Smartphones: het beste van 2018
Zoals ik vorig jaar ook al als disclaimer bij mijn top 5 smartphones zette, zal ik dat dit jaar ook doen. Ik ben een fan van een weinig aangepaste versie van Android, in de volksmond ook wel stock of vanilla Android genoemd. Dit zul je ook terugzien in onderstaand lijstje, al zullen er ook andere smartphones tussen zitten.
1. Google Pixel 3 XL
Voor het eerst in 5 jaar heb ik weer een Google-telefoon gekocht, en ik ben er heel erg blij mee. Het gaat om de Google Pixel 3 XL. Alhoewel dit toestel voor de meeste mensen niet het waar voor je geld biedt als de OnePlus 6(T) of Xiaomi Mi A2, staat de Pixel toch op nummer één in mijn lijstje. Dit heeft met een aantal dingen te maken.
De Pixel krijgt een heleboel features als eerste of als enige. Denk aan Digital Wellbeing, ARCore / Digital Playground, Google Lens en de Google Assistent werden als eerste op de Pixel gelanceerd, flip to sshh waarbij je je telefoon kan omdraaien om deze op stil te zetten, het altijd herkennen van liedjes terwijl je telefoon in je broekzak zit, het inschakelen van niet-storen als je aan het autorijden bent, en ga zo maar door. Tel daarbij de maandelijkse updates op, de slimme integratie met de Google Pixel Stand en je merkt al wel dat dit een echte nerd-telefoon is vol met slimme handigheden.
Deze handigheden kom je ook tegen in de camera, waar opnieuw de software voor erg goede foto’s zorgt. Ten slotte heeft de Pixel 3 XL niet de nadelen zoals een minder goed scherm zoals de 2 XL had, en is daarbij gewoon een prima telefoon. Hier kan ik de komende jaren wel mee vooruit!
2. Xiaomi Mi A2
De verrassing van 2018 voor mij was de Xiaomi Mi A2. Dit toestel werd voor een prijs van 249 euro aangeboden maar biedt toch heel goede specificaties. Vooral de Snapdragon 660 in het toestel was een grote vooruitgang tegenover de Mi A1. Ook de camera kwam verrassend goed voor de dag, samen met de uitstekende bouwkwaliteit. Tel daarbij snelle updates op voor 3 jaar lang, en je krijgt voor het geld een enorm goede smartphone. Het enige wat ontbreekt is een koptelefoonaansluiting… en mijn reviewexemplaar had de pech dat het na een week spontaan kapot ging. Huh?
3. OnePlus 6
De telefoon die ik het langste heb gebruikt in 2018 is de OnePlus 6. Dat was een erg plezierige ervaring. OnePlus focust zich in mijn ogen op de juiste dingen om de basiservaring van een telefoon goed te maken. Denk aan de supersnelle vingerafdrukscanner op de achterkant, goede knoppen, snelle werking, goede accuduur en scherm, et cetera. De scanner aan de achterkant is zelfs zo snel dat ik niet kon wennen aan de tragere en onbetrouwbaardere vingerafdrukscanner onder het scherm van de 6T, waardoor deze mijn lijstje niet heeft gehaald. Ook is het merk nu duidelijk geworden over hun update-beleid, wat me altijd eerder een doorn in het oog was.
Mijn OnePlus-squad van 2018: links de OnePlus 6, rechts de OnePlus 3T
4. LG G7 ThinQ
De LG G7 ThinQ kwam iets later dan gepland, maar was niet te laat om een positieve indruk achter te laten. De groothoekcamera kwam regelmatig van pas en de Boombox-speaker heb ik ook regelmatig gebruikt. Het uitstekende LCD-scherm met hoge helderheid was handig voor in de zomer als de zon vol op het scherm stond. Het is jammer dat het toestel te duur was bij de introductie, maar ondertussen kan je de G7 krijgen voor rond de 450 euro. Dat is een prima deal.
5. Nokia 7 Plus
Nokia heeft diverse mid-rangers uitgebracht in 2018. De telefoon die de meeste indruk op mij wist te maken was de Nokia 7 Plus. De 7 Plus bracht Android One, de bekende bouwkwaliteit van Nokia, een goede mid-range chipset en een uitstekende accuduur samen in een smartphone van 399 euro. Hiermee was het niet lastig deze smartphone aan te raden. In een directe vergelijking met de OnePlus 3T van 2016 viel meteen op dat de Nokia in veel aspecten redelijk mee kon komen, maar de OnePlus de tand des tijds goed heeft doorstaan. Ondertussen staat de Nokia 8.1 alweer te popelen om de troon over te nemen van de Nokia 7 Plus. Ik ben benieuwd!
Apps: het beste van 2018
Voor 2018 geldt dat ik niet bijzonder veel nieuwe apps heb ontdekt. Hieronder zie je er een paar die niet per se dit jaar zijn uitgebracht, maar die ik wel veel heb gebruikt dit jaar.
1. Relay for reddit
Vorig jaar stond op plek 1 BaconReader om mijn reddit mee uit te lezen. Dit jaar is deze vervangen door Relay. Deze reddit-client ziet er strak uit, functioneert goed en het belangrijkste: heeft een compleet donker thema. Dat vind mijn AMOLED-scherm wel zo prettig.
2. Google Nieuws
Voor het bijhouden van nieuws is Google Nieuws dit jaar aangekondigd. Door middel van je persoonlijke interesses kom je in je eigen filter bubble terecht. Toch vind ik deze app handig om van het plaatselijke nieuws op de hoogte te blijven zonder hiervoor een aparte app te hoeven installeren. Google Nieuws heeft ook een donkere modus gekregen, wat het lezen nog wat prettiger maakt.
3. Google Fit
Google Fit kennen we natuurlijk al de nodige jaartjes, maar in 2018 ben ik de app een stuk intensiever gaan gebruiken. Dit komt enerzijds door de introductie van hartpunten en anderzijds door de betere integratie met Wear OS. Met hartpunten word je niet alleen gestimuleerd om een bepaald aantal minuten te bewegen, maar wordt er ook gekeken naar hoe intensief je dit doet. Koppel dit aan een veeg naar links op mijn smartwatch om deze gegevens in te zien en Google Fit zorgt er nu regelmatig voor dat ik nu de gewone trap neem in plaats van de roltrap.
4. Flamingo for Twitter
Op Twitter ben ik al de nodige jaartjes te vinden, en dat deed ik voorheen met de standaard Twitter-app. In mijn queeste om een Twitter-client te vinden die een compleet donker thema gebruikt, stuitte ik op Flamingo. Helaas is deze app, net als veel andere populaire Twitter-apps, door Twitter uit de Play Store gehaald. Toch ben ik blij met de app en de werking hiervan, en zal hem dan ook met veel plezier in 2019 gebruiken.
5. 1Password
Dit jaar ben ik overgestapt van LastPass naar 1Password. 1Password is dan wel betaald: het bewaren van mijn wachtwoorden is mij wel wat geld waard. 1Password ziet er net wat beter uit en werkt net wat soepeler dan LastPass. Tel daarbij de betere integratie met mijn MacBook bij op, en ik heb geen spijt van mijn overstap gehad.
Games: het beste van 2018
1. Motorsport Manager 3
Vorig jaar haalde Motorsport Manager 2 ook mijn lijstje. Dit jaar is de opvolger, Motorsport Manager 3, echter een plekje gestegen en staat hij bovenaan. Motorsport Manager 3 zit erg goed in elkaar en houdt je de nodige uren bezig. Als race-liefhebben kon ik mijn hart hieraan ophalen. Dat maakt de winterstop van Formule 1 ook wat draaglijker… Motorsport Manager is voor 4,49 euro te downloaden.
2. Asphalt 9: Legends
Asphalt 9: Legends is waarschijnlijk het spel dat ik het meeste in 2018 heb gespeeld. Door mijn quest om steeds verder te komen in het spel en multiplayer blijf ik terugkeren bij Asphalt 9. Voor in de trein is het een prima spel om te spelen, zonder al te veel bij te hoeven nadenken. Het spel is gratis te downloaden.
3. Fortnite
Fortnite heb ik niet in dit rijtje gezet omdat ik er goed in ben. Sterker nog, ik kan er niks van. Maar de reden dat Fortnite, het populairste schietspel van 2018, toch hier staat is omdat ik het goed vind dat de game überhaupt voor Android is verschenen. Jarenlang krijgen we al erg goede chipsets in onze telefoons. Een populair spel die gebruik maakt van deze capaciteiten kan ik alleen maar toejuichen, en hopelijk is het een stap in de goede richting betreffende Android als een serieus gaming-platform. Fornite is helaas niet direct uit de Play Store te installeren maar gaat via Epic zelf. Een stappenplan kan je hier lezen.
4. Alto’s Odyssey
Als je op een vermakelijke manier wat tijd wilt doden is Alto’s Odyssey een leuke manier. Door middel van een tikbeweging beweeg je je door steeds afwisselende landschappen. Het spel is door iedereen te begrijpen en op bijna alle telefoons prima te spelen. Alto’s Odyssey is gratis te downloaden.
5. 30 Seconds
Niet per se nieuw, maar het blijft leuk: 30 Seconds. Dit spel is ideaal om in gezelschap te spelen en tijd mee te doden, bijvoorbeeld in de rij van de Efteling. De bedoeling is dat je van de 5 woorden zoveel mogelijk laat raden door je teamgenoot zonder het specifieke woord te noemen. Dat is soms nog lastiger dan je denkt! 30 Seconds kost 5,49 euro, en is alleen in Nederland te verkrijgen.
Gadgets: het beste van 2018
1. Fossil Q Explorist HR
Voor smartwatches heb ik altijd een voorliefde gehad. Fossil heeft een richting ingeslagen die mij persoonlijk bevalt: het combineren van een mooi uiterlijk met de functionaliteiten van Wear OS. Deze laatste heeft de nodige updates gehad in 2018 met een compleet nieuw uiterlijk. Tel daarbij de verfijnde Q Explorist HR bij en dit horloge zal ik volgend jaar waarschijnlijk het meeste dragen.
> Review Fossil Q Explorist HR
2. Jaybird X4
Tijdens het sporten (hardlopen) heb ik regelmatig muziek aan. De JayBird X4 gebruik ik hier het meeste voor. Deze bluetooth-oortjes bieden een goed geluid, fijne draagcomfort en een flinke stevigheid voor een prijs van 129 euro. Dit is dan ook een aankoop voor de lange termijn, en de X4 geven mij de indruk dat dit gerechtvaardigd is.
3. Google Pixel Stand
Bij de Pixel 3 XL heb ik ook een Google Pixel Stand besteld. Deze prijzige draadloze oplader van 79 euro is niet zomaar een oplader, maar heeft diverse slimme functies. Zo kan hij dienst doen als je eigen Google Home Hub (moet je telefoon wel in het Engels staan), als fotolijstje of als wake-up light. Het niet opvallende uiterlijk is in mijn ogen ook een pluspunt.
4. OnePlus Bullets Type-C
De reden dat de OnePlus Bullets Type-C oortjes deze lijst hebben gehaald is niet omdat ik ze per se veel gebruik, maar omdat ze veel waar voor hun geld bieden. Voor 20 euro krijg je deze oortjes, met een prima geluid, degelijke bouwkwaliteit en strak uiterlijk. Geen tierelantijn, gewoon recht door zee.
5. Blue Snowball Ice Microfoon
Voor een aantal zaken zoals het maken van video’s, podcasts en gewoon een goede audiokwaliteit tijdens het videobellen is een externe microfoon handig. De Blue Snowball Ice is dan alweer een paar jaar op de markt, de kwaliteit van de microfoon is nog meer dan prima. Sinds dit jaar heb ik de zwarte versie aangeschaft voor een prijs van 60 euro. Plug de microfoon via USB in je laptop en je kan beginnen met opnemen.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
De Pixel op 1 is absoluut ongeloofwaardig, dat toestel faalt zo ongeveer op elke onderdeel behalve de camera dan.
Xiaomi Mi A2 met zijn brakke updates de afgelopen 2 maand.. no way
Het is idd zijn top 5… (maar ik respecteer ieders mening…)