Smartphoneverslaving
Het gebruik van de smartphone kan leiden tot een verslaving. Termen als FOMO zijn actueler dan ooit want we worden continu 'bestookt' met notificaties van Instagram en Twitter, app'jes van vrienden en reclameboodschappen van webshops. The Fear Of Missing Out wordt gevoed door smartphonemeldingen en geeft velen dat onrustige gevoel om iets te missen.
Veel techreuzen komen nu met middelen om deze smartphoneverslaving tegen te gaan maar ook de politiek neemt nu maatregelen. Daarnaast zijn er heel veel apps zoals The Thrive, Quality Time en deze 4 apps, die aangeven hoeveel tijd je aan een bepaalde app spendeert. Met deze kennis kun je dan kijken of dit noodzakelijk is of niet, en je kan specifieke doelen instellen. Dan zijn er ook apps die het smartphonegebruik in het verkeer terug willen dringen zoals Samsungs In-Traffic Reply en Googles Reply.
Google heeft met de komst van de preview van Android P de app Digital Wellbeing geïntroduceerd. Helaas kon men zich ten tijde van de testfase niet aanmelden voor deze app maar daar is nu verandering in gekomen.
Digital Wellbeing
Met Digital Wellbeing wil Google ervoor zorgen dat gebruikers de gezonde balans tussen techniek en leven weer (opnieuw) vinden. Het betekent dan ook digitaal welbevinden en dit onderdeel moet ervoor zorgen dat we de balans tussen techniek en ons leven vinden. Digital Wellbeing bestaat uit verschillende mogelijkheden zoals de herinnering om even pauze te nemen in YouTube. We bepreken hier het in Android Pie geïntroduceerde Dashboard, App Timer en Wind Down.
Om deze balans te vinden is het belangrijk om inzichtelijk te maken hoe je je smartphone gebruikt. Daarvoor kun je in het Android Dashboard terecht. Je ziet hier in één oogopslag hoe vaak je je smartphone hebt ontgrendeld, hoe lang je hem hebt gebruikt, welke apps je hebt gebruikt en hoeveel notificaties je binnen hebt gehad. Dat kan best confronterend zijn...
Android Dashboard
Bij een tik in de cirkel kun je je smartphonegebruik op app-niveau bekijken. Allereerst kun je hier filteren op schermtijd, ontvangen notificaties en aantal keren geopend.
Dashboard op app-niveau
Vervolgens kun je op een app tikken en daar het gebruik per dag en per uur bekijken. Als je denkt dat dat gebruik bij een bepaalde app de spuigaten uitloopt, dan kun je de App timer gebruiken. Met deze timer stel je een maximale gebruikstijd in voor een app, een uurtje Instagram per dag bijvoorbeeld. Als je dan de limiet hebt bereikt, zal er een pop-up-schermpje verschijnen met de melding dat de app gepauzeerd is en pas de volgende dag weer gebruikt kan worden. Het app-icoontje in de applade is tevens grijs.
App Timer
Er is nog een onderdeel genaamd 'shush' aangekondigd. Hiermee schakel je automatisch de niet storen-modus in als je je telefoon omdraait. Shush is nog niet beschikbaar in Digital Wellbeing maar volgens een Google-medewerker duurt dit niet lang meer.
Het laatste onderdeel heet Wind Down. Wind Down vult de bestaande niet storen-modus aan en moet ervoor zorgen dat je je smartphone eerder uitschakelt en zo eens een keer op tijd naar bed gaat. Google voorziet in dit onderdeel namelijk het scherm van grijze tinten zodat je eraan herinnerd wordt om je klaar te maken voor een heerlijke nachtrust.
Wind Down
Aanmelden voor de bèta
Digital Wellbeing is als bèta-app beschikbaar voor de Pixel, Pixel XL, Pixel 2 en Pixel 2 XL die draaien op Android 9.0 Pie. Hiervoor hoef je niet te hebben deelgenomen aan het officiële Android P-bètaprogramma.
> Allereerst dient je Pixel te draaien op Android Pie
> Aanmelden voor Digital Wellbeing kan via deze site
> Bij goedkeuring ontvang je een link naar de Digital Wellbeing-app in de Play Store
Vervolgens zal er in de instellingen van je Pixel een nieuw onderdeel Digital Wellbeing te zien zijn waarmee je dan aan de slag kunt.
Meer informatie over Digital Wellbeing vind je hier.