OnePlus 8 versus OnePlus 8 Pro: dit zijn de verschillen

OnePlus 8 versus OnePlus 8 Pro: dit zijn de verschillen

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

OnePlus 8 en OnePlus 8 Pro

De OnePlus 8 en de OnePlus 8 Pro zijn twee vlaggenschepen van OnePlus die met sterke specificaties komen voor reguliere smartphonegebruiker en de echte superuser. De OnePlus 8 is het goedkopere instapmodel met prima specificaties en de OnePlus 8 Pro wil het beste van het beste bieden voor een hogere adviesprijs.

Voor de verschillen tussenbeide zit maximaal 300 euro verschil want de goedkoopste OnePlus 8 (Onyx Black 8 GB + 128 GB) kost 699 euro en de duurste OnePlus 8 Pro (Ultramarine Blue 12 GB + 256 GB) kost 999 euro. Daartussen zitten ook een aantal geheugenconfiguraties die het verschil in prijs wat kleiner maken. Maar welke telefoon is perfect voor jou? Dat moet je natuurlijk zelf beslissen, maar dit artikel maakt je keuze allicht wat makkelijker.

Foto van de OnePlus 8 Pro

OnePlus 8 Pro

Scherm, behuizing en accu

De OnePlus 8 en OnePlus 8 Pro verschillen op een aantal punten van elkaar waaronder de (scherm)grootte en de accu. De OnePlus 8 is compacter ten opzichte van de OnePlus 8 Pro, heeft een iets kleiner scherm en een lagere verversingssnelheid, namelijk 90 Hz ten opzichte van het 120 Hz-scherm van de OnePlus 8 Pro.

De pixel van het scherm van de OnePlus 8 Pro worden dus 120 beelden per seconde ververst en het scherm van de OnePlus 8 wordt 90 keer per seconde ververst. De OnePlus 8 Pro is voorzien van een MEMC-chip die extra frames toevoegt aan YouTube-, Netflix-, en Amazon Prime-video's (30 fps/60 fps) om ze ook op 120Hz te kunnen tonen. Als je beide telefoons naast elkaar legt, zul je het verschil tijdens het browsen of gamen opmerken maar in de praktijk zal dit niet vaak voorkomen. Het tweetal heeft ook een vingerafdrukscanner onder het scherm.

De behuizing van de OnePlus 8 Pro heeft voor het eerst in de OnePlus-geschiedenis ook een IP68-certificering gekregen. Hiermee is de telefoon tot op zekere hoogte stof- en waterbestendig. De OnePlus 8 heeft dit certificaat niet. De glazen behuizing van het tweetal is voorzien van de kleur Onyx Black of Glacial Green. De OnePlus 8 komt daarnaast ook in de gradiënt Interstellar Glow. De OnePlus 8 Pro is daarnaast ook beschikbaar in de opvallende Ultramarine Blue-kleur.

OnePlus 8 versus OnePlus 8 Pro

Tabel met de specificaties van de toestellen

De OnePlus 8 heeft een accu met een capaciteit van 4.300 mAh en via Warp Charge 30T wordt deze in 22 minuten voor 50% opgeladen. De OnePlus 8 Pro heeft een 4510 mAh-accu, de grootste accu in de geschiedenis van OnePlus. Daarnaast heeft deze Pro-versie, ook voor het eerst in de geschiedenis van OnePlus, ondersteuning voor draadloos laden via de nieuwe OnePlus Warp Charge 30 Wireless-techniek.

Hiermee wordt de telefoon via de nieuwe Warp Charge 30 Wireless Charger draadloos opgeladen met een vermogen van 30 watt. De OnePlus 8 Pro is op deze manier in 23 minuten voor de helft gevuld. De De OnePlus 8 Pro beschikt ook over 'Reverse Wireless Charging' ofwel omgekeerd draadloos opladen. Hiermee kun je de telefoon gebruiken om andere telefoons en accessoires draadloos op te laden.

Foto van de OnePlus 8 Interstellar Glow

OnePlus 8 Interstellar Glow

Prestaties en camera

Qua prestaties verschillen beide telefoons niet veel van elkaar. Ze beschikken beide over dezelfde Snapdragon 865 met daarbij keuze uit 8 GB of 12 GB RAM en 128 GB of 256 GB UFS 3.0-opslag. Ook de selfiecamera is met 16 megapixel gelijk. Deze is op beide toestellen in de punch hole links bovenin het scherm te vinden.

De camera-set-up aan de achterzijde is wel degelijk anders. De OnePlus 8 heeft een hoofdcamera (Sony IMX586), een groothoekcamera en een macrocamera. De OnePlus 8 Pro heeft een hoofdcamera (Sony IMX689), een groothoekcamera en daarbij een telecamera en een kleurencamera. Wil je dus inzoomen op objecten of speciale kleurenfilters gebruiken om je foto's en video's op te leuken, dan moet je bij de OnePlus 8 Pro zijn. Met de OnePlus 8 kun je daarentegen objecten van heel dichtbij fotograferen via de macrocamera.

Conclusie

De OnePlus 8 en de OnePlus 8 Pro beschikken over een aantal grote verschillen zoals het scherm, de camera-set-up, draadloos laden en de IP68-certificering. De twee laatste functies voegde OnePlus toe op aandringen van de OnePlus-community en zorgen voor twee grote verschillen tussenbeide. Vind je draadloos laden en de stof- en waterbestendigheid van een telefoon belangrijk, dan moet je bij de Pro zijn.

Deze functies maken de telefoon meteen ook een stuk duurder. Dat terwijl de Snapdragon 865 al voor een aanzienlijk stijging in kosten zorgt omdat fabrikanten zijn met deze chipset voor het eerst verplicht om deze met de Qualcomms X55-modem voor 5G af te nemen. Dat moet je portemonnee dan voor lief nemen. Trekt je portemonnee dat niet, dan zal in ieder geval het bekabeld snelladen van de OnePlus 8 je zeker niet teleurstellen.

Op het gebied van snelheid zit je bij beide goed, en ook en de verschillende camera's die beide telefoons hebben, bieden voor ieder wat wils. Het is persoonlijk welke lenzen je graag gebruikt alhoewel de groothoeklens onder Androidworld-lezers favoriet is. Gelukkig hebben beide telefoons deze lens.

Nu is het aan jou de keuze. Ga je voor de OnePlus 8 of de OnePlus 8 Pro? Of kies je voor een andere telefoon? Laat het ons weten in de reacties onder dit artikel.

- Alles over de OnePlus 8 (Pro)

- Eerste indrukken van de OnePlus 8 Pro

- Verschillen tussen de OnePlus 8 en OnePlus 7T

OnePlus 8-serie lifestyle foto's

OnePlus 8 (Pro) kopen

De OnePlus 8 Interstellar Glow is vanaf 4 mei beschikbaar en alle andere kleuren van de OnePlus 8 en OnePlus 8 Pro liggen vanaf 21 april in de winkels. De telefoons zijn verkrijgbaar bij OnePlus, Belsimpel, Coolblue en T-Mobile. De OnePlus Warp Charge 30 Wireless Charger is verkrijgbaar voor 69,95 euro.

- OnePlus 8 Onyx Black of Glacial Green (8 GB + 128 GB) - 699 euro

- OnePlus 8 Interstellar Glow of Glacial Green (12 GB + 256 GB) - 799 euro

- OnePlus 8 Pro Onyx Black (8 GB + 128 GB) - 899 euro

- OnePlus 8 Pro Ultramarine Blue of Glacial Green (12 GB + 256 GB) - 999 euro

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk