Android 11: eenmalig toegang geven tot je locatie nu ook mogelijk

Android 11: eenmalig toegang geven tot je locatie nu ook mogelijk

Jeffrey van de Velde

door Jeffrey van de Velde

Laatst geüpdatet

Android 11: privacy

Op woensdag 19 februari publiceerde Google zijn eerste Developer Preview-update. Daarmee is het ontwikkelen van de nieuwe Android-versie in een vergevorderd stadium belandt. Met de komst van Android 11 werkt Google onder andere aan het optimaliseren van het gebruiken van 5G-netwerken, ligt er een focus op beveiliging met nieuwe biometrie-API's en bouwt het verder op privacyfuncties die het in Android 10 introduceerde. Een van de belangrijkste vernieuwingen is dat je tegenwoordig kan kiezen voor het slechts éénmaal toegang geven tot je locatie – daarmee zou je elke keer als je de app opent, toestemming moeten geven.

Nieuwe functies van Android 11

Geef vanaf Android 11 éénmalig een machtiging aan Android-applicaties

Android 10-gebruikers hebben de mogelijkheid om apps toegang tot specifieke toestemmingen te ontzeggen als ze de app niet gebruiken. Als een app geopend wordt, krijgt de app daarmee direct toegang tot je locatie of een andere datastroom – dat kan uiteraard alleen als je de app daar ook toestemming voor geeft. Sluit je de app af, dan geldt de machtiging niet meer. Vanaf Android 11 kan je aanvinken dat de app slechts éénmaal toegang krijgt tot de machtiging. Sluit je de app, dan vervalt de specifieke machtiging direct. Open je de app opnieuw, dan moet je afzonderlijk toestemming verlenen.

Oude Android-versies

Uiteraard blijft de optie bestaan om apps toegang te geven tot een machtiging zodra je de app in gebruik neemt: je bent niet verplicht om afzonderlijk toegang te (blijven) geven. Opvallend is wel dat Android 11 niet direct de optie zal bieden om een app ‘altijd toegang te geven tot een machtiging’. Naast de wijzigingen voor de aanstaande versie van Android, is Google ook aan de slag gegaan met verbeteringen voor oudere Android-versies. Middels wijzigingen in Google Play-beleid, zal Google de ontwikkelaars afdwingen om locatietoegang enkel te gebruiken waar nodig – dus niet alleen om extra data te verzamelen.

Nieuwe functies van Android 11

Android 11 brengt veel wijzigingen mee, die ook goed zijn voor oude Android-versies

Om erachter te komen of een app daadwerkelijk te allen tijde toegang nodig heeft tot je locatie, zal Google de applicaties in de Play Store tegen het licht houden. Daarbij stelt het een viertal vragen, die te maken hebben met de gebruikerservaring met en zonder toegang tot de locatie van gebruikers. Als voorbeeld van hoe het niet moet, heeft Google een omschrijving gegeven: een applicatie waarin je kan controleren of er een winkel dicht in de buurt zit, heeft geen achtergrondtoegang nodig tot je locatie. Volgens het nieuwe beleid, kan zo’n app enkel toegang krijgen tot je locatie als je de app ook daadwerkelijk gebruikt.

Nieuw Play-beleid

Het vernieuwen van Google Play-beleid gaat niet over één nacht ijs. Volgens Google wordt het beleid in april aangepast, waarna app-ontwikkelaars aan de slag moeten gaan om het beleid toe te passen. Vanaf mei kunnen ontwikkelaars feedback vragen op de toepassing van het nieuwe beleid in hun app. Augustus is de maand waarin nieuwe apps met achtergrondtoegang tot je locatie het Google Play beleid moeten toepassen. Pas vanaf 2 november moeten alle apps voldoen aan het beleid. Toch is het een belangrijke zet vanuit Google, waarmee het een signaal afgeeft aan ontwikkelaars dat de locatietoegang niet vrijblijvend is.

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk