Fossil Q Explorist HR
Fossil is een volhouder. Het bedrijf, met daarin veel verschillende submerken, is alweer aan de 4de generatie smartwatches bezig. De nieuwste versie is de meest complete ooit, en laat een visie zien waar veel mensen enthousiast van worden: een alles-in-1 smartwatch, zonder dat het uiterlijk hieronder lijdt. Fossil geeft aan dat ze de komende tijd ook nog wel door zullen gaan met hun lijn smartwatches, waarvan je alle nieuwe modellen die tot nu toe in 2018 zijn uitgekomen in dit artikel kan lezen.
Vorig jaar kwam Fossil met de Q Explorist, voor hen het eerste ronde model met een OLED-scherm. In de review kwam het uiterlijk met het mooie scherm naar voren als sterke punten, terwijl er ook wat minder sterke punten waren zoals het gebrek aan hardwarematige features zoals een hartslagsensor of GPS. Fossil heeft – naar eigen zeggen – geluisterd naar wat de klanten wilden en de sterke punten behouden, terwijl het de zwakke punten ook heeft opgelost. De ideale alles in 1 smartwatch, toch?
Behuizing en design
Laten we beginnen waarom je in de eerste plaats een Fossil-smartwatch zou kopen: om het uiterlijk. Horloge op 1, functionaliteit op 2. Dat is al een paar jaar zo, en deze zaken zijn niet veranderd. Fossil wil een slim horloge aanbieden, zonder op het uiterlijk in te moeten boeten. Het volledig ronde OLED-scherm in een (relatief) compacte behuizing laat zien dat Fossil hier zeker in is geslaagd. Het horloge heeft een diameter van 45 mm, waarin een scherm van 1.4 inch in zit verwerkt. Wat mij betreft is deze schermgrootte de sweetspot voor een smartwatch: kleiner is niet prettig om mee te werken, te groot zorgt voor een ongebalanceerd uiterlijk.
Links de Q Explorist, rechts de nieuwe Q Explorist HR
Er zijn wel wat zaken veranderd tegenover de vorige generatie, die je alleen ziet als je goed kijkt. Zo is de schermrand van het horloge zelf iets kleiner gemaakt. De rand om het scherm zelf heen is nog wel qua formaat identiek, maar hinderlijk is het niet. Ook is het wegwerken van deze randen heel moeilijk aangezien hier de nodige techniek in zit verwerkt. De dikte van het horloge is 9 mm (exclusief hartslagensor), 2 millimeter dunner dan de Fossil Q Explorist van vorig jaar.
Links Q Explorist HR, rechts de oudere Q Explorist
Daarnaast is er een andere achterkant, waarbij de glazen achterkant is vervangen voor plastic en een hartslagsensor. Het andere materiaal zorgt ervoor dat het horloge ook anders draagt: plastic neemt niet zo snel de omgevingstemperatuur over, glas wel. Als het koud of warm is, zal de nieuwe Q Explorist dus prettiger zijn om te dragen.
Over dragen gesproken: het bandje van deze specifieke Q Explorist is een leren exemplaar. Tot mijn verrassing is de binnenkant echter van rubber. Hierdoor is het bandje zowel mooi als functioneel, want de buitenkant is mooi, terwijl de binnenkant ervoor zorgt dat je het bandje duurzaam is en je deze ook kan omdoen met het sporten.
Dit heb ik natuurlijk even getest met een rondje hardlopen, en het is wel een raar gevoel: zo’n mooi horloge omdoen tijdens het sporten, waar ik normaal een apart sporthorloge heb. Tijdens het hardlopen bleef het horloge comfortabel dragen en irriteerde het bandje niet van het zweet. Ook na afloop bleven er geen rare geurtjes in hangen, wat bijdraagt aan de sportieve kant van de Q Explorist HR. Mocht je het standaard bandje niks vinden, dan kan je met een makkelijk mechanisme het bandje makkelijk omwisselen. Dit is een standaard 22mm aansluiting waardoor je elk bandje in dit formaat erop kan plaatsen. Een Google Foto’s-album met meer foto’s in volledige resolutie kan je hier bekijken.
Scherm en bediening
Het scherm van de Q Explorist HR blijft één van de sterkste punten van het horloge. Het 1.4 inch OLED-scherm met een resolutie van 454 x 454 en een automatische lichtsensor laten weinig te wensen over. Het is fijn dat Fossil dit gewoon heeft behouden. OLED heeft als voordeel dat je het horloge de hele dag een gedimde versie van je watchface met zwarte achterkant kan laten zien zonder een grote invloed op je accuduur te hebben.
De Fossil Q Explorist HR heeft in totaal 5 nieuwe hardwarematige features gekregen tegenover de vorige generatie:
> Hartslagsensor
> GPS
> NFC
> Zwembestendigheid
> Snel opladen
Fossil Group heeft overigens deze 5 zaken in al zijn 2018-smartwatches verwerkt, zelfs in de vrouwenmodellen of de kleinere Skagen Falster. Deze 5 nieuwe features maken het horloge voor veel mensen een stuk completer, aangezien je er nu ook mee kan sporten, of kan bijhouden waar je bent geweest.
De hartslagsensor meet bij normaal gebruik ongeveer om de 20 minuten je hartslag. Tijdens het sporten staat deze continu aan, zoals je hierboven kan zien. De accuraatheid daarvan is moeilijk te bepalen, maar ik heb een poging gedaan door de waarden met de Huawei Watch 2 te vergelijken. Hierbij fluctueerden de waardes tijdens verschillende metingen binnen een paar hartslagen van elkaar, voor wat het waard is.
GPS is vooral handig tijdens het hardlopen of andere workouts. Zo kan je beter zien wat je snelheid is en hoeveel afstand je hebt afgelegd. Het inschakelen van GPS heeft wel zijn invloed op de (kleine) accu van het horloge: 20 minuten GPS is algauw 10% van je accu weg. Dit is niet uitzonderlijk voor smartwatches: ook de Huawei Watch 2 en Galaxy Gear hebben hier last van. NFC is bedoeld voor Google Pay waardoor je kan betalen. Helaas is deze dienst nog niet beschikbaar in Nederland en heb ik deze dus niet kunnen testen. Ook ben ik niet het zwembad in gedoken om de zwembestendigheid te testen. Dit is overigens iets anders dan een IP-certificering, die de vorige Q Explorist ook al had. Tijdens het zwemmen komt er meer druk op het horloge waar deze bestendig tegen moet zijn.
De drie knoppen aan de zijkant van het horloge zijn ook weer aanwezig. De bovenste en onderste kan je instellen om een app in openen. Bij mij is de bovenste mijn agenda, en de onderste Google Keep (voor tijdens het boodschappen doen). De middelste knop kan je gebruiken om door de interface heen te navigeren, waarbij vooral de draaifunctie om te scrollen handig is. Hierbij blokkeert je vinger het scherm niet. Een klein detail: deze middelste knop klikt nu veel beter en scrollt lichter dan de vorige generatie. Van die kleine dingen die het gebruik fijner maken.
Wat helaas niet veranderd is, is de sterkte van de trilmotor. Deze was bij de Q Explorist al vrij zwak, en dat is nu niet aangepakt. Hierdoor heb ik nog wel eens de neiging een melding te missen, zeker als ik moet navigeren en ik zit op de fiets.
Daarnaast de speaker weggehaald. Fossil gaf aan dat dit nodig was om de zwembestendigheid voor elkaar te krijgen. Met de speaker kon je met mensen bellen en met de Google Assistent praten. Deze twee zaken zijn nu niet meer mogelijk en dat is een nadeel, zeker voor de Google Assistent die sinds kort ook in het Nederlands kan praten. Technisch gezien is een speaker en zwembestendigheid implementeren wel mogelijk, aangezien de Apple Watch dit ook heeft. Toch heeft Fossil hier dit (nog) niet voor elkaar gekregen,
Accuduur en prestaties
In mijn ogen de fijnste verbetering is het toevoegen van snel opladen. Fossil claimt dat je nu in een uur tijd 80% erbij kan krijgen. Tijdens het testen kwam ik echter na een uur op 93% uit.
Dit is een heel stuk beter dan het draadloze opladen-systeem van vorig jaar, waarbij het ongeveer 3 uur duurde om een vergelijkbaar percentage erbij te krijgen. Je krijgt nu na 15 minuten opladen 25% erbij, na 30 min 50% en na 1 uur en 15 minuten is de accu al weer helemaal vol. Ik noemde het langzame opladen als een minpunt in de review en ben blij dat dit is opgelost.
Want opladen is zeker nog wel nodig. De accu van de Q Explorist is met 60 mAh gekrompen naar 300 mAh. Fossil liet weten dat dit een direct gevolg is van het dunnere ontwerp van het horloge. Met dezelfde Snapdragon Wear 2100 zorgt dit echter niet voor fantastische accuduur. Ik kwam tot dezelfde resultaten dan de vorige Q Explorist, dus dat wil zeggen: je komt een dag door, maar ook niet meer dan dat. Na een gewone werkdag van 08.00 tot 21.00 had ik tussen de 20 en 30% over, en tussen de 40 / 50% op lichte dagen zonder interactie met het horloge. Hierbij stond de hartslagsensor ingeschakeld, net als het altijd-aan scherm met automatische helderheid. De kleinere accu lijkt dus niet tot slechtere resultaten te lijken, wat kan komen door een efficiënter scherm en andere optimalisaties.
Over de prestaties kunnen we kort zijn: de sterk verouderde Wear 2100 kennen we al van talloze smartwatches. Hier is dus niks veranderd, en het horloge voelt dan ook niet bijzonder snel aan. Zelf draag ik al ruim 3,5 jaar een Wear OS smartwatch dus ik ben niet anders gewend, maar apps of de Google Assistant opstarten duurt gewoon heel erg lang. In de tijd dat de app is opgestart heb je allang je smartphone opgevist en dezelfde actie hierop op uitgevoerd.
Het probleem is dat de de Snapdragon Wear 3100 net is aangekondigd. Deze nieuwe chipset legt vooral de nadruk op een betere accuduur, al zullen de prestaties ook vooruit gaan. Er is al aangekondigd dat Fossil met een horloge met de Wear 3100 komt, zonder te zeggen wanneer dit het geval zal zijn. Hierop wachten voor betere prestaties en accuduur lijkt daarom niet onverstandig, zeker omdat dit op dit moment geen sterke punten zijn van geen enkele smartwatch met Wear OS.
Software
Ook over de software is niet heel veel nieuws te vertellen. Wear OS draait op dit horloge, met natuurlijk de komende update met welkome wijzigingen in het verschiet. Fossil heeft nog enkele watchfaces toegevoegd, waarbij je zelf ook de compilaties kan instellen.
Compilaties zijn kleine ronde weergaven in de watchface zelf waar informatie op wordt getoond, zoals het weer, datum, accupercentage van je horloge, aantal meldingen, aantal stappen, en nog heel veel meer. Dit zijn prettige watchfaces, maar je kan natuurlijk elke watchface uit de Play Store downloaden.
Conclusie
De Fossil Q Explorist HR is een goed horloge waarbij er nog maar weinig te verbeteren valt met de huidige hardware. Met de toevoeging van een betere trilmotor en het niet weghalen van de speaker was het horloge zo goed als perfect geweest. Het probleem is dat er net een krachtigere en zuinigere chipset is aangekondigd waardoor even wachten tot de volgende generatie eigenlijk beter is. Hierbij krijg je namelijk meer snelheid en een veel langere accuduur.
De upgrade tegenover de vorige generatie is ook maar moeilijk te verantwoorden, tenzij je heel veel waarde hecht aan de 5 nieuwe features: de hartslagsensor, GPS, NFC, snelopladen of zwembestendigheid. Al met al is de Fossil Q Explorist HR op dit moment de beste alles in 1 smartwatch met Wear OS die er is, die binnenkort alweer verouderd is. Dit horloge met een Snapdragon Wear 3100 zou in mijn ogen een regelrechte winnaar zijn geweest. Make it happen, Fossil!
Pluspunten
+ Mooi bijgewerkt uiterlijk
+ Nieuwe features zoals hartslagsensor, GPS en zwembestendigheid
+ Fijne knoppen
+ Goed scherm
+ Snel opladen
Minpunten
– Geen speaker
– Zwakke trilmotor
– Niet toekomstbestendig door verouderde chipset
Fossil Q Explorist HR kopen
De Fossil Q Explorist is vanaf nu te koop. Dit kan met 2 verschillende soorten bandjes. De leren variant kost 279 euro en kan je krijgen in de kleuren blauw, zilver, zwart en Rosé goud. De metalen bandjes zijn in een grijze en zilveren variant te krijgen voor een prijs van 299 euro. Al deze kleuren zijn te verkrijgen bij onder andere Coolblue, Wehkamp en FonQ.nl.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten