Opinie: "De OnePlus 8 kost 100 euro meer, hij hoeft geen lagere prijs"

Opinie: "De OnePlus 8 kost 100 euro meer, hij hoeft geen lagere prijs"

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

OnePlus 8-reeks

Het is slechts enkele dagen na de lancering van de OnePlus 8 en de OnePlus 8 Pro en op de redactie zijn we nog volop aan het testen om een goed beeld van de toestellen te scheppen voor onze uitgebreide review. Momenteel kan je al terecht in dit artikel waar je de eerste inrukken van mijn collega Claudia kan lezen over de OnePlus 8 Pro, en ikzelf heb de OnePlus 8 toebedeeld gekregen voor een test in deze Never Settle doos.

De sterke verbeteringen op het vlak van schermtechnologie, draadloos laden (eindelijk!), en natuurlijk de nieuwe camera-opstelling van de toestellen hebben we al opgemerkt, maar het is opvallend hoe dit jaar de discussie geregeld volledig verschuift naar een heel ander gebied: prijs-kwaliteit. Regelmatig bespreken Android-liefhebbers hoe OnePlus elk jaar de prijzen van zijn vlaggenschepen verhoogt, maar dit jaar kost de OnePlus 8 maar liefst 100 euro meer dan de OnePlus 7T en een extra 140 euro bovenop de prijs van de OnePlus 7. Het is dan ook logisch dat zoiets reacties uitlokt.

Foto van de OnePlus 8 Pro

Qualcomm Snapdragon 765

De reden van die prijsverhoging moeten we in de eerste plaats zoeken bij de duurdere Qualcomm Snapdragon 865. Dat is de laatste high-end chipset van Qualcomm die gebundeld wordt met de hoogwaardige Snapdragon X55 5G-modem. We schreven eerder al in dit artikel hoe fabrikanten de nieuwe chipset bewust laten links liggen en juist kiezen voor de voordeligere Snapdragon 765 waardoor de prijs van de toestellen grotendeels dezelfde blijft.

Er klinken al stemmen die stellen dat OnePlus bij de OnePlus 8 ook had moeten kiezen voor de Snapdragon 765 die eveneens met 5G-ondersteuning komt. Andrew Martonik van Android Central is bijvoorbeeld een voorstander van die theorie en ik begrijp maar al te goed de voordelen van zo'n strategie. 5G is ook een belangrijk focuspunt voor OnePlus en de OnePlus 8 en zijn camera's en 90 Hz scherm zou ook prima met die chipset voor telefoons uit de hogere middenklasse kunnen werken.

Beelden van de chipsets

Geen schande

Toch ben ik geen voorstander van die aanpak om verschillende redenen. Als eerste omdat de prestaties van de Snapdragon 765, zoals ook Martonik aangeeft, eerder overeen komen met die van de oudere Snapdragon 845 uit 2018. Willen we de OnePlus 8 echt terug bombarderen naar 2018 en de prestaties van de OnePlus 6? Hoe legt het merk dat op een geloofwaardige manier uit aan zijn kritische fans als de prijs daarmee wel constant blijft?

OnePlus 8-serie lifestyle foto's

Veel liever had ik dan gezien dat de telefoon dan kwam met dezelfde Snapdragon 855+ die we kennen van de OnePlus 7T-reeks en in combinatie met de X50 5G-modem. Laat ons heel eerlijk zijn, het is geen schande om nog telefoons uit te brengen met de Snapdragon 855+. Als we echt over schandes praten, dan zou ik het liever hebben over telefoons die in april van 2020 nog met Android Pie op de markt komen. De Snapdragon 855+ werd in juli vorig jaar aangekondigd als een opvolger van de Snapdragon 855 die focust op gaming. De verschillen tussen de Snapdragon 855+ en de Snapdragon 865 zijn veel kleiner dan de manier waarop de nieuwe high-end chipset verschilt met de Snapdragon 765. De OnePlus 8 zou dan nog steeds een snelheidsmonster zijn die het verschil maakt in de zware apps en games die om veel grafische kracht vragen.

Kleinere telefoons midrange?

De tweede reden waarom ik liever geen Snapdragon 765 had gezien, is omdat de OnePlus 8 en de Pro-versie twee vlaggenschepen zijn in hart en nieren. Bovendien komen ze met een verschillende schermgrootte: 6,55 inch ten opzichte van 6,78 inch. Ik ben ervan overtuigd dat een grote groep gebruikers nog steeds de voorkeur geeft aan de kleinere optie, en ook zij willen nog steeds een vlaggenschip met de beste prestaties.

OnePlus 8-serie lifestyle foto's

Oké, de prijs van de OnePlus 8 is dus te hoog, want hij had beter met de Snapdragon 855+ gekomen? Nee, niet noodzakelijk. De keuze voor de Snapdragon 865 is prima, net als de prijs van de telefoon. De Xiaomi Mi 10 doet er bijvoorbeeld nog een schep van 100 euro bovenop, goed voor een vanafprijs van 799 euro, ofwel een geldsom die 300 euro (!) duurder is dan wat Mi 9 kostte.

Prijsvechter

Wat de OnePlus-community wel mist is een voordeligere OnePlus-telefoon en een échte prijsvechter. Weet je nog dat de OnePlus 3 destijds slechts 399 euro kostte? Recent groef ik doorheen een reeks oude Androidworld-reviews en zo botste ik op de OnePlus One-review. Het prijsaspect ten opzichte van de duurdere vlaggenschepen was een van de belangrijkste redenen waarom de telefoons zo charmant leken in de ogen van de groeiende community.

Een render van de OnePlus Z

Hoe graag OnePlus-CEO Pete Lau vorig jaar tijdens een Q&A op basis van mijn vraag verkondigde dat OnePlus geen interesse heeft in telefoons uit het hogere middensegment, lijkt het er toch op dat een prijsvechter wel degelijk onderweg is. Verschillende renders verklappen dat OnePlus werkt aan een goedkopere OnePlus Z of OnePlus 8 Lite, alleen komt die telefoon met vertraging. We krijgen hem mogelijk dit najaar pas te zien zodra de OnePlus 8T-reeks alweer voor de deur staat.

Als die voordeligere variant deze week had gearriveerd, dan hadden we vandaag niet langer over de prijs van de andere OnePlus 8-toestellen gediscussieerd. Nu praten we daarentegen over het feit dat OnePlus-telefoons 100 euro in prijs zijn gestegen zijn en dat is best jammer.

Wat denk jij van de OnePlus 8 en de OnePlus 8-reeks? Vind je de huidige strategie van OnePlus prima zo of had je liever een voordeligere OnePlus 8 gezien met de Snapdragon 765? Misschien denk je ook dat de OnePlus 8 Lite of OnePlus Z beter samen met de duurdere telefoons kon verschijnen? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk