Android 11: vierde Developer Preview gelanceerd, wat is nieuw?

Android 11: vierde Developer Preview gelanceerd, wat is nieuw?

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

Nieuwe Android 11-tijdlijn

Er stonden bij de aankondiging van Android 11 drie developer previews en drie bètaversies op de planning maar gisteren werd bekend dat de planning om de eerste bèta in mei te lanceren, niet werd gehaald. Het Android-team zal deze bèta pas op 3 juni aankondigen, tijdens 'The Beta Launch Show'. Deze aankondiging is belangrijk omdat bètaversies voor een grote groep gebruikers toegankelijk is. Developer previews kunnen alleen op Google Pixel-telefoons geïnstalleerd worden en bèta's komen beschikbaar voor meerdere smartphones zoals die van Nokia, OPPO en Xiaomi.

Maar voordat het zover is, komt Google met een ingelaste vierde developer preview en met een nieuwe planning in aanloop naar de lancering van de stabiele versie van Android 11. Doordat de eerste bèta van mei verschoven is naar juni, schuiven de tweede en derde bèta ook een maand op. Het derde kwartaal blijft nog altijd staan voor de lancering van de stabiele versie van Android 11.

Android 11 nieuwe tijdlijn

Nieuwe Android 11-tijdlijn

- 19 februari 2020: Android 11 Developer Preview 1

- 4 maart 2020: Android 11 Developer Preview 1.1

- 19 maart 2020: Android 11 Developer Preview 2

- 2 april 2020: Android 11 Developer Preview 2.1

- 24 april 2020: Android 11 Developer Preview 3

- 6 mei 2020: Android 11 Developer Preview 4

- 3 juni 2020: Android 11 eerste bèta

- juni -> juli 2020: Android 11 tweede bèta

- juli -> augustus 2020: Android 11 derde bèta (release candidate)

- derde kwartaal 2020: lancering stabiele versie van Android 11

Android 11 Developer Preview 4

De vierde developer preview focust zich op stabiliteit en prestaties en oplossingen voor twee bugs:

- Het pictogram voor locatieservices wordt niet langer weergegeven in de statusbalk terwijl locatieservices niet in gebruik zijn

- Pictogrammen in de statusbalk lopen op bepaalde apparaten niet langer over de rand

Daarnaast staat er voor picture-in-picture een verbeterde gebruikerservaring op stapel. Zo kan je in deze preview het PiP-venster in grootte aanpassen. Dit werkt in praktijk nog niet zo eenvoudig omdat de plek om het videovenstertje aan te passen lastig te vinden is. De functie wordt momenteel getest dus wellicht dat de ervaring verder verbeterd wordt. Het uiterlijk van picture-in-picture is ook licht gewijzigd.

Android 11 Developer Preview 4 - picture-in-picture

In het menu met recente apps vind je in deze preview de mogelijkheid om een stuk tekst te kopiëren via de knop 'Select'. Je kan dus eenvoudig een stuk tekst uit één van de laatst geopende apps selecteren en kopiëren. De vierde developer preview zorgt er ook voor dat permanente meldingen niet meer kunnen worden uitgeschakeld, wat nog wel mogelijk was in de derde testversie.

Android 11 Developer Preview 4 - tekst selecteren in recente apps

Net als vorig jaar is er ook voor het testen van Android 11 de Android Beta Feedback-app beschikbaar om feedback achter te laten voor het Android-team. Als je de developer preview geïnstalleerd hebt op je Pixel, dan vind je deze app terug in de applade onder de naam 'Feedback'. Je kan je feedback ook achterlaten op Reddit.

Downloaden

Android 11 Developer Preview 4 is beschikbaar voor de Pixel 2 (XL), Pixel 3 (XL), Pixel 3a (XL) en Pixel 4 (XL). Je kan de update handmatig op deze telefoons flashen of de Android Flash Tool hiervoor gebruiken. Je vindt de benodigde downloads hier. Veel testplezier!

Android 11 Developer Preview 4

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk