OnePlus 6T
Twee keer per jaar komt OnePlus met een nieuw toestel. In de eerste helft van het jaar verschijnt het nieuwe vlaggenschip en de tweede helft van het jaar verschijnt een verbeterde versie van het toestel die de toevoeging ‘T’ krijgt. Op 29 oktober zag de OnePlus 6T het levenslicht in New York. Daar waren niet echt verrassingen meer te zien want OnePlus had al heel veel vakkundig gelekt naar de media. Sommige zaken werden ook gewoon mede gedeeld zoals in het geval van de 3,5 mm hoofdtelefoonaansluiting maar daarover later meer.
We hebben de OnePlus 6T nu een dikke week in gebruik. In deze review zullen we ons vooral concentreren op de verschillen van de OnePlus 6T ten overstaande van de OnePlus 6 van eerder dit jaar. Daarnaast zullen we ook laten zien waar de OnePlus 6T eventueel verbeterd is.
Behuizing en design
In grote lijnen is de OnePlus 6T weinig veranderd wat betreft design. Op een aantal belangrijke punten zijn er er wel veranderingen aangebracht die significant zijn.
Aan de voorzijde zien we dat de notch een stuk kleiner is geworden en ook de kin aan de onderzijde is gekrompen. Dit geeft een groter groter scherm in dezelfde behuizing en iets andere ratio van 19,5:9.
Aan de achterzijde is vingerafdruksensor weg en daardoor het OnePlus-logo naar boven geschoven. Op de OnePlus 6T staat nog ‘Designed by OnePlus’ aan de onderzijde. Wanneer je goed kijkt naar de foto van de OnePlus 6T zie je dat de achterzijde een S-vormige reflectie heeft gekregen waardoor het materiaal minder saai oogt. Vingerafdrukken zijn er nog steeds maar vallen bij deze matte Midnight Black niet zo op. Dat was bij de Mirror Black-uitvoering van de OnePlus 6 wel anders en we verwachten dat de OnePlus 6T in de Mirror Black-uitvoering nog steeds een vingerafdrukmagneet is. Verder is er rondom het toestel weinig veranderd behalve dat we de 3,5mm hoofdtelefoonaansluiting missen.
De knoppen zijn verder hetzelfde gebleven. Het blijft wennen dat de volumeknop aan de linkerkant zit. De schuifknop waarmee je snel je toestel op stil kunt zetten is handig alleen heb ik vaak dat deze bij het in mijn broekzak doen verschuift op de stil-stand waardoor ik mijn gesprekken mis.
Scherm, prestaties en accuduur
Scherm
Het scherm van de OnePlus 6T is iets gegroeid en dat komt vooral door de kleiner geworden kin. Het formaat van het AMOLED-scherm is nu 6,41 inch met een resolutie van 2340 x 1080 pixels. De aspect ratio is van de 19:9 op de OnePlus 6 naar 19.5:9 op de OnePlus 6T gegaan. Dat komt onder andere weer door de kleiner geworden notch.
Zoals je op de bovenstaande afbeelding kunt zien had de OnePlus 6 (links) een veel grotere notch dan de OnePlus 6T. Deze heeft nu de vorm van een waterdruppel en biedt toch plaats aan twee sensoren en de camera. Door deze vorm valt de inkeping minder op, maar hij is er overduidelijk nog wel. De echte notch-haters zullen ook hier geen genoegen meenemen. Aan de andere kant was het verzet tegen de inkeping op de OnePlus 6 aan het begin van dit jaar heel erg groot maar nu hoor je er niemand meer over.
Verder is dit AMOLED-scherm fijn om mee te werken. In de instellingen van het toestel heb je de keuze hoe je je beeldscherm wil instellen. Onder de noemer schermkalibratie heb je vijf verschillende instellingen waaruit je kunt kiezen. De standaard instellingen bevallen mij nog het meest.
Prestaties
In de OnePlus 6T ligt dezelfde motor als in zijn voorganger. Het maakt gebruik van de Snapdragon 845-chipset met 6GB of 8GB aan werkgeheugen. OnePlus heeft besloten om de 64GB-variant niet meer terug te laten keren. De kleinste en meest goedkope uitvoering van de OnePlus 6 is nu de 6GB/128GB, de duurste is het toestel met 8GB en 256GB. Net als bij zijn voorganger kun je de interne opslag niet uitbreiden met een microSDkaart. Je kunt natuurlijk gebruik maken van de cloud maar er zullen nog steeds gebruikers zijn die liever gebruik willen maken van een SDkaart.
Een manier om de prestaties van een toestel te kwantificeren is een benchmarktest. Deze zijn niet zaligmakend en staan meer dan eens ter discussie. Het geeft een aardige indicatie waar het toestel staat ten overstaan van andere toestellen. De OnePlus 6T doet het wederom goed, het bezet de tweede plaats in de ranking en dat is prima, de OnePlus 6 volgt op plek 4.
De OnePlus 6T voelt net als zijn voorganger zeer snel en ‘smooth’ aan. Wanneer we OnePlus mogen geloven is dat ook waar ze voor gaan. In plaats van goed te zijn in een of twee verschillende onderdelen willen ze de ervaring met hun toestellen zo gladjes mogelijk laten verlopen. Op het gebied van de prestaties lukt dat ze goed en zijn ze ook nog eens van de snelste. Dat is een goede prestatie maar daarbij maken we wel de kanttekening dat we zonder een benchmarktest het verschil niet zouden merken tussen de eerste 10 of misschien wel meer toestellen.
Accuduur
De prestaties van de accu is een zeer belangrijk onderdeel in een smartphone. We vragen steeds meer van het apparaat en dat komt onder andere door de verbeterde camera’s en het snelle mobiele internet waardoor we overal kunnen streamen. Doordat de 3.5 mm hoofdtelefoonaansluiting verwijderd is van het toestel is er onder andere voor de accu veel meer ruimte. Ten opzichte van de OnePlus 6 heeft de OnePlus 6T 400 mAh meer gekregen waardoor de accu nu een inhoud heeft van 3700 mAh.
Ik was niet tevreden met de accuduur van de OnePlus 6. Deze ging net een dag mee en dat is voor de hardcore gebruikers wel een probleem. De toename van de inhoud van de accu heeft een zeer positief effect gehad op de actieradius van de OnePlus 6T. Aan het einde van de dag heb ik nog zeker 30% over en dat is een opmerkelijke verbetering. Na een week testen heb ik nog geen enkele dag moeten bijladen en ging ik slapen met minimaal 25% op de teller.
Vingerafdruksensor
We hebben al een paar keer in deze review gemeld dat de 3,5 mm hoofdtelefoonaansluiting niet meer op de OnePlus 6T zit. CEO Carl Pei was zo slim om dat ver voor de presentatie bekend te maken omdat hij wist dat het tot felle kritiek zou leiden. Slimme zet want er wordt momenteel nog maar weinig gesproken over deze grote verandering. De ruimte die door het weglaten van de aansluiting is vrijgekomen heeft men verdeeld tussen de accu en de vingerafdruksensor die nu onder het scherm zit.
OnePlus heeft voor de 6T de techniek van Qualcomm gebruikt en deze zelf via de software nog wat verfijnd. Het is een optische vingerafdruksensor die door de duim (of welke andere vinger dan ook) te scannen door middel van en camera en groen licht. OnePlus heeft deze ervaring nog een beetje verrijkt door er een spacey animatie aan toe te voegen.
Deze manier van ontgrendelen werkt goed maar het is, in mijn ervaring, nog niet op het niveau van de normale vingerafdruksensor. Hij is langzamer hoewel dat dat niet echt een probleem is in het gebruik en je moet wel precies zijn. Wanneer je het toestel aan zet dan zie je een groen icoon voor de vingerafdruk. Precies daar moet je je duim of andere vinger neerleggen. Het gebied waarop de scanner werkt is ook niet groter. Het voordeel van een voelbare vingerafdruksensor aan de achterzijde is dat je ‘blind’ je toestel kunt ontgrendelen. Met de sensor onder het scherm gaat dat niet en zul je dus altijd je ogen op het scherm moeten hebben. Ook in het donker geeft de groene animatie een beetje extra licht maar dat maakt niet uit omdat je het scherm toch al aan zet.
OnePlus en de headphonejack
OnePlus heeft dus een goede reden om de hoofdtelefoonaansluiting te verwijderen uit het toestel. De hoofdreden zou zijn dat ze bij een onderzoek onder de forum-leden er achter kwamen dat meer dan 50% een Bluetooth-headset gebruikte. Het verwijderen van het kleine stukje techniek van de 3,5 mm aansluiting geeft OnePlus de mogelijkheid meer techniek in te bouwen die de toekomstige gebruikers net zo gelukkig moeten maken als een aansluiting voor een bedrade koptelefoon.
Op de bovenstaande foto zien we een OnePlus 6 die opengeschroefd is door iFixit. De tang houdt de 3,5 mm hoofdtelefoonaansluiting vast. Rechts naast de ruimte waar de 3,5 mm hoofdtelefoonaansluiting zat zien we de cirkelvormige trilmotor. Helemaal rechts zien we de ruimte achter de opening voor de speaker, deze moet groot en open zijn om te zorgen voor een goede resonantie en bastonen. Door het verwijderen van de 3,5 mm hoofdtelefoonaansluiting is het op de OnePlus 6T mogelijk om meer ruimte te maken. Onder andere de trilmotor kan naar beneden verschuiven waardoor er meer ruimte ontstaat voor de vingerafdrukscanner onder het scherm en de extra grote accu.
Geluid
Onderaan de 6T zitten twee speakeropeningen maar alleen achter de linkeropening zit een speaker. Deze is zeker niet de minste wat betreft geluid maar het blijft behelpen. In het menu zit nog steeds een audio-tuner die grappig genoeg alleen te gebruiken is wanneer je een bedrade headset aansluit, laat ze die vaste aansluiting nu net verwijderd hebben. Je kunt nog natuurlijk wel een hoofdtelefoon met een USB-C aansluiting of een dongle gebruiken. In de reviewset die we van OnePlus ontvangen hebben zat de dongle in de doos. Tijdens de presentatie hebben we gehoord dat deze niet standaard in de consumentenverpakking zit. Dat is best jammer want het was een goede zet geweest om de fans met de voorkeur voor een bedrade set tegemoet te komen. Wat mij betreft is dat een gemiste kans.
Update: De informatie die mij tijdens de presentatie verschaft is blijkt onjuist te zijn, er zit wel een dongle in de doos.
Camera
Op camera-gebied is OnePlus nog geen ster. Op de OnePlus 6 kwam veel kritiek en de meeste feedback kwam op het fotograferen in het donker. Op het podium kondigde men een grote verbetering aan wat betreft het fotograferen in het donker. Aan de software van de OnePlus 6T is de Nightscape-functie toegevoegd maar deze is bedoeld voor nacht-fotografie in een stedelijke omgeving, tenminste dat dachten we. We hebben wat vragen gesteld aan OnePlus betreffende deze functie en het blijkt dat Nightscape niet beperkt is tot een stedelijke omgeving. Wat deze functie doet is een aantal foto’s achter elkaar nemen en deze samenvoegen zodat je een foto krijgt met een betere lichtopbrengst.
Zonder Nightscape
Met Nightscape
De foto’s hierboven zijn genomen met slecht licht in een niet-stedelijke omgeving, maar het verschil tussen de twee foto’s is klein. We zien wat verschil in het gras wat betreft scherpte. Wat ook opvalt is dat het formaat van de Nightscape-foto anders is. De foto met de Nightscape-functie aan heeft een verhouding van 3456 × 4608 en de ‘normale’ foto een verhouding van 2112 × 4608.
In omstandigheden met slecht licht heeft de camera wel wat moeite om de focus te vinden. Wanneer je daar geen geduld voor op kunt brengen dan krijg je foto’s zoals hierboven.
De portretfoto’s zijn ook verbeterd. Men heeft samengewerkt met de fotograaf Kevin Abosch. Deze meneer is beroemd om zijn portretten en heeft zijn expertise overgebracht op het technisch team van OnePlus. Het algoritme van de camera is verfijnd waardoor er beter gezichten worden herkent. Daarnaast is de belichting verbeterd waarmee in het uiteindelijke resultaat de karakteristieken van een gezicht beter uit moeten komen. Dit noemt men Studio Lightning en het is geen functie maar zit standaard in de software. Hierdoor is het moeilijk om te zien op welke punten het schieten van een portret met dit toestel is verbeterd.
Overigens is de hardware van de camera hetzelfde gebleven. De achterzijde beschikt over een 16 en 20 megapixelcamera en een diafragma van f/1.7. De 16 megapixelcamera aan de voorzijde heeft een diafragma van f/2.0. Laatstgenoemde heeft nu ook de beschikking over EIS en dat staat voor electronic image stabilisation oftewel het verminderen van schokkerige beelden.
Foto
Video
Wat betreft het opnemen van video is de Super Slow Motion toegevoegd. Deze kan nu 1080p video op 240 fps vastleggen en 720p video met 480fps.
Rond de 30 seconden testen we de stabilisatie van het beeld. De schokken worden door de software van OnePlus goed opgevangen.
Software
De OnePlus 6T draait op Android 9.0 Pie met de eigen laag OxygenOS erover heen. OnePlus maakt gebruik van een aantal basisfuncties van Android 9.0 Pie maar vult deze aan (OnePlus zegt verbeterd) met eigen functionaliteiten die in de eigen OxygenOS worden gestopt. Zo beschikt het toestel over aanpasbaar batterijbeheer (Adaptive Battery). Ook kun je gebruik maken van veel van de gestures die Android 9.0 Pie zitten. OxygenOS beschikt zelf ook nog over een aantal eigen gestures waarmee je door de interface kan navigeren. Persoonlijk vind ik de mogelijkheid om met de power-knop de Google Assistent op te starten erg handig.
Bij Androidworld is standaard Android nog steeds het meest populair. Wij begrijpen waarom de skins van de verschillende merken er zijn. Wanneer je deze onderling gaat vergelijke is in ieder geval mijn conclusie dat OxygenOS het fijnste werkt.
Updates
Over het algemeen maakt OnePlus een goede indruk wanneer het gaat om updates. Op dit bericht op het forum staat het volgende te lezen:
Bovenstaand schema vertelt ons dat OnePlus twee jaar lang nieuwe versies zal uitbrengen en elke twee maanden een veiligheidsupdate. Na deze twee jaar zal OnePlus het toestel nog een jaar lang elke twee maanden van een veiligheidsupdate voorzien. In principe volgt OnePlus bijna hetzelfde programma als Android One.
Een ander positief punt van OnePlus is dat het nieuwe functies vaak ook naar de oudere toestellen brengt zoals het onlangs met de NightScape-functie deed naar de OnePlus 6.
Voorgeïnstalleerde apps
OnePlus heeft een miniem aantal eigen apps op de OnePlus 6T voorgeïnstalleerd. De Switch-app helpt je te wisselen van toestel door alles via de cloud te transporteren van je oude naar je nieuwe toestel. De Community-app geeft je toegang aan de fora waar je veel informatie kunt vinden en mee kan praten met gelijkgestemden.
Gezichtsherkenning
De OnePlus 6T heeft nog steeds de mogelijkheid om met gezichtsherkenning te ontgrendelen. Het is op onze redactie wederom gelukt om deze voor de gek te houden. Bart kon het toestel van Jiri ontgrendelen toen hij een zonnebril op had. Dat lukte hem drie keer en daarna niet meer. OnePlus zegt zelf dat de ontgrendeling via het gezicht niet de meest waterdichte methode is en dat het vooral om gemak gaat. Deze werkt via de camera en er zijn geen extra sensoren of een stuk software die een extra controle uitoefenen. De vingerafdrukscanner is veel nauwkeuriger en betrouwbaarder wat dat betreft.
Waterdicht of niet?
De media ontvangt altijd een reviewguide waarin het bedrijf zijn nieuwe functies toelicht en de specificaties geeft. Wederom valt er niets te lezen over het wel of niet waterdicht zijn van het toestel. We hebben dit net als bij de OnePlus 6 nagevraagd. OnePlus vraagt geen IP-certificaat aan omdat ze twijfelen aan de waarde daarvan. Dit certificaat zou volgens het merk nog niet ‘waterdicht’ zijn. Niet elk water is hetzelfde (chloor, zout, etc) en ook een OnePlus 6T kan heel goed tegen een plas water. Tijdens de productie worden allerlei mogelijke beschermingen aangebracht, onder andere in de vorm van siliconen ringen. Je kunt de OnePlus 6T in het toilet of het bad laten vallen, wanneer je hem er maar snel genoeg uit haalt is er niks aan de hand.
Conclusie
Ja, de OnePlus 6T is op een aantal fronten veranderd en verbeterd. De accu gaat langer mee en dat is een belangrijk punt. Dat het scherm groter is geworden en een kleinere inkeping heeft is prima maar van minder belang want de kwaliteit van het scherm is hetzelfde gebleven. OnePlus vindt zelf de vingerafdrukscanner onder het scherm een grote verbetering. Wat mij betreft hadden ze hem gewoon achterop het toestel kunnen laten zitten en het geld en de ruimte voor die tech kunnen uitsparen. Het zit er nu eenmaal op en het werkt. De camera blijft een zorgenkindje. Begrijp me niet verkeerd, deze maakt prima foto’s en ik kan er prima mee uit de voeten. Toch zullen de camera’s van Huawei en Samsung beter zijn, dus wanneer je een toptoestel zoekt met een echte topcamera dan is de OnePlus 6T niet voor jou. Wil je gewoon goede foto’s dan kun je hem zeker meenemen in je overweging.
Het tweede wat ik een beetje mis is het hele kunstmatige intelligentie-gebeuren. Vooral Google en Huawei maken daar hele grote stappen in en daar is het allang geen gimmick meer. OnePlus hanteert de Apple-strategie wat dat betreft: ze kijken de kat uit de boom en wanneer de techniek wat betreft kosten binnen hun bereik ligt, dan pas voegen ze het ook toe. Wat dat betreft leeft OnePlus zijn mantra ‘zoveel mogelijk voor zo weinig mogelijk geld’ nog steeds na.
Ik was ook verantwoordelijk voor de review van de OnePlus 6 en ik noemde dat een toptoestel met ruimte voor verbetering. Mijn oordeel over de OnePlus 6T is niet anders en het toestel is zeker beter geworden door de grotere accu en de waterdruppel-notch. Misschien had ik toch ook gehoopt op iets meer verbeteringen in de camera. De foto’s bij daglicht zijn prima, maar wanneer de omstandigheden wat betreft licht wat slechter worden levert het toch wat in ten opzichte van de concurrent. Het verbeteren van de camera heeft wellicht veel consequenties voor de prijs van het toestel. Nog steeds zijn de toestellen van OnePlus het meer dan waard om te overwegen wanneer je een budget hebt van rond de €600. Ik heb de OnePlus 6T met veel plezier gebruikt en het is al met al een van mijn meest favoriete toestellen van dit jaar.
Positieve punten
+ Accu is stukken beter geworden
+ Minder notch op het scherm
Negatieve punten
– Verbeteringen op de camera maar fotograferen met slecht licht blijft een probleem
Alternatieven
Wanneer je toch een betere camera wil voor dezelfde prijs dan zou de Samsung Galaxy S9 een goede suggestie zijn. Dit vlaggenschip is nu te koop voor rond de €600-€650.
Een goedkoper toestel met dezelfde chipset, werkgeheugen maar minder intern geheugen is de ASUS Zenfone 5Z. De is €150 goedkoper maar moet je waarschijnlijk wel wat inleveren op de gebruikservaring (skin) en de accu.
OnePlus 6T kopen
De OnePlus 6T zal vanaf 6 november beschikbaar zijn in twee kleuren, Midnight Black en Mirror Black. De prijzen van de OnePlus 6T zijn als volgt:
Wederom is Belsimpel de exclusieve partner van OnePlus voor de verkoop in Nederland. Ook zal het toestel te koop zijn via de eigen website, maar dan moet je wel wat langer wachten voordat je hem in huis hebt.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten