Android 11 Beta gelanceerd: wat is er nieuw?

Android 11 Beta gelanceerd: wat is er nieuw?

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Android 11 Beta

Na maanden van Preview-versies voor ontwikkelaars heeft Google nu een Beta uitgebracht die voor een groter publiek van Android-enthousiastelingen is bestemd. Oorspronkelijk wilde Google de aftrap geven aan de eerste bètaversie met een Beta Launch Show, maar die is uitgesteld door de onrust in de VS. Vervolgens lekte de Beta-update ook nog eens uit naar een beperkt aantal toestellen. Nu heeft Google alsnog de deuren wijd opengezet voor de update en we bespreken wat er nieuw is.

Android 11 Beta

1. Bubbles

De Bubbles-functie verscheen in de Android Q-preview-versies van vorig jaar, maar Google plaatste het idee uiteindelijk in de koelkast voor de Android 11-update van dit jaar. Sinds de allereerste Developer Preview is de functie alweer terug. De bedoeling is dat meldingen van berichten nu verschijnen in kleine Bubbles die op het scherm komen in een overlay. Tik je op een Bubble dan krijg je een preview van je gesprek waarin je meteen kan antwoorden, en zo reageer je sneller dan wanneer je de app moet openen.

De Bubbles doen sterk denken aan wat we al kennen van de chatheads in Facebook Messenger, maar Google laat ontwikkelaars er nu mee aan de slag gaan zodat ze hun berichtenapps kunnen laten werken met het nieuwe systeem. Als we zien hoeveel aandacht Google dit jaar besteedt aan de Bubbles, dan zijn we vrij gerust dat deze functie nu wel de stabiele versie zal halen.

Screenshot van Bubbles in Android Q

2. Mediabediening in snelle instellingen

Het was al per ongeluk gelekt en eerder waren er al aanwijzingen voor, maar de mediabediening verhuist in Android 11 nu echt naar de snelle instellingen. De knoppen waarmee je muziek en podcasts bedient maakten altijd deel uit van je stroom aan meldingen, maar nu krijgen ze een meer opvallende plaats helemaal bovenaan het meldingenscherm.

Als je vanuit het startscherm naar beneden veegt, krijgt je een kleine weergave met mediaknoppen die je laten bladeren doorheen afspeellijsten of pauzeren. Veeg je de snelle instellingen omlaag, dan krijg je een uitgebreider menu met knoppen en afhankelijk van de media-app kan je bijvoorbeeld muziek liken in Spotify of 30 seconden doorspoelen in een podcast. Wie tegelijk muziek pauzeert en een podcast beluistert, kan vanuit de snelle instellingen links en rechts vegen om de verschillende bedieningsmenu's te kunnen bekijken.

Android 11 - mediabediening in snelle instellingen

3. Smarthomebediening

In een gesprek met Google vertelde het bedrijf ons ooit dat slimme, verbonden apparaten pas écht slim zijn als ze allemaal samenwerken met één platform en manier om ze allemaal te bedienen. Google zorgt ervoor dat je niet langer in de Google Home-app hoeft te duiken om al je slimme apparaten terug te vinden. Als je de powerknop nu ingedrukt houdt, dan zie je in een oogopslag al je slimme apparaten die je meteen kan bedienen. Androidworld kon alvast uitgebreid kijken naar die nieuwe bediening en je leest er hier alles over.

Android 11 Beta - Device Controls

4. Voice Acces begrijpt schermcontext

Voor gebruikers die moeite hebben om hun scherm met het touchscreen te bedienen, is er Voice Access waarmee je je telefoon hands-free kan bedienen met je stemgeluid. Voordien toonde Google cijfers bij de verschillende knoppen op het scherm, zodat je kon uitspreken welke knop je wil gebruiken, maar Google komt nu met belangrijke verbeteringen. Voice Access begrijpt nu veel beter wat er zich op het scherm afspeelt en het begrijpt de naam van knoppen, acties die je wil uitvoeren of de naam van apps op je telefoon. Dat maakt de bediening voor gebruikers een stuk vlotter dan voorheen.

5. App-suggesties in Pixel Launcher

Deze functie is speciaal voor Pixel-telefoons en Android One-toestellen die de Pixel Launcher gebruiken. Google gaat nu in het applicatiedock onderaan je startscherm op lege plaatsen zelf apps plaatsen afhankelijk van de situatie. Google voorspelt welke app je op welk moment van de dag wil gebruiken en toont ze vervolgens in het dock. De functie was eerder al gelekt en hier lees je er meer over.

Android 11 App-suggesties

6. Privacyfuncties

Bij elke nieuwe Android-versie geeft Google ons wel meer controle over de manier waarop apps met toestemmingen omgaan, en dat is ook in Android 11 niet anders. Bij Android 10 konden we apps al toestemming geven tot een apparaatfunctie als ze worden gebruikt, maar nu kunnen we een app ook eenmalig toestemming geven.

Soms heb je apps op je telefoon die je een tijdlang niet meer gebruikt. Als je ze niet verwijdert, bleven ze tot voor kort hun toestemmingen behouden, en zo blijft bijvoorbeeld een galerij-app toegang krijgen tot je foto's en video's. Daar brengt Google nu verandering in, want als je een app maandenlang niet hebt gebruikt dan resetten daarmee ook de rechten van die app. Open je de galerij-app na maanden opnieuw dan moet je ze dus opnieuw toegang geven tot je foto's. Standaard is het automatisch resetten van de rechten actief bij apps, maar apps kunnen ook aan gebruikers de toestemming vragen om het automatisch resetten uit te schakelen

Android 11 Beta - rechten

7. kleine verbeteringen

Niet elke nieuwigheid is uiteraard even groot en daarom sommen we hieronder een aantal kleinere optimalisaties en verbeteringen op:

> De icoontjes in de instellingen zijn beter aangepast voor wie de systeembrede donkere modus gebruikt op zijn apparaat. De ronde icoontjes hebben nog steeds een kleurrijke achtergrond maar ze zijn nu met zwart gekleurd in plaats van wit

> De donkere modus krijgt ook verbeteringen op het startscherm. Als je een app lang ingedrukt houdt om zo een snelle actie uit te voeren zie je nu een donkergrijze balk bovenaan een pop-up-menu

> Het uiterlijk van mediaknoppen op het vergrendelscherm is gewijzigd. Je ziet nu grotere en duidelijkere tekst van de media die wordt afgespeeld en ook de bijhorende afbeelding bij de media wordt nu duidelijker weergegeven.

> Als je vanuit het startscherm naar beneden veegt om notificatiescherm te openen, zie je een nieuwe animatie waarbij er wordt ingezoomd op je achtergrond.

> Fabrikanten moeten verplicht aan de slag met naadloze updates op hun telefoons

> Google past strengere regels toe voor apps die op de achtergrond werken en toegang willen tot je locatie

Beeld van de icoontjes

Android 11-tijdlijn

In dit artikel leggen we je uit hoe je aan de slag kan met de Android eerste Android 11 Beta. Nu Android 11 is nu beschikbaar voor een grotere groep gebruikers met de eerste bèta, mogen we ons verwachten aan nog twee andere bètaversies, te beginnen in juli. Pas daarna stevenen we af op de stabiele update. Bekijk hieronder de tijdlijn van Android 11 voor meer informatie.

Welke verbeteringen spreken jouw het meeste aan in deze eerste Android 11 Beta? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

Android 11 nieuwe tijdlijn

Android 11-tijdlijn

- 19 februari 2020: Android 11 Developer Preview 1

- 4 maart 2020: Android 11 Developer Preview 1.1

- 19 maart 2020: Android 11 Developer Preview 2

- 2 april 2020: Android 11 Developer Preview 2.1

- 24 april 2020: Android 11 Developer Preview 3

- 6 mei 2020: Android 11 Developer Preview 4

- 10 juni 2020: Android 11 eerste bèta

- juni -> juli 2020: Android 11 tweede bèta

- juli -> augustus 2020: Android 11 derde bèta (release candidate)

- derde kwartaal 2020: lancering stabiele versie van Android 11

Voice Access

Voice Access

Googles Voice Acces-app is de meest uitgebreide handenvrije modus die er voor Android beschikbaar is. De applicatie is gericht naar mensen met een motorische beperki ..
Pixel Launcher

Pixel Launcher

De exclusieve Pixel Launcher is onder andere op Pixel- en Android One-apparaten te vinden. ..

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk