Naar content
Trending apps
 • Ouderlijk toezicht voor Nintendo Switch

 • Inbox by Gmail

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger

Trending games
 • Super Mario Run

 • RollerCoaster Tycoon® Classic

 • Bully: Anniversary Edition

 • Paper Wings

 • Pokémon GO

Trending smartphones
 • Nokia 8

 • LG G7

 • LG Q6

 • Samsung Galaxy S8+ Dual Sim

 • Samsung Galaxy S8 Dual Sim

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

 • Sony Xperia Z4 Tablet

 • ASUS ZenPad S 8

 • ASUS ZenPad 8

Oh o o

Android O: dit zijn alle nieuwe functies

· 17 mei 2017

Android O is officieel aangekondigd en de tweede developer preview is inmiddels beschikbaar.

Android O it is!

Android O is de nieuwste versie die in preview wordt uitgebracht door Google. Dat wil zeggen dat we veel nieuwe functies gaan zien de komende periode. Er zijn, zoals je zou verwachten veel nieuwe functies toegevoegd. We hebben een overzicht gemaakt van interessante, nieuwe functies binnen Android O.

Project Treble: modulair en snellere updates

De grootste verandering in Android is iets wat gebruikers niet direct op zal vallen. Google heeft Android namelijk min of meer opgedeeld in twee delen. Daarbij is een gedeelte apparaat- en fabrikantspecifiek. Dit gedeelte is zo gemaakt dat het mogelijk is om nieuwe Android-versies hier bovenop te installeren. Dat betekent dat het voor fabrikanten minder werk kost om updates uit te brengen.

Notificatiekanalen en kleurtjes

Zo zien we bijvoorbeeld notification channels, een bundeling van notificaties die ontwikkelaars veel meer mogelijkheden moet geven om content via notificaties te delen. Hierdoor kunnen notificaties veel persoonlijker gemaakt worden. Zo kunnen ontwikkelaars gebruikers de mogelijkheid bieden om van bepaalde onderdelen wel, of juist niet, notificaties te ontvangen. Van al deze verschillende 'channels' binnen een app kunnen dan zaken aangepast worden zoals geluid, licht, trillen, tonen op lockscreen en eventueel het overrulen van de niet-storen-modus. Op deze manier heb je als gebruiker veel meer controle over de notificaties binnen elke app. Ook de bundeling van de notificaties is verbeterd door Google in Android O.

 Android O direct channel

Apps kunnen vanaf Android O ook een achtergrondkleur meegeven aan hun notificaties. Volgens Google is dat alleen maar bedoeld voor belangrijke notificaties die steeds actief zijn. Daarbij kun je denken aan notificaties voor bijvoorbeeld routeaanwijzingen. Google gebruikt dit soort gekleurde notificaties in Google Maps bij het navigeren en ook wanneer er een telefoongesprek gevoerd wordt.

Icoontjes in alle vormen

Sinds Android 7.1 Nougat kunnen ontwikkelaars ronde icoontjes definiëren naast hun normale icoontjes. In Android O gaat Google nog weer een stap verder met adaptive icons, aanpasbare icoontjes. Daarbij geven ontwikkelaars een voorgrond en een achtergrond op. Deze achtergrond kan dan worden aangepast door de grafische schil of homescherm-app van de gebruiker.

Aanpasbare icoontjes in Android O

Doordat de voor- en achtergrond los van elkaar staan, is het mogelijk om animaties toe te voegen, bijvoorbeeld bij het schakelen van een homescherm, maar ook bij het laden van extra app-snelkoppelingen.

Aanpasbare icoontjes animatie

Notification Dots

De vernieuwde notificaties en icoontjes komen samen in een nieuwe functie, namelijk Notification Dots. Wanneer er bijvoorbeeld ongelezen berichten zijn in een messenger-app of ongeopend e-mails in Gmail, zul je een soort ronde badge op het app-icoontje zien.

Volgens Google zijn Notification Dots een handige manier om te laten zien wanneer er iets gaande is in jouw app. Deze nieuwe functie van Android O werkt zonder aanpassingen van ontwikkelaars, omdat deze gebruik maakt van het bestaande notificatiesysteem. Wanneer je lang drukt op een notificatie met notification dot, zal de bijbehorende notificatie weergegeven worden boven het icoontje.

Picture in picture en toetsenbord navigatie

Een andere nieuwe functie binnen Android O is de picture in picture mode, ook wel PIP genoemd. Dit wil zeggen dat je bijvoorbeeld een YouTube-video kunt blijven bekijken terwijl je andere apps opent zoals bijvoorbeeld een chatgesprek. Hiermee komt een veelgevraagde functie naar Android. Dit is niet alleen met video-apps te gebruiken, maar met elke app waarbij de ontwikkelaar hier ondersteuning voor toe heeft gevoegd.

Het toetsenbord, of in ieder geval de mogelijkheden voor ontwikkelaars, zijn verder uitgebreid in Android O. Zo wordt het eenvoudiger voor ontwikkelaars om ondersteuning toe te voegen om bijvoorbeeld te navigeren met pijltjes- en tab-toetsen. Dit geldt vooral voor Chromebooks en andere apparaten die draaien op ChromeOS. Het is inmiddels mogelijk om hier Android-apps op te draaien.

Meerdere schermen

Vanaf Android O is er ook ondersteuning voor meerdere schermen aanwezig in Android. Wanneer een apparaat op Android O draait en er zijn meerdere schermen beschikbaar, kunnen apps verplaats worden van de ene naar de andere monitor.

Om verplaatsbaar te zijn, moeten apps wel ondersteuning bieden voor multi-window, een functie die nieuw is in Android 7.0 Nougat en die het mogelijk maakt om meerdere apps naast elkaar te draaien.

Sneller opstarten en snellere apps

De opstarttijd van het besturingssysteem is drastisch verkort in Android O. Volgens Google zouden smartphones die draaien op deze nieuwe Android-versie maar liefst twee keer sneller op moeten starten, door allerlei optimalisaties in het besturingssysteem.

Dezelfde optimalisaties moeten er volgens Google ook voor zorgen dat apps een stuk sneller draaien, zonder dat ontwikkelaars hun apps daarvoor aan hoeven te passen.

Achtergrondprocessen beperken

Net als Android Nougat ligt bij Android O de focus op accuduur en dan vooral het verbeteren van de accuduur door middel van optimalisaties. Bij Android Nougat werd dit al gedaan door te beperken wat apps op de achtergrond kunnen doen en in Android O worden deze beperkingen uitgebreid.

Volgens Google wordt het door de veranderingen voor ontwikkelaars eenvoudiger om het accugebruik van hun apps te beperken zonder dat de apps daardoor minder goed werken. In het verleden hebben we vaker gezien dat ontwikkelaars laks zijn bij het implementeren van accubesparende functies, maar in Android O worden apps afgekapt die zich niet houden aan de regels.

Automatisch invoegen gegevens

Android O krijgt standaard ondersteuning voor het automatisch invoegen van gegevens, bijvoorbeeld bij het inloggen in een app. Veel wachtwoordmanagers gebruiken dit soort functionaliteit om het inloggen met moeilijk te onthouden wachtwoorden eenvoudiger te maken.

Gebruikers kunnen in Android O een 'auto-invul' (autofill) app kiezen, net zoals ze een toetsenbord-app kiezen. Deze applicatie slaat dan data van de gebruiker op, zoals adressen, gebruikersnamen en wachtwoorden.

Tijdlijn voor Android O-release

Google heeft ook al een ruw tijdsschema gedeeld waarin we kunnen zien wanneer we volgende versies van de Android O-preview mogen verwachten en wanneer we de uiteindelijke release gaan zien.

De tweede developer preview van Android O is tijdens Google I/O op 17 mei vrijgegeven. Dit is de eerste bètaversie van Android O die via het officiële bètaprogramma beschikbaar is gemaakt.

Android O tijdlijn

Net als vorig jaar bij Android N(ougat) verwachten we de uiteindelijke release in de zomer. Android 7.0 Nougat werd in augustus uitgebracht.

Android O downloaden

De eerste preview-versie van Android O was alleen beschikbaar als handmatig te installeren 'factory image'. De tweede previewversie is ook beschikbaar via het officiële bètaprogramma voor Android. Deze versie is beschikbaar voor de Nexus 5X, Nexus 6P, Nexus Player, Google Pixel, Google Pixel XL en Pixel C.

Om de preview van Android O alvast op op één van deze geschikte toestellen te ontvangen, kun je je aanmelden voor het bètaprogramma. Dat doe je op deze pagina.

Update 17 mei 2017: Google heeft de tweede developer preview (eerste bèta) aangekondigd met een aantal nieuwe functies, zoals notification dots en veel snellere apps en opstarten.

Via: Google

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Beste aanbiedingen voor de Samsung Galaxy S8

Reacties (55)
Bezig met laden van reacties...