Nieuw in Android P: nieuwe navigatiebalk met 'gestures'

Nieuw in Android P: nieuwe navigatiebalk met 'gestures'

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

Android P

De eerste previewversie van Android P is begin maart gelanceerd. Hier zagen we onder andere rijkere notificaties in Reply-stijl, betere ondersteuning voor de scherminkeping, ondersteuning voor twee camera's, betere privacybescherming, Slices en nog veel meer. Google heeft tijdens Google I/O 2018 de eerste bètaversie van de aankomende Android-versie Android P aangekondigd. Dit is de tweede previewversie van Android P die stabieler is dan de eerste versie en dus geschikter voor gebruikers. De uiteindelijke versie van Android P wordt pas in augustus dit jaar officieel uitgebracht.

Google heeft nu aantal nieuwe features aangekondigd die zijn opgedeeld in drie delen: Intelligence, Simplicity en Digital Wellbeing. Onderdeel van Simplicity is de nieuwe navigatiebalk.

Nieuwe navigatiebalk

In deze eerste bètaversie van Android P zien we een nieuwe navigatiebalk. Google wil met deze navigatiebalk het navigeren vereenvoudigen door het gebruik van gestures (veegbewegingen). De drie bestaande navigatieknoppen terug, home en multitask, maken plaats voor één pilvormige knop in het midden en een terugknop. De terugknop verschijnt alleen als dat nodig is, dus als er een app is geopend. Daarnaast is de weergave van multitasking vernieuwd, apps staan nu horizontaal naast elkaar in plaats van verticaal.

De nieuwe langwerpige knop bevat meerdere gestures:

> Met een klik erop keer je terug naar het homescreen

> Met een veeg naar boven open je de app-drawer

> Met een korte veeg naar rechts open je de vorige app

> Met een lange veeg naar rechts kun je het schakelen tussen recente apps

> Met een korte veeg naar boven open je het multi-task-scherm

Android P - Nieuwe navigatiebalk

Nieuwe navigatiebalk in Android P

Nieuw is ook de weergave van een dock onder in het multi-task-scherm. Hierin worden apps getoond waarvan Google verwacht dat je die nodig hebt. Dit wordt gebaseerd op je app-gebruik. Het is dezelfde dock die ook in de app-drawer wordt getoond.

Horizontaal multitasken

De nieuwe navigatiebalk met gestures staat standaard uit in Android P. Via Instellingen > Systeem > Gebaren > Swipe up on Home button kun je deze activeren.

Aanmelden voor Android P bèta

Wil je ook alvast aan de slag met deze bèta? Dan kun je je hier inschrijven voor Android P bèta. Hoe de deelname aan een officieel bètaprogramma precies in zijn werk gaat, kun je hier lezen. Bedenk wel dat je geen beveiligingsupdates ontvangt als je aan de bèta meedoet. Daarnaast kun je tegen bugs of vastlopende apps aanlopen. Voordat je de bèta installeert is het verstandig om een back-up te maken.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk