Jaybird X4
Jaybird is niet zomaar een merk. Het bedrijf, onderdeel van Logitech, is namelijk al geruime tijd actief als merk dat zich uitsluitend op sportoortjes richt. Dit gaat niet onverdienstelijk: onder andere bekende YouTuber MKBHD laat zich vaak positief uit over de oortjes. Reden genoeg om eens te kijken naar hun nieuwste aanwinst in hun assortiment: de Jaybird X4. Zijn deze oortjes echt zo goed als veel mensen doen geloven? Hoe vergelijken de oortjes zich met andere exemplaren die we hebben getest? En wat kan er nog beter op oortjes voor de prijs van 129 euro? Dat, en meer, komen we achter in deze review.
Design en bouwkwaliteit
De Jaybird X4 zijn Bluetooth-oortjes die met een draad aan elkaar verbonden zijn. De bediening vind plaats met de afstandsbediening die zich onder het rechteroortje bevindt. Er zijn geen touch-achtige sensoren op de oortjes aanwezig, zoals we bijvoorbeeld bij de Sennheiser Momentum True Wireless zagen. De verschillende knoppen op deze afstandsbediening hebben ook nog een ander reliëf meegekregen zodat je tijdens het hardlopen of andere activiteit makkelijk kan onderscheiden welke toets je precies indrukt.
Jaybird legt dit jaar bij de X4 de nadruk op de modulariteit van de oortjes. Zo kan je heel erg gemakkelijk omwisselen tussen de mogelijkheid om de oortjes boven of onder de oor te laten lopen. De eartips direct op het oor en de zogenoemde ‘wings’ zijn namelijk los van elkaar. Combineer dit met de hoek waarin de oortjes staan, en je hoeft enkel de eartips en wings links en rechts om te wisselen om gebruik te kunnen van maken van over of under-ear.
Alle meegeleverde oorstukjes, zonder het grote foam-exemplaar die ik ergens kwijt ben geraakt. Oeps.
Dit is bijvoorbeeld een onderscheidende factor tegenover de goedkopere Jaybird Freedom. Het wisselen zelf is in een zucht gebeurd: ik heb nog nooit zulke makkelijke oortjes gehad waar het omwisselen van oorstukjes zo gemakkelijk en goed ging. Nadeel daarvan wel is dat de ‘wings’ wel een beetje schuiven als je de oortjes vaak in en uitdoet. Ik betrapte mezelf erop toch wel met enige regelmaat alles weer recht zat te duwen. Een makkelijke oplossing is hiervoor niet, maar daarom wel goed om te weten.
De afstandsbediening heeft meerdere functies zoals het pauzeren, volgend / vorig nummer, telefoontjes opnemen etc. De knoppen klikken ook fijn met een goede travel, waardoor je geen twijfel hebt of je de knop wel goed hebt ingedrukt.
Eén onderdeel waar Jaybird furore maakt is de bouwkwaliteit. Het merk wil dat je de oortjes altijd en overal kan gebruiken, en dat blijkt uit een paar dingen. Ten eerste de kwaliteit van oortjes: de afwerking is hier prima op orde en er valt heel weinig op af te dingen. Daarnaast gaan de meegeleverde standaard ear-tips niet zomaar kapot, zo is mijn ervaring. Je kan ze makkelijk een stuk uit elkaar trekken of buigen zonder dat ze beschadigen of uitrekken. De goede bouwkwaliteit zorgt er ook voor dat de oortjes IP67-certified zijn, en dus tegen water en zweet kunnen. Een regenbui of even de oortjes afspoelen is geen enkel probleem, al is zwemmen niet aan te raden. Meer foto’s in volledige resolutie kan je in dit Google Foto’s-album bekijken.
Draagcomfort
Een belangrijk onderdeel van sportoortjes is het draagcomfort. Jaybird levert bij de X4 verschillende formaten eartips aan, in zowel siliconen als met foam. Deze foam eartips komen in twee formaten, en zijn nog speciaal: ze zijn namelijk gemaakt om te reageren op lichaamstemperatuur. Als je ze dus indrukt en in je oor aanbrengt, zal het foam sneller groter worden en zo beter blijven zitten.
In mijn ervaring vond ik het kleinste (medium) formaat wat te groot voor mijn oren, waardoor de foamen-eartips niet zo goed bleven zitten als gehoopt. Het principe van het vergroten van de oortjes tijdens het dragen werkte wel prima en is een nuttige toevoeging. Het is goed dat Jaybird de gebruiker de keuze geeft om te keuzen uit siliconen of uit foam. Vorig jaar kreeg het bedrijf bij de X3 nog wel eens kritiek toen dit niet het geval was, dus hier heeft Jaybird naar geluisterd.
De vorm van de siliconen eartips is ook aangepast. Dit is nu een U-vorm, in plaats van helemaal rond. Deze verandering is gemaakt om het draagcomfort verder te verhogen en de irritatie na het lang dragen te verminderen. Voor mij persoonlijk was het draagcomfort niet zo goed als Jaybird claimt: na 1 tot 2 uur non-stop de oortjes te hebben gedragen had ik toch wel de behoefte om ze heel even uit te doen. Een perfect passende setup heb ik eerlijk gezegd ook nog niet gevonden, daar moet ik nog even verder mee experimenten. Een verschillende maat per oor is namelijk niet uitzonderlijk, wat mijn problemen zou kunnen oplossen. Tenzij ik een marathon van meer dan 4 uur ga lopen maak ik me hier geen zorgen over.
Ten slotte is er een rond dingetje op het draadje aanwezig om deze strak mee te trekken. Deze schiet in mijn ervaring iets te vaak los, zeker als je aan het hardlopen bent en de finesse mist om het even met beleid en overleg te doen. Uiteindelijk heb ik hem maar dus gewoon los gelaten.
Geluid
Het gebied waar de Jaybird voor mij de meeste indruk maakte is het geluid. Jaybird maakt er een gewoonte van om alle oortjes in hun assortiment met dezelfde geluidskwaliteit uit te voeren. Of je nou de goedkoopste Freedom X2 van 99 euro of de compleet draadloze Jaybird Run van 209 euro koopt, ze klinken allemaal identiek.
Dat kom je niet vaak tegen en toont aan dat Jaybird vertrouwen heeft in zijn geluidskwaliteit. Dit is terecht: de oortjes hebben een goed geluid. Het laag komt mooi door, zonder overheersend te zijn. Het midden is mooi helder, terwijl het hoog ook prima doorkomt zonder vertroebeld te worden. Het geluid van de Jaybird X4 is zo goed dat ik mijn Sennheiser Momentum Wireless over-ear koptelefoon inmiddels thuis laat als ik op reis ga: oortjes zijn veel handiger qua formaat en je levert relatief weinig in op geluidskwaliteit! Ook het (passieve) filteren van geluiden gaat prima, al moet je geen niveau zoals actieve noise cancelling verwachten. De oortjes vormen samen met de nauwe pasvorm al voor een goede geluidsfiltering voor als je bijvoorbeeld in de trein zit of aan het hardlopen bent.
Een ander onderdeel van de goede geluidskwaliteit is de microfoon voor tijdens het bellen. Mensen lieten weten dat ik prima te verstaan was, ook al stond ik op een druk treinstation. Dit is voor mij het eerste audioapparaat met een dergelijke goede microfoon, wat een bijkomend voordeel is. Je kan door de middelste ingedrukt houden ook gebruik maken van de Google Assistent. Dit gaat wel via je telefoon en is dus niet ingebouwd in de Jaybird zelf. Het bedrijf gaf aan hier wel naar gekeken te hebben, maar dat het voor nu tevreden was met de standaard implementatie.
App en Equalizer
Jaybird heeft ook een prima app voor hun oortjes genaamd: Jaybird. In deze app kan je diverse Spotify-afspeellijsten vinden van sporters die ook van Jaybird gebruiken. Ook kan je diverse geluidsprofielen van bekende sporters vinden.
Zelf je EQ samenstellen kan ook op een nauwkeurige manier. Het leuke hieraan is dat het profiel die je maakt op je oortjes zelf wordt opgeslagen, en niet via de app. Als je je oortjes aan een nieuw apparaat koppelt zal dit profiel dus automatisch worden meegenomen. Verder laat de app ook zien hoeveel batterij je nog hebt.
Accuduur
In de oortjes zit ook de accu verwerkt. Het opladen werkt met een systeem van Jaybird zelf. Dit heeft als nadeel dat je heel zuinig moet zijn op de meegeleverde oplader. Ook is het kliksysteem van de oplader omslachtig, na ruim een week gebruik ben ik er nog niet helemaal aan gewend. Het systeem heeft ook een voordeel tegenover een conventionele aansluiting zoals USB Type-C. Jaybird liet namelijk weten dat de oortjes 30% kleiner kunnen worden gemaakt door deze manier van opladen, in plaats van USB Type C te implementeren. Ook is deze implementatie beter waterbestendig te maken. Het opladen zelf gaat ook heel vlot: binnen 10 minuten opladen krijg je 1 uur speeltijd erbij.
De totale accuduur bedraagt 8 uur, wat lang is voor oortjes zonder hoesje die ze tussentijds opladen. Ter vergelijking: de andere twee oortjes van Jaybird komen niet verder dan 4 uur. Ook is het meer dan genoeg voor marathonlopers. In de praktijk kwam ik ook rond de 8 uur uit, waardoor ik ze meerdere dagen kon gebruiken zonder ze elke keer op te laden. Als je het geluid flink hard zet gaat dit logischerwijze wel ten koste van de accuduur: houd dan rekening met ongeveer de 6 uur. Als je de oortjes inschakelt vertelt een koele Engelse stem hoeveel accu je nog hebt. Dit gaat in stappen van 20%, dus heel precies is de indicatie niet. Het exacte percentage kan je wel in de app aflezen. Ook kan je in de statusbalk van je telefoon zien hoe vol de accu nog is.
Conclusie
De Jaybird X4 zijn voor twee groepen mensen uitermate geschikt. De eerste is die van veel sporten houden en niet bang willen zijn dat ten eerste hun oortjes kapot gaan en ten tweede een goede geluidskwaliteit willen. De andere groep is diegene die meerdere jaren met hun bluetooth-oortjes willen doen en van goed geluid houden. Voor deze twee groepen mensen is de adviesprijs van 129 euro prima te rechtvaardigen. De Jaybirds maken geen grote fouten en letten op de details zoals het meeleveren van diverse ear-tips, een hoesje, een goede microfoon en afstandsbediening en een fijne app.
Ik hoor je denken: je kan toch ook prima Bluetooth-oorjes van 25 euro uit China halen, zoals de Xiaomi Sport Mini? Ja, dat klopt, en dat heb ik zelf ook gedaan, zoals je hierboven kan zien. Maar als je eenmaal de Jaybirds inhebt, dan is het toch ineens een ander verhaal. Ik zou zelf niet meer anders willen, waardoor mijn koptelefoon en Xiaomi-oortjes toch wel iets minder gebruikt gaan worden. Dat is een compliment voor de Jaybird X4, waarbij het merk aantoont hun producten keer op keer te verfijnen.
Pluspunten
+ Uitstekend geluid
+ Fijne app met EQ-instellingen
+ Goede microfoon
+ Accuduur
+ Bouwkwaliteit
Minpunten
– Draagcomfort voor meerdere uren nog niet perfect
– Strakker bevestigen van draadjes werkt niet fijn
– Ear-tips verschuiven iets te gemakkelijk
– Onhandig oplaadsysteem
Jaybird X4 kopen
De Jaybird X4 is voor 129 euro te verkrijgen. Je kan uit drie kleuren kiezen: zwart, zilver en groen. In deze review is de zwarte variant getest, die je onder andere bij Bol.com kan krijgen. Voor een overzicht van alle kleuren kan je ook een kijkje bij Coolblue nemen. De oortjes komen binnenkort bij meer webwinkels te liggen.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten