Opinie: de nieuwe Windows Phone werkt op Android, en hij is heel welkom

Opinie: de nieuwe Windows Phone werkt op Android, en hij is heel welkom

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Microsoft is dood, leve Microsoft

'Microsoft'. De vier vier laatste letters van de naam, 'soft', zeggen het al. Het bedrijf heeft al zijn sporen verdiend door de ontwikkeling van uitstekende software voor pc's. Het is dan ook logisch dat het Microsoft initieel de smartphonemarkt wilde bestormen met het eigen Windows Phone-besturingssysteem waar het voor lange tijd aan bleef vasthouden.

Dat oude Microsoft, wat hierboven beschreven wordt bestaat niet meer. Het bedrijf erkent vandaag zonder schroom op het vlak van mobiele besturingssystemen zijn meerdere in Android en iOS. De techgigant brengt ook al een tijdlang zijn populaire Office-apps naar Android en iOS. Bovendien bouwt het sinds vorig jaar integraties voor telefoons in Windows 10, en ook wat zijn slimme Cortana-assistent betreft, staat Microsoft open voor een omarming van Google en Alexa. De tijd van oorlog is al lang voorbij.

Samsung Galaxy Note 10 Link to Windows

De Link to Windows-functie voor de Samsung Galaxy Note 10-reeks slaat een brug met Windows 10

Daarbovenop komt dat het bedrijf de afgelopen jaren veel ervaring heeft opgebouwd - en ook geprezen is - door de ontwikkeling van eigen hardware. Al veel langer dan Google bouwde het merk eigen telefoons - vroeger met het Nokia-team - en Surface-laptops. Die stellen een kruisbestuiving voor tussen een laptop en een tablet. Het zijn die jarenlange ervaringen met de eigen Surface-laptops en de nieuwe filosofie binnen het bedrijf die ons de nieuwe Microsoft Surface Duo schenken.

Twee schermen-trend

Ik gebruik trouwens heel bewust het woord 'schenken', want alles wijst er nu al op dat het apparaat als een frisse wind door de harde smartphonemarkt zal waaien. De Surface Duo werd gisteren in New York voorgesteld tot grote verbazing van alle journalisten die tijdens de presentatie aanwezig waren. Het is niet de eerste Android-telefoon van het bedrijf, want dat is de Nokia X, daar wees mijn collega Claudia op, maar gevoelsmatig gaat hij misschien later zo onthouden worden.

Opinie: de nieuwe Windows Phone werkt op Android, en hij is heel welkom

Microsoft gebruikt voor Surface Duo twee schermen. Dat is een idee wat we recent nog zagen bij telefoons als de verbluffende Xiaomi Mi Mix Alpha, de LG G8x ThinQ en de Nubia Z20, zij het beide in een iets andere uitvoering. Het is in ieder geval een trend die begint te leven, zeker ook omdat de Mi Mix Alpha een concepttoestel is en daarmee gemaakt is met het doel om de toekomst te weerspiegelen.

De foldable-droom

Twee schermen, zoals we het zien bij de Surface Duo, kan perfect uitgroeien tot een prima foldable-alternatief voor veel gebruikers. Samsung en Huawei hebben met de Galaxy Fold en de Mate X tot de publieke verbeelding gesproken door prachtige telefoons te tonen met een veel groter, uitbreidbaar scherm dat de productiviteit verhoogt. De twee bedrijven hebben alleen onze torenhoge verwachtingen nog niet kunnen waarmaken omwille van de torenhoge prijzen van de toestellen en de kinderfoutjes die tot uitstel leidden.

Om die foldable-droom toch waar te maken, lijkt het erop dat meer fabrikanten nu willen kiezen voor een goedkoper en betrouwbaar alternatief: simpelweg twee afzonderlijke schermen, zonder de complexiteit, hogere prijskaartjes en kwetsbaarheid. Het idee voor Surface Duo zit meteen goed, en Microsoft zit met het toestel nu ideaal in de startblokken om dit verse idee eigen te maken. Dat voelt voor het bedrijf vast heel anders dan toen het nog enkel achter de feiten aanliep, zoals dat met Windows Mobile en later met Windows Phone gebeurde.

