Black Friday Weeks bij Teufel met kortingen tot 42 procent!

Review Xiaomi Mi A2: hoe kan een telefoon voor 249 euro zo goed zijn?

Laurence Arnold
Laurence Arnold
7 augustus 2018, 20:00
13 min leestijd
Review Xiaomi Mi A2: hoe kan een telefoon voor 249 euro zo goed zijn?

Lees verder na de advertentie.

Xiaomi Mi A2

De middenklasse van Android wordt steeds beter. De Moto G6 (Plus), Huawei P Smart, Nokia 6.1 en Nokia 7 Plus: allemaal goede keuzes voor een smartphone waar je veel waar voor je geld krijgt. De Mi A1 sprong hier bovenuit door net wat betere specificaties voor een lagere prijs te bieden. Samen met een schone software-ervaring met drie jaar maandelijkse updates kon het toestel op veel positieve kritieken rekenen.

De Mi A2 borduurt voort op dit recept en legt de lat nog net weer iets hoger. Zo is er de krachtige Snapdragon 660 aanwezig die we normaal in (veel) duurdere toestellen tegenkomen. Nadelen zijn er ook: tijd om alles over de Xiaomi Mi A2 op een rijtje te zetten in deze review.

Behuizing en design

De grootste verandering tegenover de Mi A1 is het 18:9-scherm. Hierdoor zijn er dunnere schermranden. Deze schermranden zijn er nog wel maar een stuk kleiner gemaakt. Het scherm is 5,99 inch met een resolutie van 2160 x 1080 pixels. Vergelijk dit met de 5,5 inch van de Mi A1 en je zou denken dat de telefoon een stuk groter is geworden. Toch is de behuizing slechts 3 millimeter hoger en is het formaat verder identiek. Hierbij valt vooral de dikte van slechts 7,3 mm op. Dit is erg dun en zorgt ervoor dat het toestel – samen met de licht gebolde achterkant – lekker in de hand ligt. De camera-bump voor de dubbele camera is wel aanzienlijk, waardoor het toestel wiebelt als je hem plat op tafel hebt liggen en deze gebruikt.

Verder is de metalen behuizing van goede kwaliteit. Niet uitzonderlijk stevig zoals we van de Nokia 6 (2018) of Nokia 7 Plus hebben gezien, maar gewoon goed. Op de achterkant zit ook de vingerafdrukscanner, terwijl aan de onderkant de USB Type-C poort en een enkelvoudige speaker zit. De rechterzijkant herbergt alle knoppen: onderaan de powerknop, daarboven de volumeknop. De knoppen klikken fijn met een mooi geluid.

Al met al is het 18:9 scherm een goede vooruitgang tegenover vorig jaar: meer scherm zonder een grotere telefoon. Een hoesje wordt standaard ook nog meegeleverd. Het ontbreken van NFC is wel jammer. Dit maakt het onmogelijk om onder andere draadloze betalingen in de supermarkt te doen. Directe concurrent Moto G6 heeft wel NFC: hier is dus wel iets te verbeteren. Meer foto’s in volledige resolutie kan in dit Google Foto’s album bekijken. 

Scherm, prestaties en accuduur

Scherm en weergave

Zoals genoemd is het scherm van de Mi A2 iets groter geworden. De resolutie van 2160 x 1080 reflecteert dit ook. Verder is het scherm ‘gewoon’ een LCD IPS en geen AMOLED. Het scherm doet prima zijn werk, maar niet meer dan dat. De kleurweergave is wat aan de magere kant, en ook het contrast maakt niet veel indruk, net als de kijkhoeken. De maximale helderheid is in de zon ook niet erg goed en had beter gekund.

Daarnaast zul je met een gepolariseerde zonnebril ook niet veel zien als je de telefoon gewoon verticaal vasthoudt: het polarisatiefilter zorgt ervoor dat je zo goed als niks ziet. Hier hebben LCD-schermen vaker last van, afhankelijk van hoe het polarisatiefilter van het scherm is. Bij AMOLED-schermen is dit altijd diagonaal geplaatst, een positie waarin je je telefoon eigenlijk nooit gebruikt. Bij LCD-schermen is dit of horizontaal, of verticaal. Ter vergelijking: de Nexus 5 en LG G7 kan je het scherm niet aflezen met gepolariseerde zonnebril als je deze in horizontale modus houdt. Even iets om rekening mee te houden dus.

