Google Pixel 3 XL
De Google Pixel 3 en de Google Pixel 3 XL zijn op het Made by Google-event van 2018 aangekondigd. Beide smartphones vertegenwoordigen de derde generatie Pixel-toestellen van Google. Samen met de eerste en de tweede generatie Pixel-telefoons volgen ze 6,5 jaar Nexus-apparaten op.
De Nexus-smartphones werden ontwikkeld in samenwerking met een Android-fabrikant. Met de komst van de Pixeltoestellen en andere hardware, zoals de Google Home en Pixel Buds, is Google een hardwarefabrikant geworden. Daarnaast dienden de Nexus-smartphones als voorbeeld van ‘best practices’ voor Android-toestellen. Nexus-apparaten waren voorzien van veelal nieuwe high-end-hardware voor een relatief lage prijs waarmee Google een voorbeeld wilde stellen voor andere smartphonemerken. Met de lancering van de Pixel lijkt Google zich meer te gaan focussen op kunstmatige intelligentie en software.
Pixel-toestellen bevatten naast de Androidversie ook software die uniek is voor deze smartphones. Zo zagen we Google Assistent op de eerste generatie zijn intrede doen. De Pixel 2 introduceerde onder andere Digitaal welzijn en Google Lens. De Pixel 3 beschikt weer over speciale camerafuncties. Veel van deze functies zien we later ook terug op andere smartphones.
Na drie jaar Pixel-smartphones lijkt het erop dat Google met de verschillende eigen hardware-producten een persoonlijke Google-ervaring voor iedereen wil aanbieden en dit alles gebeurt rondom kunstmatige intelligentie. Deze techniek verbindt alle Google-apparaten en maakt ze elk afzonderlijk maar ook gezamenlijk slimmer.
In deze review bespreek ik de Google Pixel 3 XL (zwart) met 4GB werkgeheugen en 64GB intern geheugen.
Specificaties
Afmetingen: 158 x 76,7 x 7,9 mm
Scherm: 6,3 inch QHD+ (2960 x 1440) AMOLED-scherm (523ppi)
Processor: Qualcomm Snapdragon 845
RAM: 4 GB werkgeheugen
Opslag: 64GB / 128GB niet uitbreidbaar
Selfiecamera: 1x 8 MP met f/1.8 groothoeklens (75°), 1x 8 MP dieptecamera met f/2.2 groothoeklens (107°)
Hoofdcamera: 12,2 MP met f/1.8 met laser-autofocus
Accu: 3.430 mAh
Softwareversie: Android 9.0 Pie
Extra: Vingerafdrukscanner, draadloos laden, IP68 waterdicht, Active Edge
De Google Pixel 3 lijkt heel veel op zijn grotere broer. Hij heeft dezelfde camera, chipset, RAM en opslag. Verschilpunten zitten in de batterijcapaciteit en het scherm van de telefoon. De Pixel 3 heeft namelijk geen notch en een kleiner 5,5 inch P-OLED-scherm. Wat de accucapaciteit betreft, heeft de Pixel 3 een kleinere batterij van 2915 mAh.
> Google Pixel 2 versus Google Pixel 3: dit zijn de verschillen
Behuizing en design
De Google Pixel 3 XL is qua uiterlijk van de behuizing niet heel veel veranderd ten opzichte van zijn voorganger. Dezelfde stijlkenmerken zijn op de 3 ook weer te zien zoals het glazen gedeelte waar de camera en flitser te vinden zijn. Alleen zijn nu de hoeken afgerond. Op de Pixel 2 XL kun je onder het glazen gedeelte een groot vlak vinden met een korrelachtige coating. Hierop zijn vingerafdrukken minder snel zichtbaar. Dit vlak is niet meer op de Pixel 3 XL te vinden aangezien dit toestel voorzien is van de mogelijkheid om draadloos te laden (de randen zijn afgewerkt met aluminium). Dat betekent dus dat de gehele achterzijde voorzien is van glas.
De Pixel 3 XL heeft de glazen achterzijde wel voorzien van een matte afwerking, in het Engels ook wel ‘frosted glass’ genoemd. Google is hiermee de eerste in de smartphone-industrie. Deze matte afwerking is het minder gevoelig voor vingerafdrukken en minder glad. Dat eerste klopt maar de grip is zeker minder dan bij de Pixel 2. Ik vind de achterzijde dermate glad aanvoelen dat de aanschaf van een beschermende case of hoesje zeker geen overbodige luxe is. Daarnaast blijkt het materiaal toch wel krasgevoelig te zijn, zo blijkt uit verschillende testen. Blijkbaar zijn een tandenborstel en wat zeep de oplossing. Na twee weken gebruik heb ik nog geen krasjes kunnen ontdekken gelukkig maar dat is geen garantie voor de toekomst.
Google heeft de waterbestendigheid van het vlaggenschip ook verbeterd. IP67 werd IP68 waardoor de telefoon nu in water tot 1,5 meter diep kan blijven gedurende een half uur.
Google Pixel 2 XL en 3 XL
De aan/uitknop en volumeknoppen zijn wederom aan de rechterzijde van het toestel te vinden. Het bedienen van de knoppen voelt goed aan en ze geven een mooi geluid bij indrukken. Alleen de simkaartsleuf is verhuisd van de linker zijkant naar de onderkant waardoor de gehele linkerzijde vrij is van knoppen en andere zaken. Aan de achterzijde zien we ook weer de enkele camera met flitser en de vingerafdrukscanner. De voorkant huisvest ook weer twee luidsprekers maar dan met twee selfiecamera’s en in de onderste deel van het frame is Active Edge ook weer te vinden. Net als op de tweede generatie is op de derde generatie Pixel de 3,5mm koptelefoonaansluiting achterwege gebleven.
Om dit probleem enigszins draaglijk te maken is er een adapter van usb-c naar 3,5mm koptelefoonaansluiting in doos te vinden evenals een zogenaamde Quick-Switch-Adapter. Met deze adapter kun je makkelijk gegevens overzetten van je oude telefoon naar je Pixel. Naast de boekjes en de sim-tool zijn er ditmaal ook usb-c-oortjes meegeleverd. Het gaat hier niet om een opvolger van de draadloze Pixel Buds, maar om een bedraad exemplaar met een usb-c-aansluiting. Deze oortjes werden ook in oktober van 2018 gelanceerd. Ze komen in ieder geval van pas voor degene die niet van draadloos muziek luisteren houden.
Pixel usb-c-oortjes
Scherm, prestaties en accuduur
Scherm en weergave
De Pixel 3 XL heeft een 6.3 inch AMOLED-scherm met een resolutie van 2960 bij 1440 pixels en een 18:5:9-beeldschermverhouding. Deze verhouding zorgt ervoor dat het scherm iets langer is dan zijn voorganger. Volgens Google is dit het beste scherm dat ze ooit in een telefoon hebben gezet, en het ondersteunt ook HDR, of High Dynamic Range, waarmee de contrasten tussen lichte en donkere elementen indrukwekkender zijn. Het scherm behoudt zijn always on-functionaliteit en wordt beschermd door Corning Gorilla Glass 5.
De Pixel 2 XL kreeg nog een P-OLED-scherm vanuit de LG-fabriek. Het scherm van de Pixel 3 XL is afkomstig van Samsung. Over de fletse, saaie kleurweergave van het scherm van de Pixel 2 XL is destijds veel te doen geweest. Nu het scherm afkomstig is van Samsung zou je denken dat de saaiheid verdwenen is, maar dat is niet het geval. Standaard staan de kleuren op ‘Natuurlijk’ en hier lijkt de weergave bijna exact op die van de voorganger: natuurgetrouwer, maar voor sommigen fletser. De kleurweergave-instelling op ‘Aanpasbaar’ zetten maakt de kleuren wat levendiger, maar lang niet zo vol van kleur als de weergave op het AMOLED-scherm van de Samsung Galaxy S9.
De resolutie van het scherm, evenals de kijkhoeken, is verder prima te noemen. In zonlicht is de afleesbaarheid daarentegen een stuk minder. Mijn Pixel 3 XL heeft net als de Pixel 2 XL helaas wel last van het zogenaamde ‘black smear’, zij het in mindere mate. Dit fenomeen komt vaker voor bij P-OLED- of OLED-schermen waarbij elke individuele pixels licht kunnen geven. In feite verschijnt het als een groep gekleurde pixels verandert op een zwarte achtergrond, en dan vooral wanneer de schermhelderheid laag staat.
Google heeft met de Pixel 3 een toestel zonder een notch en met de 3 XL een toestel met een notch gelanceerd. Een notch, of inkeping bovenin het scherm, maakt het mogelijk om het scherm verder naar boven te laten lopen om zo meer schermoppervlak te creëren. De notch bevat dan de aanwezige sensoren en camera’s. Wat meteen opviel bij de lancering, was de notch op de 3 XL. Je kan er een vliegtuig op laten landen. Heb je het toestel eenmaal uit de doos gehaald, dan is dat ook meteen het eerste wat in het oog springt, de notch is groot en erg aanwezig. Het is aan de gebruiker om dit design mooi te vinden of niet. Ik heb zelf al snel een donkere wallpaper ingesteld zodat ‘ie minder opvalt. Daarnaast is de bezel of schermrand aan de onderzijde ook vrij groot. In combinatie met de grote notch doet het design dan ook wat grof aan.
Links: Nokia 7.1 Rechts: Pixel 3 XL
Het verbergen van de notch is overigens wel mogelijk maar dan via de ‘Ontwikkelaarsopties’ in de instellingen. Om de ‘Ontwikkelaarsopties’ tevoorschijn te krijgen in de instellingen ga je naar Instelling > Systeem > Over de telefoon. Tik hier 7 keer op het buildnummer om de ontwikkelaarsopties te ontgrendelen. Dan typ je ‘cutout’ in de zoekbalk in de instellingen (Instellingen > Systeem > Ontwikkelaarsopties > Een beeldscherm met een cutout simuleren’). Kies hier voor verbergen of één van de andere opties.
Prestaties
De Pixel 3 XL is het vlaggenschip van Google voor het jaar 2018 en je mag voor dit toestel met de bijbehorende prijs heel wat verwachten. Qua chipset beschikt de Pixel over een Qualcomm Snapdragon 845-chipset (4×2.8 GHz Kryo 385 Gold & 4×1.7 GHz Kryo 385 Silver) met Adreno 630-gpu. Het toestel heeft daarnaast 4GB aan werkgeheugen net als de Pixel 2 XL werd gebruikt. Qua opslag is er keuze uit een model met 64GB en een model met 128GB opslag.
Google gaat qua werkgeheugen overduidelijk niet mee in de trend, hoe meer werkgeheugen hoe beter. Andere fabrikanten stoppen namelijk al 6GB en 8GB RAM in hun smartphones en 10GB is ook al aangekondigd. Wellicht denkt Google dat het geoptimaliseerde Android Pie niet meer werkgeheugen nodig heeft. Toch hebben een aantal Pixel 3-gebruikers al problemen ondervonden met het geheugenmanagement. Achtergrond-apps werden vroegtijdig afgesloten. Als voorbeeld: Spotify werd gestopt op het moment dat er een foto werd gemaakt. Google heeft al aangegeven dat er een oplossing zou komen voor dit probleem.
Zelf heb ik dit tijdens de reviewperiode nog niet meegemaakt, maar ik ben benieuwd hoe 4GB werkgeheugen zijn taken uitvoert na een half jaar of een jaar ingebruikname. De Pixel 2 XL heeft na ruim een jaar namelijk ook aan snelheid ingeboet en dat merk ik voornamelijk aan het wisselen tussen apps en taken. Ook het intern geheugen (64GB of 128GB) kan voor velen een reden zijn om het toestel niet aan te schaffen, vooral ook omdat het niet uitbreidbaar is. Andere smartphonefabrikanten rusten hun toestellen tegenwoordig al uit met 256GB of 512GB opslag.