Beelden van de telefoon

Productiviteitsmachine

Microsoft heeft dit keer ook heel wijselijk gekozen voor de Surface-merknaam. Die branding staat bij de consument bekend voor kwaliteit en productiviteit, en dat is precies ook wat het bedrijf wil uitstralen met de Surface Duo. Het is waar Microsoft het beste in is, want telefoons en tablets vervangen misschien voor veel consumenten de pc, maar Microsoft staat nog altijd ijzersterk in de business-to-business (B2B)-sector.

Beelden van de telefoon

De Surface Duo zou weleens de telefoon kunnen worden die jij binnen enkele maanden van je baas in handen krijgt. Ook Windows Phone was al in verhouding erg populair in de bedrijfswereld, en dat zal met deze Surface Duo zeker ook het geval zijn. Op het tweede scherm dat zich prima tot een toetsenbord moet lenen, zou je namelijk beter mails kunnen beantwoorden en documenten kunnen bewerken. Reken dan ook nog eens dat Microsoft de vrijheid heeft om à la Microsoft Launcher exclusieve software-en Office-functies toe te voegen aan zijn eigen Android-schil. Je kan je de Surface Duo dan al gauw als een echte lieveling voor bedrijven inbeelden.

De perfecte comeback?

We hebben dus enerzijds een toestel dat de foldable-droom voor consumenten nu alvast kan vervullen, tegen een mogelijk lagere prijs, dankzij de groeiende trend van de twee schermen. Verder hebben we de sterke Surface-branding en Microsofts goede reputatie die het door de jaren heen op het vlak van hardware heeft opgebouwd. Daarnaast zien we op productfoto's alvast de Xbox-app pronken, want ook voor gaming wil Microsoft de voordelen van twee schermen benutten. Als kers op de taart zal de Surface Duo mogelijk ook een geliefkoosde telefoon worden in de bedrijfswereld. Is er dan niets waar we ons zorgen om maken bij dit product?

Absoluut wel, want de verwachtingen van onze smartphones zijn vandaag ontzettend hoog. De Surface Duo heeft maar één camera en dat zijn er eenvoudigweg minstens twee te weinig naar hedendaagse standaarden. De smartphone is voor de meeste consumenten ook de belangrijkste camera geworden die ze in hun bezit hebben. Google toonde eerder al de ambitie om met één lens al het werk te doen, maar daar lijkt Microsoft niet de minste interesse voor te hebben.

Beelden van de telefoon

Minachting van de camera

"Het idee is dat ik je wil helpen om creatiever en meer productief te zijn", zegt Panos Panay, Microsofts chief product officer aan Wired. "Dat wil niet zeggen dat er een camera met enorm veel megapixel nodig is aan de achterkant van het product." Absoluut, een 108 MP camera is zeker geen vereiste, maar vandaag verwachten gebruikers een sterke alles-in-in-één-oplossing, en dus ook een veelzijdige camera. Is die niet aanwezig, dan heb je daarvoor weer extra apparaten nodig, en dan vervalt het hele nut van een smartphone.

Foto van de Microsoft Surface Duo

Het doet allemaal een beetje denken aan ex-Microsoft-CEO Steve Ballmer die de iPhone uitlacht omwille van zijn touchscreen in plaats van een fysiek toetsenbord. Microsoft slaagt er dus nog steeds niet helemaal in om het succesrecept voor een populaire smartphone te erkennen. Een veelzijdige opstelling van lenzen draagt voor veel gebruikers - ook op de werkvloer - bij tot de creativiteit en productiviteit waar Panay over spreekt. Als er dus één struikelblok op de weg ligt voor de Surface Duo, dan is het wel omdat Microsoft het belang van de camera voor deze telefoon onderschat.

Welkom Surface Duo!

Toch lijken de meeste punten van het hele Surface Duo-idee wel goed te zitten. Het is ook een eerste product van deze soort voor Microsoft, en het Amerikaanse bedrijf kan bij een opvolger of een toekomstige variant er nog steeds voor kiezen om wat meer aandacht aan de camera te schenken.

Het is nog niet officieel bekend of Surface Duo ook naar Nederland komt, maar we kunnen alvast zeggen dat we een uitnodiging in de bus hebben voor een Surface-evenement op 24 oktober. Terwijl Google er al jaren over doet om zijn Pixel-toestellen naar Nederland te brengen - we hopen dat de oranje Pixel 4 een tip is - heeft Microsoft wel meer kaas gegeten van de Nederlandse markt. Wees dus welkom Surface Duo, we kijken ernaar uit om jou en je 'cameraloosheid' te ontmoeten!

Beelden van de telefoon

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk