Eurocommissaris Thierry Breton zegt dat grote techbedrijven extra in de gaten worden gehouden door Europa. Bedrijven als Google, Meta, Microsoft en Amazon hebben vanaf augustus te stellen met de Digital Services Act (DSA) en daarin staan allerlei nieuwe regels waaraan ze zich dienen te houden.
Digital Services Act
Zo te horen is de EU niet van plan om de bedrijven in de eerste periode van het in werking gaan van het nieuwe beleid heel mild te behandelen. Het wil zijn burgers beschermen door met deze regels te komen en dat betekent dat de bedrijven zich er per direct aan moeten houden. Dat geldt voor veel grote techbedrijven, want ook Twitter, YouTube, Zalando, Wikipedia, Snapchat, Pinterest, LinkedIn en TikTok vallen onder de bedrijven op wie dit verscherpte toezicht van toepassing is.
De DSA heeft vooral te maken met de privacy van burgers waar het gaat om gepersonaliseerde advertenties. Het gebruiken van de gegevens van gebruikers om doelgerichter te adverteren is niet helemaal verboden, maar gevoelige data zoals etniciteit en seksuele voorkeur mogen hierbij niet meer worden gebruikt. Kinderen mogen zelfs helemaal geen gepersonaliseerde advertenties geserveerd worden. Websites weten vaak meer over je dan je denkt, omdat ze bijvoorbeeld je zoekopdrachten en bezoeken aan websites kunnen zien.
Tegen verspreiding haat
Het idee van de act is ook om nepnieuws aan te pakken en het verspreiden van haat. De EU kan met deze nieuwe regelgeving zorgen dat online platforms wordt afgedwongen om illegale content weg te halen, zoals kindermisbruik en terrorisme. Voor alle grote techbedrijven geldt dat ze zelf regels moeten opstellen voor hoe ze dat gaan doen, dat herkennen en verwijderen van illegale berichten. Google heeft dit al, maar straks is dat dus verplicht.
Er is overigens wel een kleine overgangsperiode, want pas op 17 november 2024 is de DSA helemaal van kracht. Dat geeft de EU-lidstaten ook wat extra tijd, want die moeten op hun beurt weer per lidstaat een coördinator voor digitale diensten leveren die toezicht kan houden op hoe de DSA wordt nageleefd en eventueel boetes opleggen.
Wat vind jij van de Digital Services Act? Is het goed dat de EU zijn burgers op deze manier probeert te beschermen of belemmert het vooral grote techbedrijven? Laat het nu achter in de reacties bij dit artikel.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Gaat niet om privacy bescherming van burgers maar om censuur “Het idee van de act is ook om nepnieuws aan te pakken en het verspreiden van haat. De EU kan met deze nieuwe regelgeving zorgen dat online platforms wordt afgedwongen om illegale content weg te halen, zoals kindermisbruik en terrorisme.” Nu worden er al nieuwssites geblocked omdat de overheid ze niet aan staan
Dit werd echt hoogste tijd maar helaas gaat het lang niet ver genoeg. Er moet een verbod komen op het verzamelen van persoonsgegevens door bedrijven. Ook moet overtreding veel strenger worden bestraft. Bij de eerste overtreding een boete van 10 keer de jaaromzet en bij de tweede overtreding mag het bedrijf nooit meer in Europa actief zijn. Ook moeten gebruikers een schadevergoeding krijgen van minimaal €10000 per persoon per overtreding.