst. Zet je Pixel op de Pixel Stand en na een paar seconden wachten zonder interactie zullen er foto’s verschijnen. Je kan zelf instellen of je dit wilt en welke albums of hoogtepunten uit je Google Foto’s dit moeten zijn.
De interval waarin nieuwe foto’s verschijnen is ongeveer 30 seconden en niet zelf aan te passen. Je kan ook een album toevoegen waarin achteraf nieuwe foto’s worden gezet. Zo heb je continu de nieuwste kiekjes van uitjes die je maakt. Ook worden er soms meerdere foto’s tegelijk getoond als deze van zichzelf niet schermvullend zijn.
Google Home Hub vervanger
De potentieel leukste functie van de Pixel Stand is die van een Google Home Hub vervanger. Nu is dit niet helemaal waar, maar je komt een heel eind. De Pixel 3 kan namelijk op afstand reageren op als je ‘Okay Google’ zegt en de Assistant geeft vervolgens antwoord. Ook krijg je een mooie grafische interface met de tijd, suggesties voor zoekopdrachten en een knop om snel naar je Google Now overzicht te gaan. Als je een melding binnenkrijgt zal hier het betreffende app-icoontje van verschijnen. Als je een Nest deurbel hebt, dan kan je ook zien wie er aanbelt. Hiermee verandert je Pixel 3 in een veelzijdig dashboard.
Een nadeel is wel dat de hotword-detectie van ‘Hey / Okay Google’ op afstand alleen werkt als je je telefoon in het Engels hebt staan. Dit komt omdat Voice Match nog niet in het Nederlands beschikbaar is. Wanneer dit naar Nederland komt is nog niet duidelijk, maar voorlopig limiteert het de functionaliteit van de Pixel 3 omtoveren tot Google Home Hub / Home Mini zeer ernstig. Alleen als je de hele tijd bij de Pixel 3 zit heb je er dan wat aan, bijvoorbeeld op kantoor.
Wake-up light
Een functie die gelukkig wel prima in het momenteel winterse Nederland werkt is die van een wake-up light. Hierbij wordt je scherm gedurende 15 minuten langzaam steeds feller gemaakt om jouw hersenen alvast te laten wennen aan het wakker worden en je niet in je diepste slaap wordt opgeschrikt door een wekker die ineens afgaat. Je kan zelf instellen tussen welke tijdstippen deze wake-up light functie moet werken, zodat hij bijvoorbeeld niet overdag als het licht is zijn best doet. Zelf heb ik mijn Pixel Stand bij mijn bed staan en deze wake-up light functie is dan toch wel handig. Ik word er niet echt beter wakker van omdat de Pixel Stand ter hoogte van mijn gezicht staat.
Kan je dat wel doen, dan zou het echt goed kunnen werken. Deze functie werkt overigens gewoon samen met de Google Klok. Als je dus Spotify hebt ingesteld als alarmgeluid gaat deze na de transitie van 15 minuten af zodat je definitief wakker wordt. En stel je hebt je telefoon toch in het Engels staan, dan kan je er meteen een hele routine aan hangen zodat je lampen aangaan, het nieuws gaat afspelen en nog meer.
Overig
Ten slotte zijn er nog een aantal kleine functies die de Pixel Stand net wat slimmer maken. Zo kan je instellen dat de telefoon automatisch op niet storen gaat als je hem op de oplader zet. Ideaal als je naar bed gaat. Stel je gaat naar bed en jouw zelf ingestelde niet-storen tijdstip is later pas, dan past de Pixel zich hier ook op aan. Zo zal er eerst het altijd-scherm aangaan zodat je de functies van de Google Assistent kan gebruiken. Is niet-storen ondertussen ingeschakeld, dan zal na een paar minuten dit scherm uitgaan zodat je er tijdens het slapen geen last van hebt. Ook wordt de vingerafdrukscanner uitgeschakeld zodat hier niet perongeluk gebruik van wordt gemaakt.
Heb je meerdere Pixel Stands, bijvoorbeeld op je kantoor en in je woonkamer, dan wil je niet dat er op kantoor ineens privéfoto’s worden afgespeeld. Daarom heeft elke Pixel Stand een speciale ID-tag meegekregen die hij communiceert met de Pixel 3. Hierdoor worden de specifieke instellingen en bijbehorende functionaliteiten voor de Pixel Stand ingeladen voor de plek waar dit nodig is. Van die kleine dingen!
Conclusie
De Google Pixel Stand zal alleen voor eigenaren van een Pixel 3 te verantwoorden zijn. De hoge prijs van 79 euro is alleen te rechtvaardigen als je iets hebt aan één van de functies die hierboven zijn beschreven. Combineer dit met het doordachte en niet opdringerige uiterlijk, en het is een prima draadloze oplader. Heb je geen Pixel 3, dan ben je beter af met een reguliere draadloze oplader voor flink wat geld minder, zoals de Samsung draadloze oplader of een exemplaar van Anker. De Pixel Stand is niet in Nederland te verkrijgen maar wel via de Google Store van bijvoorbeeld Duitsland. Hoe je een dergelijk exemplaar importeert kan je in dit artikel lezen.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten