Samsung Galaxy S24: tot €384 voordeel én Galaxy Watch7 cadeau!

Wat gebeurt er met je social media nadat je bent overleden?

Laura Jenny
Laura Jenny
19 november 2023, 20:00
4 min leestijd
Wat gebeurt er met je social media nadat je bent overleden?

Lees verder na de advertentie.

Als iemand komt te overlijden, dan weten we wat we moeten doen met veel van zijn of haar zaken. Banken en verzekeringen bellen, horen wat zijn of haar testament is, de begrafenis regelen, enzovoort. Wat we met iemands ‘fysieke’ leven moeten doen, dan is kraakhelder. Maar hoe zit dat met je online leven. Wat gebeurt er met je social media nadat je bent overleden?

Je social media na je dood

Dat hangt een beetje van je nabestaanden af. Sommigen willen je social media ofwel in tact houden omdat ze graag tegen je willen blijven praten alsof je er nog bent. Of ze hebben je wachtwoorden niet en dan kan het moeilijk zijn om je social media af te sluiten. Steeds meer uitvaartverzekeringen bieden daarom een soort internetkluis waarin je als je nog leeft je wachtwoorden kunt opslaan die pas worden vrijgegeven als je er niet meer bent. Handig, maar je moet wel zorgen dat je je wachtwoorden daarin up-to-date houdt. Maar toch, eigenlijk zou het handig zijn als je bij het opstellen van je testament ook meeneemt hoe en wat met je social media.

Sommige mensen weten dat ze overlijden en plaatsen zelf een laatste afscheidsbrief op hun social media, waarna ze het beheer in handen geven van een nabestaande. Dan blijft de pagina nog live. Je kunt echter ook van je profiel een memoriam-pagina laten maken. Dat is een aparte status waarbij mensen geen berichten meer via de mail krijgen over de pagina en waarbij er ook geen berichten kunnen worden geplaatst op de pagina. De overledene komt ook niet meer als potentiële vriend voorbij op het social medium. Je kunt dit onder andere bij Facebook en Instagram aanvragen, maar hiervoor moet je wel een overlijdensakte kunnen overleggen. Maar goed, die heb je ook nodig bij het opzeggen van bijvoorbeeld een telefoon- of internetabonnement.

Social media-accounts opzeggen

Alle social media bieden een optie om je account op te zeggen, maar daarvoor hebben je nabestaanden vaak je wachtwoorden nodig. Het is per social medium afhankelijk waar dat is, dus check daarvoor het helpcentrum van het medium. Soms gaat een social media-account dan tijdelijk in een soort slaapstand, om je nog wat bedenktijd te geven. Het voordeel is dat ze dan dus wel offline zijn, maar niet direct weggegooid. Dit is hoe je een account kunt opzeggen:

Facebook account opzeggen

Instagram account opzeggen

X account opzeggen

Snapchat opzeggen

TikTok opzeggen

LinkedIn account opzeggen 

Google (Gmail, YouTube) account opzeggen

Pinterest account opzeggen

Kortom: als er niets wordt gedaan met je social media, dan blijven die bestaan alsof je nog leeft. Facebook staat erom bekend een mooie memoriam-functie te hebben, maar bij veel andere social media wordt het uiteindelijk toch het meest logisch om het profiel op te heffen. Het enige wat vervelend is aan niets doen aan een profiel, is dat iemand nog altijd blijft oppoppen bij de ‘mensen die je misschien kent’ en dat kan pijnlijk zijn. Ook komt zijn of haar verjaardag dan nog steeds voorbij.

Gesprekken en gegevens bewaren

Wil je graag iemands gesprekken bewaren, dan is dat zeker niet bij alle social media mogelijk. Snapchat geeft er bijvoorbeeld geen toegang toe, uiteraard om iemands privacy te bewaren. Dat geldt ook na iemands dood. Denk dus zelf alvast goed na over wat jij wil dat er gebeurt met je online leven nadat je bent overleden: zorg dat je een digitale kluis maakt met daarin je wachtwoorden en houd ze goed bij, wijs ook iemand aan die je ermee vertrouwt. Het is ook fijn voor nabestaanden als je een lijstje kunt maken met waar je allemaal accounts hebt. Misschien heb je je eigen blog, heb je een Apple ID, accounts bij webwinkels. Het hoeft waarschijnlijk niet allemaal afgesloten te worden, maar het is toch wel handig om dat wel te doen. Vooral e-mail is handig voor nabestaanden om toch te kunnen benaderen: stel dat er nog openstaande facturen zijn, dan zijn die daar in ieder geval van op de hoogte. Wehkamp bijvoorbeeld, maar ook Bol, zijn typisch bedrijven waarbij mensen vrij makkelijk ‘op de pof’ kunnen kopen. Het scheelt een hoop gedoe als je in ieder geval je emailadres-inloggegevens, maar bijvoorbeeld ook de toegang tot je smartphone (ook erg handig voor tweefactorauthenticatie) vastlegt voor anderen om te zorgen dat alles kan worden afgerond wanneer je tijd is gekomen. 

Een leuk onderwerp is het niet, maar het is zeker iets waar je ook als je kerngezond en jong bent over na kan denken. Je maakt het mensen om je heen een stuk makkelijker door aan te geven wat jij graag wil met je online leven. Of eigenlijk, dus ook je online dood. 

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!

Reacties

0

Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten

21 november 2023, 0:51

Bagger is bagger. Sociale media kan allemaal de prullenbak in. Een app programma is voldoende social media. Daar communiceer je echt mee. Met echte mensen. De rest van de sicials is bagger. Gelukkig niet iets om over na te hoeven denken als je einde in zicht is. Wat een rust zonder socials op je telefoon.

20 november 2023, 11:20

Niet mijn probleem aangezien ik dood ben.

Kinderen heb ik verders ook niet dus hebben er ook geen last van

19 november 2023, 23:01

Alles staat in bitwarden, daar kunnen ze met een speciale code bij net als dat ik bij die van de kinderen kan. Moet dus geen probleem opleveren voor de familie.