Sony WH-1000XM6 review: Hemels voor het hoofd

Laura Jenny
Laura Jenny
15 mei 2025, 18:00
11 min leestijd
9.3

Reviewscore

Sony heeft vandaag zijn nieuwe WH-1000XM6-hoofdtelefoon aangekondigd. Het is de opvolger van de XM5 en die staat garant voor goed geluid. Doet de XM6 het beter, en wat is er eigenlijk anders? Lees het nu in onze review van deze langverwachte audiogadget.

Lees verder na de advertentie.

Sony WH-1000XM5

Het is alweer drie jaar geleden dat de Sony WH-1000XM5 uitkwam. Claudia was er destijds erg over te spreken en met haar vele anderen. Het is een populaire hoofdtelefoon door zijn goede geluidskwaliteit en zijn noise cancellation die ook echt het geluid buiten houdt. In de review schreef ze dan ook: “Heb je nog geen Sony-headset en ben je op zoek naar een van de beste draadloze noisecancellingkoptelefoons van dit moment? Dan moet je zeker de Sony WH-1000XM5 overwegen. De koptelefoon is een uitermate goede metgezel op je werk, in de trein, op het vliegveld, waar je ook bent. Je kan overal in stilte genieten van jouw muziek.” Kortom, lovend. 

Kan Sony nog verbeteringen toebrengen? Zeker wel. Zo waren er veel klachten over scharnieren die afbraken en daar heeft het bedrijf iets aan gedaan. Ook zijn er meer microfoons aanwezig, een tikkeltje meer AI en is de schelp iets dieper gemaakt. Het spreekt zelf bovendien over de ‘meest geavanceerde noise cancelling koptelefoon tot nu toe’. Dat hebben we te danken aan een nieuwe processor, namelijk de QN3. Deze processor kan dingen 7 keer sneller verwerken en daarbij helpen ook intelligente algoritmes die het geluid van buitenaf nog beter buitenhouden als je dat wenst.

Er zijn ditmaal maar liefst 12 microfoons aanwezig waar de processor realtime gebruik van maakt. XM5 had er 4 minder. 6 van deze microfoons hebben bovendien beamforming capaciteiten, zodat je een call kunt doen voor je werk zonder dat je stem verstomt in het geluid om je heen. Dit zijn al veel positieve veranderingen, maar hoe voelt deze hoofdtelefoon?

Lees verder na de advertentie.

Belangrijkste Sony WH-1000XM6 specificaties

Noise-cancelling
Type

Over-ear

Noise-canceling

Batterij
Batterij

Tot 30 uur batterijduur

Bluetooth
Bluetooth

Bluetooth 5.3

Gewicht
Gewicht

250 gram

Bekijk alle Sony WH-1000XM6 specificaties

Wat zit er in de doos?

  • De hoofdtelefoon
  • Kabels
  • Een case om de hoofdtelefoon en de kabels in te bewaren
  • Garantiebewijzen en starter guides

Sony WH-1000XM6 pluspunten

Fenomenaal geluid

We hebben het er op de redactie over gehad: de Sony XM5 had al een geweldige geluidservaring, maar ik moet zeggen dat die van de XM6 nog beter is. Je kunt er moeite mee hebben dat er zoveel AI bij komt kijken, maar uiteindelijk kun je wel rekenen op een dijk van een geluid dat klinkt alsof de artiest het zo bedoeld heeft. Het is zuiver en er is een goede bass aanwezig (maar zeker niet te veel, al zegt Sony zelf dat de hoofdtelefoons een tikkeltje meer bass hebben gekregen). Sony WH-1000XM6 ondersteunt High-Resolution Audio en High-Resolution Audio Wireless via LDAC en Edge-AI en DSEE Extreme zorgen ervoor dat het geluid van digitale muziekbestanden wordt verbeterd wanneer ze eerst gecomprimeerd waren. Dat gebeurt allemaal realtime tijdens het luisteren. Je kunt de app die je met deze hoofdtelefoon gebruikt ook linken aan Amazon Music, Spotify en meer, om zo makkelijk de muziek op te zetten die je graag wil horen.

Noise canceling die werkt

We hebben het in de studio van Sony in Madrid kunnen uitproberen: noise cancelling met flink wat herrie. Zo werd er white noise aangezet, maar ook het geluid van de straat. De ruisonderdrukking werkt heel erg goed en je hoort de stilte. Niet zoals op andere apparaten, waar je op een bepaalde manier ook de ruisonderdrukking zelf soms een beetje hoort, maar juist echt stilte alsof er niks onderdrukt hoeft te worden. Ondertussen werkt er natuurlijk van alles om dat voor elkaar te krijgen, waaronder die 12 microfoons en de nieuwe driver van 30 millimeter die zachtere randen hebben waardoor ze gevoeliger zouden zijn. Ik gaf net al aan dat eraan is gewerkt voor calls, maar er is meer. De noise cancellation kan zich aanpassen aan de situatie. Als je in de trein zit dan schuift hij even wat harder, als je buiten tussen de ruisende bomen loopt te genieten van de natuur, dan zal hij wat minder hevig aanstaan. De hoofdtelefoon kan zelfs op luchtdruk reageren om je geluidservaring te verbeteren. 

Compact op te vouwen

Het zou waarschijnlijk nog wel iets compacter kunnen, maar het is al een grote plus dat Sony heeft gezorgd dat je de hoofdtelefoon kan opvouwen. In de case rol je hem als een soort slapende kat op en leg je de cups neer met de band aan de zijkant. Dat gaat heel makkelijk. Ik was even bang dat het nieuwe scharnier zou betekenen dat mijn lange haar steeds tussen de hoofdtelefoon zou raken, maar dat is in mijn reviewperiode niet gebeurd. Ik heb er geen stresstest op losgelaten, maar de scharnieren voelen een stuk stabieler. 

Het hele apparaat voelt een stuk stabieler en daar heeft het bedrijf ook bewust voor gekozen: zorgen dat hij minder ‘swingy’ is, zoals Sony het noemt. Als je hem oppakt, dan flappert het niet alle kanten uit, maar blijft de hoofdtelefoon gewoon stilhangen. Dat draagt bij aan het luxe gevoel. En over luxe gesproken, de hoofdband is aangepast en comfortabeler geworden. Het is voorzien van vegan leer en door het asymmetrische design zet je de hoofdtelefoon vanzelf meteen goed op. Dan hoef je niet te zoeken naar de L en de R die boven de schelpen te vinden zijn. 

Case met een fijn sluitmechanisme

Ik ben nooit zo’n fan van cases die een ritsje hebben, omdat het vaak heel dunne ritsen zijn die erg gevoelig zijn voor stukgaan. Sony heeft dat begrepen: de stoffen case die het nu meelevert ziet er heel anders uit dan die van de XM5. Het werkt bovendien heel makkelijk zonder rits, maar met magneet. Er zit een soort flap die op de magneet sluit en je kunt de case zo in je tas doen. De case bevat daarnaast een klein vakje voor de kabels, zodat je die niet ergens los tussen hoeft te frutten. Een erg mooie oplossing, al betekent het wel dat de case nog altijd vrij flink is. Dat kan uiteindelijk waarschijnlijk nog wat compacter, maar waarschijnlijk heeft Sony er mede voor het luxe gevoel voor gekozen om het zo aan te pakken.

Lees verder na de advertentie.

Handige besturing

Vraagt je collega je iets en wil je niet je hele koptelefoon afzetten? Je kunt je hand voor de rechterschelp houden en je zal merken dat de hoofdtelefoon stiller wordt en je de wereld om je heen hoort. De besturing van de Sony WH-1000XM6 is verder niet anders dan op de XM5, zo kun je hem heel eenvoudig harder en zachter zetten door met je vinger op de schelp omhoog of omlaag te bewegen. Ook is er bewust gekozen om de aan/uit-knop aan te passen, zodat hij een andere vorm heeft dan andere knoppen en je niet per ongeluk het apparaat uitzet als je blind met je hand zoekt naar een andere knop.

Sony WH-1000XM minpunten

Oorkussens voelen wat raar

Sony heeft bewust gekozen voor oorkussens die wat zachter en minder volgevuld zijn, zodat de hoofdtelefoon wat slanker op je hoofd staat. De schelp zelf is ietsjes groter dan bij zijn voorganger, maar door de vorm en invulling van de kussens zie je dat verschil niet als je het apparaat op je hoofd hebt. Wel voelen de oorkusjes wat raar, alsof het apparaat al ouder is dan hij eigenlijk is, simpelweg omdat ze dus niet helemaal gevuld zijn. Dat vind ik opvallend, want er lijkt verder juist zo erg gekozen voor het overbrengen van een luxe gevoel en dit ziet er toch wat minder luxe uit.

De app lijkt gedateerd

De app van Sony waarmee je de Sony WH-1000XM6 gebruikt, mag wat mooie elementen hebben, zoals het menu dat meekleurt met de kleur van je hoofdtelefoon. Ik testte de Midnight Blue-variant en zag inderdaad mooie blauwe knoppen verschijnen. Daarnaast kun je in de app ontzettend veel regelen, dat is ook fijn. Zo zijn er wel 10 EQ’s om uit te kiezen, waaronder een die je zelf helemaal persoonlijk kunt instellen op basis van jouw voorkeuren die in een soort test naar boven komen.

Daarnaast is er nu een game-EQ die ideaal is voor Call of Duty-spelers en andere shooterfans, want je hoort hierdoor eerder voetstappen en kogels je kant op komen. Niet helemaal nieuw in de audiowereld natuurlijk, want de Soundcore LIberty 5 heeft het ook, maar zeer welkom. Maar goed, ik heb de app toch echt onder minpunten gezet en dat heeft alles te maken met hoe hij eruitziet: enorm ouderwets. De grijzige achtergrond, de tekst, het gebrek aan mooie animaties, het ademt zeker niet ‘premium’ en dat is jammer. Zeker omdat er wel veel mogelijkheden zijn, dus waarom zou je die niet extra mooi presenteren? Het is niet fraai en het lijkt bijna alsof je een soort phishing-app hebt in plaats van de echte Sound Connect-app.

Lees verder na de advertentie.

Batterijduur kan innovatie gebruiken

Het is een heel goede hoofdtelefoon, maar we moeten kritisch zijn: Sony heeft al meerdere jaren achter elkaar niks veranderd aan de batterij. Hoewel 30 uur luisteren met noise cancellation aan zeker niet verkeerd is, en na 3 minuten laden 3 uur kunnen luisteren (!) al helemaal niet, maar het voelt alsof Sony het zich hierbij wel erg makkelijk maakt. Waarom niet een nog langere batterijduur? Ik geef toe, dit is zoeken, maar er zijn koptelefoons die zelfs 60 uur bereiken, zoals de Sennheiser Momentum 4 Wireless en Anker Soundcore Life Q30. Dat is twee keer zo lang als de Sony het volhoudt. Wel fijn: je kunt nu blijven luisteren terwijl de hoofdtelefoon in de lader zit.

Geen roze variant

Het lijkt misschien een heel specifiek minpunt, maar daar is een extra reden voor naast de voor de hand liggende ‘ik vind het gewoon mooi’. Sony gaf aan dat de introductie van de roze XM5 een groot succes was en er onder andere voor zorgde dat meer vrouwen het merk wisten te vinden. Vervolgens komt het echter met een opvolger die dan in drie zakelijke kleuren verschijnt: zwart, zilverwit en donkerblauw. Heel donkerblauw, want ik moest af en toe echt even kijken of het niet stiekem een zwarte hoofdtelefoon was. Het is jammer dat er niet meteen een roze variant is verschenen, al zal het me niks verbazen als Sony die juist voor een later moment bewaart. Toch is het jammer, want het was ook een erg mooie kleur roze die niet meteen van je hoofd af schreeuwt.

Lees verder na de advertentie.

Prijskaartje is erg hoog

Het leven wordt duurder en dat zal Sony ook merken, maar om nou 30 euro te doen op een prijs waarvan mensen al zeiden dat hij erg duur was, namelijk de 420 euro van de XM5, is  wel erg gortig. Sony kijkt zo te zien wel naar de concurrentie die ook vrij duur gaat voor hoofdtelefoons van goede kwaliteit en op zich levert Sony dat ook, maar het maakt de toegankelijkheid van goede audio er wel minder op en dat is jammer. Tegelijkertijd heeft het ook duidelijk wel gezorgd dat de ervaring is verbeterd, maar het is alsnog een flink bedrag om neer te tellen.

Alternatieven

Ik noemde net al de Sennheiser Momentum 4 Wireless dat een interessante kandidaat is voor wie een langere accuduur zou willen, maar we hebben die nog niet getest. Wel hebben we de SONOS Arc Ultra onder de loep genomen, maar die is met zijn prijskaartje weer veel te hoog, en eerlijk gezegd is de XM6 onder de streep beter. Het beste alternatief is waarschijnlijk de Sony WH-1000XM5, die inmiddels al een paar jaar uit is maar een bijna net zo fijne ervaring in gebruik biedt. 

Conclusie

Dit is een van de beste hoofdtelefoons die je momenteel kunt kopen. Dat vonden we jaren geleden al van de XM5, en dat doet Sony dunnetjes over met de Sony WH-1000XM6. Iets beter zelfs, door de hoofdtelefoon steviger te maken en toch opvouwbaar. Het voelt heerlijk om muziek te luisteren die helemaal op je wensen is afgesteld, al moet je dat wel regelen in een app die er af en toe uitziet alsof hij door een hacker is gemaakt die duidelijk weinig tijd had. Wel moet je rekening houden met een flinke prijskaart. al heeft Sony wat mij betreft wel veel premium mogelijkheden toegevoegd om dat enigszins te rechtvaardigen ten opzichte van de XM5.

Deze hoofdtelefoon heeft een handige case die nu met een magnetisme sluit dat goed werkt, je kunt hem inklappen, je kunt je kabeltjes erin kwijt: het wordt je allemaal erg makkelijk en vooral comfortabel gemaakt met deze hoofdtelefoon, die qua design ook goed is bijgewerkt naar een hoofdtelefoon die je na aanschaf binnen tien seconden kunt gebruiken en het liefst nooit meer afzet, ware het niet dat dat er ook zo asociaal uitziet. In ieder geval is het moeilijk om te wisselen naar andere audiogadgets als je deze parel op hebt gehad, dus wees er zuinig op wanneer je deze mooie gadget voor jezelf koopt. 

Sony WH-1000XM6

Vanaf € 449,-
9.3
Reviewscore
  • Fenomenaal geluid
  • Noise cancellation die werkt
  • Compact op te vouwen
  • Case met een fijn sluitmechanisme
  • Handige besturing
  • Oorkussens voelen wat raar
  • De app lijkt gedateerd
  • Batterijduur kan innovatie gebruiken
  • Geen roze variant
  • Prijskaartje is erg hoog

Sony WH-1000XM6 kopen

Sony WH-1000XM6 is verkrijgbaar in de kleuren Zwart, Platina Zilver en Midnight Blue. De adviesprijs is 450 euro.

Goed om te weten: dit artikel is redactioneel. Het bevat enkele gesponsorde linkjes waarvoor Androidworld eventueel een financiële vergoeding ontvangt.

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!

Reacties

2

Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten

Plaats een reactie
15 mei 2025, 18:14

Is de noise cancelling ook duidelijk beter dan die van de wh-1000-xm5? vind het anders dan niet de moeite waard om meer dan 400 uit te geven