Samsung Galaxy S24: nu met korting oplopend tot €576!

Google Pixel 3a review: de magische camera is nu ook betaalbaar

Claudia Rahanmetan
Claudia Rahanmetan
26 juni 2019, 20:00
18 min leestijd
Google Pixel 3a review: de magische camera is nu ook betaalbaar

Lees verder na de advertentie.

Google Pixel 3a 

Met de lancering van de Pixel 3a en de Pixel 3a XL wil Google zijn goede camera en uiteraard de lange softwareondersteuning voor een groter publiek beschikbaar maken. Dat is qua prijs (maar ook de camera) gelukt. De Pixel 3a kost 399 euro en de Pixel 3a XL is te koop voor 479 euro. De Pixel 3 en 3 XL kwamen op de markt voor een vanafprijs van respectievelijk 849 euro en 949 euro. Nu de hamvraag, zijn deze midrange-toestellen aantrekkelijk genoeg voor het grote publiek?

In deze review bespreek ik de Pixel 3a maar het artikel is ook van toepassing op de Pixel 3a XL. Beide toestellen verschillen op een klein aantal punten van elkaar: de schermgrootte, de accu en het gewicht.  Allereerst een kort overzicht van de belangrijkste specificaties van de Google Pixel 3a.

Specificaties

Afmetingen: 151,3 X 70,1 X 8,2 mm

Scherm: 5,6 inch FHD+ (2220 x 1080) P-OLED, 441 ppi

Processor: Qualcomm Snapdragon 670

RAM: 4 GB werkgeheugen

Opslag: 64 GB intern

Selfiecamera: 8 MP f/2.0

Hoofdcamera: 12,2 MP f/1.8 met optische beeldstabilisatie

Accu: 3.000 mAh

Softwareversie: Android 9.0 Pie

Extra: 3.5mm koptelefoonaansluiting, Active Edge, Night Sight, stereo-speakers

Behuizing en design

De Pixel 3a-serie ziet er qua uiterlijk in hoofdlijnen hetzelfde uit als zijn voorgangers (de Pixel 3 en Pixel 3 XL), er zijn alleen andere materialen gebruikt en de gigantische notch van de Pixel 3 XL zien we gelukkig niet meer terug op de Pixel 3a XL. Google heeft met deze middenklassers gekozen om de lijn van de Pixel 3 door te zetten. Dat wil dus zeggen dat beide toestellen aanzienlijke schermranden hebben. Daarnaast is de glazen afwerking ingeruild voor een polycarbonaat behuizing. Daarnaast is het toestel niet voorzien van een IP-certificering voor waterbestendigheid. De behuizing voelt overigens goed aan maar is wel glad.

Ik ga persoonlijk altijd eerst voor de specificaties van een telefoon maar het oog wil ook wat. In de smartphonemarkt is er momenteel een overvloed aan ‘mooie’ telefoons te vinden, in alle segmenten. Met mooi bedoel ik dan de grote schermoppervlaktes met minimale schermranden, de diverse kleuren en de behuizingen met een prachtige gradiënt kleurverloop. Of een voorwerp mooi is, hangt af van je eigen mening, het is een waardeoordeel. Google gaat met de Pixel 3a in ieder geval voor eenvoud. Geen dunne bezels, flitsende kleurtjes of opvallende texturen. Ook dat kan je mooi vinden maar ik vind het na drie generaties Pixel-smartphones nu wel wat saai ogen.

De Pixel 3a is de kleinere variant van de twee en heeft een 5,6 inch OLED-scherm met een 18:5:9 beeldverhouding. De Pixel 3a XL kreeg een 6,3 inch scherm met een resolutie van 2160 x 1080 pixels en een beeldverhouding van 18:9. Aan de linkerzijde zit de simkaartsleuf en aan de rechterzijde zijn de volumeknoppen en de power-knop te vinden. De beide zijkanten zijn ook weer ‘knijpbaar’ door middel van de functie Active Edge. Hiermee activeer je de Google Assistent en alleen de Google Assistent. Aan de onderzijde zit de usb c-aansluiting en een speaker die samen met de speaker aan de voorzijde dienst doet als stereo-speakers en aan de bovenkant zit de 3.5mm koptelefoonaansluiting (hij is er weer!). De achterzijde van de behuizing bevat de vingerafdrukscanner, het welbekende Google-logo en de camera met flitser. In de bovenste schermrand zit de selfiecam.

Ten opzichte van de high-end Pixel 3 en Pixel 3 XL heeft Google met de midrange Pixel 3a-serie gekozen voor kleinere schermen, een lichtere processor, geen HDR10-ondersteuning, geen 128 GB opslagvariant, geen draadloos laden, geen IP-certificering en (maar) één frontcam. Daarentegen is de 3.5mm audio-jack wel weer aanwezig en de accucapaciteit is iets omhoog geschroefd.

In de doos

In de doos zit een handleiding, een usb-c-kabel, een stroomadapter, een gebruikershandleiding, een #teampixel-sticker en een simkaarttool. Nog een bekende is de  Quick-Switch-Adapter die ook bij de voorganger in de doos zat. Met deze adapter kun je makkelijk gegevens overzetten van je oude telefoon naar je Pixel. Aangezien het overzetten van gegevens tussen Androidtelefoons tegenwoordig ook makkelijk draadloos kan plaatsvinden, vraag ik me af of deze adapter wel echt nodig is. 

Er worden tevens oortjes meegeleverd, maar dit zijn niet de draadloze Pixel Buds of een bedrade Pixel usb c-oortjes die bij de Pixel 3 XL werden meegeleverd. Vaak zijn de standaard oortjes van slechte kwaliteit en gebruiken we meestal al een eigen headset. Wat mij betreft had Google deze kunnen weglaten en een goede clear case ervoor in de plaats kunnen zetten.

Scherm, prestaties en accuduur

Scherm en weergave

De Google Pixel 3a heeft een OLED-scherm met een Full HD-resolutie van 2220 bij 1080 pixels en een aspectratio van 18,5:9. Dit scherm bevat net als zijn voorganger de zeer natuurgetrouwe kleurweergave. De kleurweergave-instelling op ‘Aanpasbaar’ zetten maakt de kleuren wat levendiger, mocht je de standaard instelling te flets vinden. Toch doet Samsung het op dit gebied nog altijd beter, de kleuren van het scherm van de Samsung Galaxy S10 spatten ervan af. Voor de prijs van de Pixel 3a is dit OLED-scherm voldoende.

De automatische helderheid van het scherm doet zijn werk zeer goed en dat geldt ook voor de kijkhoeken al geven deze een iets donkere gloed voordat je erop kijkt. Het scherm is alleen niet zo goed leesbaar in direct zonlicht aangezien het dan snel donker wordt.

De schermen zijn niet zoals de voorgangers beschermd met Gorilla Glass maar met Asahi Dragontail glass. Dat is een concurrent van Cornings Gorilla Glass en gaat al jaren mee. Beide technieken zijn op vergelijkbare manier gemaakt en de een doet hoogstwaarschijnlijk niet onder voor de ander. Het Japanse Dragontail is alleen minder bekend.

Prestaties

De Pixel 3a en 3a XL zijn voorzien van een  2 GHz Snapdragon 670-chipset. Deze chipset heeft acht Kyro 360-kernen, waarvan zes geklokt zijn op 1,7 GHz en twee op 2 GHz. De chipset brengt tevens kunstmatige intelligentie naar het middensegment en dat is ook wat Google wil met de Pixel 3a. Google heeft namelijk ARCore ontwikkeld waarmee geavanceerdere augmented reality-apps (AR) kunnen worden gemaakt. Deze apps zijn geschikt voor alle Pixel-telefoons maar ook voor andere smartphones

De Snapdragon 670 moet hogere midrange-prestaties naar smartphones brengen en dat is ook precies wat deze chipset in de Pixel 3a doet. De telefoon presteert in het dagelijks leven prima. Browsen, apps openen, mails versturen, alles verloopt zonder haperingen. Dat geldt ook voor de grafisch zwaardere games als Asphalt 9. Kom je van de OnePlus 7 Pro? Dan merk je direct een groot verschil in snelheid en dat komt natuurlijk door de supersnelle prestaties van dit vlaggenschip. De Pixel 3a handelt zijn taken een stuk minder snel af en dat past ook bij een toestel in deze (prijs)categorie.

Beide toestellen zijn voorzien van 4 GB LPDDR4-werkgeheugen en 64 GB intern geheugen, evenveel als de Pixel 3-serie van Google, alleen kun bij de laatste ook gekozen worden uit een variant met 128 GB opslag. Google gaat met deze specs dus niet mee in de trend van 6 GB RAM en 128 GB opslag en meer. 

Nu beschikte de eerste generatie Pixel-telefoons uit 2016 ook al over 4 GB werkgeheugen. Dit geheugen zorgt ervoor dat apps in de achtergrond blijven draaien zodat je tijdens na het reageren op een WhatsApp-bericht of het lezen van het nieuws in de NOS-app direct kunt terugkeren naar daar waar je gebleven was.  Toch lijkt het er op dat Google hiermee wil aantonen dat deze hoeveelheden aan geheugen een goede basis vormen voor het Android-besturingssysteem. Dat is in het geval van de Pixel 3a ook zo maar met 4 GB aan werkgeheugen worden apps en games wel sneller uit het geheugen gegooid dan met 6 GB RAM of meer.

Het intern geheugen is overigens niet uitbreidbaar dus als je veel muziek en foto’s lokaal wilt opslaan, zal 64 GB misschien op langere termijn geen uitkomst bieden.

Accuduur

De Pixel 3a heeft een 3000 mAh accu en de XL-variant heeft door zijn grotere formaat een grotere 3700 mAh-accu. Nu was de accuduur van de Pixel 3 XL niet om over naar huis te schrijven, en Google lijkt met de iets grotere accu’s in de Pixel 3a-serie met dit pijnpunt te willen afrekenen.

Om de prestaties van de accu inzichtelijk te maken, heb ik de app AccuBattery gebruikt. Deze app heeft alle gemiddelden in de testperiode in onderstaande cijfers uitgedrukt. Dit is en schatting van de gebruiksduur met een volle accu en laat dus zien hoe lang je accu mee gaat als deze volledig is opgeladen

Hieruit kun je aflezen dat de Pixel 3a zo’n 7 uur en 8 minuten overleeft als je hem aan één stuk gebruikt (continu het scherm aan). In stand-by (continu het scherm uit) kan het toestel ruim 33 uur mee. Omdat niemand zijn telefoon continu aan of uit heeft, berekent AccuBattery ook een gecombineerde gebruiksduur uit. Als je beide resultaten combineert, komt de actieve- en stand by-tijd gecombineerd uit op zo’n 15 uur en 45 minuten. Ter vergelijking:

> Honor 20 Lite – gecombineerd tijd: 62 uur en 6 minuten

> Nokia 8.1 – gecombineerd tijd: 47 uur en 39 minuten

> Honor View 20 – gecombineerd tijd: 37 uur en 41 minuten

> Huawei P30 Pro – gecombineerd tijd: 31 uur en 35 minuten

> Moto G7 Plus – gecombineerd tijd: 21 uur en 23 minuten

> Xiaomi Mi 9 – gecombineerd tijd: 16 uur en 44 minuten

> OnePlus 7 Pro – gecombineerd tijd: 15 uur en 22 minuten

> Google Pixel 3 XL – gecombineerd tijd: 13 uur en 35 minuten

> Samsung Galaxy S10e – gecombineerd tijd: 13 uur en 9 minuten

Google heeft dus de accuduur verbeterd met de Pixel 3a-serie maar dat wil niet zeggen dat ze het onderste uit de kan hebben gehaald. Ja, het toestel gaat ruim een dag mee op een lading maar andere toestellen presteren op dat gebied veel beter.

Draadloos laden is helaas niet mogelijk maar de Pixel 3a-toestellen kunnen wel rekenen op dezelfde 18 watt snellaadtechnologie als de Pixel 3-reeks. 

Schermontgrendeling

De Pixel 3a heeft geen ultrasonische of optische vingerafdrukscanner in het scherm maar een fysieke vingerafdrukscanner aan de achterzijde. Voor mij is dat nog steeds een meerwaarde aangezien het ontgrendelen op deze manier veel makkelijk verloopt. je kan namelijk, met het toestel in de hand, meteen je wijsvinger gebruiken om te ontgrendelen. Op sommige toestellen zit de scanner te hoog of juist te laag maar op de Pixel 3a zit de scanner op de perfecte plaats, de scanner is goed bereikbaar.

De Pixel 3a is niet voorzien van geavanceerdere 3D gezichts- en iris-ontgrendeling. De standaard gezichtsherkenning is gelukkig ook niet aanwezig. Dat is maar goed ook want het is bekend dat deze techniek eenvoudig te omzeilen en dus niet betrouwbaar is.

Geluid

Van de stereoluidspeakers op de Pixel 3a is er maar één naar voren gericht. De tweede zit aan de onderzijde die je heel snel met je hand onbedoeld bedekt als je hem vasthoudt. Het goede nieuws, voor een midrange telefoon weet de Pixel 3a goed geluid te produceren dat ook nog eens hogere volumes aan kan zonder dat het al teveel aan kwaliteit verliest. 

Daarnaast is er een 3,5 mm audioaansluiting zodat je met je bekabelde koptelefoon muziek kunt luisteren via de Pixel 3a. Deze aansluiting is tegenwoordig een zeldzaamheid geworden en voor velen zal de aanwezigheid ervan op de Pixel 3a een zeer welkome toevoeging zijn.

Camera

Hoofdcamera

– 12.2 MP met f/1.8 diafragma / pixelgrootte van 1,4µm / Sony IMX363-sensor en Dual Pixel Autofocus voor supersnelle focus / optische beeldstabilisatie (OIS) / softwarematige elektronische beeldstabilisatie (EIS)

Selfiecamera

– 8 MP met f/2.0 diafragma / pixelgrootte van 1,12µm 

Zowel de Pixel 3a als de Pixel 3a XL hebben dezelfde uitstekende 12.2 MP camera van de high-end Pixel 3-serie. Op dat gebied levert deze midrange-serie dus niet in en dat is dan ook meteen het grootste pluspunt van de Pixel 3a en 3a XL: vanaf 399 euro heb je de beschikking over deze geniale camera. Geniaal omdat het een enkele camera betreft die door middel van kunstmatige intelligentie en beeldverwerking in combinatie met HDR foto’s kan schieten. 

Bokeh

Zo is we de fenomenale portretmodus die scherpte-diepte kan aanbrengen in een foto zodat een object in de voorgrond treedt omdat de achtergrond wazig wordt gemaakt. Normaliter heb je hier twee lenzen voor nodig maar de Pixel doet dat gewoon met eentje. Om tot dit resultaat te komen combineert Google software en hardware en dat is een lastigere opgave dan het plaatsen van twee cameralenzen in een telefoon.

Computational photography

Daarnaast laat Google met de camera’s op de Pixel 3a zien wat er allemaal mogelijk is met kunstmatige intelligentie en beeldverwerking in combinatie met HDR+. Met HDR+ maakt de camera razendsnel meerdere foto’s met verschillende belichtingen en combineert deze om tot het beste resultaat te komen. Dit komt dan vooral in donkere lichtomstandigheden tot uiting en een perfect voorbeeld hiervan is Night Sight of Nachtzicht.

Nachtzicht zorgt ervoor dat je zonder flitser een foto kunt maken in het donker. Google verlicht hierbij de omgeving softwarematig waarbij de juiste kleuren op basis van de context worden gekozen. Er wordt hier ook gebruik gemaakt van HDR+. Er worden namelijk tussen de negen en de vijftien frames vastgelegd nadat je op de opnameknop hebt ingedrukt. Al deze frames worden vervolgens langer belicht (exposure) door de langere sluitertijd zodat er meer licht kan worden vastgelegd. Dan worden deze beelden via beeldverwerking samengevoegd met als doel de uiteindelijke een goed verlichte foto te maken.

Deze manier van combineren van foto’s om tot de beste contrastverhouding te komen is onderdeel van ‘computational photography’, ofwel berekenende fotografie. De techniek zorgt ervoor dat beelden door softwareverwerking verbeterd worden. Belangrijker nog, Google is al geruime tijd bezig om algoritmes te ontwikkelen die in staat zijn foto’s te bewerken, nog voordat je ze gemaakt hebt. Hier wordt ook machine learning toegepast.

Een inkijkje in Googles computational photography en de toekomst van nachtfotografie vind je in dit artikel. Voorbeelden van foto’s die bewerkt zijn voordat ze zijn gemaakt, vind je hier.

Het is overigens niet alleen maar lof voor deze camera. De Pixel 3a moet het bijvoorbeeld stellen zonder Pixel Visual Core. Deze smartphonechip is wel in de Pixel 2 en Pixel 3 aanwezig en kan foto’s gemaakt met camera-apps van derden van eenzelfde HDR+-kwaliteit voorzien als de foto’s die gemaakt zijn met de Google Camera-app.

Daarnaast is niet alleen het uiterlijk na drie generaties Pixel-smartphones ongeveer gelijk gebleven, ook het aantal camera’s achter is al op één stuks blijven steken. Nu is deze ene lens geniaal maar de concurrent zit ook niet stil. Smartphonefabrikanten komen naast de standaard lens ook met groothoeklenzen, Ultra Wide Angle-lenzen, telelenzen, macrolenzen, ToF-camera’s, zwart-wit sensoren en ga zo maar door. Uit onze poll is gebleken dat Androidworld-lezers het liefst een camera-opstelling zien bestaande uit een standaard lens, een telelens en een groothoeklens. De enkele lens van de Pixel zal velen dus niet aanspreken omdat de keuze uit cameralenzen gering is ondanks dat de softwarematige verbeteringen zo goed zijn. Nu lijkt het erop dat Google dit zelf ook geconstateerd heeft en gaat de fabrikant de Pixel 4 wel voorzien van meerdere lenzen.

Foto’s

Hieronder zie je foto’s gemaakt met de Google Pixel 3a. Voor meer foto’s en details over de camera’s verwijs ik je graag naar de review van de Google Pixel 3 XL

Portretfoto’s

Foto met HDR+

Foto’s gemaakt met daglicht

Google Pixel 3a – nachtmodus

Google Pixel 3 XL – nachtmodus

OnePlus 7 Pro – nachtmodus

Google Pixel 3 XL – nachtmodus

Huawei P30 Pro – nachtmodus

Samsung Galaxy S10e – nachtmodus

Video’s

Filmen kan op de Pixel 3a in een 4K-resolutie aan maximaal 30 frames per seconde (fps) of voor Full HD aan maximaal 120 fps. De Pixel 3a-serie heeft net als zijn voorgangers naast elektronische beeldstabilisatie (EIS) ook nog optische beeldstabilisatie (OIS). Bij optische beeldstabilisatie beweegt de sensor mee als de camera beweegt en zorgt voor veel betere stabilisatie.

Google Pixel 3a videotest

Google Pixel 3a videotest

Camera-app

In de Camera-app vind je alle functies die we ook kennen van andere Pixels waaronder de eerder genoemde Night Sight-nachtmodus, Timelapse, Fotokiosk en Top Shot waarmee je snel achter elkaar foto’s neemt en de software de beste beelden selecteert. De Pixel 3a-reeks werkt ook met de interactieve Playmoji-stickers van Google die onlangs verrijkt werden met nieuwe Marvel-personages. Foto’s kunnen tevens opgeslagen worden in RAW-formaat. Een uitleg van alle functies vind je hier.

Software

Veel mensen zullen ervan op de hoogte zijn dat je met een Pixel van Google qua software voorop loopt. Google gaat de Pixel 3a-telefoons even lang van beveiligings- en versie-updates voorzien als de duurdere Pixels, namelijk drie jaar. 

Voorgeïnstalleerde apps

Google levert geen apps van derden op Pixel-telefoons. De Booking.com-app of Facebook-app zul je dus niet tegenkomen. Er is wel een functie die alleen op de Pixel te vinden is, Now Playing. Deze functie laat op het lockscreen de naam van de artiest en het nummer toont, dat op dat moment wordt afgespeeld. Now Playing bevat ook een overzicht met eerder beluisterde nummers.

Updatebeleid

De telefoons draaien beide op Android 9 Pie en kunnen binnenkort rekenen op een update naar het nieuwe Android 10 Q. Daarnaast ontvangen ze maandelijks een nieuwe beveiligingsupdate waarmee beveiligingsproblemen worden opgelost. Je kan hier precies zien tot hoe lang de Pixel 3a ondersteund wordt met versie- en beveiligingsupdates, sowieso tot mei 2022.

Elke fabrikant gaat dus op zijn eigen manier om wat updates voor zijn telefoons betreft. In dit artikel hebben we een handige samenvatting gemaakt van het updatebeleid van verschillende smartphone-fabrikanten.

Titan en Active Edge

Net als de andere Pixels hebben de telefoons in de Pixel 3a-serie ook een Titan M beveiligingschip ingebouwd. Dat is een eigengemaakte dedicated beveiligingschip die gebruikt kan worden in combinatie met nieuwe beveiligingsfuncties die deel uitmaakt van Android Pie. Deze hardware en software gezamenlijk dienen als een bevestiging voor belangrijke geldtransacties of om toegang te krijgen tot bijvoorbeeld medische apparatuur.

Net als bij de voorgaande Pixels is het frame van de Pixel 3a ook knijpbaar. Zo kun je de Google Assistant snel starten. Je kan ook knijpen om wekkers, timers, meldingen en inkomende oproepen meteen op stil te zetten. Andere apps of acties kun je helaas nog niet aan Active Edge toevoegen. De knijpgevoeligheid kun je via Instellingen > Systeem > Gebaren > Active Edge instellen.

Conclusie

We begonnen met de hamvraag: “Zijn deze midrange-toestellen aantrekkelijk genoeg voor het grote publiek?” Overall kan ik zeggen dat je in het middensegment geen enkel toestel kan vinden dat zo’n goede camera heeft, ondanks dat het er maar eentje is. 

Daarnaast ben je ook met deze midrange-Pixels verzekerd van drie jaar lang updates, voor zowel beveiligingsupdates als nieuwe Android-versies en word je niet lastiggevallen door meegeleverde apps die je toch niet gebruikt. Qua geluid zit je met dit toestel ook goed, de stereospeakers presteren beter dan vergelijkbare toestellen.

Daarnaast heb ik ook mijn bedenkingen bij de Pixel 3a. Fans van een groothoeklens of telelens met tig keer zoom zullen niet gecharmeerd zijn van de enkele camera en net als voorgaande Pixels zal de 4 GB aan werkgeheugen en 64 GB aan opslag op termijn misschien teleurstellen. Verder heeft de Pixel 3a een prima scherm maar de leesbaarheid ervan in de zon is vrijwel ondermaats. Oh, een belangrijk detail, de toestellen zijn officieel nog steeds niet verkrijgbaar hier. Je zal er dus via een omweg aan moeten komen.

Ga je voor een midrange Pixel 3a in plaats van een high-end Pixel 3 of Pixel 3 XL? Bedenk dan wel dat Google de kosten heeft gedrukt door te kiezen voor kleinere schermen, een lichtere processor, geen HDR10-ondersteuning, geen 128 GB opslagvariant, geen draadloos laden, geen IP-certificering en (maar) één frontcam. Daarentegen is de 3.5mm audio-jack wel weer aanwezig en de accucapaciteit is iets omhoog geschroefd.

We hebben hieronder de plus- en minpunten genoemd waarbij het waardeoordeel over het uiterlijk, dat ik gedateerd vind, is weggelaten. Wat je van het design vindt, mag je namelijk zelf bepalen.

Wil je toch liever verder kijken? Alternatieven voor de Google Pixel 3a zijn de Samsung Galaxy S10e (521 euro), de Google Pixel 3 (549 euro) en de OnePlus 6T (508 euro). Wat goedkopere alternatieven zijn de Xiaomi Mi 9 (465 euro) en de de Huawei P20 Pro (460 euro).

Positieve punten

+ Wederom de magische camera

+ Drie jaar lang versie- en beveiligingsupdates

+ Standaard Android zonder bloatware

+ Goede stereoluidspeakers voor midrange

Negatieve punten

– Leesbaarheid in zonlicht

– Werkgeheugen en intern geheugen toekomstbestendig?

– Niet officieel verkrijgbaar in de Benelux

Google Pixel 3a kopen

De Pixel 3a en de grotere XL-variant zijn beide beschikbaar in het zwart en wit. De Pixel 3a kost 399 euro en de Pixel 3a XL heb je voor 479 euro in huis. Helaas zijn de Pixel 3a-smartphones officieel niet in Nederland beschikbaar maar dat betekent niet dat je ze niet kunt bemachtigen. De midrange-toestellen zijn namelijk op meerdere manier aan te schaffen. Je leest er alles over in dit artikel.

Hier vind je nog meer prijzen in combinatie met een abonnement of als los toestel.

[tds=6869]

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!