Google rolt Android 11 Beta 'per ongeluk' uit: vier nieuwe functies

Google rolt Android 11 Beta 'per ongeluk' uit: vier nieuwe functies

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Android 11 eerste Beta

Dit weekend raakte bekend dat Google zijn feestelijke Android 11 Launch Show zal verplaatsen omwille van de huidige onrust in de Verenigde Staten. De bedoeling was dat tijdens dat evenement de aftrap wordt gegeven aan de eerste beta update van Android 11 die voor het eerst voor een breder publiek is bedoeld dan enkel de ontwikkelaars.

Minstens twee Pixel 4 XL-toestellen hebben nu alvast de eerste beta-update hebben ontvangen, dat meldt Mishaal Agarwal van XDA Developers op Twitter, en het gaat vermoedelijk om een ongeluk bij Google. Toch leren we nu alvast over vijf nieuwe functies van Android 11 en die bespreken we hieronder.

Nieuwe functies van Android 11

1. Media-knoppen in de snelle instellingen

Over deze functie waren al langer geruchten, maar er is nu een ontwikkelaarsfunctie waarmee je de mediabediening van je telefoon naar de snelle instellingen verplaatst. Vandaag verschijnt tussen de meldingen een bedieningspaneel waarmee je een podcast of muzieknummer dat je beluistert, kan start en pauzeren. Google zou die knoppen nu in de snelle instellingen willen plaatsen om zo je meldingen overzichtelijker te maken. Op dit moment is het echter nog niet duidelijk of deze functie deel zal blijven uitmaken van de experimentele ontwikkelaarsopties of dat ze later standaard aanwezig zal zijn in Android 11.

2. Nieuwe opties voor 'power menu'

Het power menu laat je je telefoon herstarten en bij bepaalde telefoons kan je ook de Google Assistent activeren door de powerknop lang ingedrukt te houden, maar in Android 11 heeft Google veel meer plannen met het menu, want er komt nu de mogelijkheid om de nieuwe knoppen toe te voegen aan het scherm. Enerzijds heb je 'Cards & Passes' waarmee je snel kan wisselen doorheen je betaalkaarten voor contactloos betalen.

Beelden van de functie

Daarnaast heb je de optie 'Device Controls'- te zien in bovenstaande gif - waarmee je vlot je smarthome-apparaten kan bedienen. De bedoeling is dat je snel je nachtlamp uitzet zonder dat je een spraakcommando gebruikt of naar een widget of een app navigeert. 'Device Controls' zal ook beschikbaar zijn als je telefoon vergrendeld is, en beide opties voor het power menu zijn in een nieuwe 'Power menu'-optie te vinden in de instellingen. Er is nog maar weinig bekend over hoe de 'Device Controls' er zullen uitzien, want op dit moment is de functie nog niet werkend, maar verwacht wordt dat ze in de stabiele versie van Android 11 voor alle toestellen beschikbaar zal zijn, en niet enkel voor Pixels.

3. App-suggesties in Pixel Launcher

Deze nieuwigheid is wel bedoeld voor Pixel-telefoons en Android-toestellen die van de Pixel Launcher gebruikmaken. In een melding vraagt Google aan gebruikers of ze de nieuwe App-suggesties willen gebruiken en onderaan zijn de antwoorden 'No thanks' en 'Get app suggestions' te zien. Google wil met deze feature lege plaatsen op het applicatiedock - de apps onderaan het startscherm - opvullen met suggesties. Op basis van je smartphonegebruik en je dagelijkse routines krijg je op lege plaatsen dan apps te zien die je het meeste gebruikt. De functie kan ook later wee in- of uitgeschakeld worden in de startscherminstellingen.

4. Bubbles voor meldingen activeren in de instellingen

De zogenaamde 'Bubbles' voor berichten-apps zijn een functie die Android 11 heeft overgeërfd uit de testversies van Android 10. Je krijgt meldingen van nieuwe berichten niet meer als een pop-up bovenaan je scherm, maar wel in een Bubble die vergelijkbaar is met de 'Chatheads' van Facebook Messenger. Je kan op een Bubble tikken om meteen het gesprek te zien en te antwoorden zonder dat je de app hoeft te openen. Bubbles heeft nu een plaats gekregen in de instellingen van waaruit je de functie kan in- en uitschakelen.

Android 11-tijdlijn

Het is nog niet bekend wanneer deze eerste betaversie van Android 11 wel naar een grote groep van gebruikers wordt uitgerold, want er is nog geen nieuwe datum bekend voor de Android 11 Launch Show. Wel weten we dat we in de aanloop naar de stabiele update van september nog twee andere betaversies krijgen.

Je leest het hieronder in de Android 11-tijdlijn waar je ook via links alles kan lezen over de eerder bekende functies van Android 11. Wat is jouw favoriete nieuwigheid van deze gelekte Android 11 Beta? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

Android 11 nieuwe tijdlijn

- 19 februari 2020: Android 11 Developer Preview 1

- 4 maart 2020: Android 11 Developer Preview 1.1

- 19 maart 2020: Android 11 Developer Preview 2

- 2 april 2020: Android 11 Developer Preview 2.1

- 24 april 2020: Android 11 Developer Preview 3

- 6 mei 2020: Android 11 Developer Preview 4

- ???: Android 11 eerste bèta

- juni -> juli 2020: Android 11 tweede bèta

- juli -> augustus 2020: Android 11 derde bèta (release candidate)

- derde kwartaal 2020: lancering stabiele versie van Android 11

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk