Zo werkt de Top Shot-camerafunctie van de Pixel 3 die altijd de beste foto neemt

Zo werkt de Top Shot-camerafunctie van de Pixel 3 die altijd de beste foto neemt

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Top Shot

De Pixel 3 XL is een indrukwekkende cameratelefoon. Het is het typische verhaal van het jongetje dat gepest wordt op school omdat hij kleiner is dan alle andere (lees: minder lenzen heeft) en vervolgens met karatelessen (lees: kunstmatige intelligentie) aan de slag gaat om ze allemaal de pan in te hakken. Dat is precies wat de Google Pixel 3 doet met features als Night Sight en Topshot.

Op zijn blog heeft Google nu een woordje uitleg gegeven over hoe Topshot precies werkt. Het concept is bedrieglijk eenvoudig, want je telefoon neemt een heleboel foto's en je krijgt uit die selectie het mooiste plaatje te zien. Ben je het er niet mee akkoord, dan kies je zelf een foto. Al komt er natuurlijk veel meer bij kijken.

een foto van kinderen via Top Shot

Top Shot is perfect om foto's van kinderen te maken, omdat ze zo onvoorspelbaar kunnen zijn

180 foto's

Google geeft aan dat de feature verder borduurt op de technologie die al in zijn Google Clips-camera zat. Dat toestelletjes kon zelf foto's nemen op de juiste momenten, wanneer er zicht bijzondere fotomomenten afspelen. Topshot gaat daarmee verder. De functie is standaard geactiveerd zodra je de camera-app op je Pixel activeert. Als je een foto neemt, gebruikt Google in totaal 180 foto's om er het beste beeld uit te selecteren. 90 foto's die genomen zijn voor je op de camerasluiterknop tikte, en 90 die erna genomen zijn.

Maar wat is een goede foto volgens Google? Wel, daar komt kunstmatige intelligentie (AI) aan te pas. Google trainde de neurale netwerken van zijn AI om met drie belangrijke factoren rekening te houden: het technische aspect, objectieve attributen en subjectieve attributen. Het eerste spreekt voor zich, want bijvoorbeeld een foto met een slechte belichting moet wijken voor een foto waarbij de lichtomstandigheden wel goed. Objectieve attributen zijn een lach of ogen die al dan niet geopend zijn, en subjectieve attributen hebben te maken met de emoties die je gezicht uitdrukt. Googles AI heeft de test talloze keren uitgevoerd, om zo telkens beter te worden in het beoordelen.

Top Shot

De foto waarbij de vrouw nog op de grond staat met beide voeten, wordt door Google als minder interessant beschouwd, want een sprong wordt herkend

Moeilijke factoren

Al komt er nog meer bij kijken, want de parameters die hierboven omschreven zijn hebben veelal te maken met foto's van personen. Vaak maak je foto's waarop geen mensen te zien zijn, of niet het belangrijkste onderwerp van de foto zijn. Dat laatste vormt een uitdaging, zeker als je bijvoorbeeld vakantiefoto's neemt op drukke toeristische reisbestemmingen waar overal mensen rondlopen. In dat geval is het juist niet belangrijk dat een willekeurige toerist goed in beeld is, maar wel bijvoorbeeld de toren van Pisa zelf.

Ook daar heeft Google aan gedacht, want de software kan zelf bepalen wanneer een gezicht ertoe doet en wanneer niet. Het houdt daarmee rekening of het zich op de voor- of achtergrond bevindt, of de camera onscherpte heeft vastgelegd op de plaats waar het gezicht zich bevindt, en andere factoren.

Je kan daarom Top Shot het beste bekijken als een optelsom dat een foto op een reeks punten beoordeelt en zo de beste foto selecteert die in totaal het beste scoort. We kijken ernaar uit om de functie nog verder te zien evolueren in de toekomst.

Top Shot

De toeristen hier op de foto worden automatisch als onbelangrijk beschouwd

Related articles

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk