YouTube Music en Spotify
Het Zweedse Spotify is de absolute heerser op het gebied van de streaming muziekdiensten. Deze dienst kun je wel de WhatsApp van de online muziekdiensten noemen aangezien bijna iedereen het gebruikt. Er zijn verschillende concurrenten zoals Deezer en Apple Music waar laatst genoemde zeker grote stappen maakt met dank aan de grote groep aan iPhone-gebruikers. Toch blijft Spotify de onbetwiste leider in deze markt.
Sinds enige tijd heeft Google het roer om gegooid wat betreft het muziekaanbod. YouTube is nu de leidende dienst wanneer het op muziek luisteren aankomt. Dat is helemaal niet zo gek want deze videodienst puilde al uit met video’s en live-concerten van heel veel diverse artiesten. Google heeft dit en het aanbod wat ze ook in Google Play Music hadden bij elkaar gegooid en in de markt gezet als YouTube Music. Met YouTube Music kun je de muziek zonder advertenties beluisteren en op de achtergrond afspelen. Verder kun je de muziek ook downloaden.
Een van de uniek punten van YouTube Music is daarmee dat je kunt aangeven dat, wanneer mogelijk, je ook de video kunt bekijken. Dit is iets wat Spotify niet kan.
Startscherm
Beide apps hebben op het thuisscherm een opsomming van diverse afspeellijsten. Deze veranderen met de tijd van de dag. In de ochtend playlists om rustig wakker te worden en in de middag een playlist om lekker bij door te werken. YouTube Music kiest voor grotere iconen en dus minder informatie in een oogopslag. Beide apps geven praktisch dezelfde informatie door, alleen YouTube Music heeft ook een aantal playlists met video. Spotify heeft op zijn beurt weer de podcasts in het overzicht staan en daar beschikt YouTube Music weer niet over.
Bibliotheek
De bibliotheek is de plaats waar alles wordt opgeslagen wat betreft afspeellijsten en dergelijke. Beide apps openen met de meest recent afgespeelde albums, tracks of lijsten. YouTube Music biedt je gelijk aan een offline playlist aan te maken van je favoriete muziek. Wanneer je dat aanzet dan heb je zelfs zonder internet altijd iets te luisteren. YouTube Music zal deze offline afspeellijsten dagelijks bijhouden en verversen. Deze staat standaard op je 20 meest leuke nummers en muziek die je het vaakst beluisterd.
We zien direct dat de app van YouTube Music overzichtelijker is. Dat komt overigens ook door de afwezigheid van een aantal functies in YouTube Music zoals podcasts en radiozenders.Dat is dus goed voor het overzicht maar jammer wanneer je dat belangrijke functies vindt.
Afspeelscherm
YouTube Music heeft een beetje een saai afspeelscherm en het bevat ook minder informatie. Die van Spotify laat je ook naar het volgende nummer swipen en dat kan niet met YouTube Music. Onder de drie stippen zit bij Spotify een hele rits aan mogelijkheden zoals het nummer toevoegen aan een wachtrij of een afspeellijst. Ook heeft Spotify een mooie deelmogelijkheid naar onder andere Instagram Stories. Bij YouTube Music is de mogelijkheid tot delen van de muziek verstopt bij de lijst waar het nummer dat afspeelt in staat, niet handig!
Zoeken
De zoekfunctie van Spotify is veel aantrekkelijker dan die van YouTube Music. Spotify heeft al een aantal categorieën voor je gedefinieerd en dat is makkelijker. YouTube Music heeft de zoekfunctie van Google Music gekopieerd en deze is minder fraai om naar te kijken.
Beide diensten zullen gebruik maken van dezelfde databases wat betreft de muziek. Wanneer we een aantal zoekopdrachten doen komt daar het volgende uit.
Beide apps geven dezelfde soort resultaten op een zoekopdracht maar wel met andere resultaten binnen de artiest wat natuurlijk helemaal aan het zoekalgoritme ligt. In de zoekopdracht naar Jay Z zie ik wel veel verschillen. YouTube lijkt veel meer materiaal van deze rap-artiest te hebben. Daar komt bij dat de YouTube Music ook de resultaten van de muziekvideo’s meeneemt.
Desktop
Beide diensten kunnen ook in de browser gebruikt worden. Spotify heeft ook een app die je op Windows en MacOS kunt downloaden. Wat in de browser weer niet kan met YouTubeMusic is de video’s die eventueel bij een nummer horen bekijken, dat kan dus wel in de app. Het leek mij logisch dat dit wel gecombineerd zou worden.
Casten en Smarthome
Beide apps hebben de mogelijkheid om de muziek te casten naar een andere speaker. Dit kan voor beide diensten ook via Google Assistent. Spotify is daarnaast in veel producten geïntegreerd zoals Sonos. YouTube Music is op zijn beurt nergens in te gebruiken behalve met de Chromecast / Assistent.
Prijs
Wanneer je YouTube Music eerst eens gratis wil proberen dan kan dat 3 maanden lang en dat is veel meer dan bij Spotify (1 maand). YouTube Music kost 10 euro en wanneer je 2 euro extra betaald krijg je YouTube Premium. Met Premium zie je op heel YouTube geen enkele advertentie meer en kun je ook de content zien die speciaal voor YouTube is gemaakt (YouTube Red). Voor 15 euro heb je een family-abonnement en voor 3 euro extra kan deze hele family ook nog eens reclamevrij YouTube kijken.
Spotify heeft een zelfde soort structuur. Spotify Premium kost €9,99 per maand. Spotify Family kost €14,99 per maand maar dan heb je maar vijf familieleden die je een plezier kunt doen.
Conclusie
Wat fijner werkt en waar je mee plezier aan beleeft moet je zelf bepalen. Ik vind zelf het heel erg leuk dat je ook de video’s kunt bekijken met YouTube Music. Daardoor kom je ook heel veel andere uitvoeringen van nummers tegen. Spotify is wel verder wat betreft waarop de muziek aan je wordt aangeboden, ook de integratie met slimme assistenten is belangrijk. Waar ligt jouw voorkeur?
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Ik heb eerst Spotify gehad en nu YouTube premium (incl YouTube Music)
En YouTube Music heeft een veel betere A.I. als het gaat om nummers voorstellen. (YouTube “snapt” mijn muzieksmaak beter)
De “mijn muziek” functie, waarin je een doorlopende mix hebt van nummers die je geliked heb en nieuwe nummers en nummers die je niet hebt gedisliked, die functie heb je niet bij Spotify (de daily mixes komen niet in de buurt qua gebruikersgemak).
De radio en podcasts van Spotify kunnen mij gestolen worden, daar doe ik helemaal niets mee.
YouTube Music heeft voor mij de absolute voorkeur.
Ik las laatst ergens, weet niet meer waar, dat YouTube music ook via google auto te gebruiken is maar ik zie deze nergens in het lijstje staan als ik verbind met de wagen, iemand een idee?
Beide diensten hebben zo hun voordelen en nadelen. Valt mij wel op dat Spotify ook al geruime tijd bezig is om bewegende beelden te tonen bij muziek, zoek bijvoorbeeld op Spotify naar “I’m out of your mind” van “de Staat” 🙂
Spotify biedt daarnaast (in de premium versie en met de juiste settings) flac audio aan in hoge kwaliteit.
Ik ben overgestapt van Spotify naar YouTube music, ik kijk veel videos en ergerde me aan de reclames, die zijn nu lekker weg! Ook vind ik de muziekvideo’s absoluut van toegevoegde waarde en tot slot ook series die ik via YouTube origin kan bekijken. Een beetje te vergelijken met Netflix, maar die ga ik nog niet opgeven ??
De bibliotheek van Spotify is veel overzichtelijker dan die van YouTube Music. Als je veel muziek wilt opslaan is dit wel belangrijk althans voor mij.
Ik ben net overgestapt van Spotify naar YouTube Music. Playlists van Spotify overgezet naar Play Music dus niets kwijt. Ik ben erg tevreden. Vooral de optie met videos, en deze casten naar chromecast. Super!
Leuk en waardetoevoegend artikel! Een handige vergelijking voor mensen die een streamingdienst gebruik of overwegen. Misschien iets om vaker te doen bij andere soorten apps?
Misschien een beetje een OCD opmerking, maar bij de foto onder het kopje zoeken zijn Spotify en Youtube opeens verwisseld van plaats en staat Spotify links i.p.v. rechts. Beetje mierenneukerij natuurlijk, maar consequent zijn voorkomt verwarring. ?
Hoe is met de verschillen in geluidskwaliteit?
YouTube Music. Deze werkt heel fijn, bovendien heb ik deze 6 maanden gratis gekregen door de aankoop van mijn Google home mini. Maar na deze maanden ga ik gewoon weer muziek downloaden 🙂
Nooit dat ik zal betalen voor muziek…