Ondertussen heb ik in de review meerdere games gespeeld, zowel grafisch zware games, als eenvoudige puzzelgames. In beide gevallen heb ik zonder haperingen en andere problemen deze games kunnen spelen. Op dit gebied scoort de Pixel 3 even goed als zijn voorganger. Op het gebied van multitasking en alledaagse handelingen verloopt alles alles vlotjes, zoals het hoort.
Ik wil ook de trilmotor aanstippen. Bij de eerste uren met het toestel viel deze meteen op. Hij is sterker afgesteld als de Pixel 2 en dat merkte ik meteen. Via Instellingen > Interactieopties > Trilling is ook te zien dat de trilling standaard is ingesteld op ‘hoog’. Je kunt dat hier meteen aanpassen om de feedback wat subtieler af te stellen. Het uitschakelen van de haptische feedback voor tikken et cetera kun je uitzetten via Instellingen > Geluid > Aanraaktrilling.
Accuduur
De batterijcapaciteit van de Pixel 3 XL is 3430 mAh en dus 100 mAh kleiner dan de Pixel 2 XL. De Pixel 2 XL beschikt al niet over een hele lange accuduur, de Pixel 3 XL met zijn iets kleinere accu presteert ook nog eens ietsje minder. Ik kon met de Pixel 2 een dag van 07.30 uur tot 22.30 uur op één acculading volhouden. Daarbij had ik continu een wifi en data-verbinding actief, Bluetooth geactiveerd en verbonden met een Fitbit, en ontgrendelde ik het toestel vele keren per dag om email en sociale media te checken en wat games te spelen. Een volledige dag op één acculading categoriseren we als ‘goed’.
Hetzelfde gebruik heb ik voortgezet op de Pixel 3 XL en daarbij moest het toestel meerdere dagen rond 18.00 à 19.00 uur aan de stroom om de accu weer bij te laden. De Pixel 3 XL behaalt dus geen volledige dag op één acculading en moet voor het slapen gaan weer bijgeladen worden. Dit categoriseren we als ‘niet goed’.
De beperkte accuduur is opvallend aangezien beide toestellen op Android Pie draaien. Deze versie is voorzien van Adaptive Battery ofwel aanpasbaar batterijbeheer welke via on-device machine learning kijkt hoe je je telefoon gebruikt en beperkt vervolgens het accugebruik van weinig gebruikte apps. Al deze softwarematige optimalisaties zorgen er in ieder geval niet voor dat de Pixel 3 uitblinkt in accuduur en voor de aanschafprijs had ik toch echt wel meer verwacht.
Het opladen van de Pixel 3 XL gaat overigens wel weer heel snel. Het toestel heeft namelijk een usb-c-pd-snellader wat staat voor USB Power Delivery waardoor de smartphone minder lang aan deze lader hoeft om hem 100% op te laden. In de praktijk is de Pixel 3 XL in een half uur voor 50% opgeladen. De concurrentie behaalt hier overigens betere resultaten. Zo blijkt uit onze review van de Huawei Mate 20 Pro dat deze in dertig minuten voor 63% is opgeladen. Dit toestel kan dan ook opladen met 40W in tegenstelling tot de 18W van de Pixel 3 XL.
De eerste en tweede generatie beschikken ook over usb-c-opladers. Er wordt hierbij een combinatie gebruikt van een hoger ampèrage en een hoger voltage, om tot een maximaal wattage te komen van 18W.
Schermontgrendeling
Op het gebied van biometrische ontgrendelingsmogelijkheden is er inmiddels al veel mogelijk. We kunnen smartphones tegenwoordig niet alleen meer met een vingerafdruk ontgrendelen, maar ook via 3D-gezichts- en iris-ontgrendeling. Helaas zijn de geavanceerdere gezichts- en iris-ontgrendeling niet op de Pixel 3 XL aanwezig terwijl je zou denken dat er genoeg ruimte voor is in de notch. Voor het ontgrendelen gebruik je de ‘ouderwetse’ vingerafdrukscanner en deze reageert als vanouds, accuraat en snel en is tevens goed bereikbaar.
Ondanks dat de vingerafdrukscanner gewoon goed werkt, is de afwezigheid van een gezichtsherkenningsmethode toch wel jammer. Dit terwijl Android Pie veiligheidsmaatregelen omtrent gezichtsherkenning heeft gekregen.
Geluid
De speakers van de Pixel 3 XL zijn 40% luider dan de vorige generatie en het geluid dat het duo produceert is ook behoorlijk. Het verschil met de Pixel 2 is hoorbaar. Het blijft uiteraard een smartphone dus verwacht geen wonderen, maar de aanwezigheid van twee luidsprekers aan de voorzijde is zeker een pluspunt. Het geluid komt rechtstreeks naar je toe zonder dat je vingers in de weg zitten.
Pixel usb-c-oortjes
De Pixel usb-c-oortjes hebben een Google Assistent-knop en kunnen net als de Pixel Buds realtime vertalen. Er is een aparte bedieningsmodule met volumeknoppen in de bedrading aanwezig. Hier vind je ook een zwarte knop die, als je hem lang ingedrukt houdt, de Google Assistent wakker maakt. De oortjes maken gebruik van de ingebouwde microfoon, waardoor je de Assistent net als op je telefoon kan vragen naar de weersverwachting of de verwachte reistijd naar je werk.
Als je de oortjes in de Pixel plugt, krijg je stap-voor-stap uitleg op je telefoon hoe de pasvorm zo comfortabel mogelijk te maken. Dit kun je instellen met de draad waar de oortjes aan vast zitten. Vervolgens stel je de Assistent in zodat hij/zij berichten, agenda-afspraken maar ook alle meldingen op je telefoon kan doorgeven via de oortjes.
> Pixel USB-C-oortjes officieel: Assistent, realtime vertalingen en ook los verkrijgbaar
De bediening van de oortjes werkt uitstekend, het is erg intuïtief. Google Assistent geeft je alle opgevraagde info via de oortjes door. Ook het geluid wat de Pixel usb-c-oortjes produceren is beter dan de meeste meegeleverde oortjes. Meestal laat de meegeleverde oortjes na paar keer gebruik in de doos liggen wegkwijnen. Deze zal ik zeker vaker gebruiken.
Camera
Google doet niet aan de trend van meerdere camera’s aan de achterzijde van een smartphones. Volgens de zoekgigant kunnen dezelfde effecten ook met één lens bereikt worden. Wel gebruikt het bedrijf sofwarematige oplossingen hiervoor zoals slimme algoritmes en image processing (beeldverwerking).
De camera heeft een 12.2 MP-lens met een diafragma van f/1.8 en een pixelgrootte van 1.4µm. De Pixel 3 XL heeft een 1/2.55″ sensor en het gaat om een 27mm lens die scherp stelt met laser-autofocus. De camera heeft ook optische beeldstabilisatie ingebouwd. Filmen gebeurt in 2160p aan maximaal 30fps en in Full HD op 120fps.
Google heeft voor de selfiecamera dit jaar wel gekozen voor een dubbele camera, want het camera pakt uit met zijn knappe bokeh-effect in de vorm van zogenaamde Super Selfies. Hiervoor werd gebruikt gemaakt van een kwalitatieve 8MP-dieptecamera die gecombineerd wordt met een hoofdcamera die eveneens 8MP is. De hoofdcamera heeft een 28mm-lens met een diafragma van f/1.8.
Pixel Visual Core
De Pixel 3 XL beschikt ook weer over een smartphonechip met de naam Pixel Visual Core. Deze smartphonechip is met de komst van de tweede developer preview van Android 8.1 Oreo voor de Pixel 2 geactiveerd en neemt de HDR-berekeningen op zich. Pixel Visual Core kan ook gebruikt worden door apps van derden. Google wil graag eenzelfde HDR+-kwaliteit zien van de foto’s die gemaakt worden met apps als Instagram, Snapchat en WhatsApp als met de standaard camera-app. Over de chip in de Pixel 3 is verder niets extra’s bekend gemaakt. Ik ga er derhalve vanuit dat de functionaliteit dezelfde is als die van zijn voorganger met de aantekening dat het de nieuwe camerafuncties van de Pixel 3 ondersteunt.
Camera-app en -software
De camera is het speerpunt van de Pixel 3 XL. Nieuwe functies als Top Shot, Super Res Zoom en Night Sight moeten de gebruiker overtuigen van de kracht van Googles camera op de Pixel 3 XL. Vooral Night Sight of Nachtzicht is een veelbesproken functie maar ik ga eerst even kort in op de overige camerafuncties.
Top Shot: Hierbij kan je kiezen tussen meerdere foto’s kiezen die met HDR+ aan zijn gemaakt. Er wordt een suggestie gedaan welke foto het beste is die allemaal worden genomen voordat jij de knop hebt ingedrukt.
Super Res Zoom: Hierbij worden foto’s gecombineerd door middel van machine learning om in te kunnen zoomen zonder optische zoom in de camera verwerkt te hebben.
Group Selfie Cam: Dit is de tweede camera die aan de voorkant van het toestel zit waarbij er 184% meer in de foto past dan bij de iPhone XS. Zo passen er meer details en mensen in beeld.
Motion Tracking Autofocus: Er wordt automatisch scherpgesteld op bewegende objecten en deze blijft volgen
Portretmodus: Deze modus is bedoeld voor het bokeh-effect en is in de Pixel 3 ook verbeterd: je kan nu diepte later aanpassen en de kleuren zijn levendiger geworden.
Fotokiosk: Ook wel Photobooth maakt automatisch een foto als je naar de camera lacht.
Raw: RAW-foto’s bevatten ruwe, onbewerkte foto’s, waardoor je zelf naar eigen wens onder meer de kleurtemperatuur en de witbalans kan aanpassen in een fotobewerker. De camera-app kan nu naast een jpg’tje ook een RAW-bestand van de foto maken. Die RAW-foto verschijnt in een aparte map op je telefoon.
Speeltuin: Speeltuin of Playground is ook weer van de partij. Dit is een evolutie van de AR Stickers, die in de Pixel 2 ingebouwd zaten. Je kan met deze stickers als het ware op de werkelijkheid plakken en eventueel verduidelijken met tekst. Nieuwe stickers zijn die van de Avengers. De karakters kunnen reageren op je gezichtsherkenning om de beleving nog beter te maken. Playground komt ook nog naar de Pixel 1 en 2.
> Dit is de nieuwe Google Camera met vernieuwde interface, RAW en nieuwe panoramamodus
Google Lens: Google Lens is uiteraard ook weer van de partij. Hiermee kun je objecten herkennen en verklaren door de camera er op te richten. Het kan ook teksten herkennen en selecteren.
Night Sight is vergelijkbaar met Nightscape van OnePlus en de nachtmodus van Huawei en zorgt ervoor dat je zonder flitser een foto kunt maken in het donker. Google verlicht de omgeving softwarematig waarbij de juiste kleuren op basis van de context worden gekozen. Hierbij wordt ook gebruik gemaakt van HDR+. De camera legt in de Night Sight-modus tussen de negen en de vijftien frames vast nadat je op de opnameknop hebt ingedrukt. Al deze frames worden vervolgens langer belicht (exposure) door de langere sluitertijd zodat er meer licht kan worden vastgelegd. Dan worden deze beelden via image processing samengevoegd met als doel de uiteindelijke een goed verlichte foto te maken.
De optie wordt zichtbaar als suggestie als je een foto wilt maken in slecht verlichte omstandigheden. Via de instellingen in de camera-app kun je Night Sight handmatig activeren. Night Sight is te gebruiken met zowel de camera achter als de selfiecamera’s.
Hieronder vind je een aantal voorbeelden van foto’s zonder (links) en foto’s met (rechts) Night Sight. Het is wel belangrijk om je Pixel niet te bewegen als de frames worden vastgelegd met de langere sluitertijd. Vooral in erg donker verlichte ruimten is het resultaat indrukwekkend.
Foto’s
Hieronder vind je een aantal foto’s gemaakt in verschillende lichtomstandigheden en op verschillende plekken.
Portretmodus
Foto gemaakt met avondlicht
Foto gemaakt met ochtendlicht
Foto bij kunstlicht
Portretfoto van een stukje cheesecake
Pixel 3 XL – Selfie met en zonder portretmodus
Pixel 3 XL – Selfie met en zonder portretmodus
Google laat met de camera’s op de Pixel 3 XL zien wat er allemaal mogelijk is met kunstmatige intelligentie en beeldverwerking in combinatie met HDR. Hierin is het bedrijf zeker geslaagd en de toekomst belooft nog veel meer moois op dit gebied, aangezien de nog te verzamelen data voor nog meer verbeteringen op het gebied van smartphonefotografie kan zorgen. Ik zie het zo voor me dat Night Sight ervoor zorgt dat de flitser niet meer nodig is op een smartphone. Google is daarnaast ook al samen met wetenschappers bezig om algoritmes te ontwikkelen die in staat zijn foto’s te bewerken, nog voordat je ze gemaakt hebt. Hier wordt ook machine learning toegepast. Deze algoritmes in combinatie met de Pixel Visual Core, steeds krachtigere smartphoneprocessors en steeds beter wordende beeldsensoren, kunnen er straks voor zorgen dat we realtime het resultaat van de verbetering in de camera-app zien en dat de fotokwaliteit ook stukken beter is.
Of al deze techniek het kan opnemen tegen concurrerende smartphonecamera’s met steeds meer lenzen is nog maar de vraag. De mogelijkheden van de camera’s op de Samsung Galaxy S9, Note 9 en de Huawei Mate 20 Pro zijn al uitzonderlijk uitgebreid en goed en ook hier wordt veelvuldig kunstmatige intelligentie toegepast. De toekomst zal moeten uitweiden of Googles software het uiteindelijk van hardware met meerdere cameralenzen gaat winnen.
Video’s
Software
De Pixel 3 XL beschikt over de nieuwste Androidversie, Android 9.0 Pie. Tevens ben je als Pixel-eigenaar verzekerd van drie jaar lang beveiligingsupdates en versie-updates. Dit is dan ook tevens een van de pluspunten van een Pixeltelefoon.
Android Pie is in augustus van 2018 officieel gelanceerd en beschikt over een aantal nieuwe mogelijkheden zoals een nieuwe navigatiebalk met ‘gestures’, Digital Wellbeing, App Actions en nog veel meer. Je leest hier wat er allemaal nieuw is in Android Pie. Deze Androidverise is nog niet op veel smartphones te vinden, dus bevind je je met de Pixel 3 momenteel in een vrij unieke situatie.
Voorgeïnstalleerde apps
Geen en dat is fijn.
Updatebeleid
Elke fabrikant gaat zo op zijn eigen manier om wat updates voor zijn telefoons betreft. In dit artikel hebben we een handige samenvatting gemaakt van het updatebeleid van verschillende smartphone-fabrikanten. Leading op dit gebied is Google en dat is ook een van de redenen om een Pixeltoestel aan te schaffen. Je beschikt dan als eerste over de nieuwste Androidversies, de nieuwste beveiligingsupdates en ook over nieuwe functies als Notification Dots in Android Oreo en het nieuwe navigatiemenu in Android Pie. De Pixel is dus vooral interessant voor Androidliefhebbers van het eerste uur.
Extra mogelijkheden
Net als bij de Pixel 2 is het frame van de Pixel 3 XL ook knijpbaar. Zo kun je de Google Assistant snel starten. Je kan ook knijpen om wekkers, timers, meldingen en inkomende oproepen meteen op stil te zetten. Andere apps of acties kun je helaas nog niet aan Active Edge toevoegen. De knijpgevoeligheid kun je via Instellingen > Systeem > Gebaren > Active Edge instellen.
Conclusie
Net als bij de voorganger ligt de focus van de Pixel 3 XL wederom op de camera en de slimme algoritmes, die gezamenlijk hele knappe prestaties weten af te leveren. Op dit gebied legt Google een nieuwe hoge standaard die andere fabrikanten nauwelijks kunnen bereiken. Nieuw zijn onder andere draadloos laden, IP68-certificering, een dubbele selfiecamera, verbeterde stereospeakers en goed werkende usb-c-oortjes. In combinatie met Android Pie heeft Google met de Pixel 3 XL een goede smartphone neergezet.
Toch lijkt het erop dat de software de hardware naar de achtergrond heeft gedrukt. Er is geen 3D-gezichtsherkenning en het werkgeheugen en intern geheugen zijn voor nu wellicht voldoende, maar kunnen naar verloop van tijd problemen opleveren. Daarnaast is de accucapaciteit ten opzichte van de Pixel 2 XL verlaagd, maar de accuduur ook. Vaak moet het toestel na etenstijd alweer aan de lader. Daarnaast is de snelheid van het laden goed maar niet zo snel als bij de concurrentie. De Pixel 3 kan ook draadloos vanwege de ingebouwde qi-chip maar de benodigde glazen achterkant maakt een beschermende case of hoes noodzakelijk, ondanks de matte afwerking.
Google focust zich dus steeds meer op software en hardware lijkt meer een middel te zijn geworden om de software te verbeteren. Met de Google Pixel 3 XL krijg je dus veel en laat je ook één en ander. Als jij fan bent van Android als besturingssysteem en het liefst als eerste alle nieuwe Androidversies en Google-apps en -functies wilt gebruiken maar ook gecharmeerd bent van innovatieve camera-mogelijkheden, dan ben je bij de Pixel 3 XL aan het juiste adres. Hiervoor zul je dan wel een behoorlijk bedrag moeten neerleggen.
Wil je liever iets wat erop lijkt? Dan zijn er ook alternatieven voor de Pixel 3 XL. Dit zijn de smartphones die een standaard Android bieden in de vorm van Android One of Android met een heel licht aangepaste schil. De Pixel 2 XL (vanaf 608 euro) komt als eerste in aanmerking als geschikt alternatief aangezien veel van de nieuwe camerafuncties ook naar dit vlaggenschip komen. Zaken als draadloos laden een een dubbele selfiecam ontbreken op dit toestel maar als je daar niet om geeft, kan dit een prima alternatief zijn. Daarnaast kun je kiezen voor een voordeliger alternatief met Android One en Android Pie, de Nokia 7 Plus (vanaf 313 euro) en toestellen met een licht aangepaste schil die ook draaien op Android Pie zoals de Sony Xperia XZ3 (vanaf 695 euro) en de OnePlus 6T (vanaf 559 euro).
Positieve punten
+ Uitstekende camera in combinatie met camerasoftware
+ Androidsoftware en regelmatige updates
+ Geluid frontspeakers
+ Meegeleverde Pixel usb-c-oortjes
Negatieve punten
– Matige accuduur
– Werkgeheugen en intern geheugen toekomstbestendig?
– Geen gezichts- of iris-ontgrendeling
– Gladde achterkant
– Niet officieel verkrijgbaar in de Benelux
Google Pixel 3 XL kopen
De Google Pixel 3 en Pixel 3 XL zijn beschikbaar in de kleuren: Just Black, Clearly White, en Not Pink. De Pixel 3 XL kost 949 euro voor de 64 GB-versie en 1049 euro voor de versie met 128GB. De Pixel 3 kost 849 euro voor de 64GB-variant en voor 128GB betaal je 949 euro. De bedrade Pixel usb-c-oortjes kosten 35 euro en de draadloze Pixel Buds hebben een adviesprijs van 179 euro. Helaas zijn beide toestellen en de accessoires weer niet in Nederland en België beschikbaar. We kunnen voor de aanschaf wel uitwijken naar andere landen of naar het grijze kanaal.
Voor de aanschaf van een Pixel 3 of Pixel 3 XL via de Duitse Google Store of via het grijze kanaal kun je in dit overzichtsartikel terecht.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten