Sony Xperia Pro-I

Review

Sony Xperia Pro-I - specificaties

Sony heeft in oktober 2021 zijn krachtigste cameratelefoon tot nu toe gelanceerd: de Xperia Pro-I. Sony's vlaggenschip heeft een 1 inch camerasensor. De 'I' in de naam staat trouwens voor 'imaging', ofwel foto's nemen.

Laat ons eerst en vooral in de camera duiken. De hoofdsensor van de Xperia Pro-1 komt uit de erg populaire RX100 VII-compactcamera van Sony. Hij maakt 12 MP foto's, maar door de grotere sensorgrootte in vergelijking met de meeste smartphonecamera's, is er plaats voor grotere pixels. Ze hebben een enorme pixelgrootte van 2.4µm en daarmee vangen ze extra veel licht op. 

Sony Xperia Pro-I

ZEISS-lens en variabel diafragma

Exmor RS, dat is de naam van de hoofdsensor die wordt gebruikt en ervoor zit een 24 mm ZEISS-lens. Sony heeft de camera uitgerust met een variabel diafragma dat wisselt tussen f/2.0 en f/4.0. Dat is een technologie die we al eens eerder hebben gezien, bijvoorbeeld in de Galaxy S9 van Samsung

Sony gebruikt beeldverwerkingstechnologie van zijn Alpha-cameradivisie en stelt dat zijn Xperia Pro-I daarom ook 's nachts detailrijke beelden maakt in combinatie met de grote camerasensor. Er is ook real-time oogdetectie autofocus dat een onderwerp in 315 fasen kan scherpstellen met punten die 90 procent van het frame innemen. 

Sony Xperia Pro-I

Toch heeft de camera van de Xperia Pro-I ook minder goede aspecten, tenminste als je een fan bent van periscoopsensor en een groot optisch zoombereik. Er was geen plaats meer voor een periscoopcamera als bij de Xperia 1 III en daarom gebruikt Sony een 12 MP telecamera met 2x optische zoom. Er is ook nog een 12 MP groothoekcamera en een Time of Flight-camera (ToF).

Filmen en vlogmonitor

Op de behuizing van de Xperia Pro-I zijn twee fysieke knoppen voor de camera voorzien: een sluiterknop die foto's neemt in twee fasen en een tweede fysieke knop. Je kan zelf een doeleinde daarvoor kiezen, maar standaard opent hij de speciale 'Videography' Pro-app. Filmen kan de Xperia Pro-I in 4K HDR en met maximaal 120 fps. Met die kwaliteit kan hij ook slowmotion-beelden maken. Beelden zijn dan 5 keer vertraagd.

Voor de echte vloggers heeft Sony een accessoire bedacht: de vlogmonitor. Het betreft een 3,5 inch scherm dat je op de achterkant van de Xperia Pro-I bevestigt, net onder de camera. Het schermpje dient als viewfinder zodat je jezelf kan zien en heeft een resolutie van 1280 x 720 pixels. Je kan bovendien via de 3,5 mm audiojack nog een externe microfoon aansluiten.

Sony Xperia Pro-I

Andere specificaties

Maar natuurlijk is er meer aan deze telefoon dan het cameragedeelte. De smartphone heeft een 6,5 inch OLED-scherm met een resolutie van maximaal 4K - voor specifieke toepassingen - en een 120 Hz verversingssnelheid. Onder de motorkap zit ook de Snapdragon 888 samen met 12 GB RAM en een stevige 512 GB opslag. je kan die opslag ook uitbreiden via microSD. De Xperia Pro-I werkt daarnaast met een 4.500 mAh accu die je kan opladen met de meegeleverde 30W snellader.

Sony Xperia Pro-I - prijzen en beschikbaarheid

De Sony Xperia Pro-I zal in december naar Nederland komen en zal dan 1799 euro kosten. Het toestel wordt ook uitgebracht met zijn vlogmonitor die 199 euro kost. Om dat schermpje te bevestigen is daarnaast de speciale backcover nodig waarvoor je 89,99 euro betaalt. 

Sony Xperia Pro-I

Sony Xperia Pro-I

De Sony Xperia Pro-I is Sony's krachtigste cameratelefoon en het vlaggenschip heeft een 1 inch camerasensor. Met deze telefoon krijgen fotografie-enthousiastelingen de kans om met één apparaat te fotograferen, te bewerken en te versturen.

€ 1799

Winkelen op:

Ontdek onze Sony-reviews

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Dit vind je misschien ook leuk