Whatnot is een relatief nieuwe vraag-en-aanbod-site en het wint razendsnel aan populariteit. Het is een soort combinatie van Marktplaats en TikTok want op het platform kun je enkel dingen verkopen via een video. Als jij bijvoorbeeld je oude Yu-Gi-Oh!-kaarten zou willen verkopen, dan zal je op Whatnot een livestream moeten starten. In dit artikel leggen we uit hoe Whatnot werkt en wat je er allemaal mee kunt doen.
1. Wat is Whatnot?
Whatnot werd in 2019 opgericht als alternatief voor apps als eBay en andere veilingsites. De insteek van Whatnot is dan ook hetzelfde als deze apps: een verkoper wil ergens vanaf, een koper kan door middel van bieden het desbetreffende item kopen.
2. Wat zijn live veilingen op Whatnot?
De manier waarop je als verkoper en koper iets wil (ver)kopen is echter totaal anders. Waar je op resellerplatforms als eBay en Marktplaats namelijk een advertentie kunt aanmaken waarop mensen kunnen reageren, daar moet je op Whatnot een live video of veiling starten.
Tijdens deze veiling presenteer jij als verkoper de producten die je wil verkopen. Gebruikers van Whatnot kunnen vervolgens op dat object bieden of het direct aanschaffen door middel van een druk op de knop. Hierin heeft de verkoper dus een keuze. Je kunt namelijk een veiling starten, producten aanbieden met een vaste prijs of een combinatie hierin maken. We nemen een voorbeeld: als jij als verkoper twintig Yu-Gi-Oh!-kaarten wil verkopen, kun je ervoor kiezen om vijftien kaarten met een vaste prijs aan te bieden en de overige vijf niet. Voor deze kaarten kun je een veiling starten, waarmee je natuurlijk hoopt dat mensen tegen elkaar op gaan bieden.
Als een koper er daaropvolgend voor kiest om een product te kopen of om een bod uit te brengen, dan is dit bindend. Dit houdt onder andere in dat als jij het hoogste bod hebt uitgebracht, je ook daadwerkelijk verplicht bent het item aan te schaffen.
3. Koperscommunity
Naast het volgen van live veilingen kun je ook bepaalde categorieën of verkopers volgen. Als je dit doet word je onder andere direct op de hoogte gesteld als je favoriete verkoper een veiling gaat starten. Dit zal hen ook helpen omdat zij hierdoor direct een publiek kunnen aanspreken die geïnteresseerd is in hun objecten. Daarnaast kun je bij elke live veiling reageren in een live chat, hiermee kan er een directe interactie tussen de koper en de verkoper plaatsvinden. Je kunt hierin namelijk vragen stellen, die de verkoper dan vervolgens direct kan beantwoorden.
Er is overigens ook een hoofdpagina. Op deze verkenningspagina kun je onder andere veilingen bekijken die op dat moment bezig zijn of geplande veilingen vinden. Voor deze laatst genoemde kun je ook een reminder instellen.
4. Hoe begin ik met Whatnot?
Om gebruik te maken van Whatnot dien je een account aan te maken. Dit kun je doen door je naam en e-mailadres op te geven en een wachtwoord aan te maken. Je kunt ook inloggen via Google of Facebook.
De app geeft bovendien aan elke koper, verkoper en aankoop te verifiëren. Dit moet ervoor zorgen dat de kans dat je eventueel wordt opgelicht zo klein mogelijk is.
5. Kan ik Whatnot al in Nederland en België gebruiken?
Whatnot is ook in Nederland en België te gebruiken. Je zult op dit moment nog wel merken dat er voornamelijk Amerikaanse verkopers op het platform zitten. Whatnot biedt echter ondersteuning voor internationale verzendingen waardoor wij in Nederland en België ook spullen via het platform kunnen aanschaffen. Je vindt op dit moment voornamelijk ruilkaartspellen, speelgoed, schoenen en vintage kleding op het platform.
Wat vind jij van het idee van Whatnot? En ga jij je spullen willen aanbieden in een live video? Laat het weten in de comments onder dit artikel.
Whatnot: Live Video Shopping
Whatnot Inc.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Haha, wat een gedoe zeg. Die statische advertenties op Marktplaats en Facebook werken prima voor mij. En ook daar heb ik bieden standaard uit staan. Betaal wat ik vraag, of ga ergens anders winkelen. Dat scheelt zóveel tijd.
Vind het een moeite doen om iets te verkopen.
Ik koop niet zoveel zooi op internet als ik het dan weer moet gaan verkopen ben je toch wel dom bezig ik weet wat ik wil kopen doe grondig onderzoek dan en dan pas koop ik wat. En heb ik wat ik wil en ga niet talloze dingen bestellen die ik weer moet verkopen. Maar ja zo werkt bij jeugd al wel gauw.
Ok, boomer…
Ok.