Android 9.0 Pie officieel: dit zijn alle nieuwe functies

Android 9.0 Pie officieel: dit zijn alle nieuwe functies

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

Android 9.0 Pie

Google heeft in maart de nieuwste Androidversie die vooralsnog door het leven gaat als 'P' aangekondigd. Sindsdien zijn er een aantal previewversies vrijgegeven voor ontwikkelaars. Zij konden deze Androidversie alvast testen op bugs. Nu is Android 9.0 Pie officieel bekend gemaakt en reeds beschikbaar gesteld voor een aantal Android-smartphones.

Previews

Android Pie is erg grondig getest via een vijftal preview-versies. De eerste versie is uitsluitend bedoeld voor ontwikkelaars, maar dichter bij de officiële release zijn ook consumenten gevraagd om de nieuwe Android-versie te proberen.

> 7 maart 2018 - Eerste developer preview

> 8 mei 2018 - Tweede developer preview / eerste bètaversie

> 6 juni 2018 - Derde developer preview / tweede bètaversie

> 3 juli 2018 - Vierde developer preview / derde bètaversie

> 26 juli 2018 - Vijfde developer preview / vierde bètaversie

Nieuw in Android 9.0 Pie

Rijkere notificaties

De mogelijkheden voor messenger-notificaties zijn in Android Pie uitgebreid. Zo zal het eenvoudiger worden om afbeeldingen te laten zien in notificaties, maar ook om slimme reacties zoals met 'Reply' te tonen.

Ondersteuning voor de 'notch'

We zagen de 'notch', een inkeping in het scherm om de camera te herbergen op een toestel, het eerst bij de Essential Phone. Apple heeft echter met zijn iPhone X deze inkeping gewoonlijker gemaakt. Android Pie krijgt nu standaard ondersteuning voor schermen waarbij de bruikbare pixels geen gewone rechthoek vormen.

Nu komt er niet alleen betere ondersteuning voor een iPhone X-achtige inkeping, maar ook voor schermen met afgeronde hoeken. Ontwikkelaars kunnen voortaan opvragen of een scherm een inkeping heeft en waar het scherm niet bruikbaar is.

Ondersteuning voor twee camera's

Google heeft een aantal nieuwe functies toegevoegd op het gebied van camera's. Zo is het nu mogelijk om beelden van twee camera's tegelijk op te vragen bij toestellen die twee camera's aan de voor- of achterzijde hebben.

Door deze opties nu toe te voegen aan Android zelf, kunnen ontwikkelaars zelf ook apps ontwikkelen die speciale effecten toevoegen. Daarbij kun je denken aan het 'bokeh'-effect waarbij de achtergrond van een foto onscherp wordt gemaakt. Daarnaast kan er bijvoorbeeld naadloos ingezoomd worden bij camera's waarbij de lens verschilt of kunnen 3D-beelden worden vastgelegd.

Er zijn ook nog andere verbeteringen op het gebied van camera's. Zo moet het mogelijk worden om sneller foto's te maken en kunnen apps toegang krijgen to informatie over de beeldstabilisatie, waardoor apps deze nog zelf kunnen verbeteren. Een andere toevoeging is dat het een standaardmogelijkheid wordt om het scherm te gebruiken als flits aan de voorzijde, ook voor andere app-ontwikkelaars.

Slices: content uit andere apps

Het gaat ook mogelijk worden om in apps content uit andere apps weer te geven. Applicaties kunnen een template definiëren die vervolgens ingeladen worden in andere apps. Hoe dit precies in zijn werk gaat, is nog niet duidelijk. Deze nieuwe functie is ook nog niet officieel aangekondigd bij de aankondiging van de eerste developer preview van Android Pie, maar kwamen we tegen in de previewversie van de support library waarmee ontwikkelaars nieuwe Android-functies naar oudere Android-versies kunnen brengen.

Een voorbeeld van dit soort content zou kunnen zijn het tonen van reisdata uit de reisplanner van NS of een kaart vanuit Google Maps. De Slices worden later dit jaar in Android Pie beschikbaar gemaakt.

Slices in Android 9.0 Pie

Biometrische identificatie

De biometrische identificatie is verbeterd in Android Pie. Hierbij wordt er een onderscheid gemaakt tussen veilige en minder veilige ontgrendelingsmethodes, waarna een limiet gesteld wanneer je weer je pincode als extra beveiliging moet invoeren. Met de nieuwe BiometricPrompt API kunnen ontwikkelaars de in Android 9.0 Pie gebouwde systeemdialoog gebruiken in plaats van er zelf eentje te bouwen. Deze API ondersteunt teven gezichtsherkenning en irisherkenning. Meer details lees je in dit artikel.

Biometrische identificatie in Android 9.0 Pie

Intelligence, simplicity en Digital Wellbeing

Google heeft nu een boel nieuwe features aangekondigd. Deze zijn opgedeeld drie delen. De eerste is genaamd Intelligence. Android Pie is erop gericht met de gebruiker mee te denken. Zo is Adaptive Battery geïntroduceerd. Hiermee wordt on-device machine learning ingezet om te kijken hoe je apparaat gebruikt. Welke apps gebruik jij op welke dag? Dan gaat Android de accu meer inzetten voor deze apps die jij vandaag nodig hebt.

Adaptive Battery

Ook zal de automatische helderheid slimmer worden. In Android Pie wordt automatisch de helderheid aangepast aan de hand van jouw voorkeuren.

Daarnaast zijn App Actions geïntroduceerd. Dit is een slimmere UI voor Android. Er wordt voorspeld welke volgende apps en acties jij gaat gebruiken. Denk aan het bellen van een familielid of het vastleggen van je route met Strava. Ontwikkelaars zullen ook zelf acties definiëren zodat alle apps hier gebruik van kunnen maken.

App Actions

Ook zal Google beter afbeeldingen kunnen herkennen door ML KIT. Hiermee kunnen afbeeldingen beter worden herkend, net als tekst op deze afbeeldingen. ML Kit werkt zowel op Android als iOS en specifiek geoptimaliseerd voor mobiel gebruik. Denk aan een app als Lose it!, waarmee tekstherkenning wordt ingezet om het aantal calorieën in een bepaald gerecht wordt afgelezen en ingevoerd.

Simplicity

Android 9.0 Pie heeft ook als doel om beter bruikbaar te zijn voor huidige en nieuwe gebruikers. Hiervoor zijn gestures geïntroduceerd. Door op de nieuwe pilvormige knop te klikken kan je naar home gaan. Ook is de weergave van multitasking vernieuwd.

Apps staan nu horizontaal naast elkaar in plaats van verticaal. Als je op het homescherm bent en omhoog veegt, dan open je de app-drawer. Met een korte swipe open je het multitask-overzicht. Ben je eenmaal in je recente apps, dan is een nieuwe swipe naar boven genoeg om naar je app-drawer te gaan. Door de homeknop vast te houden kan je snel wisselen tussen je twee meest recente apps. Deze gestures werken vanuit alle apps. Nieuw is ook de weergave van een dock met recente apps onder in het multi-task-scherm.

Digital Wellbeing

Google vind het ook belangrijk dat we de balans tussen techniek en leven te vinden.

70% van de mensen geeft namelijk aan hierbij hulp nodig te hebben. Zo kan je inzicht krijgen in je gewoontes via Android Dashboard.

Hiermee kan je zien hoe lang je met elke app bezig bent geweest. Ook valt in te zien hoe vaak je je telefoon ontgrendeld. Ook kunnen ontwikkelaars van apps meer informatie delen met Android Dashboard zodat je specifiek kan zien waar jij je tijd mee kwijt bent op je telefoon.

Onderdeel van Digital Wellbeing is App timer. Hierbij vertelt Google als je teveel tijd kwijt bent aan een app. Deze tijd kan je zelf instellen. Een ander onderdeel is genaamd 'shush.' Als je je telefoon omdraait wordt er automatisch de niet storen modus ingeschakeld. Handig!

> Digital Wellbeing verkeert nog in bètafase en om het te testen kun je je hier aanmelden

Het laatste onderdeel is genaamd Wind Down. Hiermee wordt de niet storen modus ingeschakeld op een tijdstip waarop jij dat wilt. Dit kennen we al, maar nieuw is dat je hele beeldscherm zwart-wit wordt gemaakt. Hiermee heb je eerder de neiging om te gaan slapen.

Veel meer verbeteringen

Android Pie bevat nog veel meer verbeteringen, zoals betere privacybescherming en betere ondersteuning voor vingerafdrukken. Apps die op de achtergrond draaien kunnen bijvoorbeeld niet zomaar meer gebruik maken van de microfoon, camera of van gevoelige data. Er komt een standaard-scherm voor het ontgrendelen van apps door middel van een vingerafdruk. Momenteel moeten ontwikkelaars daar voor elke app een eigen scherm voor maken.

De nieuwste Android-versie bevat ondersteuning voor nieuwe mediaformaten, zoals HDR VP9 Profile 2 voor verbeterde HDR-weergave. Ook is er nu ingebouwde ondersteuning voor afbeeldingsformaat HEIF.

Door verbeteringen onder de motorkap kunnen apps kleiner worden gemaakt en zullen ze minder werkgeheugen vragen op Android Pie. Daarnaast wil Google de stabiliteit van applicaties verbeteren door de toegang tot ongedocumenteerde systeemfuncties te beperken.

Android 9.0 Pie downloaden en installeren

Traditiegetrouw worden de Pixel-smartphones als eerste door Google van een update voorzien. Ook deze keer is dat het geval, Android 9.0 Pie is beschikbaar voor de Google Pixel, Google Pixel XL, Google Pixel 2, Google Pixel 2 XL. De factory images voor deze smartphones vind je hier.

Smartphones die deelnemen aan het Android Enterprise Recommended-programma en het officiële bètaprogramma zullen Android 9.0 Pie in de herfst ontvangen. Voor alle andere smartphones kun je ons Android 9.0 Pie update-overzicht raadplegen.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk