Android 11: tweede Developer Preview gelanceerd, wat is nieuw?

Android 11: tweede Developer Preview gelanceerd, wat is nieuw?

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Android 11 Developer Preview 2

Google heeft de tweede ontwikkelaarsversie van Android 11 gelanceerd. Dat is een testversie die exclusief bedoeld is voor wie apps bouwt en dus niet voor het grote publiek of nieuwsgierige testers. Gelukkig leren we al wel meer over de nieuwigheden die we dit jaar mogen verwachten van de nieuwe Android-versie. Je leest hier alles over alle verbeteringen uit de eerste ontwikkelaarsversie

'Resume on reboot'

Android 11 maakt de update-ervaring stukken beter dankzij Resume on reboot. na een update moet je telefoon opnieuw opstarten om alle wijzigingen uit te voeren, maar voortaan kunnen apps gewoon verder werken waar ze gebleven zijn. Gebruikers hoeven hun telefoon niet te ontgrendelen en ja kan dus zo goed als naadloos verder op je smartphone.

Hogere refreshrate

We zien steeds vaker telefoons die een scherm hebben met een hogere refreshrate dan de standaard van 60 Hz. Uit onze ervaringen merken we wel dat hogere refreshrates niet altijd zorgen voor een even goed resultaat in apps en games en daarom wordt het nu mogelijk om voor elke app en games een standaard refreshrate in te stellen. Dat is natuurlijk afhankelijk van de verversingsgraad die het scherm van jouw toestel toelaat. Voor de Pixel 4 van Google is dat maximaal 90 Hz, maar de Samsung Galaxy S20 Ultra laat bijvoorbeeld 120 Hz toe.

Foto van de Samsung Galaxy S20 Ultra

Nieuwe toetsenbordanimatie

Android gaat de weergave van het toetsenbord beter afstemmen met de weergave van content op het scherm in nieuwe animaties waar ontwikkelaars mee aan de slag kunnen. De bedoeling is dat het toetsenbord de weergave van tekst en belangrijke interface-elementen in apps niet overlapt zoals je in onderstaande gif kan zien. De nieuwe animatie ziet er daarnaast ook een stuk beter en vlotter uit.

Gif van de functie

Tik op de gif om hem af te spelen

Andere belangrijke nieuwigheden

Android 11-tijdlijn

Deze eerste Developer Preview is slechts een begin in een reeks van updates. Google benadrukt dat deze versie enkel voor ontwikkelaars is bedoeld en daarom kan je ze enkel proberen door ze op je telefoon te flashen. Je vindt hier de daarvoor benodigde downloads en een alternatieve manier om met de ze ontwikkelaarsversie aan de slag te gaan, is door gebruik te maken van de Android Flash Tool. Wie feedback wil geven over de functies van de ontwikkelaarsversie kan dat hier doen. De Android 11 Developer Preview werkt alleen op de Pixel 2 (XL), Pixel 3 (XL), Pixel 3a (XL) en Pixel 4 (XL).

Nieuwe functies van Android 11

We verwachten nog een laatste Developer Preview met nieuwe functies in april en volgens Googles tijdlijn kunnen we ons vanaf mei verwachten aan een bètaversie die voor gebruikers toegankelijk is, zodra je telefoon deelneemt aan het bètaprogramma. Het is nog niet bekend welke toestellen daarvoor in aanmerking komen. De stabiele versie van Android 11 mogen we in het derde kwartaal van 2020 verwachten.

Wat denk jij van de Android 11-functies die Google heeft aangekondigd in de tweede Developer Preview? Welke nieuwigheden verwacht jij in de volgende Developer Previews te zien, of in de stabiele versie van Android 11? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk