Samsung Galaxy S25 Ultra: tot 633 euro upgrade voordeel

Muzieklabel Universal verwijdert muziek van TikTok: oude video’s en voice-overs verpest

Marloes Urff
Marloes Urff
7 februari 2024, 19:00
3 min leestijd
Muzieklabel Universal verwijdert muziek van TikTok: oude video’s en voice-overs verpest

Lees verder na de advertentie.

Universal Music Group, het grootste muzieklabel ter wereld, heeft enkele dagen geleden alle muziek die het in bezit heeft van TikTok verwijderd. Dit is het gevolg van een mislukte onderhandeling. Het platenlabel is het niet eens geworden met het videoplatform over vergoedingen voor de liedjes die worden gebruikt. Dit heeft echter grote gevolgen, zowel voor de artiesten onder het label als voor content creators. 

Universal versus TikTok: dit is er aan de hand

Het probleem dat Universal Music Group met TikTok heeft, is niet bepaald nieuw: er is in het verleden vaker geruzied met platforms over licenties. Wel hebben inmiddels de meeste andere muzieklabels een overeenkomst met TikTok en noemen deze zelfs cruciaal voor PR en marketing. Enkel Universal blijft het oneens zijn tijdens de onderhandelingen en eist een hoger percentage per keer dat een liedje wordt gebruikt.

Dat Universal dreigde om al zijn muziek van TikTok af te halen, dat speelde al enkele dagen. Ook was al gauw duidelijk dat het verregaande gevolgen voor het platform zou hebben: bestaande video’s verliezen hun geluid, maar ook kunnen vele liedjes niet meer worden gebruikt voor nieuwe video’s.

Tot verbazing van velen heeft Universal nu alle eigen muziek van het videoplatform verwijderd. Ook artiesten die onder het label zitten zijn er verbaasd over en zijn niet geïnformeerd, maar zien er tegelijkertijd ook de humor van in.

Zo heeft bbno$ bijvoorbeeld een speciale versie van zijn hit Edamame geüpload met allerlei meme-geluiden eroverheen. Ook hebben een aantal kleinere artiesten wraak genomen door zelf hun nog niet uitgebrachte muziek op TikTok te zetten: zonder toestemming van Universal.

TikTok via een webbrowser

De strijd om licenties

Universal Music Group zet de toon voor de onderhandelingen rondom licenties en het gebruiken van muziek. Of dit de juiste keuze is, daar zijn de meningen behoorlijk over verdeeld. Zo hebben TikTok en zijn gebruikers veel invloed op welke liedjes veel worden gedraaid en eventueel zelfs in de hitlijsten terechtkomen.

Ook gebruiken veel creators liedjes als achtergrondmuziek tijdens knutselvideo’s, tutorials, commentaar of andere content. Nu de muziek wegvalt, verdwijnen ook voice-overs en complete dialogen. Wil je een video kijken, kan dat enkel zonder geluid. Dat is een behoorlijke klap voor gebruikers, maar ook voor artiesten, die nu geen gratis promotie meer krijgen voor hun nieuwe nummers.

De kans is erg klein dat andere muzieklabels besluiten ook alle muziek onder hun naam van het platform te verwijderen. Daarmee verdwijnt veel gratis promotie, maar ook wat van de gunfactor: helemaal omdat artiesten het er zelf ook niet mee eens zijn. 

Het internet neemt wraak

Niet alleen artiesten steken (al dan niet vriendelijk) de draak met deze plotselinge actie. Gebruikers die bijvoorbeeld fan edits maken – video’s met muziek waarbij een epische of geinige compilatie van scènes of shots van personages – gebruiken de meest bijzondere copyrightvrije muziek om lol te trappen met de nieuwe regels. 

Zo zie je de beruchte Pedro Pascal-edit van Kingsman niet langer met ‘Hey Sexy Lady’ van Shaggy, maar met een rechtenvrij kinderliedje over het alfabet. Ook wordt de welbekende generieke muziek van Kevin MacLeod – zoek maar op, je kent een aantal nummers ongetwijfeld – veelvuldig toegepast. 

Met hoe lacherig er wordt gedaan over Universals stunt, zou het nog weleens kunnen dat het label met hangende pootjes terugkomt. De succesvolle stakingen afgelopen jaar rondom acteurs en showschrijvers maakte een ding duidelijk: TikTok-gebruikers kiezen massaal de kant van artiesten, en laat die groep nou net de dupe zijn van deze keuze. 

Wat vind jij van de actie van Universal? Vind je het begrijpelijk dat het label alle muziek weggetrokken heeft, of vind je juist dat ze meer rekening moeten houden met content creators en de artiesten? Laat het ons weten in de reacties!

Lees meer over

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!