Zo wordt de fotokwaliteit met Pixel Visual Core verbeterd

Zo wordt de fotokwaliteit met Pixel Visual Core verbeterd

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

Wat is Pixel Visual Core?

Google heeft stiekem een extra stukje hardware aan de Google Pixel 2 en de Google Pixel 2 XL toegevoegd. Stiekem omdat ze daar bij de lancering van beide toestellen niets over zeiden. Pas een aantal weken later plaatste Google een blogpost over het extra stukje hardware, genaamd Pixel Visual Core.

De Pixel Visual Core is een smartphonechip in de Pixel 2 die onafhankelijk van de Snapdragon 835 in deze toestellen werkt. Allereerst zorgt deze chip er niet voor dat foto's gemaakt met de camera-app op de Pixel 2 beter wordt, de Pixel 2 heeft immers al een HDR+-functie die dit zonder de Pixel Visual Core kan. Volgens Google is deze chip juist bedoeld om foto's gemaakt met andere camera-apps van eenzelfde HDR+-kwaliteit te voorzien.

Camera-apps van derden moeten dan wel gebruik maken van de Android Camera API. Een voorbeeld van zo'n app die deze API gebruikt is Instagram. Wanneer je dan foto's maakt met deze apps, zal de kwaliteit dichter in de buurt komen van de foto's die gemaakt worden met de standaard camera-app op de Pixel 2.

Foto-vergelijking

Op de foto's hieronder zie je links het resultaat van een foto gemaakt in Instagram waarbij de Pixel Visual Core is uitgeschakeld en links een Instagram-foto gemaakt met een ingeschakelde Pixel Visual Core. Het resultaat is dat de Instagram-foto's met de ingeschakelde Pixel Visual Core minder korrelig zijn, en dus scherper.

Links: Pixel Visual Core uit Rechts: Pixel Visual Core aan

Pixel Visual Core inschakelen op de Pixel 2

De mogelijkheden van de Pixel Visual Core worden momenteel getest in de tweede preview van Android 8.1 Oreo die gisteren is vrijgegeven. Om de chip in te kunnen schakelen op een Pixel 2 dien je dus eerst deelnemer van het Android Beta Program te worden.

Vervolgens download en installeer je de tweede preview van Android 8.1 en duik je in de instellingen om de ontwikkelaarsopties te openen. Zie je dit onderdeel nog niet in de instellingen? Ga dan naar Instellingen > Over de telefoon > Build-nummer en klik ongeveer tien keer op het build-nummer. Daarna zal het onderdeel vanzelf in de instellingen verschijnen.

In de ontwikkelaarsopties is een schakelaar te vinden met de naam 'Camera HAL HDR+'. Deze schakel je in om de Pixel Visual Core in te schakelen. Daarna zal de Pixel 2 opnieuw opgestart moeten worden.

Computational photography

De Pixel Visual Core bevat ook nog een component die gebruikt maakt van machine learning waardoor het slimmer kan worden naarmate de chip vaker gebruikt wordt. Hier komt 'computational photography' om de hoek kijken. Google is al samen met wetenschappers bezig om algoritmes te ontwikkelen die in staat zijn foto's te bewerken, nog voordat je ze gemaakt hebt. Hier wordt ook machine learning toegepast.

Deze algoritmes in combinatie met de Pixel Visual Core, steeds krachtigere smartphoneprocessors en steeds beter wordende beeldsensoren, kunnen er straks voor zorgen dat we realtime het resultaat van de verbetering in de camera-app zien en dat de fotokwaliteit ook stukken beter is.

Google Camera

Google Camera

Google Camera is de officiële applicatie voor Android om foto's mee te maken en is voor elk toestel beschikbaar dat op Android 4.4 of hoger draait. Het is onder ..

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Tips

Dit vind je misschien ook leuk