'TikTok Global' zo heet nieuw Amerikaans bedrijf, dit moet je weten [Update]

'TikTok Global' zo heet nieuw Amerikaans bedrijf, dit moet je weten [Update]

Update 17 september om 10:00 uur: De VS reageert afkeurend op het akkoord tussen Oracle en ByteDance. De reactie werd onderaan dit artikel toegevoegd en het artikel werd opnieuw gepubliceerd.

Amerikaanse ban

De Verenigde Staten wil het Chinese TikTok verbieden uit vrees voor overheidsinmenging. Het moederbedrijf ByteDance moest de populaire video- app verkopen aan een Amerikaanse partij om met zijn zaken in de VS - en de rest van de wereld - verder te kunnen gaan. Ondertussen nadert de deadline voor de dreigende Tiktak-ban die nu op 20 september staat en ByteDance zet verdere stappen, dat weet het Britse Financial Times.

Eerder deze week raakte bekend dat TikTok niet wordt verkocht aan Microsoft of een andere geïnteresseerde partij, omdat China niet wil toegeven aan het Amerikaanse beleid. TikTok ging daarentegen met Oracle samenwerken, en dat bedrijf zou op zijn servers de gegevens bewaren van Amerikaanse gebruikers. Mogelijk gaat Oracle zijn servers ook openstellen voor andere gebruikers wereldwijd.

Beelden van de app

TikTok Global

Toch is er nog meer. ByteDance richt het nieuwe bedrijf 'TikTok Global' op in de Verenigde Staten. De bedoeling is dat de nieuwe entiteit bestuurlijk verantwoordelijk is voor TikTok's zaken in de VS, en daarmee zouden de zaken afhankelijk moeten zijn van het bestuur van ByteDance. Het Chinese moederbedrijf behoudt wel een meerderheidsaandeel in TikTok Global. Daarnaast is ook Oracle aandeelhouder, maar ook andere partijen zullen in het bedrijf kunnen investeren. Microsoft, Alphabet en Walmart uitten eerder al hun interesse in TikTok.

Als gevolg van de dreigende ban kwam China met strengere regels voor het verhandelen van technologie met buitenlandse bedrijven, en dat zorgde ervoor dat ByteDance het algoritme achter TikTok niet aan een partij als Microsoft kon verkopen. Met deze nieuwe oplossing blijft het algoritme in handen van het Chinese bedrijf, maar de hamvraag is of ByteDance hiermee het vertrouwen kan winnen van de Amerikaanse beleidsmakers.

Beelden van de app

Trump keurt af

Volgens The Guradian heeft president Trump tijdens een persconferentie geregeerd op het akkoord tussen Orcale en ByteDance en hoewel hij vandaag nog een briefing kreeg over de materie, reageerde hij alvast afkeurend. "Ik kan je zeggen dat ik geen voorstander ben van het concept", aldus de president. Hij stelde daarbij dat hij erop tegen is dat ByteDance in controle blijft van TikTok Global doordat het de meerderheid van de aandelen behoudt. "Het moest echt 100 procent goed zijn als het om de nationale veiligheid gaat, maar ik moet de deal eerst bekijken." Ook republikeinse senators waren niet onder de indruk van de plannen van ByteDance. Voorlopig blijft het wachten op een officiële reactie van de overheid.

TikTok
TikTok is een app waarin je korte stukjes van miljoenen nummers kunt playbacken. Je kunt allerlei video's maken met effecten zoals het versnellen of vertragen ervan ..

Meer info

Lees meer over:
TikTok

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties