De afgelopen jaren is Androidworld overspoeld met headsets. Naast de over-ears zijn er heel veel merken en modellen die in-ears. aanbieden. Niet elk merk houdt zich goed staande wanneer het gaat om kwaliteit. Sony is een van de merken die al jaren producten van een hoge kwaliteit op de markt zet. In deze review bespreken we de WF-C700N-oordopjes van Sony.
Sony WF-C700N
Sony heeft een lijn in-ears die voor elk budget een product heeft. De Sony WF-C500 koop je voor onder de 70 euro en de WF-C700N gaan voor een prijs van 119 euro over de (digitale) toonbank. Deze oordopjes bevinden zich aan de lage kant van het middensegment en in deze review beoordeel ik of ze waar voor hun geld leveren of misschien wel meer.
Sony WF-C700N: de pluspunten
1. Comfort
Ik moet bekennen dat de vormfactor van de WF -C700N niet mijn favoriete is. Oortjes met stokjes blijven bij mij net wat beter zitten, maar dat is natuurlijk voor een ieder anders. Dat gezegd hebbende deze in-ears bleven prima in mijn oren zitten en dat komt vooral door het lichte gewicht met 4,6 gram per stuk zijn de oortjes erg licht en gaan ze niet ‘hangen’ in je oren en zijn ze comfortabel om te dragen. Je krijgt trouwens drie maten siliconen dopjes met de oortjes.
2. Noisecancelling
Van een bedrijf die topproducten zoals de Sony WH-1000XM5 op de markt brengt mag je wel wat verwachten wat betreft noisecancelling. Ondanks het kleine formaat van de oordopjes hebben ze met de WF-C700N een product op de markt gezet met een hele goede noisecancelling. Het verschil met de de Nothing Ear (2) is absoluut erg groot en deze Sony’s komen daar absoluut als winnaar uit de test. Er is ook een een Ambient Mode die wat van het omgevingsgeluid doorlaat zodat je op de hoogte bent van wat er om je heen aan de hand is en op je af komt. Dat laatste is in het verkeer ontzettend handig en mag van mij verplicht worden.
Een leuke functie die ik helaas niet helemaal heb kunnen testen is Adaptive Sound Control. Deze vinding past op basis van waar je bent en wat je doet de mate van noisecancelling aan. Wanneer je er toestemming voor geeft kan deze functie zelfs onthouden welke je instellingen je waar hebt gebruikt. Dan hoef je op je werkplek, de sportschool of een thuis niet meer zelf te schakelen naar je favoriete instelling.
3. Bediening
Gelukkig heeft ook Sony gekozen voor de knopjes wat betreft de bediening en niet de aanraakbediening waar ik al jaren ruzie mee heb. De grote knoppen aan de buitenkant geven een duidelijk feedback maar zijn makkelijk te bedienen. Ook zijn ze best groot dus even de muziek op pauze zetten om dat iemand je iets vraagt gaat heel snel en eenvoudig. Via de app kun je zelf de functies toewijzen aan de linker-en rechterknop. In mijn geval heb ik gekozen tussen spelen en pauze op links en noisecancelling aanzetten op rechts.
4. Geluid
Ik heb het al vaker geschreven in de reviews van geluidsproducten, over geluid valt te twisten. Ik kan je hier dus alleen mijn mening geven en deze af zetten tegenover de andere producten die ik gebruik. Dan moet ik toch tot de conclusie komen dat Sony ook hier een prima resultaat boekt. Het geluid is mooi ‘droog’ en daarmee bedoel ik dat er standaard geen extra’s aan het geluid wordt toegevoegd. Ook treed er geen vervorming op wanneer ik de muziek op hoog volume zit. Natuurlijk kun je via de bijbehorende app zelf voor een bij jou passende instelling kiezen.
Sommige mensen zullen er wel van gruwelen maar ik ben een type dat nog wel een gesprek voert via de telefoon en dan niet alleen met mijn moeder. Met deze in-ears ontvang je een goede gesprekskwaliteit met dankzij de grote microfoons aan de buitenzijde die ook nog eens hinderlijke geluiden zoals wind voor mij wegfilteren waardoor mijn gesprekspartner mij ook daadwerkelijk kan verstaan.
5. Compleet
Met de WF-C700N (echt die productnamen van Sony) koop je een compleet product. Zo kun je gebruik maken van multipoint waardoor je met meerdere apparaten tegelijk kunt verbinden. Dat is handig wanneer je muziek via je laptop luistert en er een gesprek binnenkomt op je telefoon. Wanneer je de oordopjes koopt werkt deze functie nog niet helemaal, het automatisch switchen naar een ander apparaat moet je nu nog handmatig doen, maar dat zal snel via een update opgelost worden.
De in-ears zijn spatwaterdicht en kunnen tegen zweet, je kunt ze gewoon gebruiken tijdens een hardloopsessie of tijdens het powerliften in de sportschool. De case is overigens minder ‘opzichtig’ dan die van de eerder genoemde Nothing Ear (2), tenzij je kiest voor een van de wat meer flashy kleuren. Naast wit en zwart kun je namelijk kiezen voor saliegroen en lavendel (paars).
Overigens is het instellen van deze oordopjes ontzettend makkelijk. Net als andere in-ears maakt hij een scan van je oren, bij Sony werkt dat door een foto te maken van mijn oren. Aan de hand van deze foto’s kan de app zien wat het beste voor jou werkt. Het pairen zelf gaat via Fast Pair van Google.
Sony WF-C700N: de minpunten
1. De app
Niet iedereen zal zich er aan storen, maar ik wel. De app die je gebruikt om de WF-C700N in te stellen en te beheren is niet mooi. Ik heb de laatste jaren meer dan 500 uur via Sony hoofdtelefoons naar muziek en podcasts geluisterd en ik kan er maar net aan wennen. Eerlijkheid gebied mij te zeggen dat de app wel alles doet wat hij moet doen. Een puntje van aandacht is dat wanneer je in de app kijkt het accupercentage van de oortjes altijd op 100% blijft staan en alleen de case verminderd. Ik neem aan dat dat via een update wel snel verholpen zal worden.
2. De accu
Opladen doe je met de case die een pil vorm heeft een daardoor makkelijk op te bergen is. Uit de case en de oortjes kun je ongeveer 7,5 uur met de accu doen wanneer je de noise cancelling aan hebt staan, zet je deze uit dan haal je nog een 2,5 uur extra. Ga je ze gebruiken voor lange online meetings dan haal je er 5 uur uit. Tijdens de korte tijd met deze in-ears heb ik alle reden om aan te nemen dat de beschreven accuduur in werkelijkheid ook echt klopt. Met de accu zelf is niks mis, maar de capaciteit is wel aan de lage kant. Dat hoeft geen probleem te zijn wanneer je hem maar op tijd oplaad. Zeker voor diegene die de oordopjes heel frequent gebruiken. Moet je laden dan ben je met de snelladen functie zo weer onderweg.
Conclusie
Wanneer je op zoek gaat naar nieuwe oordopjes in de prijsklasse van rond de 100 euro, dan zou ik zeker deze Sony WF-C700N in overweging nemen. Dit product biedt namelijk heel veel voor een prijs van € 119,00. Hij is licht, de noisecancelling is heel erg goed en ook de kritische luisteraar zal het naar zijn zin hebben met het geluid wat je uit de Sony WF-C700N krijgt.
Pluspunten
Minpunten
Sony WF-C700N kopen
De Sony WF-C700N-oordopjes zijn voor €130 in verschillende kleuren verkrijgbaar bij de onderstaande winkels.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Top producten de Sony headsets. App kom ik niet vaak. Een keer goed instellen.
De Sony App is echt vreselijk. Veel onnodige dingen zoals melding van badges en je kan weinig veranderen qua settings.
Jammer dat er zo weinig reviews zijn van headsets die met botgeleiding werken en dus de oren compleet vrij laten. Die zou ik wel graag vaker besproken willen zien.