Naar content
Trending apps
 • Google Duo: videogesprekken van hoge kwaliteit

 • Gmail

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger: gratis sms'en en videobellen

Trending games
 • Fortnite

 • Minecraft Earth

 • Dr. Mario World

 • Harry Potter: Wizards Unite

 • Breaking Bad: Criminal Elements

Trending smartphones
 • POCO X3

 • Google Pixel 5

 • Google Pixel 4a

 • OnePlus Nord

 • Samsung Galaxy A51

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S6

 • Samsung Galaxy Tab A 10.5

 • Samsung Galaxy Tab S4

 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

Smartphoneverslaving

Nieuw in Android 9.0 Pie: Digital Wellbeing maakt je smartphonegebruik inzichtelijk

· 10 augustus 2018

Digital Wellbeing is onderdeel van Android 9.0 Pie en moet de problemen met overmatig smartphonegebruik naar voren brengen. In dit artikel lees je hoe Digital Wellbeing in Android Pie precies werkt.

Smartphoneverslaving

Het gebruik van de smartphone kan leiden tot een verslaving. Termen als FOMO zijn actueler dan ooit want we worden continu 'bestookt' met notificaties van Instagram en Twitter, app'jes van vrienden en reclameboodschappen van webshops. The Fear Of Missing Out wordt gevoed door smartphonemeldingen en geeft velen dat onrustige gevoel om iets te missen.

Veel techreuzen komen nu met middelen om deze smartphoneverslaving tegen te gaan maar ook de politiek neemt nu maatregelen. Daarnaast zijn er heel veel apps zoals The ThriveQuality Time en deze 4 apps, die aangeven hoeveel tijd je aan een bepaalde app spendeert. Met deze kennis kun je dan kijken of dit noodzakelijk is of niet, en je kan specifieke doelen instellen. Dan zijn er ook apps die het smartphonegebruik in het verkeer terug willen dringen zoals Samsungs In-Traffic Replyen Googles Reply.

Google heeft met de komst van de preview van Android P de app Digital Wellbeing geïntroduceerd. Helaas kon men zich ten tijde van de testfase niet aanmelden voor deze app maar daar is nu verandering in gekomen.

Digital Wellbeing

Met Digital Wellbeing wil Google ervoor zorgen dat gebruikers de gezonde balans tussen techniek en leven weer (opnieuw) vinden. Het betekent dan ook digitaal welbevinden en dit onderdeel moet ervoor zorgen dat we de balans tussen techniek en ons leven vinden. Digital Wellbeing bestaat uit verschillende mogelijkheden zoals de herinnering om even pauze te nemen in YouTube. We bepreken hier het in Android Pie geïntroduceerde Dashboard, App Timer en Wind Down.

Digital Wellbeing Android P

Om deze balans te vinden is het belangrijk om inzichtelijk te maken hoe je je smartphone gebruikt. Daarvoor kun je in het Android Dashboard terecht. Je ziet hier in één oogopslag hoe vaak je je smartphone hebt ontgrendeld, hoe lang je hem hebt gebruikt, welke apps je hebt gebruikt en hoeveel notificaties je binnen hebt gehad. Dat kan best confronterend zijn...

Screenshot van Digital Wellbeing

Android Dashboard

Bij een tik in de cirkel kun je je smartphonegebruik op app-niveau bekijken. Allereerst kun je hier filteren op schermtijd, ontvangen notificaties en aantal keren geopend.

Dashboard op app-niveau

Vervolgens kun je op een app tikken en daar het gebruik per dag en per uur bekijken. Als je denkt dat dat gebruik bij een bepaalde app de spuigaten uitloopt, dan kun je de App timer gebruiken. Met deze timer stel je een maximale gebruikstijd in voor een app, een uurtje Instagram per dag bijvoorbeeld. Als je dan de limiet hebt bereikt, zal er een pop-up-schermpje verschijnen met de melding dat de app gepauzeerd is en pas de volgende dag weer gebruikt kan worden. Het app-icoontje in de applade is tevens grijs.

Screenshot van Digital Wellbeing

App Timer

Er is nog een onderdeel genaamd 'shush' aangekondigd. Hiermee schakel je automatisch de niet storen-modus in als je je telefoon omdraait. Shush is nog niet beschikbaar in Digital Wellbeing maar volgens een Google-medewerker duurt dit niet lang meer.

Het laatste onderdeel heet Wind Down. Wind Down vult de bestaande niet storen-modus aan en moet ervoor zorgen dat je je smartphone eerder uitschakelt en zo eens een keer op tijd naar bed gaat. Google voorziet in dit onderdeel namelijk het scherm van grijze tinten zodat je eraan herinnerd wordt om je klaar te maken voor een heerlijke nachtrust.

Screenshot van Wind Down

Wind Down

Aanmelden voor de bèta

Digital Wellbeing is als bèta-app beschikbaar voor de Pixel, Pixel XL, Pixel 2 en Pixel 2 XL die draaien op Android 9.0 Pie. Hiervoor hoef je niet te hebben deelgenomen aan het officiële Android P-bètaprogramma. 

> Allereerst dient je Pixel te draaien op Android Pie

> Aanmelden voor Digital Wellbeing kan via deze site

> Bij goedkeuring ontvang je een link naar de Digital Wellbeing-app in de Play Store

Vervolgens zal er in de instellingen van je Pixel een nieuw onderdeel Digital Wellbeing te zien zijn waarmee je dan aan de slag kunt.

Screenshot van Digital Wellbeing

Meer informatie over Digital Wellbeing vind je hier.

De nieuwste artikelen over Digitaal welzijn

Android 11: Bedtijdstand in Digitaal welzijn zet AOD 's nachts uit

Google Klok-app helpt je nu met in slaap vallen (en uitgerust wakker worden)

'Digitaal welzijn krijgt slaapanalyse en nachtnotities, dit weten we al'

Digitaal welzijn: zo stel je de Bedtijdstand tijdens opladen in

Focusmodus voor Digitaal Welzijn is nu beschikbaar in Android 9 Pie

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Reacties (9)
Bezig met laden van reacties...