Seever

Lees verder na de advertentie.
Het sociale netwerk Seever blinkt uit in zijn eenvoud, zowel op het gebied van interface als concept. Op een toegankelijke manier krijg je een overzicht van de activiteiten van iedereen die volgens jou interessant genoeg is om online te volgen. In geen tijd heb je een account aangemaakt en voeg je bekende mensen toe. Het is enorm handig om van iemand, pakweg de Nederlandse zangeres Anouk, alle sociale mediaberichten in een keer te zien te krijgen. In tijden van apps als Digitaal welzijn en discussies rond technologieverslaving verdien je zo in een keer de tijd terug die je anders zou verliezen op drie- tot viertal verschillende sociale netwerken.
Van YouTubers en tot voetballers tot gamers en zangeressen
Seever is bedacht en opgericht door Menno Stuyts en Jeroen van der Elst, twee Nederlandse studenten bedrijfskunde van Avans Hogeschool in ‘s-Hertogenbosch. “Wij kregen de kans in onze opleiding om een idee uit te werken tot een volledig werkend concept” vertelt mede-oprichter Menno Stuyts. “Van marktonderzoek tot het businessmodel werd het uitgediept. uiteindelijk was ons bedrijfsidee een succes, en zijn we er concreet mee aan de slag gegaan tijdens onze opleiding.”
Respectievelijk Jeroen van der Elst en Menno Stuyts, oprichters van Seever. Bron: Avans Hogeschool
‘Make social media great again’
De twee studenten kwamen zelf tot de vaststelling dat de huidige manier waarop de sociale medianetwerken berichten presenteren, niet prettig is. “Wij vonden dat sociale media niet meer persoonlijk was. Facebook is een onoverzichtelijke warboel geworden vol filmpjes en andere content door elkaar”, zegt Stuyts. “Seever is eigenlijk geen nieuw socialemediaplatform, maar een combinatie van andere sociale media-apps, waardoor je opnieuw een overzicht krijgt. We hebben eerst marktonderzoek gedaan, en kwamen tot de conclusie dat de gebruikers daar naar op zoek zijn.”
Seever heeft een duidelijk doelgroep voor ogen. Hoewel ondertussen iedereen, van je nichtje tot je oma, sociale media gebruikt, blijven jongeren het meest actief. Menno Stuyts en Jeroen van der Elst stelden vast dat zij vooral geïnteresseerd waren in het volgen van influencers en bekende figuren. Dat is dan ook de focus van Seever geworden. Niet zozeer de sociale mediaberichten van je nichtje en je oma, maar een bundeling van de content van bekende en populaire mensen en van nieuwskanalen zoals de Telegraaf.
Sorry, Mark
We vroegen aan de jongens van Seever waarom een figuur als Mark Zuckerberg zelf niet op het idee van Seever is gekomen. “Wel we hebben ons letterlijk ook die vraag gesteld. Zuckerberg bijvoorbeeld, bezit Facebook en Instagram, maar hij bezit niet YouTube of Twitter. Het is voor iemand in zijn positie niet eenvoudig om zo’n dienst uit de grond te stampen, en hij zou zo in één keer concurreren met zijn eigen platformen”, zegt Stuyts.
Anderzijds, als Facebook het voor gebruikers gemakkelijker wil maken om snel een overzicht te zien te krijgen van alle sociale media-updates, gaan mensen als gevolg mogelijk minder tijd doorbrengen op de verschillende netwerken. Nu bladeren gebruikers door de hele stroom van berichten op zowel Facebook als Instagram, op zoek naar interessante content. Dat levert meer advertentie-inkomsten op.
Prototype-applicatie
Nadat het idee achter Seever vast lag, moesten de twee studenten met concepten op de proppen komen voor hun applicatie. “We kwamen telkens met nieuwe elementen voor de app en schreven zo een prototype op papier”, aldus Menno Stuyts. “Maar een app ook echt laten ontwikkelen, kost heel veel geld, en dus gingen we op zoek naar investeerders. We merkten dat er genoeg mensen in het idee geloofden, en met het verzamelde geld trokken we naar een ontwikkelaar.”
De applicatie bouwen had een prijskaartje van “enkele tienduizenden euro’s” – de precieze prijs wilden de twee studenten liever voor zich houden. Nu de app net geen maand online is, willen ze zich vooral focussen op het doorvoeren van verbeteringen. “Op dit moment zijn we nog geen actieve promotie aan het voeren voor Seever”, maakt Stuyts duidelijk “Dat is iets voor later, eens de fouten eruit zijn, en als we de nodige feedback van enkele Nederlandse influencers hebben gehad waarmee we samenwerken. Zij promoten Seever nu bij hun volgers, en via hen stroomt feedback onze richting uit.”
De oprichters van Seever merken nu al dat de applicatie ook andere doelgroepen dan jongeren aanspreekt. “We hebben ook bedrijven en nieuwskanalen toegevoegd en dat is dan weer iets waar volwassen meer in geïnteresseerd zijn. Zij krijgen zo snel een overzicht van het nieuws van de dag vanuit verschillende nieuwsbronnen.” Het is natuurlijk ook de bedoeling dat Seever in de toekomst wel geld gaat opbrengen, en daarom werd er een advertentiemodel voorzien. De app zelf blijft wel gratis.
Als je een bericht aantikt kom je in de app van het bijhorende sociale netwerk terecht
Passie overdragen
De jongens van Seever zijn beide studenten bedrijfskunde, maar verder hebben ze elk hun eigen talenten. Menno is beter in marketing, en in ons interview merkten we dan ook dat hij vooral het woord nam. Jeroen heeft meer de technische kwaliteiten en kennis, en hij heeft het meeste contact met de app-ontwikkelaar.
“Ik heb wat ervaring met websites bouwen, en hoewel onze app-ontwikkelaar, Coffee IT, nog veel meer kennis heeft dan ik, is het wel vlot communiceren”, zegt Jeroen van der Elst. “Wij geven de ideeën door en zij zetten die om in de praktijk. We willen nu zo goed mogelijk contact met ze houden, want op die manier kunnen we onze passie voor Seever aan hen overdragen. We hebben ook echt het gevoel dat het werkt, want nadat onze app succesvol gelanceerd was, zagen we ook bij hun het enthousiasme. Dat is een fijn gevoel. Ze gebruiken ook echt actief de app, niet alleen omdat zij ze ontwikkelen, maar ook omdat ze het echt goed vinden”, aldus van der Elst.
Je kan instellen van welke personen je notificaties wil ontvangen
Dubbele content
Eén van de uitdagingen waar Seever nog mee afrekent, is het toevoegen van nieuwe personen. “Mensen gebruiken soms heel andere profielnamen voor hun verschillende sociale media. De zanger Drake heet bijvoorbeeld op Instagram ‘Champagnepapi’, en daarom is het moeilijk om via onze automatische tools hun profielen te bundelen”, verduidelijkt Stuyts. Om die reden is het voor een stuk een manuele klus geworden, en dat vergt tijd. Op Seever is nu vooral een mooi overzicht van Nederlandse influencers te vinden, en verder de bekendste buitenlandse influencers.
Een ander probleem zijn de dubbele berichten. Soms verschijnen dezelfde berichten op verschillende sociale netwerken tegelijk, of ze verschijnen in een net iets andere verpakking. “Je ziet bijvoorbeeld dat YouTubers naast het uploaden van hun nieuwe video ook op Twitter een link plaatsen” Legt Menno Stuyts uit. Volgens hem is er nog geen oplossing voor handen voor dergelijke, dubbele content. “We hebben gelukkig wel ervaren dat het niet heel irritant is. Er is vast wel een manier om dergelijke berichten eruit te filteren als dezelfde tekst wordt waargenomen, maar daar hebben we nog niet concreet naar gekeken”, geeft Stuyts toe.
Een laatste minder goed punt dat ons later opviel na het testen van de app, is dat Seever sommige berichten niet volledig weergeeft. Als je vervolgens een bericht aantikt, kom je terecht in de applicatie van Instagram of Facebook. Dat is natuurlijk minder interessant vanuit het perspectief van zowel de gebruiker als Seever zelf. De gebruiker krijgt niet in een keer een bericht te zien, en de makers van Seever zien gebruikers naar de apps van Instagram of Facebook doorschakelen, wat voor minder advertentie-inkomsten zorgt als ze daarna niet op de terugtoets tikken om terug te keren naar Seever.
Als je het zoekmenu opent krijg je meteen ook trending kanalen te zien
Snel groeien en patenteren
De oprichters van Seever willen dat hun platform zo snel mogelijk groeit, vooral omdat ze op dit moment geen concurrentie ervaren. “We merken overal dat het een erg goed idee is, en vreemd genoeg stellen we vast dat er nog geen app bestond waarmee je een handig overzicht van sociale mediakanalen te zien krijgt, zegt Stuyts. “We willen daarom nu zo mogelijk groeien. Stel dat we we binnenkort zo’n 10.000 dagelijkse gebruikers hebben en meer onder de radar komen, dan kan morgen pakweg Google precies dezelfde applicatie bouwen. Met zo’n gigant valt dan niet te concurreren.”
Seever heeft ook onderzocht of er de mogelijkheid is om bepaalde zaken te patenteren, “Patenten nemen kost enorm veel geld, en zo bots je al gauw aan tegen een miljoen euro. Dat is een stuk meer dan het geld dat de app heeft gekost. We moeten nu in Nederland snel groeien, en als we merken dat er interesse is vanuit andere landen, dan moeten we in een keer daarmee verder gaan”, stelt Stuyts vast.
Voorlopig zie je berichten van YouTube, Facebook, Instagram en Twitter. Later volgen mogelijk nog andere kanalen
Overname?
Sociale media is enorm dynamisch. Facebook kwam op als een hip sociaal netwerk, terwijl we nu merken dat veel jonge mensen – waarbij Facebook oorspronkelijk heel populair was – nu naar Instagram trekken. “Dat is niet echt ons probleem en dat is wel een prettig gevoel”, stelt Stuyts vast. “Als we zien dat het ene sociale netwerk minder populair wordt, dan wordt er gewoon via ons meer gekeken naar het andere. Komt er een nieuwe site? Dan voegen we die toe”, aldus de mede-oprichter van Seever.
Als Google in april, nadat Google+ verleden tijd is, een mailtje stuurt naar de jongens van Seever, en geld zou bieden om het bedrijf over te nemen, wat zouden ze dan doen? “Het is natuurlijk een droom dat je zou worden overgekocht door zo’n groot bedrijf, dat ze zeg maar miljoenen zouden neerleggen, maar dat is natuurlijk alleen maar dromen. We zouden in ieder geval dan wel mee aan het roer willen blijven staan zolang we potentieel blijven zien in Seever.”
Je kan Seever zelf uitproberen voor je Android-telefoon door de applicatie te installeren via onderstaande knop. Laat ons weten wat je ervan vond in de reacties.
App niet meer beschikbaar
nl.seever.seever
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Ik heb al het gevoel dat ik niks mis sinds ik geen Social media meer heb. ?
Geprobeerd maar ook weer verwijderd omdat het 1e wat mij opvalt is de ad, onderaan de pagina. Wat mij betreft meteen een fout begin. Als je je dan aanmeld bij b.v. Facebook, dan kom je als 1e een rits van smeekbedes tegen voor het weggeven van je salaris, zodat je zelf ook niks meer te eten hebt tijdens de feestdagen. Dit soort reclames zie ik nooit in de alternatieve Facebook app die ik gebruik omdat ik daar ook de ads kan uitschakelen. Mijn 1e indruk is dan ook dat je bij gebruik van deze app nog veel meer reclames krijgt voorgeschoteld, die ik anders niet te zien krijg. Als je dat een vooruitgang wilt noemen……….