Android Q
Google heeft op 13 maart de nieuwste Androidversie die voor nu door het leven gaat als 'Android Q' aangekondigd. Dit is meteen de eerste developer preview. De eerste bètaversie van Android Q is nog niet stabiel genoeg en is dus hoofdzakelijk bedoeld voor ontwikkelaars. Nu heeft Google de tweede bèta van Android Q aangekondigd.
Meer privacy in externe opslag
Belangrijk aan de eerste Android Q Beta waren de nieuwe privacyfuncties waarmee je tijdelijk toestemming kon geven aan applicaties, enkel als ze actief zijn. Google lanceert in de tweede bèta een andere feature genaamd 'Scoped Storage' die van externe opslag een veiligere opslaglocatie moet maken. Externe opslag is de opslag via onder andere microSD. Voorheen had je in Android simpelweg de toestemming om te lezen en te schrijven in Android. Als gevolg kreeg bijvoorbeeld een fotobewerking-app met de toestemming lezen en schrijven in externe opslag, in één klap toegang tot bijvoorbeeld je muziek in externe opslag.
Google splitst daarmee externe opslag op in verschillende toestemmingen en noemt het 'collecties'. Er zijn nu in externe opslag aparte toestemming voor: foto's en video's, muziek en downloads. Elk van deze collecties heeft een aparte lees- en schrijftoestemming. Verder kan een app ook een eigen zogenaamde sandbox creëren in externe opslag waardoor bestanden als privé worden beschouwd, waardoor andere apps geen toegang krijgen. Zodra de app verwijderd wordt, worden alle bestanden in de sandbox mee verwijderd.
Android Q heeft in het bijzonder voor zijn Scoped Storage aandacht voor de metadata van foto's die worden opgeslagen in externe opslag. De metadata is een informatiebestand met gegevens over een foto zoals de resolutie, de datum waarop hij genomen is, het model van je smartphone en je locatie. Met privacy in het achterhoofd is dat laatste een bezorgdheid en daarom wordt de locatie in de metadata automatisch verborgen zodat apps hier geen toegang toe krijgen. Alleen de standaard galerij-app op het apparaat krijgt wel toegang tot de gegevens.
Bubbles
Deze zal je zeker niet onbekend zijn als je bijvoorbeeld gebruik maakt van Facebook Messenger op je telefoon. Messenger gebruikt zogenaamde chatheads waarmee je snel tussen verschillende gesprekken kan wisselen. Het zijn kleine bubbels die je kan verslepen op je scherm en die openen in volledig scherm als je ze aantikt. Meldingen verschijnen daarbij niet in de notificatiebalk, maar bij een nieuwe melding wordt een chathead geopend.
Google wil die manier om meldingen weer te geven, toepassen in Android Q. Ontwikkelaars kunnen nu van Bubbles gebruikmaken om hun meldingen weer te geven en sneller te multi-tasken. Volgens Google is het een handige manier om informatie te delen tussen apps. Je kan letterlijk de functionaliteit van een app in een bubbel verslepen terwijl je een andere app gebruikt. Google stelt dat Bubbles vooral handig is wanneer je werk in de ene app verricht terwijl je op updates uit de andere app wacht.
Google verwacht dat de functie vooral gebruikt zal worden voor berichtenapplicaties en telefoon-apps. In bovenstaande screenshot zie je Bubbles van Berichten en Hangouts. Anders dan bij Messenger is dat de Bubbles in Android niet het volledig scherm tonen maar slecht een gedeelte waarin je acties kan uitvoeren, zoals antwoorden op een bericht. Al is er rechts bovenaan in de bubbel ook een knop voorzien om het volledig scherm in de app weer te geven. Als laatste benadrukt Google dat Bubbles geen vervanging is voor het notificatiescherm, maar een systeem dat er naast werkt.
Foldables emulator
Android Studio is een tool voor ontwikkelaars waarmee je de software van een telefoon volledig virtueel kan nabootsen in een pc-programma. Het is een handige manier om software te ontwikkelen en ui te proberen in een virtuele testomgeving.
We wisten al langer dat Android Q voor het eerst zou komen met ondersteuning voor vouwbare telefoons of foldables. In de tweede bèta zien we dan ook dat een Foldables Emulator wordt toegevoegd in Android Studio. Ontwikkelaars kunnen daarbij aan de slag met een virtuele, vouwbare telefoon om zo hun apps compatibel te maken met de extra interacties die foldables met zich meebrengen.
De bedoeling is namelijk dat je een app kan draaien wanneer de telefoon is dichtgevouwen en dat die ervaring naadloos op een groter scherm kan worden verdergezet. Ontwikkelaars kunnen in de Foldables Emulator van Android Studio aan de slag met twee groottes van vouwbare schermen. Het ene is maximaal 7,3 inch groot en dichtgevouwen 4,6 inch. Het andere heeft een groter 8 inch scherm en dichtgevouwen een 6,6 inch paneel.
Controle over microfoons
De ontwikkelaars van Android en hebben een nieuwe Application Programming Interface of API ontwikkeld, waarmee app-ontwikkelaars meer controle krijgen welke de microfoon die gebruikt wordt. een app kan bijvoorbeeld ervoor kiezen om geluid op te nemen via de bovenste microfoon van een toestel - indien die aanwezig is- om geluid op te nemen als je een selfievideo maakt.
Afhankelijk van de richting waarin een toestel gehouden wordt, kan een bepaalde microfoon geactiveerd worden. Daarnaast kan een app ook de opname afstemmen op de houding waarin de telefoon gehouden worden door de gebruiker.
Android Q tijdlijn
Na deze tweede bètaversie zullen er nog vier preview-versies verschijnen. Dat zijn er dus in totaal zes in plaats van de gebruikelijk vijf previews. De derde preview tijdens Google I/O op 7 mei en de vierde in juni. Vervolgens zal de vijfde en zesde preview als release candidates in het derde kwartaal vrijgegeven worden waarna de stabiele versie van Android Q officieel waarschijnlijk ergens in augustus aangekondigd wordt. In 2017 werd namelijk de uiteindelijke versie van Android O(reo) op 21 augustus gelanceerd, Android N(ougat) werd op 22 augustus aangekondigd en Android 9.0 Pie werd op 8 augustus onthuld. Dan pas zullen we ook te weten komen waar de 'Q' voor staat. Smartphonefabrikanten kunnen dan aan de slag om deze Androidversie uit te brengen voor hun toestellen.
Android Q installeren
Vorig jaar konden bij de eerste en de tweede bètaversie van Android P, naast de Pixel-toestellen die aangemeld zijn bij het officiële bètaprogramma, ook andere telefoons meedoen zoals de OnePlus 6, Nokia 7 Plus en de Vivo X21. Dat is nu niet het geval. Alleen Pixel-telefoons (eerste, tweede en derde generatie) kunnen meedoen aan het officiële bètaprogramma.
Heb je een Pixel, Pixel XL, Pixel 2, Pixel 2 XL, Pixel 3 of Pixel 3 XL? Dan kun je je hier inschrijven voor het bètaprogramma. Vervolgens krijg je een Over The Air-update die zich in de notificatiebalk van je telefoon aankondigt. Deze OTA-update kan je in de komende dagen verwachten. Het is ook mogelijk om het updatebestand handmatig te installeren. De OTA-bestanden zijn hier te vinden en de factory images vind je hier.
Related articles

Android 10 Q: eerste bètaversie beschikbaar, dit is er nieuw
12 November 2022
Android Q Beta: volledig donker thema aanwezig maar niet voor iedereen
12 November 2022
Android Q Beta camerafuncties: verbetering voor diepte- en monochrome camera's
12 November 2022
Android Q Beta: zo selecteer je een andere accentkleur of lettertype
12 November 2022
Android Q Beta heeft een verborgen screenrecorder, zo werkt het
12 November 2022
Xiaomi's telefoon die op twee plaatsen vouwt, is te zien in teaservideo
12 November 2022