AW Poll: naar deze geavanceerde camera-opstelling gaat jullie voorkeur

AW Poll: naar deze geavanceerde camera-opstelling gaat jullie voorkeur

Laurence Arnold

door Laurence Arnold

Laatst geüpdatet

AW Poll: ik heb 1 2 3 lenzen gebruikt

In de AW Poll van deze week lieten we jullie net als vorige week een keuze tussen huidige ontwikkelingen op smartphones maken. Waar het vorige week nog ging over welke implementatie van het randloze design anno 2019 het beste is, daar gaat het deze week over een andere belangrijke factor in de huidige smartphone: de camera.

AW Poll: naar deze geavanceerde camera-opstelling gaat jullie voorkeur

Galaxy A9 met 4 camera's op de achterzijde

We zien dat er in 2018 en nu in 2019 genoeg keuze is tussen camera's. Het is namelijk ook één van de weinige gebieden waar fabrikanten nog echt het verschil kunnen maken. Dit kan enerzijds met hardware door zoveel mogelijk features met verschillende mogelijke lenzen mogelijk te maken, wat bijvoorbeeld Samsung en Huawei doen. Anderzijds kan met software het onderste uit de kan worden gehaald zoals Google doet. In deze AW Poll kijken we naar het meest tastbare element en dat is de hardware, ofwel de lenzen zelf.

Voor smartphones is het qua ruimte nog niet zo gemakkelijk om bepaalde functies die op geavanceerde systeemcamera's vanzelfsprekend zijn na te bootsen. Denk aan het gebruiken van een zoomlens voor het bepalen van diepte en zo het simuleren van het zogenoemde 'bokeh-effect' of het verder inzoomen op foto's zonder kwaliteitsverlies. Wat in het voordeel van smartphones spreekt is het combineren van meerdere lenzen op 1 apparaat, wat niet kan bij een systeemcamera. Zo kan je bijvoorbeeld makkelijk wisselen tussen je selfie-camera, groothoekcamera of zelfs een zwart-wit sensor.

AW Poll uitslag camera

Uiteindelijk kwamen we met 9 lenzen waarop gestemd kon worden. Jullie hadden maximaal 3 stemmen, en gezien de iets meer dan 1.000 stemmen zijn er iets meer dan 300 individueel mensen die de poll hebben ingevuld. De complete uitslag valt hierboven te zien. Hierbij is de telelens - primair bedoeld voor het inzoomen - die de eerste plaats pakt met bijna 20% van de stemmen. Voor deze stemmers is het goed nieuws, want OPPO komt in het tweede kwartaal met een smartphone met 10x zoom zonder kwaliteitsverlies.

Google Pixel 3 XL

De bijna magische lens van de Pixel 3 XL

Op de tweede plek komt een standaard lens waarmee gewone foto's kunnen worden gemaakt. Dat er met een gewone lens ook het nodige mogelijk is, bewijst Google met de Pixel 3: met één lens kan er diepte worden onderscheiden voor portret-foto's, is er verbeterde zoom aanwezig door de trillingen van je hand te analyseren en een speciale nachtmodus voor het maken van foto's in donkere omstandigheden. De derde plek gaat naar de groothoeklens voor het maken van bredere foto's, terwijl de Ultra Wide-Angle-lenzen met een nog grotere hoek op 12,5% van de stemmen en daarmee op 4de plek kunnen rekenen.

Opvallend genoeg scoort de selfiecamera niet bijzonder goed: slechts 10% geeft aan dat deze camera op hun smartphone moet zitten, terwijl de opkomende ToF-sensor voor bijvoorbeeld geavanceerde Augmented Reality en gezichtsherkenning ook maar op weinig waardering kan rekenen. Ben benieuwd hoe deze zaken over een paar jaar zijn!

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk