Naar content
Trending apps
 • Google Duo: videogesprekken van hoge kwaliteit

 • Gmail

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger: gratis sms'en en videobellen

Trending games
 • Fortnite

 • Minecraft Earth

 • Dr. Mario World

 • Harry Potter: Wizards Unite

 • Breaking Bad: Criminal Elements

Trending smartphones
 • Samsung Galaxy Note 20 Ultra

 • Google Pixel 4a

 • OnePlus Nord

 • Samsung Galaxy A51

 • Poco F2 Pro

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S6

 • Samsung Galaxy Tab A 10.5

 • Samsung Galaxy Tab S4

 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

200 MP fotografie en 8K-video's

Qualcomm Snapdragon 865: dit zijn alle technische verbeteringen

· 05 december 2019

Alle laatste details van de Snapdragon 855 zijn onthuld. Qualcomms volgende high-end chipset zal 144 Hz schermen ondersteunen en video in een 8K-resolutie. Je leest alle details hier.

Qualcomm Snapdragon 865

In Hawaï heeft chipgigant  Qualcomm gisteren alle, details onthuld over de Snapdragon 865, dat is zijn chipset die een heleboel vlaggenschepen in 2020 als kern zullen gebruiken. Naar goede gewoonte onthult het bedrijf eerst zijn nieuwe chipsets, om dan later alle details mee te delen, en dat is zojuist gebeurd. 

Prestaties

Laat ons met de processor en grafische kracht beginnen. De nieuwe Kryo 585-processor gebruikt opnieuw acht processorkernen volgens een 7 nanometer bakproces die in een vergelijkbare opstelling zijn geschikt als bij de Snapdragon 855 het geval was. De acht kernen zijn goed voor een 2,84 GHz kloksnelheid, wat identiek is aan de kloksnelheid van de Snapdragon 855. Toch spreekt Qualcomm over een prestatiewinst van 25 procent vergeleken met vorig jaar, omdat het bedrijf vernieuwde Cortex-A77-kernen gebruikt.

Snapdragon 865

Ook wat de gpu betreft kan de nieuwe Adreno 650 betere cijfers voorleggen vergeleken met zijn voorganger. De grafische prestaties van de chipset zijn 20 procent sneller.Interessant is ook dat Qualcomm het voor het eerst mogelijk maakt voor fabrikanten om firmware updates door te voeren die de grafische prestaties van hun telefoons verbeteren.

Verder weten we dat de Snapdragon 865 het snellere lpddr5-geheugen ondersteunt, maar dan tot 2750 MHz. Toestellen kunnen maximaal 16 RAM krijgen. De sprong die Qualcomm maakt op het gebied van prestaties is minder groot vergeleken met vorig jaar, toen Qualcomm voor het eerst een chipset volgens de 7 nanometer architectuur voorstelde.

Verbindingen

Anders dan de Snapdragon 855 komt de Snapdragon 856 zonder geïntegreerde modem. Fabrikanten konden vorig jaar gebruik maken van de geïntegreerde X24-modem voor 4G-verbinding als ze geen 5G-modem in combinatie met de chipset gebruikten. Qualcomm schuift wel zijn X55 5G-modem naar voor die gebruikt kan worden met de chipset.

Snapdragon 865

Die modem belooft high-end prestaties: een downloadsnelheid van 7,5 Gbps, ondersteuning voor 5G-frequenties lager dan 6 GHz en snellere millimeter Wave (mmWave)-verbindingen. Qualcomm laat de nieuwe Snapdragon 865 ook werken met de nieuwe Wi-Fi 6-standaard en downloadsnelheden tot 1,8 Gbps.

Qualcomm legt ook uit waarom het bedrijf niet voor geïntegreerde 5G koos in de Snapdragon 865. Volgens Qualcomm zorgt dat voor te veel compromissen, zowel op het vlak van internetsnelheid, maar ook op het vlak van prestaties van de chipset. Het bedrijf koos wel voor een geïntegreerde oplossing in de midrange-Snapdragon 765. Anderzijds zou het ook voor fabrikanten meer tijd kosten om telefoons te bouwen voor een chipset met geïntegreerde 5G-modem. 

Foto en video

Een van de grootste verbeteringen van deze chipset is de nieuwe Image Signal Processor (isp) die een grote rol speelt bij de fotografie- en filmprestaties van telefoons. De Spectra 480-isp ondersteunt verwerkingssnelheden van 2 gigapixels per seconde en dat levert nieuwe mogelijkheden op met camera's. Een smartphonecamera kan nu een enkele sensor van 200 MP bevatten, ofwel twee sensors van 64 MP.

Beelden van de chipsets

Filmen kan nu aan een 8K-resolutie aan 30 frames per seconde, of 4K met maximaal 120 fps. Telefoons kunnen ook filmen met Dolby Vision-technologie en ze leggen beelden vast in HDR10+ met rijkere kleuren. Qualcomm maakt ook het ongelimiteerd filmen in slowmotion mogelijk in 720p aan 960 fps.

Schermtechnologie

Een belangrijke focus met de Snapdragon 865 zijn schermen, en dat is welkom nu steeds meer 90 Hz-panelen in smartphones worden gebouwd. De gpu van de chipset werkt 35 procent meer energie-efficiënt met 90 Hz schermen en Qualcomm maakt zich al klaar voor een volgende stap, want de chipset werkt voor het eerst met de 144 Hz-verversingsgraad die we vooral kennen van gaming-monitors. 

Kunstmatige intelligentie

We zijn beland bij de vijfde generatie van Qualcomms AI Engine met de Hexagon 698, en die is volgens de chipmaker de helft sneller dan de vorige generatie en tegelijk 35 procent meer energie-efficiënt. Er is dus meer mogelijk met kunstmatige intelligentie en we verwachten dus verbeterde AI-mogelijkheden in camera-apps.

Beelden van de chipsets

Verder heeft het bedrijf ook de nieuwe Qualcomm Sensing Hub voorgesteld die ondersteuning biedt voor slimme assistenten zoals Google Assistent of Alexa. Qualcomm is nu beter in het detecteren van 'Hey Google-commando's en telefoons kunnen ook met meerdere assistenten tegelijk werken. Qualcomm geeft fabrikanten zo de mogelijkheid om naast de Assistent van Google ook eigen slimme hulpjes op hun telefoons op een optimale manier te laten werken.

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Reacties (0)
Bezig met laden van reacties...