Samsung Galaxy S24: nu met korting oplopend tot €576!

Sony Xperia 1 VI review: hoog prijskaartje voor knappe koppen

Marloes Urff
Marloes Urff
11 oktober 2024, 17:00
8 min leestijd
Sony Xperia 1 VI review: hoog prijskaartje voor knappe koppen

Lees verder na de advertentie.

7.5

Reviewscore

De Sony Xperia 1 VI is een prijzige smartphone die een focus heeft op camera’s. Weet het toestel zich haarscherp in de kijker te leggen? Dat lees je in de review.

Sony Xperia 1 VI

Sony maakt het zich lang niet altijd makkelijk met de benamingen van toestellen. Wie voor het eerst naar smartphones van het merk kijkt, moet toch even goed checken welke benaming bij welk prijssegment hoort. Voor wie googelen een brug te ver is: Xperia 1 is de high-ender-klasse van Sony’s catalogus. Wel is het een forse prijskaartje voor het nieuwste toestel: 1399 euro.

De Xperia 1-serie wordt door het Japanse merk vooral aangeprezen als camera-smartphone. Dat valt ook op zodra je het toestel in handen krijgt: er zit een sluiterknop op de rechter zijkant. Ook de geribbelde achterkant doet denken aan de behuizing van een fototoestel. 

de structuur op de achterkant van de sony xperia 1 vi

In vergelijking met de voorganger is een aantal veranderingen toegepast door Sony. Is dat hoge prijskaartje daarmee terecht? 

Specificaties

Sony Xperia 1 VI
BehuizingAluminium
Scherm6,5 inch OLED, 2340 x 1080 pixels, 396 ppi
Ververssnelheid120 Hz
ProcessorQualcomm Snapdragon 8 Gen 3
Opslag256 GB
Werkgeheugen12 GB
Accu5000 mAh, 30 watt opladen, draadloos laden mogelijk
Camera’s48 megapixel-hoofdcamera, 12 megapixel-groothoeklens, 12 megapixel-telelens
SoftwareAndroid 14
Updatebeleid3 Android-versies, 4 jaar beveiligingspatches
Adviesprijs1399 euro

Wat zit er in het doosje?

  • Sony Xperia 1 VI
  • Garantieboekje en snelstartguide

Sony Xperia 1 VI: de pluspunten

1. Stijlvol ontwerp

De behuizing van de Sony Xperia 1 VI is net even wat anders dan bij andere smartphones. Met zowel een ribbelstructuur op de achterkant als op de zijkanten ziet de telefoon er luxe en modern uit. De Xperia 1 VI ligt daardoor ook zonder telefoonhoesje lekker en solide in de hand. 

Doordat de powerknop wat meer in de behuizing zit en de volumeknoppen verder uitsteken, is het gemakkelijk om ze te gebruiken zonder te kijken. Van tevoren vreesde ik dat ik steeds de camera-app zou openen bij het per ongeluk indrukken van de sluiterknop rechtsonder, maar dat valt me alleszins mee. De reden daarvoor is dat pas als je de knop meerdere seconden ingedrukt houdt, de app wordt geactiveerd. Daar is duidelijk over nagedacht.

2. Prettig scherm

Het valt bij het instellen van de smartphone eigenlijk al meteen op: de Sony Xperia 1 VI heeft een fijn en kleurrijk scherm. Tekst is zelfs in de zon goed leesbaar. Wat ik zelf ook best kan waarderen, zijn de subtiele inkepingen boven- en onderaan voor de speakers in de iets dikkere randen. Het geeft de Xperia 1 VI een volwassen uiterlijk.

De voorganger, Xperia 1 V, had een scherm met 4K-resolutie. In theorie een behoorlijke luxe, maar ik ben er niet rouwig om dat ik dat op dit toestel moet missen. De resolutie van 2340 x 1080 pixels is alsnog scherp en prettig aan de ogen. Bovendien krijg je daar 120 Hz aan verversingssnelheid bij, zodat animaties en content soepel worden weergegeven.

sony xperia 1 vi scherm in de volle zon

3. Goede batterijduur

De Sony Xperia 1 VI heeft een 5000 mAh-accu onder de motorkap. Dat is een formaat wat we bij een merendeel van de huidige smartphone-generatie zien. Wel zijn vaak de software en de variabele verversingssnelheid bepalende factoren in hoe lang het duurt voor de batterij leeg is. In het geval van de Xperia 1 VI heb ik niks te klagen.

Met gemiddeld gebruik kon ik ruimschoots een dag met de smartphone doen zonder de dreiging van een lege batterij. Op rustige dagen is anderhalve dag op een keer volledig opladen meermaals behaald. Maak je veel foto’s en kijk je graag video’s, dan is de accuduur meer dan goed genoeg. Het opladen is echter een andere beleving, maar daar vertel ik verderop in de review meer over.

4. Prima camera’s

Met een relatief hoog prijskaartje en marketing die vooral de camera’s aanprijst, is het toch even kritisch kijken of de foto’s echt scherp zijn. Als je alleen naar de specificaties op papier kijkt, zou je denken dat de camera-opstelling ongewijzigd is. Toch zie je her en der wel subtiele verbeteringen, met name wat betreft de software en de telelens.

Allereerst de hoofdcamera, waarmee we de doorsnee kiekjes maken. De Sony Xperia 1 VI ging mee naar een hondenzwembad, de Nijmeegse kermis en een avondje uit in de geliefde stad. Niet de makkelijkste situaties voor een smartphonecamera zou je zeggen: sprintende honden en donkere omgevingen. Toch weet de hoofdcamera zich best prima te redden. 

In de avond is te merken dat kleuren van onderwerpen ietwat vervagen. Ik stoor me daar niet aan. Dat er nog genoeg detail is, is vooral belangrijk. Flink inzoomen zorgt er helaas wel voor dat details snel verloren gaan: het vrachtschip op de foto komt er wat groezelig uit te zien.

De zoomfunctie is juist overdag en bij schemering weer een stuk beter. De kerktoren blijft zijn scherpte behouden en zelfs een zweefmolen die boven in de nok zit komt acceptabel uit de verf. De Sony Xperia 1 VI biedt tot 7,1x zoom, maar je ziet op gegeven moment wel wat korreligheid ontstaan en scherpte van onderwerpen wegvallen.

5. Lekker snel

Met de voorgaande punten zou je het bijna vergeten: is de Sony Xperia 1 VI ook een snelle telefoon? Absoluut. Dat is mede te danken aan een van de snelste processoren die op dit moment verkrijgbaar is: de Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3. De chipset weet multitasking en zware apps moeiteloos uit te voeren, uiteraard vergezeld door een werkgeheugen van 12 GB. Ook games voelen solide en vloeiend aan, mede door de FPS-optimizer die in de Gameverbetering-app in te stellen is.

De gebruikerservaring op de Sony Xperia 1 VI voelt al vlot aan doordat (op een aantal extra apps na) de software nagenoeg stock Android is. Dat daar nog een hardwarepakket bij komt dat alles moeiteloos weet te draaien, maakt de smartphone voor mij af. De Xperia 1 VI heeft 256 GB aan opslag. Mocht dat voor jou niet ruim genoeg zijn, is er nog de mogelijkheid om met een Micro-SD-kaartje de opslagruimte tot 1,5 TB uit te breiden.

Sony Xperia 1 VI: de minpunten

1. Opladen gaat moeizaam

Snelladen is bij steeds meer merken een standaard onderdeel van de spec-sheets. Bij Sony lijkt de prioriteit voor het snel op kunnen laden van een smartphone nog maar laag te liggen. De Xperia 1 VI doet er tijdens de review ruim een uur tot anderhalf uur over om zichzelf volledig op te laden. Met maximaal 30 watt is het in 2024 toch wat krap, zeker voor een prijzig toestel zoals dit. 

Daar komt nog bij dat je het toestel beter even aan de kant kan leggen tijdens het opladen, want tijdens het opladen wordt de Xperia 1 VI behoorlijk warm. De eerste keer dacht ik dat dit kwam doordat het toestel op de koffietafel in de zon lag op te laden, maar ook in de auto op een bewolkte dag voelt de achterkant warm aan. Met de laadtijd en die warmte gecombineerd toch vervelend als je een tijd je smartphone niet (optimaal) kan gebruiken.

2. Karig updatebeleid

Sony heeft, in vergelijking met de voorganger, voor de Xperia 1 VI een ruimer updatebeleid beloofd. Toch valt het alsnog tegen: slechts drie nieuwe Android-versies en vier jaar lang beveiligingsupdates. Vergelijk je dit met high-enders van merken als Samsung en Google, dan is dat toch wat karig.

Erg jammer, want de software op de smartphone is nou net een behoorlijk pluspunt. Een kale Android-versie is iets wat we bij slechts een paar merken zien, zoals Motorola en Google. Er worden enkele extra apps bijgeleverd, zoals LinkedIn, Facebook, Call of Duty: Warzone en meer, maar die zijn in ieder geval verwijderbaar. Om een serieuze concurrent van andere high end-smartphonemerken te zijn, hopen we dat Sony andere keuzes gaat maken op het gebied van updatebeleid.

sony xperia 1 vi scherm aan

3. Prijzig

High-enders, high prices: iets wat je regelmatig hoort onder techfanaten bij aankondigingen van smartphones. De Sony Xperia 1 VI is een duur toestel waarvan het prijskaartje in mijn ogen net te hoog is. Concurrenten met vergelijkbare smartphones kietelen met prijzen rond de 1000 euro en dan is 1300 euro te hoog gegrepen.

Ik heb het hier natuurlijk over de adviesprijs en na verloop van tijd zakt vrijwel elke smartphone wat in prijs. Juist die 1300 euro schrikt wellicht een groep geïnteresseerden al bij voorbaat af. De Xperia 1 VI werd in mei 2024 uitgebracht en nu in oktober zijn er slechts enkele tientjes van de prijs af. Ik ben dan ook benieuwd hoe Sony’s volgende generatie smartphones geprijsd wordt.

Conclusie

De Sony Xperia 1 VI is een stijlvol en snel toestel waarmee je ook nog eens prima foto’s schiet. Ook in het donker zijn foto’s goed te maken, al zijn zoomfoto’s in de avond minder scherp. Een ander groot pluspunt is de batterijduur, waarmee je gemakkelijk een lange dag doorkomt. 

Een minpunt is het langzame opladen. Het duurt ruim een uur voor je Xperia 1 VI weer volledig opgeladen hebt. Ook wordt de telefoon erg warm, zelfs als je het toestel aan de kant legt. Een ander nadeel is het toch wat karige updatebeleid: drie nieuwe Android-versies en 4 jaar beveiligingsupdates. Diverse smartphones in ditzelfde prijssegment bieden inmiddels 6 of zelfs 7 jaar, dus lijkt Sony op dit vlak achter te lopen. Dat hoge prijskaartje van 1399 euro is in mijn ogen iets te hoog, zelfs al is dit een toestel dat de titel high-ender zeker waard is.

Pluspunten

  • Stijlvol ontwerp
  • Prettig scherm
  • Goede batterijduur
  • Prima camera’s
  • Lekker snel

Minpunten

  • Opladen is moeizaam
  • Karig updatebeleid
  • Prijzig

Alternatieven

Er zijn enkele alternatieven als je de Sony Xperia 1 VI niet als volgende toestel ziet zitten. Op het gebied van een schone Android-versie, uitstekend updatebeleid en goede camera’s is de Google Pixel 9 Pro een uitstekende optie. Met een schermformaat van 6,3 inch is het toestel net wat compacter. Bij de Pixel 9 Pro zit bovendien 16 GB aan werkgeheugen en een IP68-certificering: stof- en waterdicht dus.

google pixel 9 pro xl

Een tweede alternatief is de Samsung Galaxy S24 Ultra. Met een hoekig ontwerp en S Pen-ondersteuning is het een echte productiviteits-smartphone. De S24 Ultra weet uitstekende foto’s te schieten en heeft een updatebeleid van maar liefst 7 nieuwe Android-versies en 7 jaar beveiligingspatches. Wel krijg je Samsung’s drukkere One UI-schil met talloze apps van het eigen ecosysteem: iets waarbij je zelf het best kan bepalen of dat bij je past.

samsung galaxy s24 ultra achterkant

De Sony Xperia 1 VI kopen

De Sony Xperia 1 VI is sinds mei 2024 in Nederland te koop voor een adviesprijs van 1399 euro. Er zijn drie kleuren waaruit je kan kiezen: zwart, platina-zilver en kakigroen. Benieuwd waar je het toestel momenteel voor een gunstige prijs aanschaft? Bekijk dan onze prijsvergelijker hieronder.

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!

Reacties

0

Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten

14 oktober 2024, 23:35

Enige pluspunt wat ik ze kan geven is dat er een micro sd in kan.Dat is iets wat geen enkele highend android smartphone meer heeft.
Tja en verder is het update beleid wel heel magertjes voor deze prijs.
Mijn volgende wordt hoogstwaarschijnlijk weer een samsung tenzij oppo nog met een leuk aanbod komt (find x8 ultra)

14 oktober 2024, 1:20

Voor 1329 euro koop je beter een pixel 9 pro 512gb met 7 jaar updates. Hoe kan Sony in godsnaam 3 jaar updates voor 1399 euro verantwoorden ? Zelfs Apple heeft die brutaliteit niet !

12 oktober 2024, 10:08

Nog niet heel lang geleden heb ik mijn S22 Ultra vervangen door de Sony Xperia 1 VI. Mijn koopmotief? Ik wilde eens wat anders dan de standaard Samsung-prut. En ik kan je vertellen: hij stelt niet teleur.

Het is een high end toestel met de focus op de camera. Die belofte maken ze waar. Overdag hoef ik geen enkele moeite te doen om heldere foto’s te maken. ’s Avonds maak ik niet veel foto’s, maar dan moet ik echt de verschillende modi raadplegen om nog tot een goede foto te komen. Een probleem waar simpelweg elk merk smartphone tegenaan loopt.

Voordat mijn verhaal een copy paste wordt van wat er in het artikel te vinden is, wil ik aanstippen dat de batterijduur een verademing is. Je krijgt inderdaad geen 4K-scherm en een accu met 5000mah wat ervoor zorgt dat je telefoon met gemak 1,5 á 2 dag(en) meegaat. Het opladen van het toestel is daarom enorm eenvoudig te plannen. Denk aan in de avond (vlak voor bedtijd) of wanneer je aan het werk bent en eigenlijk je toestel niet nodig hebt. Ik zie hier in ieder geval geen minpunt in. Het updatebeleid vind ik persoonlijk ook geen minpunt. Je weet immers dat als je oog valt op een toestel van Sony het updatebeleid ‘ruk’ is. Je weet het dus neem je het bij de aankoop voor lief. Ook dit ervaar ik niet als een minpunt.

De enige minpunt voor mij was de prijs. Máár als je dit toestel eenmaal hebt, doe je voor mijn gevoel afstand van wat de usual suspects in de markt brengen. En dat onderscheidende maakt Sony in mijn geval een heel fijn merk om voor te kiezen.

11 oktober 2024, 20:57

Wanneer gaat er eens een auto test voor smartphones komen. In de zin van hoe lang kan je met de telefoon in de lader van de auto navigeren op je telefoon op een 20+ graden dag met veel zon voor het toestel oververhit raakt. Ik merkte vroeger met mijn Sony xz premium dat ik echt de airco nonstop moest laten blazen anders was het na ongeveer ’n half uur wel raak met oververhitte en is eigenlijk de enige reden waarom ik twijfel om weer terug te gaan naar Sony. Ik rijd vaak stukken van 500km dus de telefoon moet opgeladen worden anders red ie het wss niet to het einde met volle helderheid en vergeet vaak zat van te voren op te laden. Gebruik nu Huawei p30 pro new edition (5+ jaar oud) en die houd het tot nu toe redelijk goed. Heb de telefoon aan houder op ’t raam, airco moet op warme dagen wel iets harder aan om telefoon te kunnen koelen maar niet zo hard als bij de xz premium