Wat is TikTok
In 2017 lanceerde het Chinese bedrijf ByteDance de app TikTok. In de app kon je korte filmpjes maken en bekijken die maximaal drie minuten duurden en die muziek op de achtergrond hadden. TikTok was de internationale versie van een Chinese app met de naam ‘Douyin’ en ze was ook buiten China meteen populair bij jongeren. Zoals dat echter vaak gaat bij sociale media-apps, waait de trend over naar een groter publiek.
TikTok is nog steeds aan populariteit aan het winnen, ook in Nederland, en we zien dat andere sociale media-apps de ideeën van het platform over nemen. YouTube lanceerde in 2021 zijn Shorts en Instagram heeft de Reels. De afgelopen jaren zagen we TikTok sterk veranderen. Accounts met meer dan 1.000 volgers kunnen geld verdienen aan de hand van virtuele cadeaus die ze van volgers krijgen. TikTokers kunnen deze geschenken weer omzetten naar echt geld. Momenteel test TikTok een functie waarbij volgers rechtsreeks een bedrag kunnen doneren aan hun favoriete TikTokers.
Verder zijn ook livestreams beschikbaar gemaakt op TikTok en we zien filmpjes met een steeds grotere waaier van verschillende onderwerpen. Dat is natuurlijk een logisch gevolg van de groeiend aantal gebruikers op TikTok uit verschillende leeftijdsgroepen. We beantwoorden de belangrijkste vragen over TikTok: van video’s maken tot geld verdienen op het platform.
Hoe werkt TikTok?
TikTok kan je op verschillende manieren gebruiken. Zoals op veel sociale media-apps en video-apps zijn er heel wat mensen die vooral naar content kijken, maar nooit of zelden zelf iets online zetten. Lurkers worden ze ook weleens met een Engelse term genoemd. Je hebt niet eens een account nodig om op het web of telefoon naar TikTok-filmpjes te kijken, maar als je TikTokers wil volgen, wil liken of reageren moet je wel eerst inloggen.
In TikTok zijn er vanuit het startscherm twee tabbladen: ‘Voor jou’ en ‘Volgend’. Die eerste is standaard actief en het toont filmpjes op basis van jouw persoonlijke voorkeuren. Alles wat je op de app doet wordt door het slimme algoritme opgepikt. Denk aan hoe lang je kijkt en welke filmpjes je liket. Vervolgens presenteert TikTok je een feed van filmpjes die jij leuk vindt. In het tabblad ‘Volgend’ zie je enkel de laatste content van TikTokers die jij volgt.
V.l.n.r: Voor jou, reageren, de videobewerker en het plaatsen
Wil je zelf content maken dan kan dat met de knop ‘Plaatsen’. De camera van je telefoon wordt dan actief en je kan dan met de opnameknop filmen. Dat kan in korte stukjes en je filmpje mag maximaal drie minuten duren. TikTok heeft zijn eigen effecten en bewerktools en je kan ook achteraf muziek selecteren voor je filmpje. Een andere optie is om niet met TikToks opnametool te werken, maar daarentegen een kant-en-klaar filmpje te uploaden wat je dan achteraf kan bewerken.
Als laatste kan je je filmpje onmiddellijk plaatsen of als concept bewaren voor later. Met de nodige hashtags in de omschrijving van de video maak je je creatie beter vindbaar voor de rest van de wereld. Met hashtags kan je het onderwerp van de video afbakenen zodat de juiste mensen de video te zien krijgen in hun ‘Voor jou’-feed.
Hoe ga je live op TikTok?
TikTok is meer dan een app waar je een stroom van korte filmpjes vindt. Je kan ook livestreamen op het platform. Daar zijn alleen twee voorwaarden aan verbonden: je moet meer dan 1.000 volgers hebben en ouder zijn dan 16 jaar. Je volgersaantal kan je vinden in het tabblad ‘Profiel’. Als je aan de eisen voldoet is het niet zo moeilijk. Volg onderstaande stappen:
- Druk in TikTok op Plaatsen
- Tik onderaan op het LIVE-menu
- Druk op Ga LIVE
Dat is de meest basis uitleg, maar in werkelijkheid wil je eerst nog een naam geven aan je livestream. In de instellingen kan je eventuele moderators toevoegen aan je stream en als je niet hebt, kan je ook zelf reacties een tijdlang dempen. TikTok bevat ook een trefwoordenfilter waarmee jij woorden kan blokkeren die dan niet in de reacties onder je video mogen verschijnen.
Eens alles goed is ingesteld en de stream is begonnen, dan is deze functie een handige manier om rechtstreeks met je volgers in interactie te gaan en ook een nieuw publiek aan te spreken. Livestreams vormen ook een van de beste manieren om te verdienen op TikTok, omdat je cadeaus kan krijgen van je meest enthousiaste kijkers. Die zet je vervolgens om in geld.
V.l.n.r: de instellingen en onderwerpen voor het starten van een livestream
Hoe verdien je geld met TikTok?
Maar dat verdienen op TikTok, hoe werkt het precies? Laten we eerst kijken naar het standpunt van volgers die hun favoriete TikTokers willen steunen. Zij moeten eerst TikTok-munten aankopen met echt geld. Met heel kleine bedragen van minder dan een euro kan je al zo’n munten kopen. Je kan je muntentotaal aanvullen vanuit de Instellingen en privacy -> Saldo -> Saldo opladen. De betalingen verlopen gewoon via alle bekende betaalmethodes in de Play Store.
Je kan minstens 36 munten kopen voor 0,79 eurocent. Daarna ga je naar een livestream van een gebruiker die je wil steunen. Ga vanuit het tabblad ‘Start’ naar ‘Live’ via de knop linksboven. Tik daarna onderaan op de cadeauknop om een virtueel cadeau te kopen voor die persoon. Je hebt alle soorten van leuke plaatjes die als cadeau dienen. Zo’n cadeau kost minstens 1 TikTok-munt, ofwel 2 eurocent.
V.l.n.r: je saldo van TikTok-munten, cadeaus kopen in livestreams, een korting bij de eerste aankoop van munten en het scherm om diamanten om te zetten in echt geld
Langs de kant van de contentmaker verschijnen die cadeaus automatisch in de vorm van diamanten die vervolgens in echt geld kunnen worden omgezet. TikTok gebruikt een algoritme dat bepaalt hoeveel diamanten een contentmaker krijgt, maar het systeem houdt rekening met de waarde van cadeaus en de populariteit van de livestream.
100 TikTok-diamanten zijn ongeveer goed voor een waarde van twee euro. Maar in werkelijkheid verschijnt het bedrag ook in Europa in dollar in de app. Je moet minstens voor 100 dollar aan diamanten hebben verzameld om het bedrag in echt geld te innen en wekelijks mag je niet maar dan 1.000 dollar op je bankrekening overmaken. Verder heeft TikTok nog andere verdienmodellen en het test nog regelmatig nieuwe concepten, maar die zijn enkel gericht op TikTok-accounts met honderdduizenden volgers.
Nog meer handige TikTok-tips
Er is natuurlijk nog veel meer dat je over TikTok moet weten. Hieronder ontdek je onze handige tips, zowel voor makers van filmpjes als voor wie vooral naar TikToks kijkt:
- Zo download je TikTok-video’s op je telefoon zonder watermerk
- Zo zet je gepersonaliseerde reclame uit op TikTok
- Beveilig je account tegen hackers met tweestapsverificatie
Het belangrijkste nieuws over TikTok
TikTok is regelmatig het onderwerp van nieuws. De app kreeg in het verleden heel wat kritiek omtrent de manier waarop het met de privacy van gebruikers omgaat. In het bijzonder van de jonge doelgroep die sterk is vertegenwoordigd op het platform. Eerder kwam de app ook onder vuur te liggen in de Verenigde Staten. Dit is het belangrijkste nieuws over TikTok: