JBL Everest 110GA
De JBL Everest 110GA (99,99 euro) zijn een paar draadloze oortjes waarin Google Assistent ingebouwd zit. Ze werden samen met de JBL Everest 710 GA (249 euro), een over-ear-hoofdtelefoon voorgesteld op de IFA-techbeurs in Berlijn. Het interessante aan beide producten is dat ze komen met Google Assistent-integratie.
Harman, het moederbedrijf van JBL, heeft dit jaar op IFA sterk benadrukt dat het volop wil inzetten op integratie van Google Assistent in zijn producten. Harman Kardon heeft een reeks surround-speakers uitgebracht, de Citation-reeks die allemaal met de slimme spraakassistent werken. JBL zet dan weer naast de nieuwe hoofdtelefoons in op een slimme soundbar en een smart-display. In dit artikel vertel ik je wat ik vond van de nieuwe, slimme JBL-oortjes.
Design en bouwkwaliteit
De JBL Everest 110GA zijn gespijsd op een kleine 100 euro, en dat is een stuk minder dan je voor sommige andere draadloze oortjes zoals de Sennheiser Momentum True Wireless betaalt, want die kost je 299 euro. Het is dan ook niet geheel verwonderlijk dat JBL ervoor kiest om zijn oortjes niet met de meest dure materialen samen te stellen. Het bedrijf verkiest duidelijk functionaliteit boven premium bouwkwaliteit voor dit product.
Toch moet ik zeggen dat ik best tevreden was over het design en de kwaliteit die de oortjes uitstralen. Ze zijn gemaakt met een grijze plastic behuizing die in grote letters de merknaam toont. Onder aan het rechtse oortje zitten er nog bedieningsknoppen waarmee je het volume kan regelen, door liedjes kan bladeren en ook je Assistent kan bedienen.
Ondanks dat JBL niet voor een meer premiummateriaal als metaal koos, voelen de oortjes solide aan en geven ze geen te goedkope indruk. Persoonlijk zou ik het wel erg interessant vinden om een paar volledig draadloze oortjes van JBL zien met Assistent, zonder ’tussenkabel’ en waarbij er wel meer premium-materialen worden gebruikt. Het zou ook logisch zijn als die onder het meer premium merk AKG zouden verschijnen, dat ook deel uitmaakt van de Harman-koepel. Al bij al is de mate van afwerking voor zijn prijsklasse meer dan voldoende wat betreft deze oortjes.
Bij de oortjes wordt ook een handig zwart reistasje geleverd, waarmee je je oortjes veilig kan vervoeren. Het zakje opent erg prettig door de opening ervan met je hand samen te knijpen, waarna het weer sluit als je het loslaat. Het enige kleine nadeel is dat het zakje duidelijk niet gemaakt is om je oortjes samen met de feloranje micro-usb-kabel te vervoeren, want als je ze er samen instopt voelt het net iets te krap aan.
Draagcomfort
De JBL Everest 110GA zijn letterlijk een van de comfortabelste oortjes die ik ooit heb gebruikt. Ik verkies zelf in de meeste gevallen een hoofdtelefoon, omdat zowel ik – door de vervelende draden – als mijn oren – omwille van het het draagcomfort – de meeste oortjes minder aangenaam vindt dan een goede hoofdtelefoon. De meeste kwalitatieve oortjes worden geleverd met verschillende formaten van oordopjes, en ik ben meestal veel tijd kwijt als ik wil uitzoeken welke van de twee à drie formaten ik het minst vervelend vindt.
Deze JBL-oortjes worden eveneens met drie formaten van oordopjes geleverd, maar ik heb tot mijn verbazing nooit de andere oordopjes nooit hoeven te testen, want vanaf de eerste keer dat ik de oortjes in mijn oren aanbracht zaten ze muurvast, maar toch aangenaam. Of je er mee gaat sporten of je een weg baant door het drukke Duitse openbaar vervoer tijden IFA, de JBL Everest 110GA zijn altijd comfy. De belangrijkste reden hiervoor is het flexibele steungedeelte van de oortjes dat zich vastzet in je oorschelp.
Als ik de oortjes wat kritischer bekijk, stel ik vast dat er toch nog een paar verbeteringen kunnen worden gemaakt. De bedieningsknoppen aan de rechterkant hangen bijvoorbeeld net iets te dicht bij het rechter oortje, waardoor het een ietwat vreemd gezicht is om het te gebruiken, en dat zal je veel doen, zeker als je met Assistent gaat werken. Bovendien krijg je zo ook het gevoel dat je bij het bedienen van de knoppen je oortje per ongeluk zou kunnen uittrekken. De knoppen voor volume waarmee je tegelijk ook tussen verschillende nummers kan bladeren voelen ook niet erg fijn aan om in te drukken.
Anderzijds valt op dat de kabel die de oortjes verbindt aan de kant van de bedieningsknoppen telkens over je rechter schouder glijdt, omdat die kant zwaarder is dan de linkerkant. Bovenstaande opsomming klinkt misschien in de oren als bakken kritiek, maar onthoudt toch vooral dat de oortjes echt erg vast en comfortabel zitten. De rest is eerder bijzaak.
Google Assistent
Het belangrijkste selling-point van deze draadloze oortjes is weldegelijk de integratie met Google Assistent, en zeker voor dit prijskaartje. Ik vond het geweldig om de kennis van Google Assistent zo eenvoudig ter beschikking te hebben in zo’n compact stel oortjes. Op de bedieningsmodule vlakbij het rechter oortje zit een aparte Google Assistent-knop. Zolang je die ingedrukt houdt, luistert de Google Assistent naar je vraag of opdracht. Laat je hem los, dan geeft hij antwoord.
Je kan de Assistent net als op je telefoon gewoon in het Nederlands gebruiken, en het gaat om een volwaardige integratie. Dat wil zeggen dat je niet enkel door muziek kan bladeren of hands-free een berichtje naar je mama kan sturen via een spraakcommando, maar je kan ook in één keer bijvoorbeeld je Philips Hue Lampen bedienen met Assistent in je oor.
Naast het uitvoeren van commando’s en het antwoorden van vragen, zoals je via Assistent ook op je smartphone zou kunnen, bestaat er ook een voorleesfunctie voor meldingen via je oortjes. Dat laatste is misschien wel het grootste voordeel van de integratie met Assistent, want eens je die voorgelezen meldingen gewend raakt, zal je ze al gauw gaan missen.
Als je bijvoorbeeld van muziek aan het genieten bent, hoor je plots een vriendelijk, maar duidelijk geluid door je muziek heen, en dat is het teken dat je een notificatie hebt gekregen. Tijdens het meldingsgeluid fade je muziek snel naar een lager volume om daarna weer in te faden. In plaats van je telefoon boven te halen, kan je er ook voor kiezen om Assistent de melding te laten voorlezen, door kort de Assistent-knop in te drukken. Daarna krijg je te horen wat je precies gemist hebt. Erg leuk is dat je ook meteen aangeboden krijgt om via een spraakopdracht te antwoorden. Vervolgens leest Assistent je antwoord voor om zeker te zijn dat alles correct is, en vervolgens laat je de melding zo verzenden.
Ik merkte dat het beantwoorden van meldingen erg nuttig was bij eenvoudige zaken, zoals een vraag waarop je met ja, nee of een ander kort antwoord kan reageren. Bij langere spraakopdrachten merkte ik dat Assistent me niet elke keer verstond, zeker in een lawaaierige omgeving. Op zich kan dat geen kwaad, want je kan de boodschap telkens opnieuw uitspreken tot ze wel correct is, maar dat ziet er natuurlijk wel apart uit voor je omgeving.
Ik moet zeggen dat het kunnen horen van meldingen alleen al erg goed werkt. Telkens als je een melding hoort, kan je zelf bepalen of het al dan niet nodig is om je telefoon te pakken en meteen te antwoorden. Ik vond het geweldig om – net als bij een smartwatch – de keuze te kunnen maken om rustig verder muziek te blijven luisteren, zonder uit nieuwsgierigheid naar je telefoon te hoeven grijpen. Voor vrouwen die hun telefoon in hun handtas bewaren, zal dit pas echt een life-changer zijn.
Als we kijken naar de Everest 710 GA, de hooftelefoon met Google Assistent die JBL samen met deze oortjes heeft gelanceerd, dan zien we dat de bediening daar anders werkt. Je hoeft slechts op je rechter oorschelp te drukken en de sensor registreren dat je met Google wil praten. Ik zou het erg cool vinden als dergelijke bediening ook aanwezig zou zijn in de oortjes in plaats van een knop, maar dat zal gezien het compacte formaat, en zeker gezien het prijskaartje niet haalbaar geweest zijn.
Geluid
Met Google Assistent en het feit dat het om draadloze oortjes gaat, bieden de JBL-oortjes veel functionaliteit voor een relatief laag prijskaartje. Ik had dan ook verwacht dat de oortjes stevig zouden inboeten op het gebied van geluidskwaliteit, maar ik moet stellen dat ze erg aangenaam waren om naar te luisteren. Het geluid is natuurlijk nooit zo overweldigend in vergelijking met mijn Audio Technica-hoofdtelefoon of bedrade KEF-oortjes, maar muziek voelt nooit echt zwak of teleurstellend aan.
De hoge tonen en middentonen van de oortjes zijn een stuk beter dan ik verwacht had van bluetooth oortjes in deze prijsklasse. Wat de bas betreft, die is niet indrukwekkend, maar wel duidelijk aanwezig. Wie erg gesteld is op (ietwat overdreven) krachtige lage tonen, waar sommige fabrikanten van hoofdtelefoons mee uitpakken, zal de bas van Everest 110GA teleurstellend vinden. Zeker ook omdat er geen meegeleverde software is waarbij je zelf de equalizer kan tunen.
Het volume van de oortjes is goed, ze gaan luid genoeg. De 5,8mm driver kan technisch gezien tot 96dB produceren. Op het maximale volume was er geen sprake van een onzuiver geluid. Een ander, minder aspect is dat de audio via bluetooth, in tegenstelling tot bedraad, nooit 100 procent feilloos is. Heel af en toe ga je een korte storing merken, maar dit gebeurt gelukkig absoluut niet te vaak.
Al met al zijn deze oortjes niet bedoeld voor wie zichzelf de prestigieuze titel ‘audiofiel’ opprikt. Daar bestaan krachtigere – en ook duurdere – alternatieven voor. Als je daarentegen on-the-go van muziek wilt genieten en tegelijkertijd de Assistent-functionaliteit wil die de oortjes brengen, dan ben je zeker aan het juiste adres.
Noise-cancelling
JBL heeft in zijn aankondiging van de oortjes niet over noise-cancelling-technologie gesproken. Ik heb de oortjes getest in luidruchtige omgevingen en stelde vast dat geluid van buitenaf maar heel beperkt doordringt. Omgevingsgeluid werkte slechts storend bij lage volumes. Ik verwachtte voor deze prijs dan ook geen indrukwekkend potdichte ervaring en was dus aangenaam verrast met het resultaat. Je kan de oortjes gemakkelijk op luide openbare plaatsen gebruiken zonder al te veel gestoord te worden.
Microfoon
JBL heeft duidelijk goed nagedacht over de plaatsing van de microfoon voor zijn slimme, draadloze oortjes. De microfoon zit namelijk ingebouwd aan de onderkant van de bedieningsmodule, die vlakbij het rechter ootje zit. Het slimme eraan is dat telkens wanneer je de Assistent-knop indrukt om tegen Google te praten, je door het grijpen naar de knop, de microfoon automatisch naar je mond richt. Op die manier praat je, net als bij een telefoontje met je smartphone, recht in de microfoon.
De kwaliteit van de microfoon is in orde. Hoewel Assistent me niet elke keer helemaal verstond in een luidruchtigere omgeving, merkte ik tijdens het bellen op dat gesprekken met mijn respondenten probleemloos waren en dat ze waarschijnlijk niet eens gemerkt hebben dat ik draadloze oortjes gebruikte. JBL heeft naar eigen zeggen dan ook een echo-cancelling-microfoon in zijn oortjes gestopt.
Software
Het koppelen van de JBL Everest 110GA is erg eenvoudig. Als je bluetooth op je telefoon hebt aanstaan en je zet vervolgens je oortjes aan, dan komt bovenaan je startscherm een erg duidelijke, grote melding met een afbeelding van de oortjes erbij die vraagt om te koppelen.
Er is geen bijhorende app waarmee je bijvoorbeeld geavanceerdere audio-instellingen kan wijzigen of een equalizer kan instellen. Eens je voor de eerste keer je oortjes hebt gekoppeld, kan je slechts een beperkt aantal instellingen wijzigen via de Google Assistent. In mijn geval kwamen mijn oortjes gewoon in een lijst te staan tussen mijn smartphone en Google Home-speakers.
Je kan voorgelezen meldingen in- of uitschakelen en je kan ook apps instellen waarvan je meldingen wilt horen. Standaard stonden op mijn Google Pixel alleen berichtenapplicaties, zoals Messenger, WhatsApp of Android Berichten ingeschakeld. Er is ten slotte ook een optie waarmee je als veiligheidsmaatregel reacties via Assistent kan uitschakelen als je telefoon vergrendeld is.
Accuduur
De JBL Everest 110GA zouden je 8 uur aan batterijduur moeten opleveren. In de praktijk stelde ik ook vast dat de batterijcapaciteit van de oortjes meer dan behoorlijk was. Als je dagelijks af en toe muziek beluistert, kom je met één oplaadbeurt gemakkelijk meerdere dagen verder. Daarna moet je ze weer opladen via de feloranje oplaadkabel met enerzijds een usb-a en anderzijds een micro-usb-c-uitgang. Als je de oortjes verbindt terwijl ze aanstaan, schakelen ze meteen uit en beginnen ze met opladen. Een volledige oplaadbeurt duurt twee uur.
Conclusie
Je moet echt al je best doen om voor deze oortjes – die draadloos zijn, zo’n acht uur muziek kunnen spelen, Assistent ingebouwd hebben en zo’n 100 euro kosten – negatieve punten te vinden. Er zijn talloze oortjes die betere geluidskwaliteit leveren, maar die zijn dan ook duurder en/of bedraad en je zal er hoogstwaarschijnlijk geen gesprekken met Assistent mee kunnen voeren.
Kort samengevat zijn dit de ideale oortjes voor wie van de voordelen van Assistent in je oor wilt genieten, maar tegen een betaalbaar prijskaartje. Ik zou de oortjes gerust ook kunnen aanbevelen als Assistent voor jou een leuke bijkomstigheid is, maar je vooral op zoek bent naar degelijke, comfortabele, draadloze oortjes met een goede accuduur. Al bestaat er voor diegenen ook een versie van deze oortjes waarbij Assistent niet geïntegreerd zit, de Everest 110 BT, die twee tientjes minder kost.
Toch zou ik iedereen aanraden om voor dat prijsverschil alsnog de Everest 110GA te nemen, ook als je niet geïnteresseerd bent in het beantwoorden van berichten of vragen stellen aan Assistent. Het beluisteren van meldingen is toch echt een erg groot voordeel.
Positieve punten
+ Draagcomfort
+ Google Assistent werkt goed
+ Accuduur
+ Prijs
Negatieve punten
– Bepaalde design-details konden beter
– Slechts beperkte aanpassingsmogelijkheden in software
JBL Everest 110GA kopen
De JBL 110GA zijn binnenkort beschikbaar voor een adviesprijs van 99,99 euro. Ze zullen te koop zijn in het blauw, donkergrijs en zilver.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten