IP68 en IP67 zijn termen die je vaak terugziet komen op de duurdere smartphones, maar wat betekent dat eigenlijk? Het heeft allemaal te maken met de stof- en waterbestendigheid van je telefoon. Androidworld legt uit wat IP precies betekent en waar de cijfers voor staan.
IP68 en IP67: wat is IP en wat zijn de cijfers?
Steeds meer smartphones en smartwatches krijgen een IP-rating, maar voor velen is het niet helemaal duidelijk wat dit nu juist is. De afkorting IP staat in dit geval voor Internationale Protectie en het is de internationale norm waarmee de stof- en waterbestendigheid wordt aangegeven van een toestel.
IP wordt steeds gevolgd door twee cijfers: het eerste cijfer geeft de beschermingsgraad aan tegen het indringen van voorwerpen, zoals stof. Deze schaal loopt van 0 tot 6. Het tweede cijfer zegt iets meer over de beschermingsgraad tegen vocht en die schaal loopt van 0 tot 8.
Het kan ook voorvallen dat je een IP-rating tegenkomt met een X als eerste of tweede getal. Dat wil zeggen dat het niet getest is op stof- of waterbestendigheid. Het kan dus wel zijn dat het stof- of waterbestendig is, maar omdat het niet getest is (bijvoorbeeld omdat de fabrikant er geen geld wil aan uitgeven) heb je geen zekerheid over de rating.
Stofbestendigheid
Het eerste cijfer staat dus voor de beschermingsgraad tegen het indringen van voorwerpen, met een schaal van 0 tot 6. Tot en met 4 zijn voor ons minder van belang, smartphones en smartwatches worden voornamelijk op stof getest:
0 – Geen bescherming
1 – Grote voorwerpen (beschermd tegen indringen van vaste voorwerpen groter dan 50 mm)
2 – Middelgrote voorwerpen (beschermd tegen indringen van vaste voorwerpen groter dan 12,5 mm)
3 – Kleine voorwerpen (beschermd tegen indringen van vaste voorwerpen groter dan 2,5 mm)
4 – Spitse voorwerpen (beschermd tegen indringen van vaste voorwerpen groter dan 1 mm)
En dan de belangrijksten voor ons:
5 – Stofbestendig (geen volledige bescherming tegen stof maar wel voldoende om de goede werking niet te hinderen)
6 – Stofvrij (volledige bescherming tegen stof)
Wanneer een toestel dus een rating krijgt van IP68 of IP57, weet je nu dus dat je toestel een beetje (5) tegen stof kan of erg goed (6) tegen stof kan.
Waterdichtheid
Zoals eerder gezegd is staat het tweede cijfer voor de beschermingsgraad tegen vocht, met een schaal van 0 tot 8:
0 – Geen bescherming
1 – Druppels type 1 (geen schade indien onderhevig aan vallende druppels)
2 – Druppels type 2 (geen schade indien onderhevig aan vallende druppels op een 15° gekanteld apparaat)
3 – Spatwater (geen schade indien besproeid (10 l/min) onder een hoek -60° tot 60°)
4 – Plenswater (geen schade indien besproeid (10 l/min) onder eender welke hoek)
5 – Sproeiwater (geen schade indien bespoten (12,5 l/min) onder eender welke hoek)
6 – Waterbestendig (geen waterindringing indien bespoten (100 l/min) onder eender welke hoek)
7 – Dompeldicht (geen waterindringing indien ondergedompeld (30 min op 1 m))
8 – Waterdicht (blijft bruikbaar onder water onder opgegeven omstandigheden)
Wanneer een toestel een IP68-rating heeft gekregen, wil dat dus zeggen dat het waterdicht is voor een langere tijd dan 30 minuten en/of dieper dan 1 meter. Want tot maximaal 30 minuten en maximaal 1 meter diepte is IP67.
Officiële persfoto van de Sony Xperia Z3 die nadien werd ingetrokken (lees verder waarom)
Wat kun je er mee?
Nu we weten waarvoor het staat, wil je dus ook weten wat je er mee kunt. Wel… geen fluit! Ongeacht de IP-rating is er geen enkele fabrikant die stof- of waterschade dekt onder de standaard garantie. Je kan namelijk niet bewijzen dat je het toestel niet langer dan het maximaal aantal minuten, of minder diep dan de maximaal toegestane diepte onder water hebt gehouden.
Ook worden toestellen in vers water getest, in stand-by-modus. Het gaat dus over zoet water, waar geen vuil of chemicaliën in zitten. Je kan er dus niet mee gaan zwemmen in het zwembad, want het is niet getest op bestendigheid tegen water met chloor. Ga er al helemaal niet mee zwemmen in de zee, want zout water is heel slecht voor je telefoon. Sony heeft in 2015 om deze reden ook verschillende van hun officiële persfoto’s ingetrokken, waaronder bovenstaande foto, omdat het toestel niet in het zwembad gebruikt kon worden.
Kun je er dan echt helemaal niets mee? Nee, dat was een beetje overdreven. Zo’n IP-certificaat toont aan dat de fabrikant echt de moeite heeft gedaan om stof- en waterschade te vermijden, want het toestel is daarop getest door een officiële en onafhankelijke instantie. Het geeft je dus een zekerheid dat het ‘iets of wat’ bestendig is tegen stof en vocht. Daardoor mag je er vanuit gaan dat je toestel het niet zal begeven als je je telefoon even gebruikt in de regen, per ongeluk in je toilet laat vallen, of je glas omstoot op je smartphone. De nadruk ligt hier helaas op ‘iets of wat’, want zoals ik al zei is er geen enkele fabrikant die stof- of waterschade dekt onder de standaard garantie.
Vind jij een IP-rating op je telefoon belangrijk? Laat het ons weten in de reacties onder dit artikel.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten