Samsung Galaxy S24: tot €384 voordeel én Galaxy Watch7 cadeau!

Google Nest Hub review: slimme speaker met handig scherm

Claudia Rahanmetan
Claudia Rahanmetan
31 oktober 2018, 20:00
10 min leestijd
Google Nest Hub review: slimme speaker met handig scherm

Lees verder na de advertentie.

Google Home-serie

Tijdens Google I/O 2016 werd de Google Home officieel onthuld. Dit is een slimme speaker die via spraakbediening muziek kan afspelen, slimme apparatuur kan bedienen zoals de camera’s van Nest en lampen van Philips Hue. Het apparaat kan ook Netflix-series streamen via de Chromecast en beschikt ook over de digitale assistent genaamd Google Assistent.

Je kunt deze assistent allerlei vragen stellen over bijvoorbeeld het weer, de oplossing voor een rekensommetje of hem/haar vragen de wekker te zetten. Een jaar later breidde Google de serie uit met de Google Home Mini en Google Home Max, een kleine en een high-end variant van de Google Home. In 2018 werd daar de Google Nest Hub aan toegevoegd, een zogenaamde smart display.

Wat is een smart display?

De smart display is een nieuwe productcategorie in de wereld van slimme speakers. Het is namelijk gewoon een slimme speaker inclusief digitale assistent maar dan met als toevoeging een beeldscherm. Zo kun je niet alleen via spraakopdrachten maar ook via het touchscreen je slimme thermostaat bedienen maar ook YouTube-filmpjes bekijken en videobellen.

De Echo Show van Amazon was in 2017 de eerste smart display en al snel volgden meerdere fabrikanten met hun eigen variant zoals Lenovo, Archos, JBL, LG en vele anderen. Al deze slimme schermen maken gebruik van een digitale assistent, of dat nu Amazon’s Alexa, Microsofts Cortana of Google Assistent is. De Google Nest Hub is de eerste smart display van Google.

Google Nest Hub in verschillende kleuren (klik op de afbeelding)

Behuizing en design

De Google Nest Hub wordt geleverd in een eenvoudige witte doos met daarin de Hub, een Amerikaanse adapter (15W) en de gebruikelijke garantie- en opstartboekjes. Het apparaat is in de kleuren Chalk, Charcoal, Aqua en Sand verkrijgbaar en deze kleur is alleen op de voet en de achterkant van het scherm zichtbaar.

De voet is bekleed met dezelfde herkenbare stoffen afwerking als de Google Home-speakers. Het scherm heeft bij alle uitvoeringen dezelfde witte randen aan de voorzijde. Het 7 inch LCD-scherm zit vast op de voet en is dus niet kantelbaar.

In de bovenste schermrand van de Hub zijn twee far-field microfoons en de lichtsensor te vinden. De far-field microfoons zorgen ervoor dat de Hub je kan horen, waar je je ook bevindt. Je kan dus een opdracht geven als aan de andere kant van de woonkamer staat. Aan de achterzijde, in de voet, zijn de speaker (80 dB) en de aan/uit-knop van de microfoon te vinden. Verder ondersteunt de Nest Hub Bluetooth 5.0 en wifi 802.11b/g/n/ac via zowel het 2.4GHz- als het 5Ghz-netwerk. Het geheel weegt maar 480 gram en is kleiner dan je denkt.

Er zit overigens géén camera in de Hub, zodat het apparaat ook te gebruiken is in de slaapkamer, zonder dat je het gevoel hebt om door een Google-medewerker bekeken te worden. Videobellen is dus niet mogelijk met de Nest Hub maar een ordinair audiogesprek zonder video is wel mogelijk. 

Installatie

Met de apart aangeschafte reisstekker en de bijbehorende adapter en netstekker voorzie je de Google Nest Hub van stroom. Daarna kun je met de volgende ingrediënten de installatie voortzetten:

> de Google Home-app  

> de Google-app

> een Google-account

> een smartphone of tablet met minimaal Android 5.0

> Wifi en Bluetooth

Je stopt de adapter in de Hub en plugt de stekkers in het stopcontact. Daarna open je de Google Home-app om de Hub op te nemen in je ‘Huis’. Klik op het plusteken als ‘ie niet automatisch wordt gevonden. In het setup-proces zul je ook een taalinstelling tegenkomen en hierbij kun je alleen de Engelse taal instellen. Dus er is geen Nederlandse ondersteuning zoals bij de Google Home en Google Home Mini sinds oktober 2018 het geval is. [Red. Sinds mei 2019 is er wel Nederlandse ondersteuning voor de Google Nest Hub]

Via de Google Home-app voeg je meerdere gebruikers aan het apparaat toe, inclusief de stemherkenning. Als ik dan vraag wat mijn eerstvolgende agenda-afspraak is, dan zal de Hub naar mijn agenda kijken en niet naar die van andere gezinsleden. Daarnaast kun je met een equalizer de bass en treble-regelaar verschuiven en nog veel meer instellingen in de Home-app aanpassen zoals een beperkte modus en contentfilter voor YouTube en een nachtmodus (dan wordt niet iedereen ’s nachts wakker). Een kijkje nemen in deze app is dus zeker de moeite waard.

Google Home-app

Wat kun je met de Google Nest Hub?

Je kan de Hub net als elke Home-speaker met je stem bedienen. Daarnaast is er het scherm, wat de Hub uniek maakt, in de Home-serie. De spraakopdrachten moeten wel in het Engels gegeven worden. De opdrachten worden op het scherm getoond, evenals het resultaat en dat is best leuk.

Als je over het scherm van links naar rechts veegt, ga je een stap terug in het menu. Een veeg naar boven haalt de volume- en helderheidregelaars tevoorschijn. Een veeg van boven naar beneden schuift het Home View-dashboard naar voren. Veeg je van rechts naar links over het scherm, dan zie je je afspraken, Top Stories uit Google Nieuws, recent beluisterde of bekeken muziek en video van Spotify en YouTube. Verderop in de menu’s vind je heel veel tips over wat je nog meer kunt doen met je Hub zoals muziek afspelen, recepten zoeken, de lampen uitzetten en video’s van rennende teckels bekijken.

Daarnaast kun je met de Hub meer dan 10.000 verschillende slimme apparaten van meer dan 1000 fabrikanten bedienen. Je kan er bijvoorbeeld de Nvidia Shield TV, Philips Hue-lampen, Nanoleaf-verlichting mee bedienen evenals vele slimme stekkers, slimme thermostaten en slimme beveilgingscamera’s.

Startscherm op de Hub

Dagelijks gebruik

Momenteel gebruik ik de Hub voornamelijk om een overzicht van mijn dag en het nieuws te beluisteren en te bekijken, om muziek te luisteren, YouTube-video’s te bekijken en vragen te beantwoorden. Het leuke van de laatste opdracht is dat je, in tegenstelling tot de Google Home, ook meteen foto’s te zien krijgt als je informatie over Parijs opvraagt. Ook de integratie met Nest Hello is erg goed. Deze slimme videodeurbel toont op de Hub wie er voor de deur staat zodat je meteen kunt beslissen of je opendoet in het geval van de pizzakoerier of in andere gevallen juist niet. Daarnaast vertel ik de Hub om de Philips Hue-lampen aan- of uit te doen.

Overigens draaien de meeste smart displays op Googles IoT-besturingssysteem Android Things. Dit is een speciale versie van Android die gemaakt is om te draaien op slimme apparaten die verbonden zijn met het internet (Internet of Things). De Google Nest Hub draait hier niet op. Deze smart display draait op vergelijkbare software als dat van de Chromecast.

Qua softwarematige toepassingen zijn de Home View, Ambient-modus en Google Foto’s-integratie nieuw. Deze bespreek ik hieronder afzonderlijk.

Home View

De functie ‘Home View’ Een veeg van boven naar beneden of via een commando allerlei slimme taken in huis laat uitvoeren. Hiermee kun je de lampen, de thermostaat, camera’s en andere apparaten besturen. Verder is er diepe integratie met producten van Nest zoals de eerder genoemde Nest Hello-deurbel maar ook de Nest-thermostaat. De Google Home-app ligt helemaal in lijn ligt met de Home View-interface dus dat maakt de bediening ervan een stuk intuïtiever. De app bevat dus dezelfde slimme apparaten in dezelfde kamers met dezelfde bedieningsknoppen als de Hub.

Home View-dashboard

Digitale fotolijstje met Ambient-modus

Als je de Hub niet gebruikt, springt het in de Ambient-modus zodat je een digitaal fotolijstje van je Hub kunt maken. Je kan hierbij kiezen voor foto’s vanuit je Google Foto’s, een kunstgalerij met een selectie van foto’s of foto’s van je Facebook- of Flickr-account. Je vindt de Ambient-modus in de Home-app als je op de Hub klikt. Hier kun je Ambient personaliseren.

Kies je voor Google Foto’s? Dan kun je zelf albums kiezen maar ook Live Albums maken die albums bevatten van bepaalde personen. Deze zal dan alleen de beste foto’s selecteren, die worden gekozen met behulp van Machine Learning. Daarnaast kun je het weer, de tijd en info over foto’s hier verbergen of weergeven en de snelheid van de diavoorstelling aanpassen.

Ik ben geen foodie

Geen zin in foto’s? Dan kun je een fullscreen klok kiezen en ook hier is de keuze weer reuze. Vooral de woordklok ziet er cool uit op de Hub.

Recepten maken

Een aparte vermelding hier van de recepten is zeker op zijn plaats. Je kunt, als je een cheesecake wilt maken, de Hub snel in de keuken zetten en stap-voor-stap uitleg krijgen via het scherm en stembegeleiding. Hier zie je, in het Engels, de ingrediënten op het scherm. Daarna wordt je via stembegeleiding stap-voor-stap door de bereiding van de taart heen geloodst. Als je klaar bent met een stap, zeg je “Next step”.

Ambient EQ lichtsensor

Het scherm van de Hub beschikt over de functie Ambient EQ die gekoppeld is aan de lichtsensor in de bovenste rand. Ambient EQ zorgt er voor dat automatisch de juiste helderheid van het scherm ingesteld is. Overdag heeft het apparaat dus de juiste helderheid om alles goed te kunnen lezen, terwijl het scherm in de avond juist gedimd wordt. Dat is vooral handig als je de Hub op je slaapkamer hebt staan en ’s nachts niet gestoord wilt worden door een bak licht. Daarnaast kan het scherm meer dan 16 miljoen combinaties tussen licht en kleur herkennen om zo de weergegeven foto’s aan te passen aan je interieur. Dit alles kun je in de Home-app via ‘Display’ naar eigen wens instellen.

Far-field microfoons

Ik heb geen woonkamer van 60 vierkante meter maar de twee far-field microfoons van de Hub die in de vensterbank van de woonkamer staan, vangen mijn spraakopdracht vanuit de keuken wel op. Dan sta ik aan de andere kant van de woning, zo’n 9 meter verderop. Tussen de woonkamer en de keuken zit een muur met opening. Ik kan dus op deze verdieping overal de Hub opdrachten geven, ook als er muziek wordt afgespeeld.

Bellen

Bellen met via de Hub kan met Google Duo. Om deze app te kunnen gebruiken, zul je in de Google Home-app je telefoonnummer moeten ingeven. 

Conclusie

De Google Nest Hub is een toffe gadget voor de mensen die visueel ingesteld zijn. Het is mooi om resultaten meteen op het scherm te zien, dat geeft een extra dimensie aan de slimme speaker. Daarnaast vallen het bedieningsgemak, de Nest-integratie en de stap-voor-stap-instructies bij het bereiden van recepten meteen op. Dit alles komt wel met een prijs, de Hub is namelijk niet in Nederland verkrijgbaar. Hoewel je het apparaat via een omweg wel kunt importeren, kleven er dus ook nadelen aan. Om de Hub in Nederland geleverd te krijgen kom je namelijk al snel ruim 50 euro duurder uit en er is geen ondersteuning voor de Nederlandse taal. Voor veel mensen zal dat een dealbreaker zijn. Voor nu is de Google Nest Hub een stevig geprijsd fotolijstje met zoveel meer leuke mogelijkheden en nadelen.  [Red. Sinds mei 2019 is er wel Nederlandse ondersteuning voor de Google Nest Hub. Je kan het apparaat hier aanschaffen.]

https://www.youtube.com/watch?v=LxuHbgz1UtI

Positieve punten

+ Eenvoudige bediening via stem en touchscreen

+ Dezelfde mogelijkheden als de Google Home maar dan met beeld

Negatieve punten

– Niet in Nederland beschikbaar

– Dus geen ondersteuning voor de Nederlandse taal

Google Nest Hub kopen

De Google Nest Hub heeft een adviesprijs van 129 euro en is al te bestellen bij Bol.com, Coolblue en MediaMarkt. Vanaf 28 mei worden de bestellingen uitgeleverd. Dan is de Google Nest Hub ook verkrijgbaar bij in de Albert Heijn-winkels en via de Google Store.

> Google Nest Hub kopen bij de MediaMarkt – zwart of wit

> Google Nest Hub kopen bij Coolblue – zwart of wit

> Google Nest Hub kopen bij Bol.com – zwart of wit

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!