Qualcomm komt met verrassing: razendsnelle 7 nm Snapdragon X55 5G-modem

Qualcomm komt met verrassing: razendsnelle 7 nm Snapdragon X55 5G-modem

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Qualcomm Snapdragon X50

Uit het niets komt Qualcomm net voor het Mobile World Congress met een verrassing. De chipmaker heeft een 7 nanometer-chipset aangekondigd, de nieuwe Snapdragon X55-5G modem. het gaat om een verbeterde versie van de eerder aangekondigde X50 modem. Eerder werd verwacht dat die alle vlaggenschepen dit jaar van 5G zou voorzien, maar nu lijkt het erop dat de Qualcomm alvast een nieuwe chip naar voren schuift.

De X55-chip is gemaakt volgens een 7 nanometer bakproces en kan downloadsnelheden aan tot 7 gigabit per seconde en uploaden doet hij theoretisch gezien maximaal aan 3 gbps. Als we de X50 ernaast nemen merken we dat die niet eens veel slomer is met downloadsnelheden van eveneens een indrukwekkende 5 gbps. Toch komt deze chipset met grote voordelen, maar dan vooral op het vlak van energie-efficiëntie. Een probleem bij de eerste 4G-toestellen is dat de krachtigere modems vaak bijdroegen aan mindere accuduur en Qualcomm wil dat vermijden met de 7 nanometer X55-chip.

LG V50 ThinQ 5G render

Een render van de 5G-variant van de LG V50 ThinQ

Snelle ontwikkeling

Toch is het niet de bedoeling dat de X55 de X50 zomaar zal vervangen, want de chip zal pas klaar zijn om onderdeel te worden van apparaten tegen het einde van 2019. We kunnen er daarom verwachten dat de eerste 5G-telefoons - die vermoedelijk veelal niet in Nederland beschikbaar zullen zijn - nog zullen werken met de X50-modem.

Het is goed om te zien hoe de ontwikkeling van 5G-technologie een vaart neemt. Het zal vooral van de providers afhangen wanneer we het razendsnelle internet ook echt in Nederland kunnen gebruiken. Recent raakte bekend dat T-Mobile tegen 2020 heel Nederland wil dekken met 5G. Al leerden we onlangs dat er enige vertraging mogelijk is bij de telecomoperators door de internationale kwestie rond Huawei-netwerkapparatuur. In hoeverre dat punt nog een een rol zal spelen, valt nog af te wachten.

Related articles

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk