Sony weet al jaren goed te scoren met de WH-1000XM-reeks: comfortabele, noise cancelling hoofdtelefoons die goed lijken te begrijpen wat je als muziekliefhebber wil in een audiogadget. In-ears zijn altijd wat moeilijker: die hebben minder ruimte om de muziek te ‘maken’. Over Sony WF-1000XM4 waren we echter best te spreken. Want XX en Y. Geldt dat nog steeds voor de Sony WF-1000XM5?
Sony WF-1000XM5
Sony heeft met zijn WF-1000XM5 oordopjes gemaakt die meteen de lancering zijn van de nieuwe slogan van het bedrijf: for the music. Dat is ergens wel grappig, omdat Sony bij deze oordopjes niet alleen hoog inzet waar het gaat om de muziek. Het wil met XM5 onder andere de kwaliteit van calls verbeteren, zodat je ook als je in de wind loopt nog goed verstaanbaar bent voor collega’s. Dit zijn de plus- en minpunten van deze nieuwe, premium oordopjes.
Sony WF-1000XM5: de pluspunten
1. Een gestroomlijnd design
Eén van de grote veranderingen ten opzichte van voorganger WF-1000XM4 is het design. De case lijkt wat meer op een steen en is wat ronder gevormd, maar ook veel kleiner. Hetzelfde geldt voor de oordopjes zelf: die zijn 25 procent kleiner en 20 procent lichter en dat merk je. Hierdoor dragen ze veel comfortabeler en steken ze niet Shrek’eriaans te veel uit je oor. Bovendien hebben de oordopjes nu ook wat minder uitstekende delen, waardoor ze minder worden beïnvloed door de wind en dat komt de geluidservaring en vooral noise cancellation ten goede. Nog een voordeel: je haar blijft er niet steeds achter hangen, waardoor je bij het naar achteren gooien van je manen niet je oordopje lanceert.
2. Kneitergoede audio-prestaties
Als je muziek luistert, dan wil je dat het zoveel mogelijk klinkt zoals de artiest het bedoeld heeft. Dat lukt Sony erg goed, mede dankzij grotere drivers (in plaats van 6mm meten die ruim 8 mm). Grotere drivers zorgen ervoor dat er beter geluid kan worden geproduceerd omdat er meer oppervlakte is om te bewegen. Daarnaast zijn er allerlei extra’s: zo kun je de equalizer gebruiken in de app om de audio meer op jouw wensen af te stemmen met een diepere bass of juist wat meer focus op de hoge tonen. Ook zijn er verschillende modi: zo kun je head tracking gebruiken, waarbij het geluid als ware uit je telefoon of laptop lijkt te komen, dus wanneer je hoofd draait er meer geluid uit je ene oordopje klinkt dan uit je andere, en is er ruimtelijke audio, waarbij de audio nog rijker klinkt. Het klopt zeker dat dat zo is, maar je kunt er helaas nog maar weinig gebruik van maken: de grootste streamingdienst van de wereld, Spotify, biedt het bijvoorbeeld niet aan. Tidal wel, dus daarop kun je goed horen hoe die ruimtelijke audio klinkt. En in combinatie met de XM5 klinkt dat heel erg goed.
3. Wereldklasse noise-cancelling
Twintig procent betere noise-cancelling en volgens een bepaalde Japanse audio-maatstaf zelfs uit de bus gekomen als de beste noise-cancelling op in-ears van dit moment. Hoor je die gillende baby naast je echt niet meer? Of dat onweer? Nee: je kunt dit alles bijna helemaal wegfilteren, al is dat eigenlijk niet per se waar noise cancellation om gaat. Het draait juist om die monotone, eentonige geluiden zoals de irritante hoge piep van een Sprinter-trein, of het constante gepraat van collega’s in de kantoortuin. En dan bewijst deze set in-ears zich ook: je kunt werken alsof je in ergens afgelegen in een hutje op een windloze hei zit. Het is heerlijk en alleen daarom zijn deze oordopjes het overwegen waard.
4. Compacte case
Waar de case van de XM4 nog wel wat lomp was, en niet echt wist te inspireren, is de case van XM5 er stukken op vooruit gegaan. Het lijkt een charmant make-updoosje dat bovendien heel prettig voelt om te openen en te sluiten. Je kunt de oordopjes er heel makkelijk uithalen en je doet ze er eigenlijk altijd meteen weer goed om in. De case is zo compact, dat je bijna niet zou geloven dat je de oordopjes er tweemaal mee kunt bijladen, voordat de case zelf weer in de oplader moet. Indrukwekkend, zeker omdat de dopjes een nette 24 uur meegaan (met ruisonderdrukking aan).
5. Veel mogelijkheden voor juiste pasvorm
Er zijn mensen die liever geen in-ears gebruiken, omdat ze de pasvorm niet prettig vinden. Inmiddels zijn we qua ontwikkeling gelukkig een stuk verder en zijn er allerlei hulpmiddelen. Je kunt een andere tip op je oordopje zetten (dat rubber-achtige dopje dat zich in je oor vastklemt) en dat is bij de XM5 een stuk makkelijker kiezen. Je hebt nu niet drie groottes, maar vier groottes uit te kiezen. Nieuw is daarbij de kleinste variant, die erg geschikt is voor mensen met een wat kleiner oor. Daarnaast biedt de app ook een handige pasvormchecker, een soort tutorial waar je doorheen kunt lopen om te controleren of er niet te veel muziek wegsijpelt. Juist omdat deze oordopjes ook vrij licht zijn, heb je er minder snel ongemakken van tijdens het dragen.
Sony WF-1000XM5: de minpunten
1. De app ziet er niet uit
Waar de oordopjes zelf mooi glooiend zijn als een berglandschap, lijkt de app meer op een industrieterrein. Er zijn wel wat leuke animaties toegevoegd en de ‘brons’-kleur van het lettertype is mooi, maar verder is het een onaantrekkelijke app om te zien als er bijvoorbeeld een pop-up verschijnt. We konden het niet nabootsen voor de review, maar dan wordt ineens compleet met het mooie duistere design gebroken om er een groot wit blok overheen te plakken. Het lijkt bijna alsof we een phishing-variant van de app hebben gedownload: het is niet fraai. Om het toch positief af te ronden: er zit naast die handige equalizer en draagtest nog een leuk item in de app, namelijk de mogelijkheid om badges te ontvangen. Bijvoorbeeld voor het dagelijks luisteren of luisteren op school of je werkplek. Dat is zeker voor gamers een leuke toevoeging. Je hebt er verder weinig aan, maar het voelt lekker om even beloond te worden.
2. Haperen wel eens
Als je telefoon bijvoorbeeld in een rugzak op je rug zit tijdens het fietsen, of in huis ligt terwijl jij even de tuin in stapt, dan hebben deze oordopjes wel wat snel dat ze wat storen of haperen. Het duurt niet lang, maar ze lijken toch erg gevoelig te zijn. Ook als je bijvoorbeeld op de fiets zit in een storm: ze blijven dan wisselen tussen noise cancellation uit en aan, omdat ze niet helemaal lijken te begrijpen wat er gaande is. En dat is geen heel fijn geluid, die suizende wind, zeker niet in een storm. Dit als leek beter te gaan wanneer ik de adaptieve geluidsregeling (waarbij de oordopjes zich aanpassen aan je omgeving) uitschakelde.
3. Prijzig
Met een adviesprijs van 320 euro zijn deze oordopjes niet goedkoop. Sony zit zelfs boven de bekende Apple-oordopjes. Het wil zichzelf duidelijk in een bepaalde markt zetten en lijkt -mede door die ruisonderdrukking- overtuigd dat het ook in de premium-sferen thuishoort. Hoewel we dat op zich met Sony eens zijn, is de prijsverhoging van 40 euro ten opzichte van de XM4 (Ã 280 euro) vrij pittig. Wetende dat oordopjes nog wel eens kwijtraken vinden mensen het moeilijker om daar meer geld aan uit te geven dan aan bijvoorbeeld een hoofdtelefoon. En 40 euro is op een bedrag van een aantal honderden euro’s erg veel.
Conclusie
De Sony WF-1000XM5 zijn een hele verbetering ten opzichte van de XM4. Vooral kijkend naar het ontwerp en de noise cancellation heeft Sony in twee jaar tijd duidelijk flink doorontwikkeld en komt het met een product dat echt een wannahave is. 320 euro is echter wel een fiks bedrag voor oordopjes, die je toch sneller kwijtraakt of stukgaan dan een hoofdtelefoon. Leer jezelf dus extra goed om voorzichtig om te gaan met je spullen, want deze oordopjes zijn qua audio-ervaring, draagcomfort en noise cancellation waard. Plus, dat nieuwe design heeft als voordeel dat de dopjes minder snel achter haar, sjaals en mondmaskers blijven haken, waardoor je ze niet zomaar lanceert.
Sony WF-1000XM5 kopen
De nieuwe oordopjes van Sony zijn er in zwart en zilver voor een adviesprijs van 320 euro.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Nice, goed om in het achterhoofd te houden als vervanging van de wf-1000’s die ik nu heb. Als ik het goed zie is de app het zelfde als die ik nu heb. Weet niet of het uiterlijk ervan nou echt een minpunt is want hij functioneert verder wel goed. Functioneren lijkt me beter dan een goed uiterlijk en niet lekker werken.
Tevens, is dit haperen toevallig met Spotify? Ik hoor van verschillende mensen dat dit namelijk met de app van Spotify te maken heeft en niet met de oortjes.