Android en namen
Traditiegetrouw geeft Google grote nieuwe Android-versies naast een versienummer ook een naam mee. Deze naam is vanaf Android 1.5 Cupcake altijd een lekkernij geweest. In eerste instantie werden deze namen gebruikt om intern een nieuwe versie te omschrijven. Dat gebeurde al op het moment dat er nog geen nieuw versienummer bekend was. Door een interne naam te gebruiken voor volgende 'mijlpalen', kon toch omschreven worden welke nieuwe features op de planning stonden en wanneer deze af zouden moeten zijn.
De eerste mijlpalen voor Android als project kregen ook al een interne naam. Het ging om de namen Astro Boy en Bender, beide fictieve robots uit strips en cartoons. Op dat moment was het nog de bedoeling om volgende van deze zogenaamde milestone releases een robotnaam te geven, maar er werd toch overgeschakeld naar lekkernijen. Android 1.1 zou intern bekend staan onder de naam Petit Four, maar vanaf Android 1.5 kregen de grote releases een lekkernij als naam, waarbij opeenvolgende releases met de volgende letter van het alfabet beginnen. Na Astro Boy en Bender volgde Cupcake.
Blijven hangen
Doordat Google-medewerkers het hadden over nieuwe features hadden van de volgende release die Android 1.5 zou worden en daarbij de naam Cupcake gebruikten, bleef die naam hangen bij gebruikers. Dat was toentertijd ook te merken in de Android Market (voorloper van Google Play Store): bij vrijwel alle ongerelateerde apps werd door gebruikers gevraagd wanneer de Cupcake-update eindelijk zou komen voor hun toestel.
Bij de naamgeving van Android 4.4 KitKat was wat vreemds aan de hand. Deze versie stond intern bekend als Key Lime Pie, maar kreeg vlak voor de release de naam KitKat mee. Dit was de enige commerciële samenwerking met betrekking tot de naamgeving van Android-versies, alhoewel volgens Google geen geld betaald is voor de naamgeving. Wel zijn er verschillende acties geweest waarbij Android-tablets en Play Store-tegoed kon worden gewonnen bij de aanschaf van KitKat-verpakkingen.
Het complete overzicht met versienamen is nu als volgt.
Android 1.5 Cupcake - April 2009
Android 1.6 Donut - September 2009
Android 2.0/2.1 Eclair - Oktober 2009
Android 2.2 Froyo - Mei 2010
Android 2.3 Gingerbread - December 2010
Android 3.0/3.1 Honeycomb - Februari 2011
Android 4.0 Ice Cream Sandwich - Oktober 2011
Android 4.1/4.2/4.3 Jellybean - Juli 2012
Android 4.4 KitKat - Oktober 2013
Android 5.0/5.1 Lollypop - November 2014
Android 6.0/6.1 Marshmallow - Oktober 2015
Android 7.0/7.1 Nougat - Augustus 2016
Android 8.0 Oreo - Augustus 2017
Android 8.0 Oreo it is!
Android 8.0 Oreo is de nieuwste versie die wordt uitgebracht door Google. Dat wil zeggen dat we veel nieuwe functies gaan zien de komende periode. Er zijn, zoals je zou verwachten, veel nieuwe functies toegevoegd. We hebben een overzicht gemaakt van interessante, nieuwe functies binnen Android Oreo.
Project Treble: modulair en snellere updates
De grootste verandering in Android is iets wat gebruikers niet direct op zal vallen. Google heeft Android namelijk min of meer opgedeeld in twee delen. Daarbij is een gedeelte apparaatspecifiek, het tweede gedeelte is de Android-laag zelf. Dit apparaatspecifieke gedeelte is zo gemaakt dat het mogelijk is om nieuwe Android-versies hier bovenop te installeren. Dat betekent dat het voor fabrikanten minder werk kost om updates uit te brengen.
Notificatiekanalen en kleurtjes
Een andere toevoeging zijn notification channels, een bundeling van notificaties die ontwikkelaars veel meer mogelijkheden moet geven om content via notificaties te delen. Hierdoor kunnen notificaties veel persoonlijker gemaakt worden. Zo kunnen ontwikkelaars gebruikers de mogelijkheid bieden om van bepaalde onderdelen wel, of juist niet, notificaties te ontvangen. Van al deze verschillende 'channels' binnen een app kunnen dan zaken aangepast worden zoals geluid, licht, trillen, tonen op lockscreen en eventueel het overrulen van de niet-storen-modus. Op deze manier heb je als gebruiker veel meer controle over de notificaties binnen elke app. Ook de bundeling van de notificaties is verbeterd door Google in Android Oreo.
Apps kunnen vanaf Android Oreo ook een achtergrondkleur meegeven aan hun notificaties. Volgens Google is dat alleen maar bedoeld voor belangrijke notificaties die steeds actief zijn. Daarbij kun je denken aan notificaties voor bijvoorbeeld routeaanwijzingen. Google gebruikt dit soort gekleurde notificaties in Google Maps bij het navigeren en ook wanneer er een telefoongesprek gevoerd wordt.
Icoontjes in alle vormen
Sinds Android 7.1 Nougat kunnen ontwikkelaars ronde icoontjes definiëren naast hun normale icoontjes. In Android Oreo gaat Google nog weer een stap verder met adaptive icons, aanpasbare icoontjes. Daarbij geven ontwikkelaars een voorgrond en een achtergrond op. Deze achtergrond kan dan worden aangepast door de grafische schil of homescherm-app van de gebruiker.
Doordat de voor- en achtergrond los van elkaar staan, is het mogelijk om animaties toe te voegen, bijvoorbeeld bij het schakelen van een homescherm, maar ook bij het laden van extra app-snelkoppelingen.
Notification Dots
De vernieuwde notificaties en icoontjes komen samen in een nieuwe functie, namelijk Notification Dots. Wanneer er bijvoorbeeld ongelezen berichten zijn in een messenger-app of ongeopend e-mails in Gmail, zul je een soort ronde badge op het app-icoontje zien.
Volgens Google zijn Notification Dots een handige manier om te laten zien wanneer er iets gaande is in jouw app. Deze nieuwe functie van Android Oreo werkt zonder aanpassingen van ontwikkelaars, omdat deze gebruik maakt van het bestaande notificatiesysteem. Wanneer je lang drukt op een notificatie met notification dot, zal de bijbehorende notificatie weergegeven worden boven het icoontje.
Picture-in-picture en toetsenbordnavigatie
Een andere nieuwe functie binnen Android Oreo is de picture-in-picture-modus, ook wel PIP genoemd. Dit wil zeggen dat je bijvoorbeeld een YouTube-video kunt blijven bekijken terwijl je andere apps opent zoals een chatgesprek. De video zal dan in een vrij te verschuiven venster komen te staan. Hiermee komt een veelgevraagde functie naar Android. Dit is niet alleen met video-apps te gebruiken, maar met elke app waarbij de ontwikkelaar hier ondersteuning voor heeft toegevoegd.
Het toetsenbord, of in ieder geval de mogelijkheden voor ontwikkelaars, zijn verder uitgebreid in Android Oreo. Zo wordt het eenvoudiger voor ontwikkelaars om ondersteuning toe te voegen om bijvoorbeeld te navigeren met pijltjes- en tab-toetsen. Dit geldt vooral voor Chromebooks en andere apparaten die draaien op ChromeOS. Het is inmiddels mogelijk om hier Android-apps op te draaien.
Meerdere schermen
Vanaf Android Oreo is er ook ondersteuning voor meerdere schermen aanwezig in Android. Wanneer een apparaat op Android Oreo draait en er zijn meerdere schermen beschikbaar, kunnen apps verplaats worden van de ene naar de andere monitor.
Om verplaatsbaar te zijn, moeten apps wel ondersteuning bieden voor multi-window, een functie die nieuw is in Android 7.0 Nougat en die het mogelijk maakt om meerdere apps naast elkaar te draaien.
Sneller opstarten en snellere apps
De opstarttijd van het besturingssysteem is drastisch verkort in Android Oreo. Volgens Google zouden smartphones die draaien op deze nieuwe Android-versie maar liefst twee keer sneller op moeten starten, door allerlei optimalisaties in het besturingssysteem.
Dezelfde optimalisaties moeten er volgens Google ook voor zorgen dat apps een stuk sneller draaien, zonder dat ontwikkelaars hun apps daarvoor aan hoeven te passen.
Achtergrondprocessen beperken
Net als Android Nougat ligt bij Android Oreo de focus op accuduur en dan vooral het verbeteren van de accuduur door middel van optimalisaties. Bij Android Nougat werd dit al gedaan door te beperken wat apps op de achtergrond kunnen doen en in Android Oreo worden deze beperkingen uitgebreid.
Volgens Google wordt het door de veranderingen voor ontwikkelaars eenvoudiger om het accugebruik van hun apps te beperken zonder dat de apps daardoor minder goed werken. In het verleden hebben we vaker gezien dat ontwikkelaars laks zijn bij het implementeren van accubesparende functies, maar in Android Oreo worden apps afgekapt die zich niet houden aan de regels.
Automatisch invoegen gegevens
Android Oreo krijgt standaard ondersteuning voor het automatisch invoegen van gegevens, bijvoorbeeld bij het inloggen in een app. Veel wachtwoordmanagers gebruiken dit soort functionaliteit om het inloggen met moeilijk te onthouden wachtwoorden eenvoudiger te maken.
Gebruikers kunnen in Android Oreo een 'auto-invul' (autofill) app kiezen, net zoals ze een toetsenbord-app kiezen. Deze applicatie slaat dan data van de gebruiker op, zoals adressen, gebruikersnamen en wachtwoorden.
Android 8.0 Oreo downloaden en installeren
Traditiegetrouw worden de Pixel- en de Nexus-devices als eerste door Google van een update voorzien. Ook deze keer is dat het geval, Android 8.0 Oreo is beschikbaar voor de Google Pixel, Google Pixel XL, Pixel C, Nexus 6P, Nexus 5X en de Nexus Player.
Het installeren van de nieuwste Androidversie gaat via een zogenaamde Over The Air (OTA) update. Het kan echter even duren voordat deze voor iedereen beschikbaar is omdat er een gefaseerde uitrol plaatsvindt. Dit betekent dat de update eerst 'getest' wordt op een bepaald percentage van de toestellen, alvorens deze breder beschikbaar gemaakt wordt. Wanneer je hebt deelgenomen aan het bètaprogramma van Android 8.0, dan kun je vandaag de Over The Air-update ook verwachten.
Voor de ongeduldigen onder ons zijn er twee opties. De eerste is het flashen van een factory image. Hierbij gaat de data op je toestel wel verloren. Deze factory images zijn hier voor Pixel- en Nexustoestellen te vinden. De tweede optie is het handmatig installeren van het updatebestand. Deze bestanden kun je hier vinden. Instructies voor het handmatig installeren of flashen vind je in deze gids.
En mijn toestel dan?
Android 8.0 Oreo is als het goed is al in handen van diverse fabrikanten. Zij zullen deze nieuwe Androidversie geschikt moeten maken voor hun toestellen en dus zorgen dat alles goed werkt. Daarna is het de beurt aan de providers. Ook zij moeten de updates in verschillende landen goedkeuren, voordat ze naar de eindgebruikers kunnen. Daarna zullen de updates pas naar deze smartphones uitgerold kunnen worden.