Samsung Galaxy S25: Nu met Galaxy Tab S6 Lite!

Google Play Store is nu strenger met abonnementen en locatietoegang

Sebastien Marien
Sebastien Marien
17 april 2020, 14:42
2 min leestijd

Abonnementen Play Store

Lees verder na de advertentie.

Je hebt vast al wel gezien hoe Android-apps uitpakken met abonnementen en Plus-versies van apps waarmee je een groter pakket aan functies ontgrendelt. Google verwacht nu dat apps op een meer transparante wijze de precieze voorwaarden van een abonnement omschrijven, dat blijkt uit een bericht op het Android Developers Blog.

Google kreeg naar eigen zeggen de feedback van sommige gebruikers dat abonnementen voor apps niet altijd even duidelijk omschreven zijn. Voortaan moet elke advertentie van zo’n abonnement duidelijk de voorwaarden vermelden samen met de prijs van het abonnement, en daarnaast moeten apps aangeven of het om maandelijkse betalingen gaat of een jaarabonnement.

Hetzelfde geldt voor gratis proefperiodes, want daarbij moet het duidelijk zijn wanneer de testperiode eindigt en hoe je daarna je abonnement kan opzeggen. De Play Store zelf gaat gebruikers ook via een melding eraan herinneringen wanneer een gratis proefperiode erop zit of wanneer een automatische verlenging voor je jaarabonnement eraan komt. Appontwikkelaars hebben nog tot 16 juni om de nodige wijzigingen aan te brengen. Je kan je huidige abonnementen steeds in de Play Store raadplegen vanuit het hamburgermenu en de optie ‘Abonnementen’.

Locatietoegang

Google gaat ook strenger optreden tegen apps die toegang krijgen tot je locatie terwijl ze in de achtergrond actief zijn, en het bedrijf komt met een systeem waarbij Google apps eerst de toelating zal geven alvorens ze toegang krijgen tot deze privacygevoelige toestemming. Google wil bewust het aantal apps die op de achtergrond je locatie tracken, beperken.

Een voorbeeld van een app die in de achtergrond toegang zal krijgen tot je locatie is een app die waarschuwt bij noodgevallen of rampen of een sociaal netwerk dat je locatie deelt met je vrienden. Een app die bijvoorbeeld geen toegang mag krijgen in de achtergrond, is volgens Google een winkelapplicatie die je locatie gebruikt om fysieke winkels bij je in de buurt te zoeken. Nieuwe apps moeten vanaf augustus van dit jaar rekening houden met het nieuwe systeem van toelating via Google en voor bestaande apps geldt november als deadline.

Lees meer over

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!

Reacties

1

Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten

18 april 2020, 1:19

Google beperkt zo even de keuzevrijheid.
Een gebruiker kan ook wel bepalen of je een bepaalde app wel of niet wilt.