Al met al is het scherm geen pluspunt van de Mi A2. Het is logisch dat er enkele concessies zijn gedaan voor de prijs van 249 euro en deze tonen zich deels in het scherm. Er valt prima mee te leven, laat daar geen twijfel over bestaan. Echter doet concurrentie als de Moto G6 het toch echt een stukje beter op dit gebied.

Prestaties

In dit aspect is de Mi A2 de onbetwiste koning onder de 300 euro. Er is namelijk een Snapdragon 660 aanwezig. Dit is op dit moment de beste chipset voor een middenklasse-smartphone. Zelfs de 649 euro kostende OPPO R15 Pro heeft deze chipset, net als de Nokia 7 Plus van 399 euro. De directe concurrentie van de Mi A2 blijven haken op een Snapdragon 450 / 625 of iets soortgelijks.

Links OPPO R15 Pro, rechts: Xiaomi

Dit zie je als eerste terug in de benchmark van AnTuTu, die meet op de kracht van de chipset, geheugensnelheid en hoe soepel de interface is. De score van 130.000 is iets lager dan de vergelijkbare OPPO R15 Pro en Nokia 7 Plus, maar alsnog ruim meer dan de Moto G6 die 71.000 scoort, de Nokia 6 (2018) met 90.000 of de Huawei P Smart met 87.000. De Mi A1 van vorig jaar scoort op deze benchmark 77.000. Ter referentie: de absolute topmodellen van vandaag zetten scores neer van rond de 250.000.

Natuurlijk zeggen cijfers niet altijd alles, maar zo’n groot verschil met de directe concurrentie merk je wel meteen in de gebruikerservaring. De kracht van de chipset samen met de soepele software is een goede combinatie. De telefoon is heel erg snel, een stuk sneller dan de Moto G6 die ik eerder heb mogen reviewen. Ook zware games als het net uitgebrachte Asphalt 9 draaien zonder problemen op het toestel.

De snelheid is een groot pluspunt van dit toestel. De goede chipset zorgt er ook meteen voor dat je weet dat je de komende jaren ook nog gebruik kan maken van een snel toestel, iets wat minder van toepassing is bij de concurrentie. Koppel dit aan de snelle updates voor drie jaar en je hebt een smartphone waar je met gemak een paar jaar mee kan doen. Zorg er dan wel voor dat je de 64GB versie neemt en niet de 32GB als je van plan bent veel op je telefoon te zetten: voor de gebruiker is van de 32GB slechts 17GB over om zelf te besteden. Dit kan aan de krappe kant zijn, zeker op de lange termijn.

Ook viel mij op dat het toestel relatief warm wordt tijdens normaal gebruik. De chipset liet algauw temperaturen van 50 graden of meer zien, terwijl ik niks bijzonders deed. Ter vergelijking: de OnePlus 6 is ongeveer 43 graden. Deze hitte voel je in de gehele metalen achterkant. Er is niet zoveel aandacht aan koeling besteed, zo lijkt het. De OPPO R15 Pro en Nokia 7 Plus met dezelfde chipset bleven onder mijn gebruik namelijk altijd gewoon koel, dus aan de chipset zelf ligt het niet. 

Accuduur

De accuduur is dan weer een iets minder sterk punt van de Mi A2. De accu van 3010 mAh houdt niet over, en ik moest deze regelmatig rond 19.00 aan de lader leggen. Nu gebruik ik mijn telefoon ook wel veel: er staan meer dan 100 apps op geïnstalleerd, Bluetooth is continu verbonden met mijn smartwatch, gebruik regelmatig een hotspot, stream muziek, speel af en toe een game, en ga zo maar door. Mijn accuduur kwam uit op tussen de 2,5 en 3 uur screen on time. De toch wel ietwat matige accuduur zou debet kunnen zijn aan het gebrek aan koeling: warmte kost immers energie. Mijn gebruik hoeft niet te betekenen dat de Mi A2 een slechte accuduur heeft: ben je niet zo’n fanatieke gebruiker als hierboven beschreven, dan zul je makkelijk een dag doorkomen.

Opladen kan via Quick Charge 3.0, net als met USB-PD via USB Type C. Vrij vertaald: met de meegeleverde oplader kan je in een half uur 40% bijtanken, met een speciale Quick Charger (niet meegeleverd) kom je in deze periode tot ongeveer 65%, en in 1 uur en 30 minuten kan je de gehele accu opladen.

Vingerafdrukscanner

De vingerafdrukscanner zit aan de achterzijde. Deze is op een prima plek geplaatst: indien je geen kleine handen hebt valt je wijsvinger vrij natuurlijk op deze plek. Het ontgrendelen gaat zelf ook lekker vlot, iets wat fijn is als je de telefoon vaak gebruikt. Wil je liever de scanner aan de voorzijde, dan kan je beter een kijkje nemen bij onder andere de Moto G6.

Geluid

Opvallende afwezige is de 3,5mm koptelefoonaansluiting. Aangezien deze vorig jaar er nog wel was, kan dit zeker worden gezien als een achteruitgang. Ook de Moto G6, Huawei P Smart en Nokia 6 (2018) in dezelfde prijsklasse beschikken over deze aansluiting. Wil je dus perse wel een koptelefoonaansluiting dan heb je aan deze telefoon de verkeerde. Een USB Type-C naar 3,5mm adapter wordt dan wel weer meegeleverd.  

Links Mi A2, rechts Mi A1

Aan de onderkant zit wel een speaker. Deze klinkt prima, voor zover een enkele speaker aan de onderkant prima kan klinken. Een speaker aan de voorkant van het scherm is per definitie beter, aangezien je hier je hand niet zo snel overheen legt. Dit kan wel gebeuren bij de Mi A2, maar het went snel. De geluidskwaliteit van het bellen was ook overigens ook prima en leverde geen klachten op. Oortjes worden standaard niet meegeleverd.

Camera

De camera van de Mi A2 is op papier een grote vooruitgang tegenover de Mi A1. De dubbele camera aan de achterzijde is behouden gebleven. De primaire sensor is een 12 megapixel-exemplaar met een diafragma van f/1.8, terwijl de tweede camera van 20 megapixels is bedoeld voor betere portretfoto’s en foto’s bij weinig licht. Vorig jaar werden er nog twee 12 megapixelcamera’s met een kleiner diafragma ingezet. De resolutie van de selfiecamera is verhoogd van 5 naar 20 megapixels. Een flitser aan de voorkant is nu ook aanwezig.

De camera-app is van Xiaomi zelf, en niet de standaard Google-camera. Hierdoor zijn er diverse functies aan de camera toegevoegd. Denk aan een beautify-modus tijdens het maken van selfies, de mogelijkheid om een video van maximaal 10 seconden te maken, en nog meer. De interface werkt globaal vrij simpel: je veegt van links naar rechts om tussen verschillende modi te kiezen. Wil je echter de resolutie van het filmen veranderen, dan zul je eerst naar de videomodus moeten gaan om daar vervolgens naar instellingen te gaan. Zo is er per modus een apart instellingenscherm. Niet helemaal logisch, maar het went.

Foto’s

Om de kwaliteit van de foto’s te bepalen heb ik de Mi A2 met de Mi A1 en de OnePlus 6 vergeleken. Zo krijgen we een beeld van wat er verbeterd is en hoe de A2 zich verhoudt met een duurdere smartphone uit 2018. Alle foto’s zijn met HDR ingeschakeld gemaakt en op hetzelfde punt scherpgesteld. De foto’s van de Mi A2 en OnePlus hebben een watermerk linksonderin, de Mi A1 heeft dit niet. Zo kan je zien van welk toestel welke foto is. Voor foto’s in volledige resolutie kan je dit album bekijken. 

Ook in donkere omstandigheden staat de Mi A2 zijn mannetje, zoals je uit onderstaande foto’s kan zien. De omstandigheden waren niet makkelijk maar de A2 gaat goed om met de mindere belichting en het hoge contrast met de lucht. Het Google Foto’s album kan je hier bekijken. 

De selfiecamera heb ik ook even getest: de sprong naar 20 megapixel met een flitser is toch een goede. Ook is er een portretmodus aanwezig waarmee de voorgrond scherp is en de achtergrond wazig. Tegen het licht in is natuurlijk – zoals bij de foto’s hierboven – is natuurlijk een lastige situatie, maar de Mi A2 wist toch de randen van mijn haar goed te bepalen. Ook kan het verschil met de selfiecamera van de Mi A1 zien. De meest rechterfoto is van de Mi A1, de andere twee zijn met de Mi A2 gemaakt. 

Video

De Mi A2 beschikt over videostabilisatie tijdens het filmen. Een lezer vroeg om het verschil tussen 4K en 1080P vast te leggen, waarvan je de resultaten hieronder kan zien. Zoals je kan zien is het filmpje met 1080P inderdaad gestabiliseerd en die in 4K veel schokkender, ook al is de optie tot beeldstabilisatie ingeschakeld. Wil je dus vloeiender beelden, film dan op 1080P. Dit is in te stellen in de camera-app. 

Xiaomi Mi A2 1080P

Xiaomi Mi A2 4K

Software

De Xiaomi Mi A2 draait op Android One. Dit is een project van Google waarbij er vrijwel niets is aangepast aan Android zelf. Zo heb je zo goed als identieke software als de Google Pixel-serie. Er is weinig afleiding: functies zijn makkelijk te vinden en werken goed. Het ontbreken van een extra laag over Android zorgt ook voor een mate van soepelheid in het toestel: de processor hoeft minder hard te werken om alsnog snel te zijn. Android One brengt nog meer voordelen met zich mee.

Zo heb je gegarandeerd 2 jaar lang systeemupdates, en 3 jaar lang veiligheidsupdates. Tijdens de reviewperiode kreeg ik bijvoorbeeld de beveiligingspatch van augustus binnen.

Overigens is Xiaomi wel zelf verantwoordelijk voor het uitrollen van updates. Dit gaat niet altijd feilloos: zo kreeg de Mi A1 onlangs pas Android 8.1 Oreo terwijl deze versie al een half jaar beschikbaar was. Ook werd in het begin van dit kalenderjaar een veiligheidsupdate overgeslagen. Kortom, je krijgt de updates wel, maar verwacht geen perfectie.

Xiaomi levert nog enkele apps mee op de telefoon. Dit zijn er in totaal 6, waarvan de handigste een app is voor het bedienen van de infraroodsensor die de telefoon heeft. Ook is de Mi Store aanwezig, het platform van Xiaomi zelf. Alle apps zijn volledig te verwijderen van de telefoon, wat prettig is als je deze niet nodig hebt.

Een nachtfilter voor tijdens het slapen gaan ontbreekt ook niet, net als een wit led-lampje voor notificaties. Dit led-lampje kan niet van kleur veranderen en geheel uitschakelen is ook niet mogelijk. Het lampje gaat sowieso aan als je accu onder de 15% is en als je aan het opladen bent. Een beetje extra personalisatie zou hier wel welkom zijn.

Conclusie

De Xiaomi Mi A2 is een erg goede telefoon voor het geld. Er zijn diverse verbeteringen tegenover de toch al goede Mi A1 gedaan zoals de betere camera, snelle chipset en een groter scherm in dezelfde metalen behuizing. Vooral de snelheid en goede camera maken indruk voor 249 euro, zonder grote concessies te doen.

Dat is erg knap voor deze prijsklasse en doet zijn directe concurrentie als de Moto G6, Nokia 6 (2018) en Huawei P Smart in het stof bijten. Ook de gegarandeerde maandelijkse updates voor 3 jaar samen met de fijne software-ervaring zijn een pluspunt  Kan je leven zonder koptelefoonaansluiting en NFC, dan is de Mi A2 een dikke aanrader. Zo niet, dan zul je voor dezelfde ervaring toch dieper in de buidel moeten tasten en voor de Nokia 7 Plus van 399 euro moeten gaan. Een andere optie is voor minder kwaliteit gaan door voor de directe concurrentie te kiezen. Hiermee is de Xiaomi Mi A2 op dit moment de koning onder de 250 euro, en dat is een hele prestatie.

Positieve punten

+ Prijs-kwaliteitverhouding

+ Goede camera’s

+ Erg snel

+ 3 jaar lang updates

+ Fijne software

Negatieve punten

– Geen koptelefoonaansluiting

– Geen NFC

– 32GB is snel vol

– Afleesbaarheid scherm in zon

Beschikbaarheid

De Xiaomi Mi A2 is vanaf nu in Nederland te verkrijgen in de kleuren zwart, blauw en goud. De versie met 4GB werkgeheugen en 32GB opslag kost 249 euro. De versie met 64GB opslag gaat voor 279 euro over de toonbank. Je kan de Xiaomi Mi A2 onder andere op Mobiel.nl aanschaffen, in zowel de 32GB en 64GB uitvoering, en via onderstaande webwinkels. 

[tds=6467]

[Mededeling: op de laatste dag van de reviewperiode van iets meer dan een week heeft de Mi A2 het begeven. Het toestel wilde onmogelijk meer opladen en is daarna niet meer aangegaan. Het is onbekend of dit een vaak voorkomend probleem is. Indien zo, dan zullen we de review hierop aanpassen. We gaan nu uit van een ongelukkig incident door technisch falen. Als er meer informatie bekend is zal deze review worden bijgewerkt]

Lees meer over

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!